Wednesday, October 26, 2022

65-ti Međunarodni Beogradski Sajam Knjiga, šta smo kupili?

Jedan od najvećih sajmova knjiga u regionu, jugoistočnoj Evropi i šire; posle dve godine pauziranja zbog korone virusa; ponovo je otvoren za sve ljubitelje knjige, multimedije i drugi aktivnosti. Sajam je počeo u nedelju 23 oktobra i trajaće do nedelje 30 oktobra; 2022 godine. Radno vreme je uobičajeno kao i što je pre bilo od 10h do 20h, osim petkom i vikendom kada se možete zadržati i do 21h. Ulaznica je očekivano poskupela sa 250 na 300 dinara, grupne karte koštaju 200 dinara; ali definitivno vrede svaki dinar. Ovo je 65-ti Međunarodni Beogradski Sajam Knjiga i za razliku od prethodnog beogradskog sajma knjiga koji se održao 2019 godine i koji je brojao 991 izlagača, ove godine će vas dočekati manje izlagača ali definitivno nećete moći izbeći velike gužve u intervalima u četiri pune hale Beogradskog sajma. Osim Rumunije kao zemlje počasnog gosta, učestvuju izdavači iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Egipta, Indije, Italije, Kine, Mađarske, Nemačke, Poljske, Rusije i Švajcarske. Ponuda knjiga, multimedije i drugih artikala je značajna; izlagači su izuzetno ljubazni i popusti su veliki i preko 30%. Naravno, svaki kupac za sebe će izabrati šta mu se najviše dopada i koliko mu njegov budžet to dozvoljava. Svi imamo različite ukuse i diskutabilno bi bilo šta bi bilo najbolje da kupite. Ali bi mogao da vam preporučim ono što sam ja kupio ukoliko vas interesuju strani jezici i informatička literatura.


( 65-ti Međunarodni Beogradski Sajam Knjiga )

U mom životu je već postala tradicija da redovno posećujem sajam knjiga i da bukvalno svakog oktobra ispraznim sve džepove i potrošim svu ušteđevinu za knjige, multimediju i igre; bez ikakvog žaljenja za sve što kupim. Neki ljudi zovu sajam knjiga „Praznik knjige“ dok ga ja zovem: „Radujte se trgovci; ja kupujem!“ Ali toliko je toga što bi ja kupio dok su mogućnosti nešto drugo. Pa onda moram da biram, kupi jedno ili drugo umesto dajte mi i jedno i drugo. Moje planiranje i priprema za sajam knjiga počinje još od mog rođendana koji počinje prvog septembra svake godine. Na žalost pre samo deset dana desio mi se kvar na računaru; o njemu možete pročitati ovde; i taj događaj je bukvalno uništio moj budžet za sajam knjiga ove godine; ali ne u potpunosti. S obzirom da sam svih ovih godina već pokupovao skoro sve informatičke knjige koje postoje u Srbiji; mnoge se i danas prodaju od kojih su neke stare i deceniju. Tako da je moguće pronaći nekoliko najnoviji knjiga sa visokim cenama i popustima ali uglavnom ćete naleteti na stare knjige kojima je cena simbolična. Ove godine sam odlučio da se posvetim knjigama i multimediji za učenje stranih jezika. Sve do svog rođendana sam uglavnom konzumirao Engleski jezik ali učio i Nemački jezik; i to možete videti i na ovom blogu; ali sam doneo odluku da pored ova dva strana jezika počnem sa učim još četiri strana jezika. I to italijanski, ruski, francuski i španski jezik. Ako mislite da je Nemački jezik težak ili vam dosadi da učite samo jedan strani jezik, počnite da učite više stranih jezika. Vaše učenje će definitivno postati interesantnije. Naravno kad kažem učenje, uglavnom mislim na A1-A2 nivo i neke osnovne stvari. Najveću pomoć kad je u pitanju učenje stranih jezika imam od mobilne aplikacije Duolingo; besplatne verzije koja može i vama definitivno pomoći da naučite mnoge strane jezike i da se osećate sjajno kao da ste svetski čovek. Uz pomoć Interneta ali i dodatne literature, rečnika, multimedijalni kurseva, igri i kartica za relativno kratko vreme do sledećeg sajma; možete govoriti nekoliko stranih jezika.

Pa da vidimo, šta bi smo vam preporučili?

S obzirom da imate hiljade knjiga, slikovnica, multimedije na Engleskom jeziku u Srbiji i s obzirom da ja odlično razumem i govorim Engleski jezik; nisam se zadržavao na štandovima koji prodaju ovu literaturu. Ali ako vas interesujeEngleski jezik, pored Gramatike Engleskog jezika na ovom blogu; želim da vam preporučim ovu interesantnu knjigu.

Engleska gramatika za neupućene

Engleska gramatika za neupućene, autora Geraldine Woods; je novije izdanje Mikro knjige. Knjiga broji 366 stranica i ne predstavlja neku standardnu gramatičku knjigu u kojoj će te pronaći stroga pravila gramatike, koja vam može poslužiti kad vam takva pravila zatrebaju. Ova knjiga nije takva. Za te stvari pogledajte ovaj blog. Ova knjiga daje drugačiji opis i objašnjenja gramatički pravila Engleskog jezika i više je knjiga za čitanje u kojoj se možete upoznati sa nekim gramatičkim pravilima o kojima niste ni razmišljali.


( Engleska gramatika za neupućene )

Što se tiče Nemačkog jezika, ja već imam nekoliko knjiga, rečnika, udžbenika, kurseva za učenje Nemačkog jezika koje možete pronaći u Srbiji; ali na štandu EducationalCentre sam baš naleteo na ovu društvenu igru koju prvi put vidim i za koju će mi biti potrebno da naučim kako se igra.

Ab in die Tüte! Shoppen und Deutsch lernen

Ab in die Tüte! Shoppen und Deutsch lernen - U torbu! Kupovina i učenje njemačkog jezika je društvena igra za decu stariju od 12 godina, ali i za svakog ko uči Nemački jezik. Na prvi pogled deluje nešto kao monopol sa papirnim novcem ali nije jer ima neke dodatke i mislim da se drugačije igra. Igra ima uputstvo na Nemačkom jeziku ali će opet biti potrebno izvrnuti celi Internet da se vidi kako se ovo igra. Izdavač je Hueber Verlag i kad su u upitanju ovakve igre očekujte i skupu cenu kao da nemaju popust. Ali je moguće da uz kupovinu dobijete i lep ceger Hueber-a kao poklon.


( Ab in die Tüte! Shoppen und Deutsch lernen )

Što se tiče Italijanskog jezika; prvo se moram požaliti jer nisam naišao na italijanski rečnik. Ali sam siguran da se isti može pronaći u knjižarama duplo skuplji nego što bi bio na Beogradskom sajmu knjiga.

Italijanski za tri meseca, Nuovissimo Progetto Italiano, Via del Corso i Italijanski s izgovorom

Isto tako; mislim da retko koji građanin postoji da nije čuo za izdanja PONS. Možete reći da su to starija izdanja ali zato je i jeftinija cena. Razlika je samo što sam uspeo naći isti za Italijanski jezik. Audio kurs za početnike ili Italijanski za tri meseca; sve u svemu audio kurs za samostalno učenje. Komplet sadrži udžbenik, priručnik i 4 audio CD-a. Možete pomisliti ali na čemu da puštam CD. Za to je najbolje da kupite neki External DVD-RW i prikopčate ga preko USB porta na vaš računar. Međutim da bi učenje bilo zanimljivije, uspeo sam da nađem i kupim dve igrice kartica za Italijanski jezik. Nuovissimo Progetto Italiano komplet sadrži 300 kartica za početni A1 nivo. Dok Via del Corso takođe sadrži 300 kartica ali za A2 nivo. Oba kompleta su izdanje EDILINGUA. Iako još ne znam kako se igra sa ovim karticama; mislim da će biti interesenta stvar kao pomoć za pamćenje italijanskih pojmova. Za učenje Italijanskog jezika sam se odlučio isključivo zbog toga kako Italijanski jezik zvuči. Dok pisanje može biti izuzetno komplikovano. Što se tiče Italijanski s izgovorom, to vam je mala knjižica od 80 stranica. To je praktičan priručnik sa više od 2500 reči i izraza za svaku priliku. Kad putujete u Italiju, dobro je da ovaj priručnik imate sa sobom.


( Italijanski za tri meseca, Nuovissimo Progetto Italiano, Via del Corso i Italijanski s izgovorom )

Što se tiče Ruskog jezika i pored štandova sa knjigama na Ruskom jeziku; nisam uspeo naći neki audio kurs ili neku rusku igru za učenje Ruskog jezika. Sva dešavanja u svetu ali i kod nas ali pre svega moja velika ljubav prema ruskim filmovima o WWII kojih ima mnoštvo na Internetu bez prevoda; zainteresovalo me je da počnem da učim Ruski jezik. Ono što me oduševilo; ako baš imate problem da lako pamtite mnoge i nove reči; kad učite Ruski jezik, mnoge reči su iste ili slične Srpskom jeziku; tako da se Ruski jezik po tom pitanju izdvaja. Moja prolaznost trenutno u učenju Ruskog jezika sa Duolingo mobilnom aplikacijom se kreće 99% što je izvanredan rezultat. Jednostavno reči i pojmovi na Ruskom jeziku se lako uče. Ako zaista mislite da ne možete naučiti strani jezik, pokušajte sa Ruskim jezikom.

Ruski u 100 lekcija, Ruski rečnik – gramatika i Ruski sa izgovorom

Na Beogradskom sajmu knjiga potražite Ruski u 100 lekcija čiji je izdavač Intersistem; autorki Lidije Špis i Bosiljke Gavela. Knjiga sadrži 388 izuzetno korisnih stranica koje vam preporučujem da prolazite malo po malo. Za lakše shvatanje ruske gramatike najjednostavnije je da je pogledate u Ruskom rečniku izdavača JRJ. Ovaj rečnik sa 502 stranice će vam biti itekako koristan. Što se tiče Ruski sa izgovorom, to vam je mala knjižica od 80 stranica. To je praktičan priručnik sa više od 2500 reči i izraza za svaku priliku. Fraze i izrazi će vam olakšati učenje.


( Ruski u 100 lekcija, Ruski rečnik – gramatika i Ruski sa izgovorom )

Učenje Francuskog jezika nije bio baš moj najsrećniji izbor. Kad počnete da učite ovaj strani jezik prvo ćete biti iznenađeni francuskim rečima koliko su često kratke. Neka slova na kraju reči se i ne izgovaraju što može zvučati šokantno. I s obzirom da ovaj strani jezik smatram izuzetno teškim, sve što možete naći o njemu na našem tržištu je od izuzetne važnosti. Ovom stranom jeziku se baš definitivno treba posvetiti mnogo.

Francuski za tri meseca, Francuski rečnik – gramatika, Francuska gramatika i Francuski sa izgovorom

Audio kurs za početnike ili Francuski za tri meseca; sve u svemu audio kurs za samostalno učenje, izdavača PONS. Komplet sadrži udžbenik, priručnik i 4 audio CD-a. Dodajte ovom kompletu Francuski rečnik – gramatika, rečnik sa 630 stranica i posebnu knjigu Francuska gramatika istog izdavača sa 204 stranice; će vam sigurno olakšati učenje. Francuski sa izgovorom, praktičan priručnik sa više od 2500 reči i izraza za svaku priliku sa svojih 90 stranica; biće vam najkorisnija stvar ako se nađete u Francuskoj. Isto tako sa ovom knjižicom će vam Francuski jezik izgledati jednostavan.


( Francuski za tri meseca, Francuski rečnik – gramatika, Francuska gramatika i Francuski sa izgovorom )

I najzad strani jezik koji izgleda i zvuči nešto lakše za učenje jeste definitivno Španski jezik. Koliko i šta se može pronaći za učenje Španskog jezikaSrbiji je pod upitnikom. Ne nisam dobio volju za učenje Španskog jezika zbog španskih serija; nego zato što mi je ime Manuel španskog porekla i što postoje neke pesme na Španskom jeziku koje obožavam kao npr. Adelante – Sash! Ovaj strani jezik mi ne deluje težak za učenje i ima neki jednostavan izgovor. U poređenju sa Italijanskim i Francuskim jezikom, pravo je olakšanje za učenje.

Gramatika kratko & jasno – Španski, Glagolske tabele – Španski i Špansko-Srpski, Srpsko-Španski Rečnik

I pored toga što nisam uspeo da nađem audio kurs izdavača PONS za Španski jezik; pronašao sam dve izuzetno korisne knjižice ovog izdavača. Gramatika kratko & jasno – Španski na nekih 108 stranica pojednostavljuje gramatička pravila Španskog jezika. Dok je knjižica; Glagolske tabele – Španski na 104 stranice definitivno posvećena glagolima, posebno onim koji se najčešće koriste. Što se tiče Špansko-Srpski, Srpsko-Španski Rečnik me obradovao kad sam uspeo da ga nađem. Ovaj rečnik izdavača Marso ima i gramatički deo i čak 980 stranica. I pored toga što je izdanje još iz 2013 godine, rečnik se ne smatra starim rečnikom i njegova jeftina cena me prijatno iznenadila.


( Gramatika kratko & jasno – Španski, Glagolske tabele – Španski i Špansko-Srpski, Srpsko-Španski Rečnik )

To bi bilo sve što se tiče stranih jezika. Možda se neki ljudi pitaju što ne učim Kineski ili Arapski jezik. Možda nekada u budućnosti ali za sada bi voleo da savladam ovih šest Evropski jezika. Voleo bih da putujem po celoj Evropi. Onda kasnije bi bio spremniji da se upustim u komplikovanije strane jezike i da posetim daleke strane zemlje. 

Kakva je situacija sa informatičkim knjigama

Kao što sam već naveo pored mnoštva stariji knjiga i nekih polovičnih cena, koliko bi koštale da ste iste kupovali u njihovo vreme pojavljivanja na tržištu; postoji par noviji knjiga ali nisam uspeo samo jednu da kupim. Po pitanju izbora starije ili novije informatičke literature; taj izbor vama ostavljam; ali da obavezno pregledate sve informatičke štandove, iako ih nema previše. Isto tako za ovaj Beogradski sajam knjiga sam kupio samo jednu informatičku knjigu. Sve ostalo što nisam kupio ću kupiti tokom mojih obilazaka mnogobrojnih Beogradskih knjižara tokom cele sledeće godine.

Java Programiranje

Java Programiranje, objektno orjentisani koncept programiranja; autora Dejana Živkovića i izdavača univerzitet Singidunum je najnovija knjiga izdata prošle 2021 godine. Meni je bilo interesantno da univerzitet Singidunum izdaje informatičke knjige i to od svojih profesora. Knjiga sadrži nekih 450 stranica, vrlo jeftina i što je najvažnije ne obuhvata neke zastarele verzije Jave programskog jezika. Preporučujem svim programerima ovu knjigu. Na istom štandu pogledajte i njihove ostale knjige.


( Java Programiranje )

Toliko od moje posete 65-tom Međunarodnom Beogradskom Sajmu Knjiga, toliko od moji preporuka i dok pišem ovaj post; sajam još uvek traje; obavezno ga posetite i do sledećeg sajma uživajte u onome što ste sebi priuštili!

 

 

 

    

 

 

 

 

 

No comments:

Post a Comment