Monday, October 23, 2023

66-ti Međunarodni Beogradski Sajam Knjiga, mesto gde se susreću reči i kultura

Od 21 do 29 oktobra 2023 godine, od ponedeljka do četvrtka od 10 do 20 časova; i drugim danima do 21 čas; kao što se to dešava već decenijama u kalendaru kulturnih događanja jugoistočne Evrope, posebno mesto zauzima Međunarodni Beogradski Sajam Knjiga. Ova regionalno najveća manifestacija posvećena knjigama ima za cilj promociju književnog stvaralaštva i obrazovanja, kulturnu razmenu sa inostranstvom i istraživanje aktuelnih književnih i društvenih tema. Isto tako, bitna karakteristika Međunarodnog Beogradskog Sajma Knjiga je bogat prateći program. Kroz mnogobrojne promocije, prezentacije, predavanja, okrugle stolove i tribine, učesnici obrađuju razne teme od značaja za književnost, izdavaštvo i kulturu, privlačeći kako stručnu tako i širu publiku, čineći ovu manifestaciju izuzetno posećenom. Ja lično nebi mogao ni zamisliti Beograd bez ovog sajma. Nezvanično poznat kao "praznik knjige"Međunarodni Beogradski Sajam Knjiga svake godine okuplja najvažnije domaće autore, ali i mnoge strane pisce i izdavače, koji predstavljaju svoja stara izdanja i aktuelnu produkciju. Svakog sajma se predstavlja po jedna država kao počasni gost sajma. Ove godine 2023-će ta čast pripada FrancuskojFrancuska će se u svojstvu počasnog gosta ponosno predstaviti kroz brojne književne velikane, vrsne prevodioce, renomirane izdavače, distributere i istaknute ličnosti s dubokim vezama sa književnošću. Ako pogledamo statistiku od prethodne 2022 godine; pogledajte ovde; na sajmu knjiga je bilo 854 izlagača od kojih je 399 inostranih iz 17 država; dok je sajam posetilo 163 616 posetilaca; ova godina će definitivno nadmašiti prethodnu statistiku.


( 66-ti Međunarodni Beogradski Sajam Knjiga 2023 )

S obzirom da sam samo pre dve sedmice; tačnije od 6 do 11 oktobra 2023 godine bio na Beogradskom Sajmu Nameštaja; pogledajte ovde; iznenadio sam se cenom karte od 350 dinara; zato što je za sajam nameštaja cena karte bila 450 dinara. U suštini za razliku od prošle godine; karta za sajam je poskupela samo za 50 dinara. Što se tiče parkinga, cena parkinga za automobile se plaća 150 dinara za sat vremena dok za autobuse ista košta 400 dinara. Što se tiče grupnih ulaznica koji podrazumevaju da se overi spisak posetilaca, kojih treba biti minimum 20; cene ulaznice u tom slučaju koštaju 250 dinara. U ponedeljak i utorak; 23 i 24 oktobra 2023 godine su rezervisani dani za porodice. Tim danima možete kupiti porodičnu ulaznicu koja košta 1000 dinara. Što se tiče dece do 8 godina, oni ne plaćaju ulaznice. Ukoliko želite kupiti jednu ulaznicu za sve dane sajma ona će vas koštati 2000 dinara. Što se tiče knjiga definitivno postoje veliki popusti; mada ne treba da se iznenadite ako uzimate stariju informatičku knjigu koja ima poveću cenu, kao da nije stara. Da postoje starije knjige koje možete kupiti od 100 do 300 dinara; ali takvih knjiga je zaista malo. Što se tiče najnovijih informatički knjiga; nemate ih mnogo ali izbor je zaista odličan. Ukoliko ste zainteresovani za knjige koje nisu informatičke; onda je izbor neverovatan i poprilično povoljan zbog značajnih popusta. Imajte u vidu da pored knjiga možete pronaći i svakakvih drugih zanimljivih stvari i da je atmosfera poprilično prijatna i pored gužvi na nekim štandovima. Trgovci su poprilično zauzeti, prijatni i kad ništa ne kupite tu su da vas informišu i da vam pruže flajere.

Kakve informatičke knjige bi ste preporučili?

Pojavom ChatGPT-a, što je bio veliki skok za sve što je vezano za AI – veštačku inteligenciju; učinio je bukvalno trku ove godine da se juri i traži sva literatura o veštačkoj inteligenciji. Tako da sam i ja lično i pre Međunarodnog Beogradskog Sajma Knjiga nakupovao mnogo knjiga koje možete pronaći i na sajmu. Ako uzmete u obzir da sam se samo pre par dana preselio i u novi stan; moje potrebe za knjigama na ovom sajmu knjiga jednostavno mi nisu bile prioritet. Više sam u mislima bio kako kupiti najbolje police za knjige i gde ih sve smestiti. Ako pričamo o informatičkoj literaturi, stranim jezicima, enciklopedijama, rečnicima i knjigama pozitivne psihologije; ja definitivno mogu otvoriti knjižaru u svom podrumu koliko sam knjiga svih ovih godina nakupovao. Postoji par novih informatički knjiga koje mi trenutno nisu potrebne; ali bi ih u budućnosti mogao kupiti; dok neke knjige za učenje stranih jezika su preskupe. Njima bi se mogao posvetiti i svoje vreme tek sledeće godine. Ipak sam uspeo da nađem nešto starije literature i za Microsoft Office kancelarijske programe, što će mi koristiti za nove tutorijale koje pokrećem na blogu.


( Starija literatura za Microsoft Office kancelarijske programe )

Moja prva preporuka i jedna od novijih informatički knjiga jeste definitivno, Kali Linux: Napredno penetraciono testiranje pomoću alata Nmap, Metasploit, Aircrack-ng i Empire autora Glen D. Singh. Ukoliko koristite Linux operativni sistem ali volite malo da istražujete i jedan od najpopularniji i najnapredniji Linux distribucija za penetraciono testiranje u industriji sajber bezbednosti; definitivno treba da zavirite i u ovu knjigu. Knjiga broji 742 stranice i sa sajamskim popustom koji je veći nego inače veliki popusti koje nudi Mikro Knjiga za svoju literaturu; definitivno ćete biti zadovoljni. Još ako kod kuće imate instaliran Kali Linux distro na nekom od starih laptopova; mogli bi ste svašta nešto novo naučiti.

Kali Linux: Napredno penetraciono testiranje pomoću alata Nmap, Metasploit, Aircrack-ng i Empire )

Ako pogledate post od prošle godine; prethodnog 65-tog Međunarodnog Beogradskog Sajma Knjiga, pogledajte ovde; videćete da sam se prošle godine uglavnom usmerio na kupovinu svega i svačega za učenje stranih jezika. Međutim, ove godine PONS me je iznenadio sa slikovnim kursom Nemačkog jezika; za nivo A1 i A2. Tvrdeći da svako može da nauči Nemačkog jezik; koji ja učim godinama i nikako da ga naučim; kao što na primer znam Engleski jezik; preporučujem svakom da proba ovu novu metodu sa slikovitom knjigom punom slika i zadataka na 304 stranice. Što se tiče gramatike Nemačkog jezika, preporučujem vam da pogledate Sadržaj na ovom blogu! Mislim da nudi više! Što se tiče cene, popust za ovu knjigu je definitivno odličan!


( PONS - Slikovni Kurs Nemački jezik )

Korak po korak, Microsoft Word 2016; autora Joan Lambert-a; izdavača CET Computer Equipment and Trade; nije knjiga koju možete kupiti sa ogromnim popustom zato što je starijeg izdanja; ali pretpostavljam da vredi svaki dinar. Bez obzira koliko mislite da poznajete Microsoft Word; nemojte se iznenaditi ako u knjizi otkrijete stvari koje niste ni znali za šta služe. Verzija 2016 nije toliko promenjena ni u verziji 2021; koja se trenutno najviše koristi i ako ste početnik u korišćenju računara, ovo je odlična knjiga za vas. Knjiga ima 520 stranica i sadrži i link za preuzimanje datoteka za vežbanje.


( Korak po korak, Microsoft Word 2016 )

Sve što smo rekli za prethodnu knjigu; možemo reći da to važi i za knjigu Korak po korak, Microsoft Excel 2016; takođe izdavača CET Computer Equipment and Trade; autora Crutis Frue. Pravljenje tabela, proračuna i grafikona u Microsoft Excel-u može biti interesantno. Knjiga takođe ima 520 stranica i sadrži i link za preuzimanje datoteka za vežbanje.


( Korak po korak, Microsoft Excel 2016 ) 

Što se tiče AI – veštačke inteligencije; pogledajte ovde; preporučujem vam knjigu Mašinsko učenje uz PyTorch i Scikit-Learn. I pored toga što je ova knjiga izašla na tržište još prošle godine, definitivno je bolja od najnovijih knjiga koje možete pronaći na sajmu. Izdavač ove knjige je Mikro Knjiga; prilagođena je za Python programere; ima čak tri autora: Sebastian Raschka, Yuxi Hayden Liu i Vahid Mirjalili. Broji 734 stranice i definitivno ima odličan popust. Ja sam je kupio pre sajma knjiga, platio mnogo više nego što je vi možete sad priuštiti sa popustom na sajmu i oduševljen sam nekim kodiranjem za koje nisam ni znao da se to kodira u Python programskom jeziku. Isto tako možete pogledati najnovije knjige o AI – veštačkoj inteligenciji čak i na Engleskom jeziku. Ali ovu knjigu ne propuštajte.

( Mašinsko učenje uz PyTorch i Scikit-Learn )

Što se ostalih knjiga tiče, to je individualna stvar šta vama treba, šta učite, kodirate, koji programski jezici vas interesuju ili šta hoćete da isprogramirate; uglavnom imate veliki izbor i po neku noviju knjigu. Takođe možete zakoračiti i druge sfere koje nisu vezane za informatiku i kupiti odlične knjige za čitanje sa fenomenalnim naslovima i uživati narednih dana u čitanju. Strani izdavači i naši susedi zaista imaju toliko mnogo da ponude i da vam pokažu nešto drugačije od onoga što ste navikli. I za kraj pozivam vas da dođete na 66-ti Međunarodni Beogradski Sajam Knjiga; prolazne kiše ne trebaju da vam budu prepreka da se malo opustite i priuštite neko zadovoljstvo. Takođe obratite pažnju za mnoge edukacijske institucije, imaju svašta nešto da vam pokažu šta i čime se bave. Ima li veće sreće nego kad ste u svom elementu i kreativni!


( Mnogi osnovci iz cele Srbije još u sklopu nastave za osnovce prave robote i idu na takmičenja )





















No comments:

Post a Comment