Thursday, July 26, 2018

Kako da obrišete Laptop i instalirate Kali Linux

Već dugo vremena nisam koristio Linux operativne sisteme i pored toga što je čak i Microsoft korporacija stavila zadnjih godina akcenat i prioritet na .Net Core i upotrebu već sada C# programskog jezika verzije 7.1 na Linux i Mac OS X operativnim sistemima, koristeći Visual Studio Code integrisano radno okruženje. Rezultat toga je da sam dosta toga zaboravio po pitanju profesionalnog korišćenja Linux-a dok neke stvari nikad neću zaboraviti. Takođe, po pitanju Linux operativnih sistema, stigle su i mnoge odlične promene. Tako da moje tekstove vezane za Linux smatrajte da su malo zastareli jer su se desile mnoge promene na bolje. Sad možete pomisliti, sve je to u redu, ali zašto brišeš laptop; zašto baš hakerska distribucija Kali Linux kad on nije namenjen za programere. Možda bi bolja preporuka bila Ubuntu operativni sistem, trenutno verzija 18.04 LTS? Iskreno, da vam kažem; počeo sam sve više dobijati pitanja na koje bi trebalo da odgovaraju administratori mreža, web developeri i definitivno etnički hakeri. Dok ja spadam među one programere koje jednostavno žulja mozak kad nešto ne znaju. Zato sam rešio pored svojih mnogobrojnih obaveza uvedem neke nove i drugačije stvari, koje će me malo osvežiti i pružiti mi odskočnu dasku i ogromnu volju da nastavim sa učenjem. Držanje samo za jednu tehnologiju i samo jedan programski jezik godinama može čoveka baciti u monotoniju i stajanje u mestu. Kali Linux sa svojih 600 hakerskih alata je definitivno veliki izazov naučiti. I odlična vest je, da uz veliku volju i radoznalost je to danas mnogo jednostavnije. Ali isto tako možemo malo zaviriti i u Visual Studio Code integrisano radno okruženje. Ipak nemojte zaboraviti da se danas C#  programski jezik odlično koristi i za igranje igrica na plaćenim serverima. Motiv može biti pogrešan, ali znanje je uvek dragoceno. Opet pazite šta radite sa vašim kompjuterskim znanjem i veštinama da ne završite u zatvoru.


( Kali Linux GNU/Linux distribucija )

Početkom ove godine sam uspeo kupiti nov solidan Asus-ov laptop sa Windows 10 Pro 64 bit-nim  operativnim sistemom; na kojem sam samo dodao i Ubuntu operativni sistem i doterao ga da liči na Mac OS X. Samo me nemojte pitati, kako sam to izveo jer definitvno nebi mogao to sad da ponovim. Onda sam samo pre par dana odlučio da jednostavno izbrišem sve iz laptopa i da instaliram Kali LinuxKali Linux je vrhunska izuzetna GNU/Linux distribucija zasnovana na Debian-u. Koriste ga profesionalci zaduženi za bezbednost ali je isto tako jedno od najmoćnijih hakerskih oružja i za svakog prosečno inteligentnog pojedinca. Za razliku od drugih Linux distribucija, ovde je sav softver ažuriran bez prekida i bez potrebe za menjanje verzije operativnog sistema. Jednostavno, sa Kali Linux-om, imate ogroman broj ažuriranih alatki za hakovanje, uvek spremnih za akciju. Na zvaničnoj Kali Linux veb stranici takođe imate besplatan ebook, besplatan video kurs i možete polagati ispit koji se plaća za sertifikat. Uslov je da znate engleski jezik i da ste naravno naučili da profesionalno koristite Kali Linux . Odlična vest je da možete i u Srbiji kupiti prvu i za sada jedinu knjigu posvećenu Kali Linux-u, koju izdaje Kompjuter Biblioteka na srpskom jeziku. To je meni dovaljan razlog da rizikujem i pokvarim nov laptop ili da uspešno pređem na Kali Linux distribuciju. Pročitajte u nastavku kako sam instalirao Kali Linux na laptop.  

Instaliranje Kali Linux-a


Kao što sam već naveo, rizikovati da sve obrišete i pokvarite nov laptop sa dual-boot Windows 10 Pro operativnim sistemom i Ubuntu koji izgleda poput Mac OS X. zbog Kali Linux operativnog sistema jeste rizik. I za to treba imati veliku volju i naravno malo sreće. Većinu svojih programerski i drugih aktivnosti volim uvek da radim sa PC i monitorom od 27 inch-a, tako da mi laptop nikad nije bio prioritet; osim kad sam morao da ga nosim sa sobom radi raznih predavanja, poslovnih konferencija ali ponekad i radi konfigurisanja mreže koja treba da prenosi uživo video prenos. Tako da mi je po pitanju korišćenja računara jedino van moje sobe; laptop uvek bio neprocenjiv. Smatram da ću i dalje moći u većoj meri da ga koristim samo sa dugim operativnim sistemom. Zato sam prvo pokupio sve korisne stvari iz laptopa i arhivirao ih na Verbatim Store 500 GB. Otvorio sam pretraživač i otišao na zvaničnu KaliLinux veb stranicu . Tamo sam pronašao u meniju Download, meni Download Kali. Ukoliko imate stari laptop najbolje je da prvo proverite da li njegov procesor podržava 64-bit-nu arhitekturu. Pošto sam bio siguran, da moj procesor u laptop podržava istu, odabrao sam da skinem u računar Kali Linux 64 bit ISO fajl. ( kali-linux-2018.2-amd64.iso )


( Kali Linux Downloads veb stranica )

Da bi napravio bootable DVD Linux Kali, ubacio sam prazan DVD u CD/DVD uređaj i koristio sam ImgBurn softver da napravim isti. Ali pre instalacije Kali Linux-a morao sam se prvo na laptopu pobrinuti da izbrišem bootable fajl preko kojeg birate kojem operativnom sistemu pristupate kada se logujete na dual operativne sisteme. Za tu svrhu sam koristio besplatnu verziju EasyBCD. Jednostavno kliknete na tab BCD Backup Repair, zatim čekirate Re-create/repair boot files i pritisnete dugme Perform Action. Tada sam resetovao laptop i video da se prilikom paljenja laptopa automatski logujem na Windows 10 Pro bez menija u kom biram da li ću koristiti Windows 10 Pro ili Ubuntu, bez obzira što moj Ubuntu i dalje nije bio obrisan sa hard diska.


( EasyBCD softver, koristan za popravku boot fajla ) 

Zatim sam otišao na Disk Manager da izbrišem Ubuntu i da višak particija svedem na jednu. Tu me je čekalo iznenađenje. Disk Manager od Windows 10 Pro nije mogao da obavi taj posao; zato sam instalirao besplatno EaseUS disk managment tools i upotrebom istog sam mnogobrojne particije sveo na dve particije. Tako mi je na hdd za instaliranje Kali Linux-a ostao skoro celi 1 TB.


( EaseUS disk managment tools )

Posle mi je ostalo samo da u BIOS-u podesim da se prvo podiže CD/DVD uređaj i da isključim Internet kabal sa PC i prikopčam ga na laptop bez obzira što ću Kali Linux uvek koristiti preko Wi-Fi konekcije. Ubacio sam DVD i on se odmah pokrenuo, i video sam divan prizor kao dole na slici koji je predstavljao početak instalacije Kali Linux-a.


( Početni instalacioni ekran Kali Linux-a )

Instalacija Kali Linux-a nije bila mnogo komplikovana. Pokrenete Graphical Install, selektujete jezik i lokaciju na kojoj se nalazite, konfigurišete tastaturu, konfigurišete mrežu, podesite korisničko ime i lozinku, prepustite njemu da on napravi particije, instalira sistem, GRUB boot loader i sačekate da se računar sam resetuje i pita vas za autorizaciju. Autorizujte se na root korisničko ime, unesite lozinku koju ste dodelili i videćete veličanstven prizor na vašem laptopu. Postali ste vlasnik najmoćnijeg hakerskog oružja na planeti. Niste ni svesni šta posedujete. Znam, ova instalacija vam može zvučati komplikovano, ali je jednostavna. Najbolje pogledajte video i uradite sve isto kao na video-u. Samo korisničko ime uzmite neko svoje.


( Linux - 1. How to Install Kali Linux on Your Laptop Simply )

Sad ste srećni, ali odjednom vidite da se vaš Kali Linux zamrznuo. (Freeze) Šta bi, šta sad da radite? Posle 10 minuta rada, jedino što možete jeste da na silu ugasite laptop i da ga ponovo upalite. Ali ovaj put pre nego što se autorizujte, pritisnite CTRL + ALT + F2 da otvorite TTY terminal. Ukucajte sledeću komadu bez navodnika: “apt-get update && apt-get upgrade && apt-get dist-upgrade“, pritisnite enter i postepeno potvrdite sa Y – Yes kad budete upitani. Posle dužeg vremena vaš Kali Linux će opet raditi i vi ćete se definitvno osećati moćno. Zato krenite od zvanične KaliLinux veb stranice i prijavite se na besplatan kurs i počnite da učite.  Ako ste u mogućnosti kupite i knjigu Kali Linux III izdanje na srpskom jeziku. To će vam definitivno olakšati život i učenje. Srećno !!!     












No comments:

Post a Comment