Saturday, February 18, 2023

Pokrenite svoje putovanje veb razvoja, uvod u Laravel radni okvir

Ukoliko učite PHP programski jezik, čiji tutorijal možete pogledati ovde; možete se pitati šta je to Laravel i zašto bi ste i to učili. Zar PHP programski jezik nije dovoljan da iskodirate kakav god hoćete veb sajt, pa ukoliko je neophodno ako zatreba možete ubaciti i JavaScript i Ajax. Pa, vidite ovako; Laravel je open-source framework; na Srpskom jeziku radni okvir; za PHP programski jezik. On vam pomaže tako što preuzima odgovornost umesto vas za veliki deo poslovne logike vaših aplikacija, za mnoge uobičajene komponente kao što su validacija unosa, pristup bazi podataka, autentifikacija korisnika, izrada šablona itd. Danas programeri koriste mnogobrojne radne okvire za razvoj aplikacija, veb sajtova, biblioteke i komponente koje su drugi programeri iskodirali i testirali da vi to ne morate isto kodirati. Radni okviri održavaju konzistentnost i fleksibilnost i dok vi razmišljate, gde i kako nešto iskodirati u PHP programskom jeziku u vašem projektu koji postaje sve veći i kompleksniji; radni okvir razmatra samo: "Koju komponentu treba da koristim ovde?" Ako se pitate zašto baš Laravel; onda je moj odgovor zato što je trenutno jedan od najboljih za PHP developere. Ako se vratimo u prošlost; jedan od prvih radnih okvira je bio 2004 godine Ruby on Rails. Brzo je postao popularan jer je takođe popularizovao MVC, konvenciju nad konfiguracijom i mnoge alatke koje su doprinosile programerima brz razvoj aplikacija. Zatim se pojavio CakePHP 2005 godine i onda se razvoj nastavio u vidu CodeIgniter, Simfony, Kohana, Zend Framework itd. Još, 2010 godine CodeIgniter je postao veoma popularan radni okvir za PHP programere ali je kasnije počeo da zaostaje u tehnološkom razvoju i postao je previše spor. Zato je u junu 2011 godine, Taylor Otwella ponudio svoj radni okvir; napredniju alternativu CodeIgniter-a koju danas zovemo Laravel 


( Laravel je trenutno jedan od najboljih radni okvira za PHP programere )

Laravel 1 je doneo autentifikaciju, lokalizaciju, modele, views, sesije i rutiranje. Sve je iskodirano od nule. Laravel 2 je bio zaslužan za kontrolore, IoC i Blade. Laravel 3 je doneo Artisan i Bundles. Laravel 4 je otišao još dalje sa distribucijom paketa preko Composer radnog okvira. Zato se i kaže da je Laravel baziran na PHP programskom jeziku ali i na drugom radnom okviru Composer-u. Laravel 4 je još 2013 godine doneo još mnogo divnih stvari koje PHP programerima olakšavaju posao poput database seeding, automatsko upravljanje sa konekcijama baza podataka, 2014-te upravljanje PHP Cloud serverima, Vargrant okruženje, upravljanje pretplatama itd. Laravel 5 je još 2015 godine doneo novu strukturu direktorijuma i keširanje ruta itd. Od prekjuče; tačnije 16 februara 2023 godineLaravel je izbacio 10.2 stabilnu verziju koji zahteva minimum PHP 8.1 verziju. Svake godine se u prvih 6 meseci u SAD-u održava konferencija Laracon dok se ista održava u Evropi; tačnije Amsterdam-u u drugoj polovini godine; gde možete uvek saznati skoro sve o razvoju Laravel radnog okvira. E sad se možete pitati, ako je Laravel toliko dobar radni okvir zašto ga svi ne koriste? Mislim da postoje više razloga. Promene se često dešavaju u različitim verzijama, komponentama, kodu i postoje neke knjige i odlična dokumentacija o Laravel-u ali ponekad je komplikovano sve to uklopiti i ispratiti. Ukoliko koristite Share Hosting kod nekog provajdera; možda on jednostavno neće raditi. Druga stvar je ako vi zakupite vaš server. Tad možete da kontrolišete i da instalirate svašta na vaš hosting. Možete kompletan projekat da održavate i menjate kad se nešto promeni. Ali to zahteva mnogo više učenja i strašno je kad nad nekom komponentom nemate kontrolu. Zbog toga neki stariji iskusniji PHP programeri se drže čistog PHP  programskog jezika bez bilo čega što to može narušiti. Sve u svemu, što se mene tiče u svemu trebate biti fleksibilni; potrebno vam je vreme i mnoge greške da bi ste bili iskusniji u PHP  kodiranju ali jednostavno nema odustajanja. Uvek napredujete i učite. Još pre par meseci nije bilo šanse da instaliram Laravel na noviju verziju Linux distribucije Ubuntu-a zbog grešaka koje nisam razumeo dok je to danas druga priča.

Kako da instaliram Laravel?

Prvo što treba da razumete jeste da dobro odlučite da li ćete Laravel instalirati na računaru sa Windows operativnim sistemom ili sa Linux operativnim sistemom. To ponekad zavisi od vašeg računara, vašeg poznavanja Linux operativnog sistema i najviše kakav server koristite kod vašeg Hosting provajder-a. Što se većine korisnika Laravel-a tiče, mislim da oni najviše koriste Ubuntu ili bolje rečeno Linux varijantu kao prirodno okruženje ovog radnog okvira. Treća stvar je i kakav IDE – integrisano razvojno okruženje koristite. To sve zavisi od vaših odluka! Znači prvo; ukoliko hoćete da koristite Windows po svaku cenu; onda nek bude tako. Ali ako hoćete da instalirate Ubuntu pogledajte sledeći video:


( Linux - 1. How to install Ubuntu ? )

Zatim, da bi ste instalirali Laravel, neophodno je da instalirate Composer radni okvir; koji opet zahteva da pre njega imate instaliran XAMPP. Zato prvo instalirajte XAMPP. Pogledajte kako se instalira XAMPP na Windows operativnom sistemu:


( Windows - 2. How to Install XAMPP ? )

Ili pogledajte kako se XAMPP instalira na Linux operativnom sistemu; tačnije na Ubuntu distribuciji:


( Linux - 3. How to Install XAMPP ? )

Ukoliko ste odradili prvi deo instalacija i instalirali XAMPP; onda razmislite o IDE – integrisano razvojno okruženje; koje ćete koristiti. Vi možete; posebno ukoliko ste iskusniji developer; da koristite i neko drugo razvojno okruženje ili neki tekst editor poput Sublime Text, Atom, Vi itd. Izbor je na vama ali preporuka je na meni. Zato vam preporučujem da koristite najnoviju verziju Visual Studio Code-a. Ukoliko, nemate instaliran Visual Studio Code, pogledajte kako se isti instalira na Windows operativnom sistemu:


( Windows - 1. How to install Visual Studio Code & .Net Core ? )

Ili pogledajte kako da instalirate Visual Studio Code na Ubuntu Linux distribuciji.


( Linux - 2. How to install Visual Studio Code & .Net Core ? )

Ukoliko imate instaliran i XAMPP i IDE – integrisano razvojno okruženje; i sve to funkcioniše odlično bez greške; onda se tek možete koncentrisati na instalaciju Composer-a i Laravel-a. Ukoliko posetite zvaničnu prezentaciju Laravel-a; videćete da prvi korak jeste da instalirate Composer. Pogledajte kako se instalira i Composer i Laravel na Windows operativnom sistemu.


( Windows - 3. How to install Composer & Laravel ? )

Ili pogledajte kako se instalira Composer i Laravel na Ubuntu, Linux distribuciji. Ukoliko koristite Linux operativni sistem; ali to nije Ubuntu već recimo npr. Linux Mint. I pored toga što je isti derivat Ubuntu-a; on ima u svom softver centru Composer radni okvir; i možete ga instalirati preko njega. Dok Ubuntu-ov softver centar to nema; kao što možete videti u video-u! U svakom slučaju, ova instalacija će funkcionisati na mnogim Linux distribucijama. Za neke druge distribucije, proverite na Internet-u.


( Linux - 4. How to install Composer ? )
 

( Linux - 5. How to install Laravel ? )

Obratite samo pažnju da se greške prilikom instalacija mogu pojaviti ali se mogu i rešiti kao što ste možda primetili u video-ima. Ukoliko ste sve instalirali i sve rešili da Laravel radi; onda ste spremni da krenete sa prvom lekcijom i da učite kako se koristi ovo razvojno okruženje.














 


 

 

 

No comments:

Post a Comment