Friday, May 13, 2016

Kako da kreiram UWP i Phone aplikacije kad mi VS2015 ne radi?

Pronaći danas programera u Srbiji da se bavi programiranjem UWP – Universal Windows Platform aplikacija i Windows Phone aplikacija je komplikovano, ukoliko ne naletite na nekolicinu koji jesu Microsoft sertifikovani programeri i već zaposleni u stranim kompanijama. Razlog je pre svega što Windows Phone aplikacije u Srbiji koristi previše malo ljudi dok za programiranje UWP vam je neophodan Microsoft Windows 10 i Microsoft Visual Studio 2015. Međutim uvek postoje izuzeci, poput pojedinaca koji prate moj blog i koji naravno žele da uče i da napreduju. Programeri koji su uspeli da se Upgrade-tuju sa ranijih verzija Microsoft Windows-a na Microsoft Windows 10 operativni sistem; ili su kupili Microsoft Windows 10 operativni sistem i koriste Microsoft Visual Studio 2015 Community za učenje; su verovatno pokušali da na primer probaju da naprave UWP „Hello World“ aplikaciju i da je pokrenu i pogledaju kako njihova aplikacija izgleda na simulatoru raznih veličina tablet i mobilni uređaja. Takvi programeri su u većini slučajeva doživeli neprijatno iznenađenje, mnogobrojne greške i nemogućnost programiranja navedenih aplikacija.  


( UWP - Universal Window aplikacije, Visual Studio 2015 )

Kada prvi put koristite Microsoft Visual Studio 2015 Community i kliknete na Blank App (Windows Universal) od vas će se tražiti da instalirate sve što je neophodno da bi ste mogli programirati UWP aplikacije. I pored toga što je instalacija automatizovana i bukvalno na jedan klik instalira sve što vam je potrebno; vi lako možete doći u sitauciju da se instalacija ne može izvršiti zbog mnogobrojnih grešaka; ili i kad se izvrši instalacija; vi i dalje ne možete pokrenuti niti dizajner za UWP aplikacije. Jednostavno dobijete grešku poput „Cannot find suitable sdk“ ili da naknadno trebate da izvršite Microsoft Visual Studio Update 2 ili mnogobrojnih drugih grešaka čak do toga da vam navodno hardware ne podržava Hyper-V zahteve. Na kraju krajeva mnogi su pokušali sami da istražuju greške i pokušaju ih rešiti izolovanim instalacijama različiti paketa sa Microsoft sajtova ili pokretanjem Repair Microsoft Visual Studio 2015 ili prelaskom sa default verzije na instalaciju svega što se može instalirati u Microsoft Visual Studio 2015 i opet danima nisu rešili problem. Neki su čak i odustali da pronađu rešenje, što je po meni apsolutno apsurdno i neprihvatljivo. Microsoft tehnologije često i konstantno imaju nadogradnje, često prave greške ali rešenja uvek postoje. 

U čemu je onda problem i šta je rešenje?

Većina grešaka i problema po pitanju UWP i Windows Phone aplikacija nastaju iz samo jednog razloga. Vaša nadogradnja starijih verzija Microsoft Windows operatvnih sistema na Microsoft Windows 10 operativni sistem ili kupovina novog Microsoft Windows 10 operativnog sistema je verovatno starija verzija Windows 10 od verzije 10.0.10586 N/A Build 10586. Programiranje UWP i Windows Phone aplikacija zahteva minimum navedenu verziju. I zbog toga rešenje je ponovna reinstalacija Microsoft Windows 10 operativnog sistema. Koju vi tačno verziju imate Microsoft Windows 10 operativnog sistema možete proveriti tako što će te u Command Prompt otkucati naredbu:

C:\>systeminfo

Ukoliko imate verziju Microsoft Windows 10 operativnog sistema stariju od verzije 10.0.10586; neophodno je da ponovo instalirate Microsoft Windows 10 operativni sistem. Pre nego što i počnete da razmišljate o ponovnom instaliranju Microsoft Windows 10 operativnog sistema, prvo skinite sa Microsoft sajta najnoviji ISO instalacioni fajl ovde sa novijim i dodatnim Microsoft Windows 10 fajlovima operativnog sistema i kreirajte instalacioni DVD ili USB fleš.


( Skinite najnoviji ISO i kreirajte instalacioni DVD sa Microsoft sajta )


Kad ste to prvo obavili i pored toga što možete uraditi reinstalaciju i sačuvati nešto od fajlova na vašem računaru; ja vam savetujem da sklonite fajlove koje hoćete da sačuvate i kompletno instalirate novu instalaciju Microsoft Windows 10 operativnog sistema i to na formatiranom hard disku. Možda će te se pitati šta će biti sa vašom aktivacijom jer ste možda nadogradili Microsoft Windows 10 operativni sistem na Microsoft Windows 7 operativni sistem. Vrlo je jednostavno. Kada budete trebali da unesete aktivacioni kod; unos za aktivacioni kod ostavite prazan i kliknite link ispod aktivacionog TextBox-a, na link gde piše da ne znate koji vam je aktivacioni kod. Instalacija će se nastaviti i bez aktivacionog koda i kad se instalacija Microsoft Windows 10 operativnog sistema završi; Microsoft korporacija će sa svojih servera povući i aktivirati aktivacioni kod; automatski i bez vašeg unosa aktivacionog koda Microsoft Windows 10 operativnog sistema.


( Aktivacija lincence za Windows 10 operativni sistem )


Kod nove instalacije Microsoft Windows 10 operativnog sistema; može vam se desiti da vam je dugme Start nedostupno kao i Cortana ili da je čak celi Taskbar zamrznut. U tom slučaju neophodno je da kliknete desnim tasterom miša na Start dugme, da vam se otvori meni. To će verovatno da radi. Kliknite na Command Prompt (Admin) da prilikom kucanja komandi imate administratorska prava. Zatim ukucajte sledeću naredbu:

Get-AppXPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml”}

Kad se navedena komanda pokrene; pustite proces da se odradi do kraja.


( Administratorskom komandom popravljate zamrznuti Taskbar Microsoft Windows-a 10 )

Sačekajte momenat i bez resetovanja računara vaš Taskbar će proraditi. Zatim proverite vašu aktivaciju i ponovo proverite koju imate verziju Microsoft Windows 10 operativnog sistema. Takođe, proverite Update vašeg Microsoft Windows 10 operativnog sistema; pokrenite novu instalaciju Microsoft Visual Studio 2015 Community sa zvaničnog sajta ili potražite instalaciju Visual Studio 2015 Community with Update 2. Mnogobrojne grešeke koje ste imali tokom instalacije nećete imati. Ponovo će te morati instalirati sve alate za kreiranje UWP i Windows Phone aplikacija. Greške takođe verovatno nećete imati ali ako se pojavi; kliknite na Programs and Futures na meniju koji se aktivira desnim klikomn adugme Start; zatim pronađite i kliknite desnim tasterom miša na novu instalaciju Microsoft Visual Studio 2015 Community i na taj način pokrenite Repair i vaša instalacija će se uspešno instalirati u potpunosti. Pokušajte sada da napravite UWP aplikaciju „Hello World“ aplikaciju i pokrenite je u bilo kom simulatoru.


( Hello world aplikacija prikazana u simulatoru tableta od 7 incha )

Nadam se da vam je ovaj post pružio mnogobrojne odgovore i rešenja na mnogobrojne greške; tako da ćete sada moći programirati aplikacije za tablete i mobilne telefone bez tehničkih smetnji.

No comments:

Post a Comment