Saturday, April 11, 2015

Šta je to TARABICA?

Vreme programera danas se u Srbiji toliko poboljšalo, da je to neverovatno. Pre niste mogli naći ni dva oglasa da neko traži programera, a danas vas svugde pozivaju da pošaljete vaš CV

Da li je to zbog tržišta rada? Da li je to zbog poboljšanja edukativnih institucija, da li je to zbog sve većeg broja IT kompanija, sve većeg broja projekata i potrebe za programerima ili je to uticaj svega zajedno? 

Meni i sad to sve izgleda poprilično nerealno, ali sam oduševljen kad vidim mnoštvo programera na jednom mestu. Danas možete da pričate sa ljudima o programiranju na mnogo većem nivou.

Kad pišete za neki informatički časopis, redakcija vas često šalje da posećujete IT konferencije i događaje, ponekad nema dovoljno saradnika da pokriju sva dešavanja, i ako se maksimalno trudite da prenesete sve ono što je dobro, sve će to zavisiti od toga koliko dobijete prostora u časopisu. Danas se i informatičko novinarstvo preselilo na Internet. Ali i pozivi za konferencije su postale više javne i dostupne svima. Danas vam sve više ne treba novinarska akreditacija, da čujete vidite i naučite nešto što niste znali.


 ( Manuel Radovanović, časopis Internet Ogledalo, br. 28, rubrika Dešavanja )

Jedan od takvih javnih poziva bio je i poziv od Microsoft Community u Srbiji, inače najveće zajednice programera. Tarabica je jednodnevna besplatna tehnička konferencija, koja je pored druženja, obezbedila predavanje i diskusiju vrhunskog svetskog kvaliteta. Nadam se da će sledeće godine biti još i veća i bolja.

Tačno je da sam ja u Subotu, 28 Marta 2015; trebao da budem na sasvim drugom i obaveznom predavanju ali ovakav događaj, ljude i teme, to jednostavno nisam mogao da propustim.



S obzirom da se konferencija održavala u prostorijama univerziteta Singidunum, što definitvno nije blizu ni užeg centra Beograda, uzeo sam taksi da ne zakasnim. I mogu vam reći zaista sam se oduševio, mislim svaka čast i organizatoru i svima, jer tamo su organizovana predavanja iz najrazličitijih programerskih oblasti, sa 45 predavača, 50 predavanja za preko 1000 programera.


( Tarabica, IT Conference Belgrade, 28.3.2015 god. )

Jedino mi je žao što nije bilo moguće učestvovati na svim predavanjima, jer po 8 predavanja su se dešavala istovremeno. I učesnici su ocenjivali i predavače i njihova predavanja posebno. Hrana, piće, pokloni, nagrade nisu izostajali, ali je važno napomenuti da pored najvećih svetskih sponzora, cela organizacija je rađena na volonterskoj osnovi.


( Poklon, učesnicima Tarabica konferencije, šolja za kafu s porculanskom kašikicom )

Što se mene lično tiče, ja bi voleo da se ta konferencija cela snimila, i da su se obezbedili materijali za download, posebno kad je u pitanju kod. Mogli bi pogledati ono što smo propustili.   

Prvo predavanje koje sam izabrao bilo je na temu Domain Driven Design na današnjim ASP.net rešenjima. +Dušan Zupančič, HP Solution Architect, Slovenac, čiji smo srpski razumeli, osoba koja ima iza sebe ogromno programersko iskustvo, nam je na zanimljivom primeru ASP.net projekta za jedan privatni aerodrom ilustrovao šta donosi DDD za zajedničke aplikacije, kad ga koristiti a kada ne.


( Dušan Zupančić, HP Solution Architect, Tarabica )

Drugo predavanje; Proces istraživanja podataka na MS SQL je u stvari bilo predavanje o SQL rudarenju. Marković Vladimir, arhitekta softvera poslovne inteligencije u Banci Intesa, inače osoba koja je već 11 godina u bankarskoj industriji, nam je pokazao metodologiju pripreme podataka za proces istraživanja.  
  • Kako organizovati podatke i meta podatke?
  • Kako svakoj promenjivoj dodeliti ispravnu ulogu u procesu istraživanja podataka?
  • Kako primeniti osnove statistike promenjivih?
  • Kako se izboriti sa nedostajućim i ekstremnim vrednostima?
  • Kako izabrati manji ali predikativan skup promenjivih?

Samo sa nekoliko klikova napravite model koristeći SSAS, Azure Mashine Learning. Jeste, dok ne pokušate sa vašim podacima. Ali ono što je bilo interesantno je sama činjenica koliko se rečnik statističara i informatičara razlikuju da je prosto neverovatno kako se uopšte sporazumevaju.  


( Vladimir Marković, arhitekt softvera poslovne inteligencije Banke Intesa, Tarabica )

Na trećem predavanju; MVVM cross platform, Stanko Nikolić, MVP - Microsoft Most Valuable Professional za Windows Platform Development,  iz kompanije Merit Solution, nam je objasnio osnove pristupa MVVM, takođe nam je pokazao prednosti i mane različitih pristupa programiranju. Stanko Nikolić inače radi na nekoliko najvećih Windows Phone projekata u Srbiji.


( Stanko Nikolić, MVP Windows Platform Development, Tarabica )

Četvrto predavanje me je već oduševilo; Release Managment uz Visual Studio. Bernardin Katić, ponosni Slavonac, ekspert za razvoj sistema za finansijsku industriju i njihovo implementiranje u Enterprise okruženje. Osoba koja je nagrađena od strane Microsoft-a nagradom;  MVP – Most Valauble Professional za Visual C#, nam je na najjednostavniji način objasnio proces upravljanja softverom od inicijalnog razvoja do isporuke klijentu, te daljeg razvoja novih verzija i otklanjanja izazova.


( Bernardin Katić, MVP - Most Valauble Proffesional za Visual C#, Tarabica )

Peto predavanje je bilo posvećeno značaju i primeni Framework-a i softverskih patterna-a. Miloš Pešić koji se 4 godine bavi razvojem softvera, član velikih multinacionalnih timova nam je pokazao da su na modernoj sceni razvoja softvera, glavne vrednosti za developer-e, ne suva tehnička znanja, već sposobnost razumevanja i upotrebe različitih arhitektura i pattern-a.



I moje šesto predavanje koje sam izabrao za kraj konferencije, bila je teorija u praksi ASP.net WebAPI i Owin-a. +Srdjan Poznic , VegaIT Sourcing Senior .Net developer, inače stručnjak za ASP .Net, MVC, WebApp i WPF koji radi čak i na UNIT testiranju i SOLID principima. Na zadnjem predavanju smo mogli videti kroz prezentaciju.

  • Kako kreirati WebAPI REST servis?
  • Kako organizovati WebAPI solution?
  • Kako se vrši autentifikacija u WebAPI? 
  • Kako da osigurate vaš REST servis?
  • Kako da vršite logovanje?
  • Kako se koristi ioC kontajner u WebAPI? 


( Srđan Poznić, VegalIT Sourcing Senior .Net developer, Tarabica )

Ovo predavanje možete pogledati i na ovom YouTube snimku.


 ( Srđan Poznić, VegalIT Sourcing Senior .Net developer, Tarabica
Video snimak predavanja ASP.NET WebAPI i Owin - Teorija u praksi )

Na konferenciji je sigurno bilo i interesantniji tema, recimo predavanja za svet gamer-a i hacker-a, ali ovo je bio neki moj skromni izbor koji po meni je bitan u mom budućem napredovanju. Vama su možda neke druge stvari u trenutnim okolnostima bitnije. Ko god je izabrao bilo koje predavanje definitivno nije pogrešio.
  
TARABICA će se verovatno održavati i narednih godina, a do tada ima još dosta i organizatora i konferencija i informatičkih događaja koja čekaju i vas da se registrujete i da se pojavite. Bez obzira kakav ste programer, potrudite se da ne propuštate prilike da čujete neke stvari koje sigurno znače, i podelite to sa drugima.



   

          

No comments:

Post a Comment