27/05/2015

Ubuntu

Prvo sam istraživao i otkrio da je Ubuntu najbolja i najpopularnija distribucija Linux-a i o tome sam vam pisao ovde, ali nisam propustio da vam napomenem da instalacija Linux-a može biti komplikovana. Zatim sam vam skrenuo pažnju da po pitanju programiranja ne verujete sve što čujete na Linux forumima, čitajte ovde. Zatim sam vam prvo objasnio kako da sačuvate vaš Windows, ukoliko vam instalacija Linux-a ne uspe, čitajte ovde. I tek onda sam vam opisao kako da pravilno instalirate Ubuntu pored vašeg Windows-a, čitajte ovde. Takođe sam vam spomenuo neke komande u Terminal-u , pogledajte ovde, i pisao sam vam o najtežem VIM tekstualnom editoru, čitajte ovde. Ukoliko ste PHP programer i prelazite na Linux, opisao sam vam kako da konfigurišete LAMP, možete pročitati ovde.  

Sa svim ovim informacijama vi imate sve preduslove da spremno zakoračite u svet Linux-a bez ikakve naivnosti i bojaznosti. I naravno ukoliko do sada niste instalirali Linux na vašem računaru, vreme je da pored Windows-a imate u računaru i Ubuntu. Vreme je da proširite vašu informatičku pismenost i podignete je na mnogo veći nivo. Vreme je da preuzmete veću kontrolu na računaru, nego što je imate u Windows-u. I na kraju krajeva vreme je da probudite vašu radoznalost i zaronite u svet slobodnog software-a i programerskih mogućnosti van ograničenosti koju smatrate standardom, bez potrebe da uklanjate Windows operativni sistem sa vašeg računara.


( Ubuntu 15.04 LTS, Unity Desktop - Manuel Radovanović-a )

Prva stvar koja mene oduševljava kod Ubuntu Linux distribucije, je njena jednostavnost po pitanju pronalaženja i instaliranja software-a za koju god želite namenu. Zato što je postala mnogo stabilnija i kvalitetnija nego što je nekad bila. Zato što sve više ljudi vam mogu reći da imaju ili da su imali Ubuntu Linux distribuciju. Mnogo je napredovala u svakom pogledu od njenog prvog pojavljivanja 2004 godine. Većini mojih mlađih kolega je Ubuntu distro bio prvi distro. Danas Ubuntu zajednica je najveća zajednica u celom svetu Linux korisnika i već u startu imate mnoštvo informacija za sve što vas interesuje i to na srpskom jeziku. Posebno mi je zanimljivo kako Canonical Ltd. tvorac Ubuntu-a,
funkcioniše u ovom materijalnom poslovnom svetu gde sve ima svoju cenu i odlično se snalazi, iako se sa nekim njegovim postupcima ne slažem u potpunosti.   


Kako izgleda kad instalirate Ubuntu?

Ukoliko ste uspešno instalirali Ubuntu; trenutna stabilna verzija je Ubuntu 15.04 „Vivid Vervet“ sa Unity 7.3 okruženjem, koja je izašla pre tačno 34 dana i već za 5 meseci izlazi nova; vaš desktop će izgledati kao na slici. Naravno podrazumeva se da ste čekirali prilikom instalacije da želite da se automatski log-ujete prilikom pokretanja Ubuntu-a, inače će vam prilikom svakog pokretanja Ubuntu-a biti prvo zatraženo da unesete korisničko ime i lozinku, kao u Windows-u.


( Desktop prilikom prvog pokretanja Ubuntu-a )

Ubuntu koristi grafičko okruženje Unity koje se itekako razlikuje od drugih grafičkih okruženja Linux-a. Njega je takođe proizvela kompanija Canonical Ltd. koja zapošljava ljude iz celog sveta, da bi vam omogućila što udobnije radno okruženje. Kao što vidite na slici prvo će te primetiti da za razliku od Windows-a task bar se nalazi na vrhu ekrana. Takođe možete da imate više desktop ekrana i da sa jednog prelazite na drugi sasvim jednostavno što nemate bar za sada u Windows-u. Po defaultu Ubuntu vam prikazuje samo single desktop ali ga možete promeniti čekiranjem opcije Enable workspaces u Appearance-u. Takođe sa vaše leve strane imate vertikalnu paletu poslova task bar koju zovemo Launcher. To je namerno tako definisano da bi sačuvali više radnog prostora na ekranu. Prvo što će vam biti čudno je kada minimizirate neki prozor, on će jednostavno nestati sa ekrana.( Dash u Ubuntu Unity okruženju )

Prvo dugme koje će te koristiti na Launcher-u je dugme prečica Dash prozora. Dash možete pozvati i ako pritisnete na tastaturi taster Start Key koje se nalazi između tastera Crtl i Alt. To je prozor sa koga možete brzo da pretražujete sve vaše instalirane programe i da ih pokrećete. Ubuntu nije zamišljen da vi držite mnoštvo prečica na desktopu koje opet prekrivaju otvoreni prozori kao u Windows-u, nego kad vam treba neki program jednostavno ukucajte u Search TextBox-u par početnih slova i tražena prečica za neki program će se pojaviti u Dash prozoru. Tako lako možete da pristupite stotinama vaših instaliranih programa. (Nautilus, File Manager u Unity, Ubuntu )

Sledeće dugme na Launcher-u pokreće Nautilus. To vam je File Manager, nešto kao Windows File Explorer. Često će te ga koristiti da organizujete vaše folder-e i file-ove.( Mozilla Firefox, default Internet browser u Ubuntu )

Po defaultu Ubuntu podrazumeva Mozilla Firefox, Internet browser otvorenog koda. Iako se više u svetu koristi Google Chrome Internet browser. Programeri PHP-a odlično poznaju prednosti Mozilla Firefox-a. Vi možete koristiti Mozilla Firefox ili instalirati sebi Google Chrome i mnoge druge Internet browser-e, to je samo stvar vašeg izbora. Microsoft Internet Explorer nije za Linux, osim ako ga ne koristite preko Wine-a, programa koji vam omogućava da pokrećete Windows aplikacije. ( Text Editor-i u Ubuntu )

Ukoliko dosta koristite Microsoft Office, kao neku zamenu u Ubuntu možete koristiti Libre Office. Naravno da se on ne može zaista porediti sa Microsoft Office-om ali koliko vi zaista koristite sve kapacitete i mogućnosti Microsoft Office-a?  Za uobičajne poslovne aktivnosti Libre Office je sasvim dovoljan za sve vaše aktivnosti. Pored Libre Office-a paketa koji  se sastoji od Writer-a, Calc-a, Impress-a, Draw-a, Math-a i Base-a, Ubuntu ima takođe mnogo tekstualnih editor-a. Tekstualni editor-i se mnogo koriste u Linux-u jer često su zamena i za IDE programskim jezicima. Većina stvari koje vidite u Linux-u je uglavnom bazirana na tekstualnim file-ovima. Zato se nemojte iznenaditi kolika je važnost data tekstualnim editorima u Linux-u. Oni se uglavnom dele na tekstualne editor-e sa kojima radite iz Terminal-a i na grafičke editor-e koje imaju svoje grafičko okruženje dok neki imaju obadve varijacije i za Terminal i za grafičko okruženje. Iako Ubuntu po defaultu ima instaliran VI, preporučujem da instalirate VIM produženu verziju VI-a. Jednostavno pokrenite instalaciju u Terminal-u:

sudo apt-get install vim

Ja inače obožavam da programiram u njemu.


( Ubuntu Software Center )

UbuntuSoftware Center vam je zaista fascinantan s obzirom da vam omogućava da instaliranje software-a za Linux obavljate kao da koristite Store Play aplikacije iz Android-a na mobilnom telefonima. Ovakvu mogućnost nemate u većini Linux distribucija. Na žalost nemojte se šokirati kad vidite da neki programi za Linux nisu besplatni. Takvi programi se po defaultu ne instaliraju u distribucije Linux-a ali vam je pružena šansa da instalirate i komercionalni software. Ono što čini Linux Linux-om jeste upravo besplatni software. Takođe što se tiče isticanje i traženje donacija i pre nego što download-ujete Ubuntu je po meni poražavajuće.
   

             
( Amazon, najpopularnija e-prodavnica u svetu i više od toga. )

Na Launcher-u takođe imate prečicu da se direktno link-ujete na Amazon, najveću Internet prodavnicu. Kupovina preko Amazon-a ima svoje prednosti i može se uštedeti nešto novca pri kupovini dosta zanimljivih stvari koje baš i ne možete da kupite u Srbiji.( System Settings u Unity, Ubuntu )

System Settings će vam definitivno olakšati sva podešavanja u Ubuntu. Npr. klikom na Text Entry prečicu, možete odmah konfigurisati Language Bar, da imate opciju da se prebacujete sa English na Serbian kodnu tastaturu i omogućite sebi kucanje naših slova i latinice i ćirilice. Naravno možete vi i lokalizovati Ubuntu da bude na srpskom jeziku. To se radi preko podešavanja default-a jezika u Language Support-u.       ( Appearance u Unity, Ubuntu )

Preko Appearance-a podešavate vaš izgled Desktop-a.

Takođe, još bi dodao da je najvažnija aplikacija u  Linux-u Terminal. U Ubuntu možete po default-u možete pokrenuti Terminal pritiskom na tastere Alt + Ctrl + T ili preko Dash-a. U Unity okruženju je on po default-u svom ljubičastom background-u, mada vi možete promeniti i boju i odzivnik u Terminal-u kako vi hoćete. Možda ste takođe zainteresoivani npr. za neki program za record screen. Ubuntu vam preporučujem da za tu delatnost instalirate VLC mediaplayer koji ima opciju snimanja ekrana. ( Čuveni ljubičasti Terminal u Unity okruženju. )

I za dalji rad na  Linux-uUbuntu distribuciji, Unity okruženju vam preporučujem da se sami aktivirate, istražite, učite i zabavite kako vama odgovara. Mnogo je interesantnije nego rad u Windows-u.


( Klondike - Solitaire game za Linux korisnike )

Nema komentara:

Objavi komentar