03/05/2015

Windows, uvod u Operativni sistem koji je zauvek promenio čovečanstvo

Možete li zamisliti svet bez Windows operativnog sistema? Mislim da odgovor na ovo pitanje zavisi od generacije do generacije. Ali tako vreme je postojalo. Pre pojave Windows operativnog sistema, preciznije; pre 20 novembra 1985 godine; računari su bili tek u povoju i daleko od toga da su bili ovako moćni i jaki kao danas. I tada je retko ko mogao priuštiti sebi jedan. I oni su tada koristili neke Operativne sisteme koji su bili zasnovani na komandnoj liniji, ali nisu imali nikakvo grafičko okruženje. Korisnici su jednostavno morali unositi tekstualne komande kako bi pokretali programe ili obavljali računarske zadatke. Ovi operativni sistemi su bili prilično složeni i zahtevali su od korisnika određeno znanje programiranja. Među njima se posebno isticao i izdvajao MS-DOS – Microsoft Disk Operating System; koji je vladao svetom računara od 12 avgusta 1981 godine do kraja 90-tih. MS-DOS je bio tekstualni Operativni sistem sa komandnom linijom koji je pružao bolju organizaciju i upravljanje datotekama i programima. Nije to bio samo Operativni sistem. To je bio prvi komercionalni Operativni sistem široko rasprostranjen na personalnim računarima. Inače, prvi komercionalni Operativni sistem je bio GM-NAA I/O proizveden 1956 godine od strane General Motors istraživačke divizije za svoj IBM 704. Ali MS-DOS je definitivno i igrao je ključnu ulogu u popularizaciji računara tokom 1980-ih i početkom 1990-ih godina. Jedna od ključnih stvari koja je doprinela popularnosti MS-DOS-a bila je činjenica da je došao sa mnogim prvim IBM-ovim i IBM-PC kompatibilnim računarima. Takođe, mnogi softverski paketi i igrice tog vremena su pisani za MS-DOS, što je doprinelo njegovoj raširenoj upotrebi. Iako MS-DOS više nije dominantan operativni sistem, ostavio je snažan uticaj na istoriju računarstva i bio je prekretnica koja je omogućila širu upotrebu personalnih računara.


( Microsoft Windows - najpopularniji Operativni sistem na svetu )

Iako, 1973 godine; Xerox PARC je razvio Alto personalni računar koji je imao je bitmapirani ekran i koji je bio prvi računar koji je demonstrirao metaforu radne površine i grafički korisnički interfejs GUI, za prvi personalni računar sa grafičkim okruženjem GUI se smatra Apple Lisa kompanije Apple koji se pojavio na tržištu još 1983 godine. Nažalost, uprkos svojoj tehnološkoj naprednosti, Apple Lisa personalni računar nije ostvario komercijalni uspeh zbog svoje visoke cene. Početna cena mu je bila oko 10.000 američkih dolara, čak iako je bio pionir u primeni grafičkog korisničkog okruženja. Međutim, njegovi ključni koncepti i tehnologije kreirali su put za kasnije uspešne proizvode kompanije Apple, poput Macintosh računara, koji je postao ikona u svetu računara i tehnologije. Tek, 20 novembra 1985 godine Microsoft korporacija je predstavila prvi Windows operativni sistem, koji je bio osnova za današnje modernije Windows verzije. Windows 1.0 je uveo grafički interfejs sa mišem koji je omogućio korisnicima da obavljaju interakciju sa  računarom preko ikonica i prozora, klikujući mišem; pre nego tipkanjem na tastaturi; čime je rad na računarima postao mnogo intuitivniji i lakši za prosečnog korisnika. Od tada, Windows operativni sistem se stalno razvijao, unapređujući svoje funkcionalnosti i korisničko iskustvo. Danas Windows operativni sistem ima mnogo verzija i postao je jedan od najpopularnijih operativnih sistema na svetu, koristeći se širom različitih uređaja, od desktop računara i laptopova do tableta i pametnih telefona. Kako su se te stvari odvijale, najbolje bi bilo da pogledate film prema istinitom događaju Pirates of Silicon Valleys (1999)

Šta u suštini čini Windows operativni sistem i kako se razvijao?

Za Windows danas kažemo da je popularan operativni sistem Microsoft korporacije. Danas pored Operativnog sistema postoje i serveri. Za Microsoft  operativne sisteme možemo reći da se dele prema određenim potrebama korisnika:

 • Windows Home Edition – namenjen kućnim korisnicima
 • Windows Professional Edition – namenjen malim i srednjim preduzećima
 • Windows Enterprise Edition – namenjen velikim organizacijama i preduzećima
 • Windows Education Edition – namenjen edukativnim institucijama

Naravno, postoje i različite vrste licenci i ograničenja i prema njima variraju i cene licenci. Ukoliko ste na primer bavite programiranjem definitivno ćete se pre opredeliti za Windows Professional Edition ediciju nego na Windows Home Edition zbog nekih ograničenja koje nosi Windows Home Edition edicija. S obzirom da se danas Windows operativni sistemi koriste na raznim uređajima, ukoliko želite da instalirate Windows operativni sistem na Workstation – radnu stanicu, to su računari sa snažnim hardverskim računarskim komponentama namenjeni za intenzivne radne zadatke koji manipulišu sa velikim količinama podataka. Za takve uređaje postoji Windows Professional Edition for Workstation. Ali šta je Windows Server?


(Windows Server se razlikuje od Windows operativnog sistema ) 

Kratko rečeno, dok je Windows operativni sistem prilagođen ličnom korišćenju i pružanju odličnog korisničkog iskustva, Windows Server je optimizovan za poslovno okruženje i pružanje infrastrukture za poslovne usluge, upravljanje mrežom i resursima. U informatici, serveri su poslužitelji koji pružaju funkcionalnost drugim uređajima i programima koje zovemo klijenti. Jedan server može pružati usluge za više klijenata dok jedan klijent može koristiti više servera. Da ne biste bili zbunjeni, najbolje da vam objasnim primerom. Na primer želite da kod Internet provajdera da iznajmite prostor za vaš veb sajt, ali vaš veb sajt je pravljen u Django framework – radnom okviru. Takav projekat zahteva da na vašem veb prostoru bude instaliran i Django da bi vaš veb sajt radio. U tom slučaju vi kod Internet provajdera ne iznajmljujete share - deljeni hosting, samo prostor; već tražite da iznajmite i vlastiti server. Kad imate svoj vlastiti server, na njemu možete instalirati razne programe koje ne biste mogli da nemate iznajmljen vlastiti server. Naravno, iznajmljivanje servera je više puta skuplja usluga nego da iznajmite samo prazan prostor. Isto tako Windows operativni sistem sa sobom nosi mnogo već instaliranih programa, dok server možete više zamisliti kao Windows operativni sistem sa veoma ograničenim instalacijama i programima. Drugačije se instalira i na drugačijim uređajima. Takođe i licenciranje je drugačije. Licenciranje Windows operativnog sistema obično je usmereno na individualne korisnike i licenciranje se može zasnivati na broju uređaja ili korisnika, dok licenciranje Windows Server-a je obično zasnovano na fizičkom hardveru, broju procesora ili korisnika koji pristupaju serveru. Takođe, Windows Server dolazi u različitim izdanjima kao što su Standard, Datacenter, Essentials, itd. sa različitim nivoima funkcionalnosti i licenciranja.

Koje sve verzije postoje Windows operativnog sistema?

Pogledajte sledeću listu:

 • 20 novembar 1985 – Windows 1.0
 • 9 decembar 1987 – Windows 2.0
 • 22 maj 1990 – Windows 3.0
 • 27 jul 1993 – Windows NT 3.0
 • 24 avgust 1995 – Windows 95
 • 24 avgust 1996 – Windows NT 4.0
 • 25 jun 1998 – Windows 98
 • 17 februar 2000 – Windows 2000
 • 14 septembar 2000 – Windows Me
 • 25 oktobar 2001 – Windows XP
 • 30 januar 2007 – Windows Vista
 • 22 oktobar 2009 – Windows 7
 • 26 oktobar 2012 – Windows 8
 • 29 juli 2015 – Windows 10
 • 5 oktobar 2021 – Windows 11
 • Itd.

Koje osnovne aplikacije dolaze uz Windows operativni sistem?

I pored toga što se Windows operativni sistemi malo razlikuju od svoje edicije, verzije i licenci; u Windows operativnom sistemu postoje aplikacije i programi koje se podrazumevaju da su instalirani. 

 • Windows Explorer - aplikacija za pregled i upravljanje fajlovima i direktorijumima na računaru.
 • Command Prompt – aplikacija za izvršavanje računarski komandi i administratorski zadataka.
 • Notepad – aplikacija za pisanje teksta.
 • Wordpad – aplikacija za pisanje formatiranog teksta.
 • Paint – aplikacija za crtanje i uređivanje slika.
 • Calculator – aplikacija za računanje, kalkulator.
 • Windows Media Player – aplikacija za prikazivanje i izvršavanje multimedijalnog sadržaja.
 • Windows Defender – aplikacija za zaštitu od virusa i bezbednost operativnog sistema.
 • Microsoft Edge – aplikacija za surfovanje Internetom.
 • Razni Windows alati – Disk Cleanup, Disk Manager, Defragment and Optimize Drivers itd.
 • Itd.

Posle kupovine računara, izbora operativnog sistema i podešavanja istog prema vašim potrebama, pristupate instaliranju i mnogih drugih aplikacija za koje smatrate da će vam biti potrebne. Preporučujemo uvek da imate instaliranu najnoviju verziju Windows operativnog sistema, ukoliko vaš računar ispunjava hardverske kriterijume. Ukoliko smatrate da ne treba da plaćate Operativni sistem na vašem računaru ili hoćete da koristite neki drugi Operativni sistem; uvek možete instalirati neku od besplatnih Linux distribucija; čija je upotreba nešto drugačija i zahtevnija po pitanju učenja i znanja korišćenja istog. Izbor i odgovornost je uvek na vama.


( Windows - 27. How to install Windows 11 Pro on new Laptop? )


( Windows - 28. What to do after installing Windows Pro 11? )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nema komentara:

Objavi komentar