Monday, October 16, 2023

Kako početi sa Microsoft Word-om, praktični vodič za svakoga

Bez obzira da li ste početnik ili iskusan korisnik računara, pre svega rada na Windows operativnom sistemu; bez obzira koliko poznajete Microsoft Word, program za obradu teksta; činjenica je da mnogi korisnici koriste veoma mali procenat mogućnosti koje ovaj program nudi. Danas u modernom poslovanju, poznavanje i korišćenje Microsoft Word-a zajedno sa ostalim programima koje čine Microsoft Office paket se podrazumeva; čak se smatra osnovnom informatičkom pismenošću. Još ako se bavite programiranjem, ono što drugi koriste kao standard; vi bi ste to trebali znati da iskodirate u vašim programima bez obzira što se danas sve više koriste veb aplikacije i sve manje desktop. Iz tog razloga i mnogih drugi, uključujući i činjenicu da postoje korisnici koji se ne snalaze baš najbolje u radu sa ovim najpopularnijim programom za obradu teksta, započinjemo Microsoft Word tutorijal na ovom blogu koji će vam biti od velike koristi. Takođe nameravamo da se posvetimo i ostalim kancelarijskim programima iz Microsoft Office paketa. Za početak da se podsetimo šta je to zaista Microsoft Word i šta možemo da postignemo koristeći isti. Microsoft Word je popularni tekstualni procesor razvijen od strane Microsoft korporacije. On je deo Microsoft Office kancelarijskog paketa i jedan od najčešće korišćenih programa za obradu teksta širom sveta. Microsoft Word omogućava korisnicima da kreiraju, uređuju, formatiraju i štampaju dokumente bilo koje vrste, uključujući pisma, izveštaje, eseje, prezentacije, brošure, i da kreiraju mnoge druge vrste dokumenata. Ovaj program nudi bogate funkcionalnosti, uključujući različite stilove fontova, alate za pravopisnu i gramatičku proveru, mogućnost ubacivanja slika, tabela i grafičkih elemenata, kao i napredne opcije za formatiranje teksta. 
Takođe, korisnici mogu koristiti različite šablone i predloške kako bi sami sebi olakšali proces kreiranja dokumenata.


( Microsoft Word, najpopularniji program za obradu teksta )

Microsoft Word je dostupan na različitim platformama, uključujući Windows i macOS operativne sisteme, kao i mobilne uređaje. Ovaj program je postao standard u poslovnom i obrazovnom okruženju za izradu i deljenje pisanih dokumenata. Ako ni u jednom drugom programu, onda u bi ste trebali da budete najmanje profesionalac u korišćenju Microsoft Word-a. Navešćemo vam samo neke od osnovnih stvari koje bi svaki korisnik računara, kao i vi trebali da znate da radite u Microsoft Word-u:
  • Formirate tekst
  • Ubacite specijalne simbole
  • Ubacite slike
  • Zaokvirite neki pasus ili deo teksta
  • Ubacite vodeni žig u vaše dokumente
  • Ubacite sadržaj iz drugih programa u vaš dokument
  • Ubacite naslovnu stranicu
  • Kreirate tabele
  • Pravite dijagrame i grafikone
  • Numerišete stranice
  • Podesite margine ili položaj teksta
  • Ubacite fusnote
  • Kreirate PDF dokument
  • Kreirate veb stranicu
  • Kreirate screenshot
  • Ubacite komentare
  • Itd.
Pre nego što krenemo sa prvom lekcijom Microsoft Word-a, neophodno je da se upoznate sa Microsoft Office-om,  pogledajte ovde; i da imate instaliran Microsoft Word u vašem računaru. Obavezno pročitajte tekst ovde.

Kako početi sa Microsoft Word-om? 

Ukoliko imate instaliran Microsoft Office u vašem računaru, pokrenite Microsoft Word klikom na 
njegovu ikonicu, koja može da se nalazi na desktop-u, taskbar-u na dnu ekrana ili na start meniju. Ikonicu ili prečicu Microsoft Word-a možete najlakše pronaći tako što će te u search tekstbox-u ukucati word. U svakom slučaju kliknite na ikonicu Microsoft Word-a. Nemojte da vas zbunjuje što na nekim mestima poput desktop-a je neophodno kliknuti na ikonicu brzo dvaput, dok na nekim mestima poput search panela samo jednom. To zavisi i od operativnog sistema kojeg koristite. U svakom slučaju, kad se program Microsoft Word pokrene, na ekranu će vam se prikazati uvodni ekran i kad se on zatvori otvoriće vam se Home panel Microsoft Word-a.


( Home panel Microsoft Word-a )

Dok god ne dobijete isti rezultat kao na prethodnoj slici, pauzirajte sa čitanjem ovog tutorijala. Ukoliko je sve u redu, obratite pažnju šta vidite na ekranu. Sa vaše leve strane možete videti plavi meni sa sledećim tab-ovima:
  • Home – početni panel koji se uvek prikazuje prilikom pokretanja Microsoft Word-a
  • New – novi panel omogućava vam da kreirate novi dokument, kao prazan list papira ili da koristite jedan od mnoštva šablona u pozadini dokumenta
  • Open – otvori panel omogućava da otvarate dokumente koje vaša verzija Microsoft Word-a podržava
  • History – istorija panel omogućava pregled i upravljanje verzijama dokumenta
  • Account – nalog ili račun panel prikazuje podatke o vašem nalogu i aktivaciji paketa Microsoft Office-a
  • Feedback – povratne informacije panel vam omogućava da pošaljete sugestije Microsoft developerima
  • Options – opcije panel vam omogućava da menjate podešavanja Microsoft Word-a
Kliknite na New tab, zatim na prazan šablon blank document. Rezultat će biti kao na sledećoj slici.


( Šablon blank dokumen kao default otvoren u Microsoft Word-u )

U zavisnosti kakav laptop ili računar sa monitorom koristite, prvo što treba da uradite jeste da podesite Microsoft Word okruženje, tačnije u vašem donjem desnom uglu; Zoom Layout; tako što ćete koristeći traku podesiti veličinu prikaza dokumenta. Na primer ja koristim laptop od 14 inča i prikaz dokumenta na 100% mi je previše mali i kad koristim naočare. Zato sam podesio prikaz dokumenta na 140% da mi rad bude udobniji. Bez obzira šta i koliko dugo radite na računaru, uvek se potrudite da vam rad na računaru bude što udobniji. Da, mislim čak i na nameštaj koji koristite pri radu, pogledajte ovde. Bez ikakvog formatiranja postavite kursor na početak dokumenta i otkucajte par rečenica na Engleskom jeziku o sebi, tako što ćete za svaki novi red pritisnuti tipku Enter na tastaturi. 

Hello World, this is my first document!

My name’s Manuel Radovanovic. I am from Belgrade.

This capital city is in Serbia. Serbia is in Europe!

Today, we are going to learn using Microsoft Word!

Zatim, odmaknite se jedan red tako što ćete pritisnuti dvaput tipku Enter na tastaturi i započnite da pravite na primer to do listu stvari koje smo radili i koje ćemo raditi dalje u ovoj lekciji. Možda se neki korisnici neće slagati samnom zbog korišćenja Engleskog jezika u lekcijama ovog tutorijala; ali molim vas; Engleski jezik je u informatici standard. Kao softver inženjer koji decenijama koristi računare; iz iskustva vam mogu reći da poznavanje pojmova koji se koriste u informatici, moraju se znati na Engleskom jeziku. Na primer, bez obzira na kom sam projektu radio i na kom je projekat jeziku, sve se kodira na Engleskom jeziku. Samo ono što je vidljivo korisniku se prevodi na drugi jezik. Microsoft Word ćete dosta koristiti za svoje potrebe koje verovatno jesu na Srpskom jeziku; ali morate prvo znati da koristite Microsoft Word na Engleskom jeziku, pogotovo sve pojmove koji se koriste u opcijama i podešavanjima i koje ponekad nemaju značenje na Srpskom jeziku. U svakom slučaju, korak po korak i sve ćete lako naučiti i usvojiti iako vam sve to može izgledati previše komplikovano.

Hello World, this is my first document!

My name’s Manuel Radovanović. I am from Belgrade.

This capital city is in Serbia. Serbia is in Europe!

Today, we are going to learn using Microsoft Word!

 

-          Open Microsoft Word!

-          Click on a new blank document!

-          Check Zoom Layout to make sure it’s right for you!

-          Write something into the document!

-          Save your document!


Pomicanje stavki u desnu stranu će odraditi Microsoft Word automatski za vas svaki put kad otkucate srednju malu crticu - . Kao što vidite u to do listi, otvorili smo Microsoft Word, kliknuli smo na šablon prazan dokument, podesili smo prikaz veličine dokumenta kako nama odgovara, otkucali smo nešto teksta na Engleskom jeziku bez ikakvog formatiranja i došao je red da vidite kako da snimite ili drugačije rečeno sačuvate dokument koji smo kreirali.

Snimanje dokumenta

Ukoliko hoćete da sačuvate vaš dokument na vašem računaru ili na OneDrive u cloud – oblacima; ili na flash – flešu; potrebno je da obavite Save – snimanje dokumenta. To možete da uradite tako što ćete na vrhu ekrana; naslovnoj liniji kliknuti na dugme Save ili možete na padajućem meniju prvo kliknuti na File pa zatim na Save opciju. Kada to uradite otvoriće vam se Save panel i u njemu kliknite na stavku Browse – pretraživati; koji će vam otvoriti Save As dialogbox. Kroz njega izaberite lokaciju u računaru gde hoćete da čuvate dokumente ovog tutorijala i kreirajte folder microsoft_word_tutorial. Zatim u polju File Name – ime fajla; nazovite dokument 01. Hello Word, my first Microsoft Word document. Ukoliko sad pogledate na vrh ekrana, naslovnu liniju; videćete da na njoj piše naziv vašeg dokumenta. Međutim, šta da radite ako želite da snimite isti dokument sa nekim drugim imenom ili možda na nekoj drugoj lokaciji? Tada umesto Save panela koristite Save As panel. Otkucajte prvo još jednu stavku u našoj to do listi. 

Hello World, this is my first document!

My name’s Manuel Radovanović. I am from Belgrade.

This capital city is in Serbia. Serbia is in Europe!

Today, we are going to learn using Microsoft Word!

 

-          Open Microsoft Word!

-          Click on a new blank document!

-          Check Zoom Layout to make sure it’s right for you!

-          Write something into the document!

-          Save your document!

-          Save the document under different name!


Zatim kliknite na File -> Save As, kliknite na Browse i u Save As dialogbox-u nazovite kopiju vašeg dokumenta 01. My First Microsoft Word Document. Sad naziv izgleda mnogo bolje. U suštini nazivi dokumenata treba da budu što kraći ali da opisuju šta dokument sadrži. Nije dozvoljeno da koristite specijalne znake poput upitnika ? kod naziva dokumenata. Isto tako obratite pažnju da prilikom kucanja teksta u dokumentu, s vremena na vreme pritisnete dugme Save, kako bi on čuvao to što pišete u dokumentu. Ili još bolje na naslovnoj liniji imate AutoSave Layout; koji je najbolje podesiti na uključeno on; kako bi Microsoft Word to radio automatski za vas. Otkucajte sledeću stavku na to do listi. 

Hello World, this is my first document!

My name’s Manuel Radovanović. I am from Belgrade.

This capital city is in Serbia. Serbia is in Europe!

Today, we are going to learn using Microsoft Word!

 

-          Open Microsoft Word!

-          Click on a new blank document!

-          Check Zoom Layout to make sure it’s right for you!

-          Write something into the document!

-          Save your document!

-          Save the document under different name!

-          Delete the old document!


Kako da obrišete neki stari dokument ili njihovu kopiju? Pogledajmo kako se to radi. 

Brisanje dokumenata

Ukoliko hoćete da obrišete neki dokument, najbolje je da koristite File Explorer iz vašeg  Windows operativnog sistema. Sa njim najlakše možete da organizujete, preimenujete i brišete datoteke i foldere. Međutim, to ne znači da ne možete da koristite i Microsoft Word za brisanje njegovih dokumenata. Kliknite na File i u Home panelu pogledajte tab Recent. Pronađite i kliknite desnim tasterom miša na datoteku koja se zove 01. Hello Word, my first Microsoft Word document. Kad vam se otvori padajući meni, kliknite na Delete – obriši i pojaviće vam se MessageBox gde će vas pitati da li ste sigurni da hoćete da brišete navedenu datoteku. Ukoliko potvrdite sa pritiskom dugmeta Yes, vaša datoteka će biti obrisana. Naravno, datoteku ne možete obrisati ako je ona otvorena u Microsoft Word-u. Ako samo hoćete da uklonite datoteku iz Recent taba; koristite isti padajući meni ali kliknite na Remove from list. U ovom slučaju datoteka će biti samo uklonjena sa liste ali neće biti obrisana. Ako ste obrisali datoteku i mislite da ste pogrešili, niste zaista mislili da je obrišete; onda pogledajte u Recycle Bin; korpi u vašem Windows operativnom sistemu i naći će te vašu izbrisanu datoteku. To znači da datoteka nije u potpunosti i zauvek obrisana i da se može povratiti klikom na Restore padajućeg menija. Prelazimo na sledeću stavku to do liste:

 

Hello World, this is my first document!

My name’s Manuel Radovanović. I am from Belgrade.

This capital city is in Serbia. Serbia is in Europe!

Today, we are going to learn using Microsoft Word!

 

-          Open Microsoft Word!

-          Click on a new blank document!

-          Check Zoom Layout to make sure it’s right for you!

-          Write something into the document!

-          Save your document!

-          Save the document under different name!

-          Delete the old document!

-          Close and open the document!


Kako da zatvorim i opet da otvorim dokument?

Zatvaranje dokumenta je jednostavno. Kliknite na File -> Close i pojaviće vam se MessageBox u kojem će vas pitati da li želite da snimite dokument. Potvrdite klikom na dugme YesMicrosoft Word će se zatvoriti. Ukoliko vam je uključena AutoSave opcija koja automatski snima sve što kucate u dokument; onda nećete biti upitani da sačuvate dokument. U tom slučaju će se Microsoft Word jednostavno zatvoriti. Što se tiče otvaranja dokumenta, to možete uraditi što ćete kliknuti na taj dokument u File Explorer-u. Isto tako možete pokrenuti Microsoft Word i u Home panelu ispod taba Recent možete pronaći dokument u listi dokumenata koji hoćete da otvorite i jednostavno kliknite na njega. I treći način jeste da kliknete na Open panel, zatim na stavku Browse i u OpenDialogBox-u možete locirati i selektovati dokument koji hoćete da otvorite. Pritiskom na dugme Open, vaš dokument će se otvoriti.

Kako da pišem na Srpskom jeziku?

I pored toga što ove lekcije koriste tekst u Microsoft Word-u na Engleskom jeziku; hoćemo da znamo kako možemo da pišemo tekst na Srpskom jeziku. Da bi ste to mogli da uradite neophodno je da imate instaliran Srpskom jeziku na Key Layout u vašem Windows operativnom sistemu. Pogledajte da li imate u desnom donjem uglu, ispisano SRP? Ukoliko nemate, prvo morate to instalirati u Windows operativnom sistemu.


( Key Layout na Windows 10 operativnom sistemu )

Ukoliko nemate, prvo to instalirajte i sa ENG prebacite se na SRP. Imajte u vidu da ovo isto važi i za svaki drugi strani jezik. Čak iako hoćete da koristite ćirilicu, trebate da imate instaliran Key Layout za ćirilicu. Otkucajte sledeći tekst ispod to do liste, ali zadnju rečenicu na Srpskom jeziku otkucajte tako što ćete se sa ENG prebaciti na SRP KeyLayout.

 

What to do to use another key layout and another language?

First you have to have installed the key layout which you want to use.

For example: Serbian Latin

Zdravo i poštovanje svima!


Još dok budete kucali rečenicu na Srpskom jeziku, ispod palete poslova pojaviće vam se poruka u žutom obavještenju sa dugmetom Download. Kliknite na to dugme i instalirajte Language Pack za Srpski jezik. Selektujte zadnju rečenicu i u levom donjem desnom uglu Microsoft Word-a, kliknite na Language Layot i sa English (United States) ga promenite u Serbian (Latin, Serbia). Promenite jedno slovo u rečenici, na primer umesto poštovanje da piše postovanje. I vidićete da će Microsoft Word automatski podvući reč postovanje crvenom cik-cak linijom što ukazuje na grešku u pisanju. Kliknite na tu reč desnim tasterom miša i u padajućem meniju će vam biti ponuđena ispravna reč poštovanje. Kliknite na nju i reč će biti ispravljena.


( Korišćenje Spelling and Grammar Check na Srpskom jeziku )

Vratite se na ENG, Key Layout i dodajte sledeći tekst da celi tekst izgleda ovako.

 

Hello World, this is my first document!

My name’s Manuel Radovanović. I am from Belgrade.

This capital city is in Serbia. Serbia is in Europe!

Today, we are going to learn using Microsoft Word!

 

-          Open Microsoft Word!

-          Click on a new blank document!

-          Check Zoom Layout to make sure it’s right for you!

-          Write something into the document!

-          Save your document!

-          Save the document under different name!

-          Delete the old document!

-          Close and open the document!

 

What to do to use another key layout and another language?

 

First you have to have installed the key layout which you want to use.

 

For example: Serbian Latin

 

Zdravo i poštovanje svima!

 

See we can use other languages and spell check for them!

 

Even though Spelling and Grammar check works great, it won’t pick the right phrases for you.

Therefore, you have to correct some words yourself. Deleting words or correct them is easy. Correct the specified text!

 

This is enough for the first lesson, thank you!

 

Za kraj pokušajte sami obrisati, dodati ili promeniti neke reči u rečenici. Kako cela ova lekcija izgleda, možete pogledati i u sledećem video-u:


( Microsoft Word - 1. How to start with Microsoft Word ? )


















 

 

No comments:

Post a Comment