Saturday, November 25, 2023

Ovladajte osnovama Microsoft Excel-a, saveti za uspešan start

Za sve čitaoce bloga, bez obzira da li ste početnik ili iskusni korisnik rada na računaru; pre svega rada na Windows operativnom sistemu; bez obzira koliko ste imali neko iskustvo i već koristili Microsoft Excel; pre nego što se uopšte dotaknete Microsoft Excel-a, preporučujemo da prvo pređete Microsoft Word tutorijal. Pogledajte ovdeMicrosoft Excel je popularan softver za tabelarnu obradu podataka koji se koristi za organizaciju, analizu i vizualizaciju podataka. Kao deo Microsoft Office paketa, Microsoft Excel pruža korisnicima širok spektar alatki za rad s tabelama, računskim formulama, grafikonima i drugim funkcijama. Ako imate potrebu za bilo kakvim kreiranjem i organizovanjem podataka u tabelama, posebno sa tabelama u kojima vršite neke proračune; Microsoft Excel vam omogućava da perfektno organizujete podatke u tabeli unošenjem informacija u Cells – ćelije i korišćenjem različiti vrsta formata za prikaz podataka. Akcenat je na proračunima; inače ako samo kreirate običnu tabelu; to možete da radite i u Microsoft Word-uMicrosoft Excel ističe njegov moćan sistem formulacija koji vam omogućava da izračunate vrednosti, vršite matematičke operacije i analizirate podatke. Vaše proračune možete organizovati u više tabela i kreirati vizualizaciju podataka odgovarajućim grafikonima. Microsoft Excel vam omogućava da koristite različite vrste grafikona poput stubičasti, linijski, dijagrame torti i mnogi drugi sa vašim tabelarnim proračunima. Isto tako kad su u pitanju proračuni; kad je analiza podataka itekako bitna; Microsoft Excel nudi napredne alatke za analizu podataka, uključujući sortiranje, filtriranje, uslovno formatiranje i korišćenje pivot tabela sa svim njenim mogućnostima.


( Microsoft Excel, najpopularniji program za tabelarne proračune )

Microsoft Excel se često koristi u poslovnom okruženju, posebno u finansijama, računovodstvu, marketingu i drugim sektorima gde je potrebno raditi sa brojnim podacima. Često ga koriste i pojedinci za praćenje ličnog budžeta, inventara ili bilo koji drugi informacija koje zahtevaju proračune, organizaciju i analizu. Iako postoje drugi alati za rad s podacima, Microsoft Excel ostaje popularan zbog svoje široke upotrebljivosti, fleksibilnosti i lakoće korišćenja. Ima svoje mesto čak i u okruženjima gde se koriste specijalizovani alati, jer je brz i jednostavan za upotrebu u mnogim svakodnevnim zadacima. Međutim, u nekim slučajevima za vrlo kompleksne analize podataka, može se koristiti i specijalizovani softver. Isto tako većina programera će radije držati podatke u bazama podataka i onda vršiti manipulacije sa njima; tako da ga programeri manje koriste kao i kompanije sa sopstvenim sistemima koji baš koriste ogroman broj podataka. Ipak, Microsoft Excel ostaje ključan alat za većinu korisnika i za većinu manjih preduzeća; zbog svoje svestranosti i lakoće korišćenja i posebno za korisnike koji se ne bave programiranjem. To naravno ne znači da programeri ne znaju da koriste Microsoft Excel; naprotiv; mnoge alate koje će te koristiti u Microsoft Excel-u; programeri to mogu da isprogramiraju ili čak da koriste alatke iz Microsoft Excel-a u sasvim drugim programima i sistemima. Isto kao što najnapredniji korisnici Microsoft Excel kancalarijskog programa koji znaju da koriste karticu Developer i VBA – Visual Basic for Application programski jezik mogu da automatizuju neke poslove. Sve u svemu imajte u vidu da je Microsoft Exce toliko napredovao zadnjih godina da je prosto neverovatno šta sve možete da uradite u njemu.

Kako početi sa Microsoft Excel-om?

Ukoliko imate instaliran Microsoft Office u vašem računaru, pokrenite Microsoft Excel klikom na
njegovu ikonicu, koja može da se nalazi na desktop-u, taskbar-u na dnu ekrana ili na start meniju.
Ikonicu ili prečicu Microsoft Excel-a možete najlakše pronaći tako što će te u search tekstbox-u ukucati excel. U svakom slučaju kliknite na ikonicu Microsoft Excel. Nemojte da vas zbunjuje što na nekim mestima poput desktop-a je neophodno kliknuti na ikonicu brzo dvaput, dok na nekim mestima poput search panela samo jednom. To zavisi i od operativnog sistema kojeg koristite. Ukoliko nemate instaliran Microsoft Excel; onda pogledajte ovde kako se instalira. U svakom slučaju kada pokrenete Microsoft Excel, na ekranu će vam se prikazati uvodni ekran i kad se on zatvori otvoriće vam se Home panel Microsoft Excel-a.


( Home panel Microsoft Excel-a )

Ukoliko je sve u redu, obratite pažnju šta vidite na ekranu i da li je to isto kao na prethodnoj slici. Sa vaše leve strane možete videti zeleni meni sa sledećim dostupnim tab-ovima:

Home – početni panel koji se uvek prikazuje prilikom pokretanja Microsoft Excel-a

New – novi panel omogućava vam da kreirate novu radnu svesku ili da koristite jedan od mnoštva šablona u pozadini dokumenta

Open – otvori panel omogućava da otvarate dokumente koje vaša verzija Microsoft Excel-a podržava

Account – nalog ili račun panel prikazuje podatke o vašem nalogu i aktivaciji paketa Microsoft Office-a

Feedback – povratne informacije panel vam omogućava da pošaljete sugestije Microsoft developerima

Options – opcije panel vam omogućava da menjate podešavanja Microsoft Excel-a

Kliknite na New tab, zatim na prazan šablon Blank workbook. Rezultat će biti kao na sledećoj slici:


( Šablon Blank workbook, kao default otvoren u Microsoft Excel-u )

Kao što možete videti za razliku od Microsoft Word-a, koji vam prikazuje prazan list; Microsoft Excel vam prikazuje praznu radnu svesku. Kad kažemo radnu svesku, možete pomisliti pa gde su drugi listovi? Ukoliko pogledate na traku iznad statusne linije na dnu editora; videćete da se na njoj nalazi Sheet1 – što je skraćenica od Worksheet1 i znači radni list 1. Pored njega se nalazi dugme okruglog oblika sa znakom plus + koji se zove New sheet – novi list; sa kojim možete dodavati u vašu radnu svesku nove radne listove. U zavisnosti od literature; cela vaša radna sveska može da se zove samo Document – dokument; kad se misli na Microsoft Excel fajl. Čisto da ne bude zabune, to znači kad vam neko kaže da otvorite, snimite, preimenujete ili obrišete dokument; da se to odnosi na Workbook – radnu svesku sa svim Sheets – radnim listovima u njoj! Obratite pažnju da vaša prazna radna sveska ne izgleda kao prazan list papira već više na praznu tabelu sa kolonama koji imaju nazive pojedinačnih velikih slova i redova koji imaju nazive brojeva. Svi prazni kvadratići između slova i brojeva nazivamo Cells – ćelije. Znači svaka ćelija ima svoj naziv u obliku kolone i reda na primer A1, A2, A3… B1, B2, B3… itd. To je odlično jer na taj način lako i tačno možete da se pozicionirate na određenu ćeliju ili više njih, na čitavu kolonu ili na čitav red. Da bi vam ovo sve bilo jasnije, najbolje da odmah pređemo na praktičan deo.


( Headings - u prevodu naslovi, misli se na naslove kolona i redova, slova i brojeva u Microsoft Excel-u )

U ovoj lekciji ćemo napraviti nešto što liči na To Do listu, tačnije spisak stavki koje učimo u ovoj lekciji. S obzirom da se nećemo sad u prvoj lekciji baviti formatiranjem i kreiranjem tabela; akcenat stavljamo na najosnovniju stvar a to je kako početi sa radom u Microsoft Excel-u; preciznije kako početi unositi podatke, kreirati, pokrenuti, snimiti, obrisati radnu svesku ili radni list itd. Kliknite na ćeliju B2 i zatim otkucajte sledeći tekst:

Hello World - To Do List

Kad nešto upisujete u bilo koju ćeliju, taj isti tekst će vam se pojaviti i u Formula Bar – formula baru, tako da je formula bar; posle pozicioniranja na određenu ćeliju ili više njih; najbolje mesto gde ćete kucati vaš tekst. Ukoliko se pitate zašto nismo krenuli od A1 ćelije, razlog je jednostavan; želimo prazan prostor oko naše zamišljene tabele. Jednostavno to je stvar estetike. U nekim kompanijama se to podrazumeva dok u drugim sve počinje od ćelije A1. Sad napišite u ćeliji B3 broj 1 i u ćeliji C3 otkucajte sledeći tekst, da celi red izgleda ovako:

1 Open Microsoft Excel!

U Headings-u, preciznije gde vam piše kolona C, postavite miš na kraju kolone i sačekajte da se miš na ekranu umesto pokazivača; pojavi u obliku koji predstavlja razvlačenje kolone. Zatim raširite celu kolonu C da se jasno može videti sav tekst koji piše i koji ćemo tek kucati u toj koloni. Takođe obratite pažnju da i pored toga što ne radimo nikakvo formatiranje, po defaultu možete prepoznati kada pišete brojeve da se oni ravnaju automatski na desnu stranu ćelije, dok se tekst uvek ravna sa levom stranom ćelije. Zatim, pređite u ćeliju B4; ukucajte broj 4 i u ćeliji C4 upišite sledeći tekst.

2 Click on new blank document!

Ovde se misli da kliknete na Blank workbook – praznu radnu svesku. Zatim idemo sledeći red:

3 Check Zoom Layot to be OK for you!

Na dnu vašeg editora, sa desne strane statusne linije se nalazi Zoom Layout, gde imate - Zoom out i + Zoom in, i pomoću Zoom-a možete se pomerati na levo ili desno; i na taj način procentualno podesiti veličinu vaše radne sveske, da se vidi na ekranu kako vama odgovara. Na primer, kod mene je laptop veličine samo 14 inča i zbog toga; kod mene je Zoom uvek podešen oko 130%. Na PC i monitoru od 27 inča to je uglavnom 120%. Sve u svemu podesite Zoom kako vama odgovara. Zatim kucamo sledeći red.

4 Create a table with title 'Hello World - To Do List'!

Ovu smo stavku prvo uradili kada smo započeli kucanje u Microsoft Excel-u. Samo treba naslov da centriramo; zato ipak malo formatiranja neće biti problem. Kucajte sledeći red:

5 Use Merage & Center with the title of table!

Ovo znači; pozicionirajte se u ćeliju B1, zatim držite pritisnut taster Shift i kliknite na ćeliju C2.Na ovaj način ste selektovali i ćeliju B2 i C2. I kad su obe ćelije selektovane, sada možete kliknuti na dugme Merage & Center koji se nalazi na palate alatki u Aligment panelu. Kad ste to uradili videćete da se vaš naslov iz ćelije B2 proširio i na ćeliju C2 i centrirao u sredinu obe ćelije.


( Merge & Center alatka koja spaja više ćelija u jednu i vrši centriranje teksta )

Otkucajte sledeću stavku:

6 Save the document!

Kliknite na dugme Save ili kliknite na meni File i onda kliknite na meni stavku Save. Zatim kreirajte folder koji ćete koristiti za ovaj tutorijal i nazovite ga microsof_excel_tutorial. U tom folderu snimite svoj Microsoft Excel dokument i nazovite ga 01. Hello World – My First Microsoft Excel Document i Save dijalog će mu automatski dodati ekstenziju *.xlsx. Ukoliko bi ste koristili makro-e ili VBA – Visual Basic for Application u vašem dokumentu; tada bi se ekstenzija za vaš dokument bila *.xlsm. Ukucajmo sledeću stavku naše To Do liste.

7 Close the document!

Kliknite na File i zatim Close stavku u meniju. Zatim kliknite na File -> Open -> Browse i pronađite vaš folder microsof_excel_tutorial i otvorite vaš Microsoft Excel dokument. Zatim otkucajte sledeće redove:

8 Open the document!

9 Save your document with another name!

Kliknite na File -> Open -> Browse i nazovite novi dokument 01. My First Microsoft Excel Document i pritisnite dugme Save. Ukoliko pogledate na naslovnu liniju vaše radne sveske, videćete da se naziv vašeg dokumenta promenio. Ukucajte sledeći red:

10 Close and open the document!

Zatim zatvorite i ponovo otvorite vašu radnu svesku kao što ste do sada to radili. Obratite pažnju ako budete pitani da li hoćete da snimite tj. sačuvate ono što ste radili, kliknite na Yes. Možda niste primetili ali za razliku od Microsoft Word-a u verzijama Microsoft Excel 2021 i starijim nemate opciju AutoSave – da vam se automatski sve snima što radite. Zato često sami trebate pritiskati dugme Save da sačuvate svoj rad. Pređimo na sledeći red.

11 Delete the old document!

Kliknite na File i u Home meni stavci pod Recent nalaze se dva dokumenta. Izbrišite stariji tako što ćete kliknuti na njega desnim tasterom miša i ponovo kliknuti na Delete File. Na sličan način možete ukloniti dokument sa liste, kada koristite meni stavku Remove from list ali u tom slučaju on se neće ukloniti i sa vašeg računara. Vratite se ponovo u svoju radnu svesku i otkucajte sledeće redove.

12 Create a new sheet!

13 Rename the second sheet to 'New Sheet 2'!

14 Delete the second sheet!

15 Create the copy of Sheet 1!

16 Delete the copy of Sheet 1!

17 Close the document!

Kreiranje Sheets – radni listova i manipulacija sa njima je zaista jednostavna, tako da ove zadatke ostavljam vama da sami prostudirate i odradite. Ukoliko niste sigurni ili negde zapnete da to uradite, pogledajte sledeći video u kojem takođe možete videti sve što smo radili u prvoj lekciji ovog izvarednog Microsoft Excel tutorijala.


( Microsoft Excel - 1. How to start with Microsoft Excel ? ) 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No comments:

Post a Comment