Saturday, October 14, 2023

Šta je to Microsoft Office i kako ga instalirati na Windows operativnom sistemu?

Bez obzira da li ste početnik ili iskusan korisnik računara, pre svega na Windows operativnom sistemu; poznavanje softverskog paketa Microsoft Office-a, paketa kancelarijski programa; je od izuzetnog značaja za svakog ko zaista hoće da unapredi svoje informatičko znanje. Danas u modernom poslovanju, poznavanje i korišćenje Microsoft Office-a, se podrazumeva; čak se smatra osnovnom informatičkom pismenošću. Ukoliko se bavite programiranjem, ono što drugi koriste kao standard, vi bi ste to trebali znati da iskodirate u vašim programima bez obzira što se danas sve više koriste i kodiraju veb aplikacije i sve manje desktop. Iz tog razloga i mnogih drugi, uključujući i jedan od najbitniji razloga; jeste da postoje korisnici koji se ne snalaze baš najbolje u radu sa ovim najpopularnijim i najkorišćenijim paketom kancelarijski programa. Mnogi korisnici treba da obnove svoje znanje i da se upoznaju sa mnogobrojnim mogućnostima i promenama koje ovaj kancelarijski paket programa nudi. Zato od danas u ovom postu hoćemo da vas upoznamo sa Microsoft Office-om, kako bi smo mogli da započinjemo tutorijale pre svega Microsoft Word-a i Microsoft Excel-a; zatim drugih programa iz ovog izuzetnog Microsoft Office paketa.


( Jedna od najpopularniji edicija Microsoft Office-a, paketa kancalarijski programa )

Verovali ili ne, ukoliko pogledate na primer jedan od najpopularniji i najkorišćeniji program ovog paketa definitivno jeste Microsoft Word, program za obradu teksta; je nastao čak 25 oktobra 1983 godine i koristio se u DOS – Disk Opereting System-u. Da bi 9 godina kasnije; 1 oktobra 1990 godine postao deo prvog Microsoft Office paketa kancelarijski programa. Postoje korisnici koji danas toliko i ne koriste ovaj izuzetan paket, iako ga većina ima instaliranog u računaru u slučaju da treba da otvore neki dokument koji je kreiran u nekom od kancelarijski programa. Neki korisnici na primer koriste samo neke od njegovih programa i to u veoma malom procentu mogućnosti koje ovaj paket nudi na raspolaganju. Neki korisnici koriste druge besplatne alternative kancelarijske pakete poput LibreOffice ili OpenOffice paketa koji se uglavnom koriste na Linux operativnim sistemima dok u svakom pogledu tu je kompanija Google sa Google Docs sa svojom online verzijom kancelarijski programa. U svakom slučaju i da nemate instaliran Microsoft Office paket u vašem računaru, kad vam neko pošalje na primer neki Microsoft Word dokument, u mnogim slučajevima ovaj dokument ćete moći otvoriti i pogledati njegov sadržaj čak i u drugim Office paketima. Isto tako neki stariji dokument možete pogledati u novijoj verziji Microsoft Word paketa što nije slučaj u obratnoj situaciji kada imate stariju verziju programa i pokušavate da otvorite dokument kreiran u novijoj verziji od vaše. Sve u svemu, ako mene pitate ni jedna alternativa se ne može porediti sa Microsoft Office-om i njegovim mogućnostima. Ukoliko bi ste sami sebi pružili priliku da se kroz svoj vlastiti rad i kreativnost upoznate sa nekim alatima koje vam ovaj paket nudi, ni sami sebi ne biste mogli verovati šta bi sve mogli da uradite. Ovaj blog je tu da vam pomogne. Naravno, postoje i kursevi Microsoft Office-a, koji se u proseku kreću od 80 i preko 150 evra, za nekih 20 časova, koji se često dele na osnovne i napredne i koje možete potražiti i pogledati online na zvaničnim stranicama privatnih informatički škola. Kako neko voli da uči je individualna stvar!

Koje sve edicije postoje Microsoft Office paketa?


S obzirom da je Microsoft Office paket kancelarijskih programa razvijen od strane Microsoft
korporacije, ovaj softverski paket je široko korišćen u poslovnom, obrazovnom i ličnom okruženju širom sveta i pruža niz aplikacija za različite zadatke u kancelariji. Ovi zadaci i potrebe na globalnom nivou mogu biti različiti i zbog toga postoji više edicija, verzija i licenci Microsoft Office paketa na tržištu koje obuhvataju samo neke ili sve kancelarijske programe. Pogledajmo neke od njih:
  • Microsoft 365 ili Office 365 - Microsoft 365 je pretplata koja pruža pristup punom nizu Microsoft Office aplikacija, uključujući Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote i druge. Osim toga, korisnici dobijaju dodatne usluge kao što su OneDrive za skladištenje u oblaku, Exchange Online za e-poštu i Microsoft Teams za timsku saradnju. Microsoft 365 ima različite planove i pretplate za domaću upotrebu i za biznis korisnike.
  • Microsoft Office Home and Student - Ova edicija obično uključuje Word, Excel, PowerPoint i OneNote i namenjena je za kućnu upotrebu i studente. Obično nema poslovnih funkcionalnosti.
  • Microsoft Office Home and Business - Ova edicija uključuje Word, Excel, PowerPoint, Outlook i OneNote. Namenjena je manjim preduzetnicima i kućnim korisnicima koji takođe koriste Outlook za e-poštu i kalendar.
  • Microsoft Office Professional - Ova edicija uključuje Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Access i Publisher. Namenjena je korisnicima koji zahtevaju napredne alate za rad s dokumentima, bazama podataka i publikacijama.
  • Microsoft Office Standard - Slično kao Office Professional, ali bez Access-a i Publisher-a. Obično se koristi u većim organizacijama.
  • Microsoft Office Professional Plus - Ova edicija je namenjena velikim organizacijama i nudi najnaprednije funkcionalnosti i alatke, uključujući Access i Publisher.
  • Microsoft Office Online, Office.com - Besplatna i komercionalna verzija Microsoft Office-a koja se koristi putem veb pretraživača. Ova verzija omogućava osnovne funkcionalnosti Word-a, Excel-a, PowerPoint-a i drugih alatki u oblaku. Besplatna verzija ima neka ograničenja ali možete da je koristite i sa mobilnim telefonom.
  • Microsoft Office za Mac - Specijalno prilagođena verzija Microsoft Office-a za korisnike macOS operativnog sistema.

Sve u svemu, Microsoft Office je takođe dostupan za različite platforme, uključujući Windows, macOS, Android i iOS, omogućavajući korisnicima da pristupe i uređuju svoje dokumente na različitim uređajima. Ovaj paket softverskih alatki je ključan za produktivnost i komunikaciju u modernim radnim okruženjima. S obzirom da Microsoft korporacija često pravi promene kod novih verzija neophodno je s vremena na vreme da posetite Microsoft-ov zvanični sajt, pogledaj ovde; ili kontaktirajte Microsoft korporaciju za najnovije informacije o dostupnim edicijama.


( Različite Microsoft Office edicije uključuju različiti broj kancelarijski programa )

Koji programi mogu biti uključeni u neku od Microsoft Office edicija i zašta se oni koriste?

Najpoznatiji i najčešće korišćeni programi u okviru Microsoft Office-a u zavisnosti od edicije paketa mogu da uključuju sledeće programe:

  • Microsoft Word - program za obradu teksta koji omogućava kreiranje, uređivanje i formatiranje dokumenata.
  • Microsoft Excel - tablični program za rad s brojevima, analizu podataka i kreiranje grafikona.
  • Microsoft PowerPoint - program za kreiranje prezentacija s tekstom, slikama, animacijama i drugim multimedijalnim sadržajem.
  • Microsoft Outlook - program za upravljanje elektronskom poštom, kalendarom i kontaktima.
  • Microsoft Access - baza podataka za kreiranje i upravljanje različitim vrstama podataka.
  • Microsoft OneNote - aplikacija za beleške koja omogućava organizaciju i deljenje beleški.
  • Microsoft Publisher - program za kreiranje publikacija, brošura i drugih štampanih materijala.
  • Microsoft Teams - aplikacija za timsku saradnju koja omogućava komunikaciju, deljenje dokumenata i organizaciju sastanaka.
  • Microsoft OneDrive - Cloud usluga za skladištenje i deljenje dokumenata i datoteka.
  • Microsoft SharePoint - Sistem za upravljanje sadržajem i saradnju unutar organizacije.

I pored toga što većinu navedenih programa nećete koristiti, potrudite se da one programe koje hoćete da koristite upoznate maksimalno. Od sledećeg posta, na ovom blogu možete pratiti tutorijal za Microsoft Word, najpopularniji i najkorišćeniji program za obradu teksta.

Kako se instalira Microsoft Office?

Postoje korisnici koji kupuju ili koriste polovne računare i često sa računarom dobiju već instaliran Microsoft Office paket. Postoje stariji korisnici ili oni koji smatraju da nisu vični da vrše instalacije na svom računaru, pa taj deo posla prepuste svojoj deci, unucima ili nekom prijatelju. U svakom slučaju kada kupujete novi računar, on može biti totalno prazan; sa instaliranim DOS operativnim sistemom ili Windows operativnim sistemom ali to ne znači da uz njega dobijate i instaliran Microsoft Office paket. Predviđa se da bi sledeći Windows operativni sistem verzija 12 mogla izaći sledeće 2024 godine sa instaliranim Microsoft Office paketom, ali za sada to su samo nagađanja. Zato, prva stvar treba da se opredelite kakvu ediciju i verziju hoćete da instalirate i da kupite odgovarajuću licencu, pre nego što počnete da instalirate ovaj paket. To sve možete uraditi sa zvaničnog office.com sajta, sa nekoliko klikova mišem. U suštini instalacija Microsoft Office-a je jednostavna i slična kod svih edicija. Međutim zbog različitih licenci, postoji i komplikovanije instalacije poput instaliranja Microsoft Office LTSC Professional Plus 2021. Važno je napomenuti da LTSC verzija Microsoft Office-a nije za svakoga, a većina korisnika i preduzeća će koristiti redovne verzije Office-a, uključujući pakete Office 365 ili Office 2021, koje pružaju redovna ažuriranja i pristup cloud funkcionalnostima. LTSC verzija je posebna i namenjena je određenim specifičnim slučajevima gde je konzistentnost i dugotrajna podrška najvažnija. U ovakvim slučajevima neophodno je pratiti uputstvo kako Microsoft korporacija nalaže. Pogledajte u sledećem video-u kako se instalira.


( Windows - 29. How to install Microsoft Office LTSC Professional Plus 2021? )













No comments:

Post a Comment