Monday, October 09, 2023

Šta 59-ti Beogradski sajam nameštaja nudi programerima, gde je kancelarijski nameštaj?

Mnogi čitaoci ovog bloga se trenutno mogu pitati šta je sad ovo? Kakve veze ima sajam nameštaja sa programiranjem? Da li je ovom tekstu mesto na programerskim blogu? Sa programiranjem ne mnogo, ali sa programerima ima više nego što mislite! Svaki komad nameštaja koji može učiniti programerima život i rad udobnijim, praktičnijim i produktivnijim zaslužuje počasno mesto na ovom blogu. Zato pokrećemo novu rubriku Kancelarijski nameštaj i trenutno čitate prvi tekst nove rubrike. Proverite sadržaj! U iščekivanju čuvenog međunarodnog beogradskog sajma knjiga koji počinje za samo par dana, pogledajte kako je prošao prošle godine, pogledajte ovde; našao sam se ispred Beogradskog sajma gde se upravo sada održava 59-ti sajam nameštaja od 6 do 11 oktobra 2023 godine. Odmah mi je palo napamet da pogledam neki sto za računare, da možda zamenim gejmersku stolicu za neku udobniju direktorsku stolicu ili fotelju; možda da pogledam neke police za knjige itd. Kupio sam ulaznicu za pojedinca, 450 dinara i iskreno vam mogu reći da sam se iznenadio veoma malom ponudom kancelarijskog nameštaja, možda je samo manje bio izložen; velikim cenama ali i dobrim popustima. Onda sam se iznenadio i nekim komadima nameštaja na koje nisam ni pomišljao. U svakom slučaju prvi utisak je bio, kako bi bilo lepo kad bi čovek mogao sve to sebi priuštiti.


( 59-ti Beogradski Sajam Nameštaja )

Bez obzira da li se bavite projektovanjem, kodiranjem ili jednostavno igrate igrice, da li radite sami za sebe ili ste zaposleni u nekoj firmi; veoma je bitno u kakvom okruženju radite. Možete da radite od kuće dok možete da radite i u nekoj kancelariji, vaš radni prostor može biti od par kvadratnih metara do celog stana, ali od toga i zavisi kakve su vam potrebe i kako će vam izgledati radni prostor. Ja na primer radim kod kuće i zaista dosta provodim vremena, čak i po 20 sati za PC računarom, posebno noću; ali istovremeno koristim i mobilni, laptop i tablet. Isto tako, moram da imam pogled na TV koji je stalno uključen i krevet da legnem ukoliko dođe do premora. Moj posao zahteva da imam pri ruci i mnogo knjiga, olovki, potrošnog materijala i rokovnika što to opet zahteva dosta fioka, komoda i polica za knjige. Zatim mi je potreban poseban sto za kafu, sokove, energetska pića i mnoštvo grickalica i slatkiša. Koliko sati ću kodirati i raditi na nekom projektu, to isključivo zavisi od mnogih aspekata. U svakom slučaju celi posao jako štetno deluje na zdravlje. Odličan nameštaj to može samo malo ublažiti. Zato je bitno koliko i šta možete sebi priuštiti. Beogradski sajam nameštaja, ove godine 59-ti; broji 387 izlagača iz 26 zemalja i ako ste u mogućnosti da ga posetite, učinite to!

Šta smo videli na sajmu nameštaja?

Pretpostavimo da imate celu sobu za vaš radni prostor ili čak stan. Mesto gde ćete imati vašu privatnost i gde ćete moći da kodirate po celi dan i noć sve dok ne završite projekat u roku. Kako bi ste ga opremili? Kad uđete na Beogradski sajam, u zavisnosti od hale; prvo što ćete ugledati jeste mnoštvo kreveta, ugaoni troseda, fotelja, mnoštvo spavaćih setova; ali pronaći jednostavni krevet koji može da se razvuče po povoljnim cenama, na primer do 300 evra je izuzetno komplikovano. Jednostavno kreveti i garniture se kreću u proseku od 500 do 1500 evra i više. Čak i kad je u pitanju neki banalan komad nameštaja.


( Dvosedi, trosedi, ugaone garniture, kompletni setovi spavaći soba... )

Šta ako imate dobar krevet ali nemate za gosta, nekog kolegu koji se zadržao kod vas celu noć ili radite u nekoj kancelariji gde baš nemate nikakav krevet. Možda bi krevet na vazduh bio pravo rešenje. I ja sam čuo za krevete na vodu, ali na vazduh; pogledajte sliku. Cena je povoljna; ne prelazi ni 8000 dinara.


( Kreveti na vazduh, jaki i udobni iako zahtevaju nekoliko sati da se naduvaju... )

Druga stvar koja nas najviše interesuje jeste sto za računare. Cene stolova na sajmu nameštaja se kreću i preko 1000 evra. Iako mogu biti kvalitetni i veliki, za mene imaju najveću manu. Nemaju fioke. Možda bi bilo bolje potražiti neki manji računarski sto, ali sa fiokama u nekoj lokalnoj radnji nameštaja. Ono što je zanimljivo na sajmu, moguće je pronaći na primer dodatak za računarski sto poput nosača ili držača za monitore. Ili recimo postoji kompanija koja ugrađuje utičnice i druge kablove u stolove.
 

( Veliki, kvalitetni ali preskupi stolovi za računare... )

Međutim, ono što je mene iznenadilo jeste veliki sto koji se pomera na dugmad. Jednostavno možete da podižete ploču i spuštate pritiskom na dugmadi. Ovo zadovoljstvo bi vas koštalo oko 600 evra da ga kupite.


( Veliki stolovi sa mehanizmom za pomeranje ploče pritiskom na dugmad... )

Što se tiče računarski stolica nisam naišao na nešto posebno, osim što im je cena i do 5 puta veća od kvalitetnije gejmerske stolice, čija izdržljivost broji i do 130 kilograma nosivosti koju možete pronaći u većini prodavnica računarske opreme, posebno u tržnim centrima. Mogu se pronaći u crvenoj, plavoj, zelenoj, sivoj i crnoj boji. Zavisi da li su rasprodate i gde kupujete. Zato razmislite!


( Preskupe računarske stolice, preko 1000 evra... )

Međutim, ako baš ali baš imate dosta novca, postoji nešto što prevazilazi sve računarske stolice i fotelje. U zavisnosti od modela, ove maserske fotelje se kreću od 6000 pa preko 10 000 evra. Postavlja se pitanje da li ovakva fotelja može da zameni gejmersku stolicu prilikom rada na računaru. Mislim, fotelja se trese, greje i drži vas u položaju ležanja osim ako nije isključena. Da li bi vam se od nje samo više spavalo i dali bi ste sa njom bili totalno neproduktivni u svom poslu? To procenite sami.


( Maserska fotelja, model od 6000 evra... )
 
Jedan deo udobnosti, definitivno možete postići raznim jastučićima, lepom i udobnom posteljinom. Na sajmu nameštaja bar po ovom pitanju imate izbor iako cene takođe mogu biti nešto skuplje.


( Veliki izbor jastučića i posteljine na sajmu nameštaja... )

Što se tiče polica, komoda, vitrina i nameštaja sa fiokama, može se pronaći ono što bi ja kupio ali je cena preterana dok ono što verovatno nebi kupio ima odličnu cenu sa sajamskim popustom.


( Neke stvari su povoljne, neke bi voleli da kupite... )

Kad pričamo o nameštaju, definitivno što vam nebi bilo ni na pameti jeste odličan izbor sefova. Odlično bi bilo da čovek ima i dobar sef, ne toliko radi novca da se drži u njemu nego radi važnih dokumenata koje bi opstale i u slučaju zemljotresa, poplave ili požara. Ali cene su takođe od 1000 pa prelaze i 1500 evra. Na sajmu nameštaja možete pogledati i razne metalne kutije, poput onih koje možete videti u svlačionicama.


( Stvari koje nam nisu ni na pameti kad razmišljamo o nameštaju... )

Kad su u pitanju tepisi i njih možete pronaći izuzetno kvalitetne, sa različitim cenama. Ukoliko imate stan sa podnim grejanjem, nisam baš siguran koliko je pametno u tom slučaju imati tepih; iako se podno grejanje smatra veoma bezbedno. Ja bih umesto tepiha radije kupio robota usisivača. Naravno, odluka je uvek na vama spram vaših mogućnosti i situacije.


( Kvalitetni tepisi i staze... )

Što se tiče trpezarijski stolova, zajedno sa kuhinjskim stolicama, izbor je veliki i pored velikih cena može se pronaći i neki set od 600 evra. Da li možete proći bolje ako kupujete pojedinačno kuhinjske stolice čiji je izbor veliki i kombinujete ga na primer sa nekim niskim ili manjim stolom i koliko se to isplati? To je stvar izbora i kalkulacije.


( Kuhinjski setovi... )

I za kraj samo da pomenem da na sajmu nameštaja pored nameštaja imate predstavljane raznih dizajnera, fakulteta i kompanija koje vam mogu i dizajnirati i praviti nameštaj samo po vašoj želji. Takođe možete videti kompanije koje proizvode različite delove i alate za pravljenje nameštaja poput bušilica itd.


( Možete i sami naručiti kakav nameštaj želite da vam dizajniraju i naprave... )

Ukoliko i kad kupujete nameštaj, obavezno proverite kako kompanija isporučuje nameštaj jer to često nije besplatno. Neke jeftine stvari sa prevozom prestaju da budu jeftine i pored popusta. Postoje firme koje su iz unutrašnjosti ali vrše dostavu čak i besplatno ili naplaćuju prevoz veoma malo, dok u samom Beogradu postoje trgovine nameštaja koje ne vrše prevoz ukoliko ste udaljeni od njihove radnje više od 10 kilometara jer im se ne isplati. Zato se dobro raspitajte o svemu pre nego što se upustite u kupovinu nameštaja.


( Na sajmu nameštaja možete kupiti i stan, Beograd na vodi... ) 












 

No comments:

Post a Comment