03/05/2015

Windows 10 Preview

Šta je sa Microsoft Windows 10? Kad zvanično izlazi? Kako izgleda? Da li je besplatan? – Sve su ovo pitanja koje traže odgovore ovog leta, jer se Microsoft obavezao da će zvanično objaviti Windows 10 u leto 2015-te, bar kad je u pitanju Windows za PC računare. Postoje indicije da će Windows 10 biti besplatan za korisnike Windows 7, Windows 8 i Windows Phone 8, koji pređu na ovaj sistem u prvih godinu dana. Toliko će važiti nadogradnja. O ceni novog Windows-a još nema ni govora.

Ali šta je to novo što nam Windows 10 donosi?( Windows 10, Wallpaper )

Windows 10 se razvija i dizajnira kao ni jedan pre. Ovog puta milioni ljudi šalju povratne informacije kako bi Windows 10 bio što bolji. Tu je i Windows 10 Insider Preview za download i testiranje, što vam ne savetujem da instalirate u računar jer možete napraviti sebi komplikacije na računaru. Bolje sačekajte zvaničnu verziju.


Windows 10 će da radi na svim platformama od smartfona do PC računara, sam će prepoznati na kojem uređaju radite i tako se prilagoditi. Tako će te na primer kada kupite neku aplikaciju na Windows Store, ta aplikacija sama prepoznati vaš uređaj i prilagoditi se uređaju. Takve aplikacije nazivaju Universal Apps. To takođe znači da će te vaš Windows 10 moći koristiti na bilo kojem uređaju. Međutim i dalje ostaje pitanje kako će to developeri iz Redmond-a u realnosti izvesti.

Windows 10 ne podržava 32-bit-nu instalaciju, trenutno može da radi i na 1 GB RAM-a na 64-bitnom procesoru. Ali 32-bitni, čak i 16-bitni programi se na Windows-u 10 mogu izvršavati. Windows 10 se može izvršavati i na starijim kompjuterima, međutim da li će se to promeniti videćemo kad se pojavi zvanična verzija.

„Start“ meni je vraćen i proširen da stavljate vaše omiljene aplikacije. Navigacija nikad nije bila jednostavnija. Funkcije poput „Centar za Obaveštenja“ su na jednom ekranu i odmah možete da reagujete na podešavanja i obaveštenja. Što se tiče ispravki u Windows 10 se ispravke automatski isporučuju na vaš uređaj čim postanu dostupne. Service Pack –ove zaboravite.        
    
Mogućnost da pin-ujete Recycle Been u Task Baru je takođe podržana.

Windows 10 takođe uvodi i radikalni novi sistem za aktiviranja Windows-a. Pretpostavljam da se radi o istom sistemu koji je primenjen na Office 365 sistemu, gde vi u Microsoft Store Control Panel-u možete da vidite, aktivirate i deaktivirate vašu aplikaciju bez obzira na kom se uređaju nalazi. Postavlja se pitanje da li će vaša licenca biti trajno vezana za vaš PC?


( Windows 10 Upgrade sa Cortana )

Windows 10 jeste definitivno brži od Windows 8 ali su te razlike zaista neprimetne. Prva stvar koju će te primetiti u Windows 10 su zaista impresivne ikonice, ali i mogućnost više desktop-a prema kome je Microsoft više decenija pružao otpor.

Ono što će vas definitivno oduševiti je MicrosoftCortana. To vam je inteligentni personalni asistent u Windows Phone 8 i Microsoft Band. Sad definitivno dolazi u Windows 10 bez obzira da li je u pitanju PC ili tablet. Preko nje se možete čak i konektovati na FaceBook. Pogledajte prvi prikaz Microsoft Cortana:


( Meet Cortana , CNET video fajl )

Čuveni projekat Spartan nije ni malo naivna stvar, ovaj browser je osmišljen da možete da pišete direktno na web stranicama, čitate članke bez ometanja ili da sačuvate sadržaj za kasnije čitanje offline. Spartan mnogo brže otvara web stranice od drugih pretraživača, Međutim u testiranju na Windows 10 Insider Preview verziji postoje i bagovi pa testovi nisu relevantni.   

Ali kako Spartan izgleda; najbolje da pogledate sami:


( Windows 10 DEMO sa projektom Spartan, Computer Clan video fajl )

Jedino bih još dodao; U Xbox-u će te moći da igrate igre i da se povežete sa prijateljima bilo gde. Prodavnica će u Windows 10 predstavljati jedno mesto za nabavku stotine hiljada aplikacija. Promene u budućnosti i tehnološkim navikama nam svejedno dolaze. Programere čeka mnogo posla. A ja se nadam da lansiranje zvanične verzije Windows-a 10 neće kasniti.    


Nema komentara:

Objavi komentar