Saturday, April 22, 2023

Otkrijte zašto Google preferira Kotlin programski jezik za razvoj Android aplikacija

Prema podacima iz 2021 godine, Srbija ima relativno visok procenat korisnika pametnih telefona. Prema podacima portala Statista, procenat korisnika pametnih telefona u Srbiji iznosi oko 50%, što znači da polovina populacije koristi pametni telefon. Ipak, za Srbiju ne možemo reći da zaostaje po pitanju pametnih telefona od najnaprednijih zemalja iako je moguće da još uvek nemamo dostupnost baš svih određenih tehnologija i usluga, koje neke zemlje imaju. Nego se u Srbiji svaki dan sve više u širokoj meri koriste pametni telefoni uglavnom za pretraživanje Interneta, korišćenje društvenih mreža, slanje poruka, gledanje video zapisa itd. Isto tako, Android je najpopularniji mobilni operativni sistem u Srbiji, sa procenjenim udelom od oko 80-85% na tržištu mobilnih uređaja. Ali šta je to Android, što zaista znamo o njemu osim da ga većina korisnika koristi svakodnevno? Android je mobilni operativni sistem koji je razvio Google, zasnovan na Linux kernel-u i otvorenog koda. Android je dizajniran da radi na mobilnim uređajima kao što su pametni telefoni, tableti, pametni satovi, televizori i drugi slični uređaji. On omogućava razvoj aplikacija za ove uređaje i obezbeđuje infrastrukturu za njihovo izvršavanje. Android se prvi put pojavio na tržištu 23 septembra 2008 godine, kao konkurencija iOS-u od strane multinacionalne tehnološke kompanije Apple. Prvi uređaj koji je pokrenuo Android bio je HTC Dream, poznat i kao T-Mobile G1. Od tada, Android se razvio u jedan od najpopularnijih mobilnih operativnih sistema na svetu, sa preko 2,5 milijardi aktivnih uređaja širom sveta. Međutim, da li je to jedini razlog da je Android postao jedan on najpopularnijih platformi za programere? Naravno, da nije!


( Android platforma sve više privlači programere )

Postoji više razloga, zašto se veći broj programera okrenuo i posvetio Aplatformi i kodiranju Android aplikacija. Jedan od najbitnijih, jeste definitivno izuzetno veliki broj korisnika Android operativnog sistema, koji je definitivno i dalje u porastu. Međutim, Android je takođe otvorena platforma, što znači da je dostupan za besplatno korišćenje i modifikaciju. Ovo je privuklo mnoge programere koji žele da eksperimentišu i kreiraju nove aplikacije i funkcionalnosti za AndroidGoogle je obezbedio mnoge resurse i alate za programere koji rade na Android aplikacijama, uključujući dokumentaciju, vodiče, forume i razvojne alate. Jedan od njih je definitivno Android Studio, IDE - integrisano razvojno okruženje za programiranje Android aplikacija. Ovo je olakšalo razvoj aplikacija i smanjilo nivo složenosti za programere. Ali šta je sa monetizacijom, za programere u Srbiji; mogu li oni koristiti monetizaciju na Google Play Store? Tačno je da to nije pre bilo moguće, ali danas 2023 godine, programeri u Srbiji mogu koristiti monetizaciju na Google Play Store-uGoogle Play Store omogućava programerima iz više od 190 zemalja, uključujući Srbiju; da objavljuju i prodaju svoje aplikacije i igre, i da zarade novac od njih. Programeri mogu zaraditi novac na različite načine,  uključujući naplatu za preuzimanje aplikacije, prodaju unutar aplikacije, oglašavanje i pretplatu. Google Play Developer Console pruža programerima alate za upravljanje i praćenje prihoda, kao i statistiku preuzimanja aplikacija. Programeri iz Srbije takođe mogu koristiti AdMobGoogle-ovu platformu za oglašavanje u mobilnim aplikacijama, kako bi zaradili novac prikazujući oglase u svojim aplikacijama. Da li su ovi razlozi dovoljni, da možda čak i vi pređete na programiranje Android aplikacija? To zavisi isključivo od vas i vaših okolnosti, dok je naša preporuka definitivno DA!

Zašto Kotlin, zar se Android aplikacije ne programiraju u Java programskom jeziku?

Većina profesionalnih Android programera, još uvek programira Android aplikacije u Java  programskom jeziku, čak i ne koristi Android Studio, već IntelliJ IDEAIDE – integranisano razvojno okruženje. Isto tako, vi možete programirati vašu Android aplikaciju u Kotlin programskom jeziku koristeći IntelliJ IDEA. Jednostavno imate mogućnost da birate da li hoćete Java ili Kotlin programski jezik da koristite u vašem projektu. IntelliJ IDEA je snažno i popularno integrisano razvojno okruženje koje nudi brojne funkcije i alate za programiranje na Kotlin programskom jeziku, uključujući automatsko nadopunjavanje kôd-a, refaktorisanje kôd-a, debagovanje, testiranje i integraciju sa drugim alatima za razvoj softvera. Ali sa druge strane, tu je i Android Studio, IDE – integranisano razvojno okruženje koje takođe podržava oba programska jezika i njihova upotreba je takođe stvar samo vašeg izbora. Kotlin je relativno novi programski jezik koji je stekao popularnost u Android zajednici zbog svoje sintakse koja je čitljivija i efikasnija od Java-e, a istovremeno pruža sigurniji i manje grešaka sklon način programiranja. Kotlin se može koristiti za razvoj različitih vrsta aplikacija, uključujući mobilne aplikacije, veb aplikacije, desktop aplikacije i serverske aplikacije. Kotlin se može izvršavati na JVM - Java Virtual Machine ili se može prevesti u JavaScript kôd. Kotlin ima mnogo značajnih stvari koji olakšavaju razvoj aplikacija, uključujući inferenciju tipa, proširenja funkcija, funkcije visokog reda, null sigurnost i još mnogo toga. Također ima čistu i čitljivu sintaksu koja čini kôd jednostavnim za pisanje i održavanje. U poslednje vreme, Kotlin je postao popularan izbor za razvoj Android aplikacija. Nema sumnje da trebate polako sa Java programskog jezika prelaziti na Kotlin programski jezik, ukoliko se ograničavate samo na mobilne aplikacije, međutim kad je u pitanju IDE – integranisano razvojno okruženje, tu imate dve preporuke, kontradiktorne jedna drugoj. Zašto?


( Kotlin programski jezik je nastao kao potreba za naslednikom Java programskog jezika )

JetBrains, kompanija koja je razvila Kotlin programski jezik, preporučuje da koristite IntelliJ IDEA kao svoje glavno IDE - integranisano razvojno okruženje za Kotlin programski jezik, jer je IntelliJ IDEA razvijen od strane iste kompanije koja stoji iza Kotlin-a. Sto ga se ova dva softverska alata savršeno integrišu i pružaju najbolju podršku za razvoj softvera u Kotlin programskom jeziku. IntelliJ IDEA je takođe veoma napredan i pruža mnoge funkcije i alate koji olakšavaju rad sa Kotlin programskim jezikom, uključujući automatsko nadopunjavanjekôd-a, refaktorisanje kôd-a, debagovanje, testiranje i integraciju sa drugim alatima za razvoj softvera. S druge strane, Google preporučuje Android Studio kao svoj glavni IDE za razvoj aplikacija za Android, uključujući i aplikacije koje se razvijaju u Kotlin programskom jeziku. Razlog za to je što Android Studio pruža podršku za sve Android
specifične funkcije i alate, kao i dodatne alate za izradu i testiranje Android aplikacija. Android Studio takođe dolazi sa integrisanim Android emulatorom koji omogućava programerima da testiraju svoje aplikacije bez potrebe za fizičkim uređajima. Iako Google preporučuje Android Studio za razvoj Android aplikacija u Kotlin programskom jeziku, programeri mogu koristiti i IntelliJ IDEA, ako im je draže, jer ova dva alata pružaju slične funkcije i alate za razvoj softvera u Kotlin programskom jeziku. Što se nas tiče i našeg tutorijala, mi ćemo koristiti Windows operativni sistem, Android Studio za učenje Kotlin programskog jezika, jer smatramo da je to najbolji izbor za početnike.

Kako da počnemo sa Kotlin programskim jezikom?

Pre nego što se upoznamo sa Kotlin programskim jezikom pre svega kroz programiranje i praksu, prvo ćemo se baviti instalacijom i Android Studio, IDE – integrisanim razvojnim okruženjem. Da bi ste instalirali Android Studio na vaš Windows, MacOS ili Linux operativni sistem, trebali bi imati otprilike minimalno sledeće sistemske zahteve: Processor Intel i5 ili noviji, 8 GB RAM ili više, 8 GB HDD ili više i minimalna rezolucija 1280x800.Tako da bez obzira kako lako izgleda instalacija Android Studio-a, ona može još lakše postati problematična u zavisnosti kakav računar koristite. Posebno za rad emulatora. Iako možete raditi i bez njega, na teži način. U svakom slučaju ako imate poteškoće sa Android Studio-m, pređite na IntelliJ IDEA Community Edition, koji je besplatan i budite spremni na prilagođavanje. Prvo pokrenete vaš pretraživač, i posetite zvaničnu stranicu Android Studio-a, kliknite ovde. Zatim kliknite na dugme Download Android Studio Flamingo.

( Instalacija Android Studio-a počinje njenom zvaničnom veb stranicom )

Imajte u vidu da u zavisnosti kada čitate ovaj tekst, možete imati noviju verziju Android Studio-a, koji se definitvno neće zvati Flamingo. Pogledajte instalacioni fajl koji ste skinuli. Trenutno, dok ovo pišem ovaj tekst, fajl se zove android-studio-2022.2.1.18-windows.exe . Kliknite na ovaj fajl težak 985 MB, i pokrenite instalaciju. Odredite direktorijum gde hoćete da instalirate Android Studio, kliknite dugme Next i pustite da Android Studio Setup odradi ostalo. Kad je završio pojaviće vam se novi prozor, Android Studio Setup Wizard-a, i ponudiće vam opciju da li da izvršite Standard instalaciju ili Custom. Odaberite Custom, kako bi ste imali uvid u ono što instalirate.


( Android Studio Setup Wizard, koristite opciju Custom, nije komplikovana )

Odaberite UI temu; tamniju ili svetliju u zavisnosti kako vama odgovara. Zatim čekirajte sve komponente, posebno ako prvi put instalirate Android Studio, prihvatite License Agreement i pustite čarobnjaka da odradi svoje. Kad se sve instalira, pojaviće vam se prozor Welcome to Android Studio. Ako hoćete kliknite na link More Actions, proverite SDK Manager i Virtual Manager i dodajte šta još hoćete da instalirate. Ako hoćete, podesite ili uključite nove AVD – Android Virtual Device, koje hoćete da koristite za vaše projekte. Kada ste završili sa dodatnim instalacijama, kliknite na New Project.


( Novi projekat prvo zahteva Basic Views Activity - aktivnost )

Ispunite Basic Views Activity aktivnost na sledeći način.

  • Name: My First Android Application
  • Package name: com.example.myfirstandroidapplication
  • Save Location: --- direktorijum gde se nalazi vaš projekat ---
  • Language: Kotlin
  • Minimum SDK: API 24: Android 7.0 (Nougat)

I pritisnite dugme Finish. Moraćete sačekati duže vreme da se sve za vas pripremi, i kad vidite da je sve odrađeno za otvaranje projekta u Android Studio-u, sa vaše desne strane otvorite panel Device Manager. Kliknite na Pixel_3a_API_33_x86_64, trenutno tokom pisanja ovog teksta; default virtualni uređaj. Na njemu imate dugme Lanch this AVD in the emulator. Kliknite ga i pređite u novi panel Running Devices. Upalite vaš vizualnu mobilnu aplikaciju, pokrenite na dugme Run vaš projekat da se izvrši i dobićete sledeći rezultat.


( Izvršavanje Kotlin aplikacije bez pisanja bilo kakvog kod-a na virtualnom uređaju Pixel_3a_API_33_x86_64 na emulatoru. )

Ukoliko niste imali nikakvih grešaka, čestitamo! To znači sve radi kako treba. Kako se ova instalacija Android Studio-a, dešavala; dok je sve snimano; možete pogledati i u video-u.


( Windows - 25. How to install Android Studio? )

Hoćete da instalirate Android Studio na Linux, operativni sistemu, tačnije distribuciji Ubuntu. Pogledajte u video-u kako se instalira.


( Linux - 23. How to install Android Studio? )

Međutim, ako hoćete da koristite IntelliJ IDEA Community Edition, IDE – integranisano razvojno okruženje. Možete i to. Pogledajte video kako se instalira.


( Windows - 8. How to install IntelliJ Idea Community Edition? )

Isto tako, kako se instalira IntelliJ IDEA Community Edition na na Linux, operativni sistemu, tačnije distribuciji Ubuntu; pogledajte u video-u:


( Linux - 7. How to install PyCharm Community? )


 

 

 

 







No comments:

Post a Comment