Sunday, May 08, 2016

Tarabica IT konferencija 2016

Petak, 6 maj 2016 godine oko 23h, već sam bio premoren ali izuzetno raspoložen i pomalo izgubljen u vremenu nakon mnogobrojnih praznika; uživanja u višesatnim video kursevima C# na stranicama Microsoft Virtual Academy, ali i gledanja korisnih i interesantnih vebinara izuzetnih marketara Dušana Markovića i Dimitrija Ostojića; zatim aktivnosti na društvenoj mreži Facebook; gde sam uspeo sam da uočim i post Stanka Nikolića, profesionalnog stručnjaka za Windows Phone projekte u kom poziva sve zainteresovane da se registruju za konferenciju Tarabica 2016. Tek posle 2 sata od registracije shvatio da sam uhvatio poslednji voz za prijavu i da konferencija počinje za 7 sati i da trebam da idem da spavam, što je za mene malo problematično jer moj programerski život ne spava po noći već po danu. Tako da sam uspeo sebe da nateram da odspavam makar 2 sata pre nego što je počela celodnevna zabava. Kako je Tarabica protekla prošle godine, možete pogledati ovde, ali ove godine mi je konferencija bila mnogo prijatnija.


( Manuel Radovanović, Tarabica IT Conference 2016 )

Ove godine, Tarabica je počela kasnije; jednostavno se pomerila iz meseca marta u mesec maj; pre svega radi boljeg vremena. I za razliku od prošle godine, u subotu, 7 maja 2016 godine je zaista bio lep i sunčan dan. Ispred univerziteta Singidunum, koji je poprilično udaljen od centra Beograd-a me je dovukao taksista, tako da sam stigao među prvima. I pre nego što je počela konferencija uspeo sam da upoznam nekoliko izuzetnih programera i naša međusobna programerska konverzacija je bilo toliko interesantna da sam bio oduševljen koliko su naši programeri inteligentni, šta sve uče i programiraju i koliko su upućeni u tehnologije; jednostavno sam imao osećaj kao da sam u nekom drugom svetu, kao da ne živimo u Srbiji. Ove godine; nešto je došlo manje ljudi na konferenciju, tek toliko da nije bilo gužve pa smo se kolege i ja brzo prijavili, dobili raspored i poklone i uspeli čak da popijemo kafu pre početka predavanja.

Šta je bilo novo i drugačije na konferenciji? 



Tarabica konferencija je inače posvećena Microsoft tehnologijama, vrhunskim predavačima, predavanjima i prikazivanjima praktičnih rešenja; čak i onih koji još nisu ni na tržištu. Ona pokriva oko 50 predavanja iz najrazličitijih oblasti Windows, .NET, Windows 10 Apps, SQL Server, ALM, Exchange, Dynamics, Game Development, SharePoint, Windows Phone Apps, Web i drugo. Ali ove godine je akcenat stvaljen na IoT – Internet of Things i Cloud rešenjima. Konferencija sadrži 6 sesija, 1 sesija pokriva 8 predavanja po 1 sat vremena što u prevodu znači da možete biti fizički prisutni na jednoj od 8 predavanja u jednoj sesiji. U sklopu predavanja ove godine ste mogli izabrati i da prisustvujete na „IoT Hands On radionici, od nule do oblaka“ radionici kao i na panelu „How to talk cloud today?“ Kako će nekom proći konferencija zavisi od vlastitog izbora na kom predavanju će prisustvovati. U ovom postu ću vam opisati svoj izbor iako bi ja najradije voleo da sam mogao prisustvovati svim predavanjima. Tako na prvoj sesiji moj izbor je bio jako težak jer me interesovalo i „Getting started with ASP .net Core“ i „Made in Serbia: Novi pristup razvoju aplikacija za mobine platforme“ podjednako. Opredelo sam se za ovo drugo.


( Stanko Nikolić, Windows Platform Development MVP )

Napraviti danas mobilnu aplikaciju za određenu platformu nije ni približno problematično koliko napraviti mobilnu aplikaciju koja će da radi na svim platformama koristeći jedan programski jezik i isti kod za sve platforme. Stanko Nikolić nam je objasnio novi pristupu razvoju cross-platform aplikacija, upoznao nas je sa novim framework-om koji se razvija u Srbiji i koji uzima najbolje od tehnologija koje postoje i spaja ih u jedinstvenu celinu jer Xamarin Forms i Apache Cordova platforme imaju poprilične nedostatke.

Za dugu sesiju i predavanje sam se opredelio za „Trikovi za povećanje produktivnosti u testiranju softvera“.

( Predrag Skoković, član SEETB-a i suosnivač Test'RS Club-a ) 

U svetu velikih promena u svetu testiranja softvera i značajnih izazova kojima su softver testeri izloženi zahtevaju pravi izbor odgovarajućih alata. Alati za automatsko izvršavanje testova postaju sve kvalitetniji ali u domenu testiranja softvera postoji mnogo aktivnosti, uglavnom dosadnih i zamarajućih, koje se obavljaju svakodnevno, a koje ovi alati ne podržavaju. Automatizacijom ovakvih aktivnosti povećava se produktivnost softver testera, kao i kvalitet posla koji obavlja. Predrag Skoković nam je demonstrirao kako se uz pomoć Command skripti i Microsoft Excel-a može uštedeti ogromno vremena koje testeri svakodnevno gube. Predavanje je bilo izuzetno poučno ali je i mene pokrenulo da postavljam pitanja predavačima.

Sledeće predavanje Luke Majnolović; „25 trikova za lakši IT život“ me je definitivno od početka zbunilo, jer predavanje je bilo posvećeno administratorima i umesto 25 trikova prikazano je samo 10.


( Luka Majnolović, vlasnik kompanije MA-NO d.o.o. )

Luka Majnolović nam je pokazao nekoliko trikova kako lakše savladavati IT infrastrukturu, od serverskih uloga do alata koji olakšavaju dnevni rad pre svega administratora, ali da napomenem; samo besplatnih alata. Celo predavanje je bilo bazirano na odličnom humoru ali i izuzetno korisnim savetima kod raznovrsnih sertifikacija i prioriteta sa kojima smo mi programeri nešto slabije upoznati.

Zatim smo imali ručak i posle ručka sam na četvrtoj sesiji izabrao da prisustvujem panelu „How to talk cloud today?“.

( Boško Nikolić - ETF Beograd, Basara Mićo - Comtrade System Integration, Damir Dizdarević -
Logosoft, Siniša Perović - Microsoft i Pavle Peković - Xemico ) 

Danas, kad je Cloud već deceniju sveprisutan i za ličnu i za poslovnu upotrebu, ali kad ga u nekim segmentima još uvek posmatramo sa skepticizmom i nepoverenjem, postavljaju se pitanja; Kako danas razumemo Cloud i kako razgovaramo o Cloud-u? Kako prezentirati cloud rešenja donosiocima odluka odnosno menadžmentu kompanije? Šta su glavne prednosti Cloud-a  i šta su još uvek nedostaci? Kakva je situacija s Cloud-om bi se najbolje moglo uporediti sa objašnjenjem Siniše Perovića: „Trgovac danas prodaje plastičnu bočicu sa vodom, gde kupac pored vode plaća i plastičnu bocu i čep. Kako danas takvom prodavaču objasniti da prodaje samo vodu?“. Inače zaključuje se da StartUp-ovi najlakše prihvataju Cloud rešenja u poslovanju, da programeri lakše prihvataju Cloud rešenja dok to nije slučaj sa administratorima, menadžmentom, direktorima i njihovim partnerima. Jedna prosečna kompanija koja bi danas pravila svoj vlastiti data centar bi imala čak 30 puta veće troškove nego da koristi Cloud rešenje na godišnjem nivou. I pored svih tih činjenica prelazak na Cloud rešenja se s pravom može reći da je u Srbiji sporo. 

Za petu sesiju i sledeće predavanje sam izabrao „Microsoft Dynamics CRM – Zašto da ne“. Sve do ovog predavanja ja nikad nisam ni čuo za Microsoft Dynamics CRM, već sam pretpostavljao da je reč o tipovima podataka Dynamic u C# programskom jeziku i unsafe kodu.


( Danijela Bjelaković, nezavisni konsultant, Orelius )

Međutim, u ovom slučaju CRM je skraćenica za Customer Relationship Management, tako da je reč bila o Microsoft-ovom gotovom klijent-server rešenju baziranom na .Net tehnologiji koji se koristi o oblasti integracije i automatizacije rada u okviru prodaje , marketinga i korisničkog servisa. Rešenje ilustruje vertikalan i horizontalan presek podataka u okviru rada sa klijentom, čime se povećava vrednost klijenta za života (CLV - Customer Lifetime Value) i povratku invensticija (ROI – Return of Investment). Danijela Bjelaković nam je ovom prilikom pokazala i upotrebu navedenog sistema na konkretnim primerima poput organizovanja humanitarne večere i drugih kampanja.

Za zadnju 6 sesiju i zadnje predavanje sam izabrao predavanje na temu „Facebook alati u produkciji“. Na ovu temu se prijavilo malo zainteresovanih programera i prezentacija je uspela i pored nepremostivog tehničkog problema, zahvaljujući pre svega snalažljivosti predavača.


( Bogdan Begović software engineer )

Bogdan Begović je uspeo da nam objasni veoma detaljno i slikovito primenu Facebook-ovih alata u produkciji, i to Facebook-ov framework React i njihovu ideju o arhitekturi web aplikacija koju nazivaju Flux. Ovaj novi princip u web development-u donosi neke svoje zanimljive izazove ali i rešava neke druge koji su do sada developer-ima zadavali dosta problema. Kroz prezentaciju smo se upoznali i sa novom verzijom JavaScript jezika ES6 (ES2015) kao i build, packaging i transpiling alate Webpack i Babel.


( Izvlačenje dobitnika nagrada, Tarabica 2016 )

Na kraju konferencije, bilo je i izvlačenje 5 nagrada i to 3 Lumia mobilna telefona i 2 rutera. Tokom predavanja deljeni su i pokloni od strane predavača za prisutne koji su postavljali pitanja. Pored mnogobrojnih sponzora ove konferencije poznatih kompanija istakao bi kompaniju Merit Solutions koja je imala svoj štand, na kome su programeri pozvani da se upoznaju sa navedenom kompanijom i radi zapošljavanja. Što se kompletnih utisaka tiče, kući sam se vratio izuzetno raspoložen, zadovoljan, pun novih saznanja; čak sam i samog sebe iznenadio koliko sam sam od prošle godine napredovao u učenju i koliko mi je sve manje potrebno da brzo i jasno usvojim i razumem nova i najkompleksnija programerska rešenja koja prvi put vidim. I ovom prilikom zahvaljujem se svim organizatorima konferencije i kao oni očekujem da će Tarabica 2017  biti još bolja. Ali se takođe nadam da će i u Srbiji biti i drugih sličnih konferencija i manifestacija poput Tarabice.

No comments:

Post a Comment