Sunday, October 16, 2022

Monitor, tastatura i miš ne rade … rešio !

Jedna od najvećih noćnih mora svakog programera je kad radi na nekom važnom projektu i odjednom mu se ugasi monitor i ne vidi ništa na ekranu. Za samo par sekundi mu prođu sve najgore misli šta se desilo, što nije na vreme snimio backup – kopiju svog projekta, mogao je ali je mislio; ma to samo do sutra, valjda neće ništa biti do sutra; a onda se upita šta sad da radi, koga da zove, odakle mu sad novac da nosi mašinu u servis i kome sad može verovati da ostavi nekom svoju mašinu. Pa se pita koja je najgora verzija, možda otišla matična ploča; i gde se to desilo baš sad i baš njemu. Ali ajmo premotati film u nazad i videti šta se i kako sve desilo. Naši ljudi imaju običaj da kažu da nesreća nikad ne dolazi sama, već iza nje te čeka druga; ali možda; samo kažem možda; je prvi problem bio upozorenje šta će se sledeće desiti. Moja keva je čula da moj rođak prodaje njegov polovni stari računar kojeg duže vreme ne koristi i moja keva odluči da ona kupi taj računar. Moja keva ima neki stari laptop ali je videla obostranu korist u ovoj prilici. Brzo je donela od rođaka računar i monitor ali nije ponela nikakve kablove; pa sam odjurio u centar Beograda da joj to kupim. Podesio sam joj računar i radio je samo jedan dan. Sutradan, prilikom prvog paljenja računara na ekranu se mogla samo videti poruka „No video input“. I ma koliko god pokušavao da ponovo prikopčam VGA kabal da monitor ima signal; jednostavno neće da radi i to vam je. S obzirom da sam radio na svom računaru svoj privatni projekat i imao mnogo drugih obaveza; nisam imao tada vremena da se posvetim tome; pa sam zvao rođaka da navrati da zajedno vidimo šta mu je. I posle dva dana; došao je rođak sa kesom punom svakakvih računarskih kablova; ali kad je upalio računar; on proradio; sve radi kao da se nikad nije ni kvario. 


( Altos - Manuelov računar za programiranje )

Pomislio sam da je imao neke komplikacije jer nije odradio Windows update; jer duže vreme nije korišćen; pa je zadnji put uspeo da instalira neki update. Međutim sad mislim drugačije. Vidite; kad hoćete da se vaša mašina resetuje od starta; dok vi ne možete da vidite na ekranu ništa; to možete uraditi tako što ćete upaliti računar tako da držite i ne puštate tipku za paljenje sve dok vam se računar ne upali i sam ne ugasi. A zatim ga normalno upalite ponovo i onda vidite sve opet radi. Što se tiče kevinog računara možemo sa pravom reći da smo imali više sreće nego pameti. I tako posle samo dva dana; dok sam ja radio na svom računaru do kasno u noć i bio srećan jer sam odradio odlično neke programerske stvari; odjednom mi se ugasio monitor. Čuo sam neki ton u pozadini ali ništa nisam vidio zbog crnog ekrana. Pokušao sam ponovo da uključim monitor bez gašenja računara ali sam dobio poruku „No input signal…“. Prvo što sam pomislio bilo je vidi ovo; sad se i meni dešavao ono što se desilo na kevinom računaru. Pomislio sam kakav je to update da gasi monitore? Pošto je bilo već kasno; negde oko pola četiri ujutro; odlučim da ugasim računar i kad ustanem i popijem kafu da se pozabavim sa tim. Ustao sam negde oko 9 ujutro; ništa od spavanja kad mi ne radi računar; i dok sam još pio kafu pritisnem dugme da uključim računar i imam šta da vidim. „No input signal…“ na plavom ekranu, plava lampica gori da računar radi ali tastatura i miš ništa. Ko da nisu ni uključeni u računar. Postoji i crvena lampica na kućištu koja se pali i gasi kad nešto radite na računaru. Ali tada i ta lampica kao da nije postojala. Računar se nije mogao resetovati. Pre nego što nastavimo dalje, možda je najbolje da se upoznajte sa konfiguracijom računara.

EMMI - Atlos Valyrian

Matična ploča AM4 A320, 2x DIMM DDR4 / SATA3 / GLAN / Audio 7.1 / USB 3.0

Procesor AMD Athlon X4 950, AM4 / 28nm / 4-fizička, 4-logička jezgra / 2MB L2 keš memorija / Potrošnja 65W

Takt procesora 3.5GHz (Turbo frequency 3.8GHz)

Hladnjak AMD stock cooler

Količina memorije 8GB DDR4

SSD 240GB SATA3 / 2.5

Kapacitet hard diska 1TB SATA3 / 3.5 / 7200 RPM

Grafička kartica nVidia GeForce GT 1030 2GB / GDDR3 / HDMI / DVI-D / VGA / 64-bit

Zvučna kartica 7.1 System (integrisana na matičnoj ploči)

Kućište Midi Tower Rhino RX459 / Sa napajanjem od 500W

I šta sad čovek da radi?

Prvo što sam shvatio tog dana jeste da se nije desilo isto na kevinom računaru. Kod nje su tastatura i miš radili. Ovo je definitivno ličilo na neki teži kvar. Očistio sam sto; uzeo dva šrafcigera i otvorio kućište. U njoj je bilo toliko prašine kao da nikad nisam čistio računar. Mislim, možda i jesam jednom prošle godine. Odmah sam pomislio; ova prašina je definitivno uzrok. Uzeo sam usisivač i usisao svu prašinu; pa sam nešto malo čistio i krpom i najviše sam duvao po matičnoj ploči. Međutim koliko god blejao u komponente računara ništa nije ukazivalo na bilo koji kvar. Procesor i grafička su mi izgledali super, svi ventilatori rade; nisam video ništa da je pregorelo; matična ploča mi nije izgledala kao da je imala bilo kakav problem. Ali mi je bilo čudno što se ne čuje beep – zvučni signal kad palim računar. Pa sam zato odlučio da izvadim RAM memoriju i da vidim hoće li tada da bipuje. Ali se ništa nije dešavalo. Pokušao sam i da RAM memoriju stavim u drugi slot, ali se opet ništa nije dešavalo. Shvatio sam da su sada verovatno matične ploče rađene tako da pokazuju samo svetlosne signale ali ne i beep. Moja mašina kad radi ona se skoro i ne čuje da radi, ne zagrejava se mnogo i definitivno nema nikakav beep. Celo kućište je lako, računarske komponente su male kao da su pravljene za laptop. 

( Matična ploča AM4 A320, 2x DIMM DDR4 / SATA3 / GLAN / Audio 7.1 / USB 3.0 )

Pronašao sam Servis za računare; znači ne Servis za laptopove; što je teško danas pronaći u Beogradu; ali taj servis se nalazi mnogo daleko od mog mesta stanovanja; tako da sam putovao više od dva sata i promenio tri autobusa i onda lutao pola sata dok nisam pronašao taj servis. Dva mlada čoveka su mi rekli da ostavim mašinu i da je problem verovatno matična ploča i da će me sutra ujutro zvati. I sutradan ujutro dok sam pio kafu zvali su me i rekli da je mašina dobro; da ja samo nisam dobro vratio RAM memoriju u slot. Bio sam srećan što neću morati plaćati novu matičnu ploču. Zato sam predložio kad već nema većeg kvara da mi ubace još dodatnih 8 GB RAM-a. Otišao sam do njih; i zato što me njihove usluge i memorija nisu skupo koštale; odlučio sam i da ih častim što sam uradio. Međutim, kad sam doneo kući mašinu i ponovo prikopčao sve kablove; video sam da je sve opet isto i da mašina ne radi. Bio sam pomalo razočaran, iako ih nisam krivio; ali servisere nisam više ni zvao. Jednostavno, nisam hteo opet da ostavljam mašinu. Nego sam rešio sam da je popravim. Celi život sam proveo 24 sata uz računare; prosto sam se pitao što meni treba neko drugi da popravlja bilo šta vezano za računare. Pomislio sam, pa ja da imam veći novac; trebao bi otvoriti svoj vlastiti Servis za računare. Definitivno bi popravljao ljudima računare, mnogo bolje nego što mnogi danas rade. I onda sam krenuo da čačkam po matičnoj ploči sve od reda. Vadio sam čak i bateriju iz matične ploče. Tako sam izvadio i grafičku karticu iz njenog slota i gle čuda. Kad mi je grafička kartica izvađena, moja tastatura i miš su proradili. Čak i crvena lampica se palila. To je definitivno bio problem, grafička kartica. Ali zašto joj je radio propeler i zašto je izgleda tako ispravno i kao da je nova; a bila je problem. Pokušao sam da uključim monitor na integrisanu grafičku karticu ali to nije radilo.

Grafička kartica Nvidia GeForce GT 730 4GB GDDR3 128 bit )

Sutra sam odjurio i kupio novu grafičku karticu; ali umesto 2 GB; ova nova ima 4 GB. Nisam mnogo sumnjao da moja matična ploča podržava tu karticu ali mi je jedan od prodavača to potvrdio. Oni ove matične ploče zovu ekspres ploče i one uglavnom skoro sve podržavaju. Čim sam se vratio, stavio sam novu grafičku karticu u njen slot i sve je proradilo kao da nikad nije ni bilo kvara. Čak se i rezolucija sama od sebe popravila. Moja mašina sada ima umesto 8 GB RAM-a; 16 GB RAM-a, dok grafička kartica umesto 2 GB sada ima 4 GB. Tako da sve u svemu nije ni toliko loše što mi se sve izdešavalo. Mašina mi definitivno radi brže i jedva čekam da vidim koliko će brzo da renderuje moja video-a za moj YouTube kanal. Moja nova konfiguracija izgleda ovako:

EMMI - Atlos Valyrian

Matična ploča AM4 A320, 2x DIMM DDR4 / SATA3 / GLAN / Audio 7.1 / USB 3.0
Procesor
 AMD Athlon X4 950, AM4 / 28nm / 4-fizička, 4-logička jezgra / 2MB L2 keš memorija / Potrošnja 65W
Takt procesora
 3.5GHz (Turbo frequency 3.8GHz)
Hladnjak
 AMD stock cooler
Količina memorije
 16 GB DDR4
SSD
 240GB SATA3 / 2.5
Kapacitet hard diska
 1TB SATA3 / 3.5 / 7200 RPM
Grafička kartica
 Nvidia GeForce GT 730 4GB GDDR3 128 bit
Zvučna kartica
 7.1 System (integrisana na matičnoj ploči)
Kućište
 Midi Tower Rhino RX459 / Sa napajanjem od 500W












 

      

 

   

2 comments: