Sunday, December 24, 2023

Srećni Novogodišnji Praznici u Novoj 2024 godini, želi Vam Manuel Radovanović

Dragi prijatelji, kolege, čitaoci bloga i svi dobri ljudi...

U ovoj čarobnoj sezoni, dok se opraštamo od 2023 godine i radujemo se novim počecima, želim vam iskreno i srdačno poželeti Srećne Novogodišnje Praznike! Neka vam Srećna Nova 2024 godina donese obilje radosti, ljubavi i uspeha. Kroz sve izazove i radosti koje nam je prošla godina donela, zajedno smo izgradili sećanja koja će trajati zauvek. Sada, sa puno nade i entuzijazma, koračamo u Srećnu Novu 2024 godinu, spremni na sve dobro što nam dolazi. Želim vam mnogo trenutaka smeha sa najmilijima, toplinu doma koji ispunjava ljubavlju, i svetlu budućnost ispunjenu ostvarenjem snova. Neka svaki dan bude prilika za nova otkrića, a svaki susret sa sobom nosi radost i inspiraciju. Hvala vam što ste bili deo mog života u prethodnoj godini. Sa zahvalnošću i srećom, ulazimo u Srećnu Novu 2024 godinu, uzbuđeni zbog svih izazova i blagoslova koje ona nosi. Sa neverovatnim očekivanjem, da će 2024 godina biti još bolja od prethodne; jer je meni lično 2023 godina bila jedna od najboljih i najuspešniji u životu; neka nam svima Srećna Nova 2024 godina bude još bolja i donese puno ljubavi, sreće i uspeha!


( Srećna Nova 2024 godina, sve želje da vam se ostvare! )

Nova godina označava početak jedne godine i slavi se širom sveta. Ova proslava ima bogato istorijsko i kulturno nasleđe, a različite kulture imaju svoje načine obeležavanja ovog događaja. Međutim, ja mislim da je mnogo bitnije kako mi lično doživljavamo novu godinu i novogodišnje praznike; bez obzira gde se fizički nalazite; u kakvoj ste životnoj situaciji čak iako se nalazite na prvoj liniji fronta. Nemojte nikad sebi dozvoliti da vam uzmu novogodišnji praznični duh i poklone. Još prvi meseci kalendarske godine u drevnom Starom Rimu; rimljani su bili posvećeni bogu Janusu, zaštitniku vrata i ulaza i svi početaka i krajeva svih stvari. Janus je predstavljan kao božanstvo sa dva lica i to jedno okrenuto prema prošlosti, a drugo prema budućnosti, simbolizujući prelaz iz stare u novu godinu. Još u 46 godini pre nove ere, Julije Cezar uveo je julijanski kalendar, koji je bio osnova za moderni gregorijanski kalendar koji koristimo danas. Ovaj kalendar je promenio datum početka nove godine, premeštajući ga na 1 januar. Nova godina se takođe povezuje s različitim verskim tradicijama i proslavama, poput Božića. Današnja proslava Nove godine uključuje različite običaje širom sveta, uključujući vatromete, nošenje šarenih kostima, muzičke koncerte, okupljanje sa porodicom i prijateljima i druge radosti. Mnogi ljudi koriste priliku da za novu godinu postave ciljeve i planova za narednu godinu. Ovo je vreme kada mnogi analiziraju rezultate u prethodnoj godini i planiraju kako da napreduju i rastu u budućnosti. U suštini, Nova godina simbolizuje prelazak vremena, priliku za novi početak i šansu za slavlje. Ovaj praznik ima duboko ukorenjeno značenje i predstavlja priliku za zajedništvo, radost i nadu. A gde se tu uklapa Deda Mraz ?

Da li verujete u Deda Mraza?

Još kad ste bili dete, prvo što vam padne na pamet kada pomislite na Deda Mraza; verovatno je bilo:

  • Pokloni - Deda Mraz se tradicionalno smatra dobrotvornim starcem koji donosi poklone, obično deci tokom praznične sezone. Ova tradicija ima korene u različitim kulturama dok lik Deda Mraza je evoluirao kroz vreme.
  • Crveni kostim - Deda Mraz obično nosi crveni kaput, belu bradu i crvenu kapu. Ovaj prepoznatljivi kostim postao je simbol praznične sezone.
  • Severni pol - U mnogim pričama, Deda Mraz živi na Severnom polu. Neki pričaju da ima radionicu u kojoj vredno pravi igračke tokom cele godine sa pomoću svojih vilenjaka.
  • Irvasi - Legenda kaže da Deda Mraz putuje sa sankama koje vuku irvasi. Priča se da ih ima 9 i da svaki od njih ima svoje ime. Najpoznatiji je prvi irvas, predvodnik Rudolf sa crvenim nosem.

Sve u svemu Deda Mraz simbolizuje duh dobrotvornosti, ljubaznosti i darivanja. Ideja je podsticati ljude da budu ljubazni i pažljivi prema drugima tokom praznične sezone. Iako su pojedinosti o Deda Mrazu različite u različitim kulturama, on je postao globalni simbol radosti i dobrote tokom praznične sezone.

( Manuel Radovanović, 2024 novogodišnji praznici... )

Novogodišnja priča

Kakvi su to novogodišnji praznici bez novogodišnje priče ili filma Home Alone - Sam u kući ? Ja bih voleo pre priče o Deda Mrazu, da vam ispričam jednu istinitu priču…

Kao dete sam odrastao u jednoj velikoj porodici u Bosni i Hercegovini gde su se slavili i pravoslavni i katolički praznici dok su neki članovi velike porodice slavili praznike i drugih religija i kulture, čak i kineske. Pored mnogobrojne familije odrastao sam i sa mnogobrojnom drugom decom i prijateljima. Kod nas se mnogo slavilo praznika i mnogo se družilo. Često smo dobijali poklone i igračke. Svakog decembra pre novogodišnji praznika bio je jedan praznik kada su nas roditelji naterali da peremo čizme i da napišemo pismo Svetom Nikoli. Zatim bi legli spavati i ujutro kad bi se probudili, naše čizme su bile pune poklona i igračaka. Onda smo ujutro pokazivali roditeljima šta nam je Sveti Nikola doneo. Međutim, ja se sećam jedne od tih noći. Tačnije sećam se šta sam tada kao dete sanjao. Sanjao sam da mi dolazi Sveti Nikola sa sankama i irvasima kroz prozor i u sobici gde sam spavao ostavlja poklone u čizmama. Čudno, ali kao detetu mi nikad nije ni padalo na pamet da su možda Sveti Nikola i Deda Mraz jedno te isto. Tog dana sam saznao i još nešto. Jedan od starijih drugova mi je rekao da naše poklone nije doneo Sveti Nikola već su nam to kupili roditelji. U tom momentu nisam hteo da poverujem u to, ali bilo mi je čudno zašto slatkiši sa onog sveta izgledaju isto kao slatkiši u prodavnici.

Što se novogodišnje priče tiče, prvo treba da znate da postoji mnogo varijacija i priča o Deda Mrazu. Jedna glasi ovako…

Davno, u dalekoj zemlji, živeo je dobar stari čovek po imenu Sveti Nikola. Bio je sveštenik koji je bio poznat po svojoj velikodušnosti i ljubaznosti prema deci i siromašnima. Legenda kaže da je Sveti Nikola često išao noću i ostavljao darove ispod dimnjaka siromašnih porodica. Jednog dana, dok je šetao selom, sreo je grupu dece koja su bila veoma srećna zbog darova koje im je doneo. Jedno dete, maleni dečak po imenu Džon, bio je toliko zahvalan i srećan zbog poklona da je poželeo da i druga deca širom sveta imaju isto takvo iskustvo radosti. Sveti Nikola, dirnut Džonovom dobrotom, odlučio je da ispuni njegovu želju.

Tako je rođen lik Deda MrazaSveti Nikola je preuzeo tu ulogu i evoluirao u veselog deku u crvenom odelu, sa crvenom kapom i bradom, koji nosi poklone deci širom sveta tokom praznične sezone. Deda Mraz je postao simbol radosti, dobrote i darivanja, nasleđujući duh Svetog Nikole.


( Deda Mraz, donosi poklone... )

Ova priča ilustruje kako se lik Deda Mraza može povezati sa stvarnim istorijskim ličnostima i kako je tokom vekova postao deo svetske tradicije prazničnog slavlja. Sveti Nikola je bio stvarna istorijska ličnost. On je postao sveštenik i nasledio bogatstvo koje je koristio da pomogne siromašnima. U mnogim evropskim zemljama, tradicija slavlja Svetog Nikole evoluirala je tokom vekova, dok je lik ovog sveca postao povezan sa prazničnim darivanjem. U nekim zemljama, posebno u NemačkojSveti Nikola je postao Weihnachtsmann – Deda Mraz, dok su se tokom vremena razvile različite varijacije ovog lika širom sveta. Sve u svemu …


( Novogodišnji setup za 2024 godinu ... )


( Srećna Nova 2024 godina ! )


( Srećna Nova Srpska 2024 godina ! )

Neka vam Nova 2024 godina donese puno ljubavi, sreće i uspeha!

Srećni Novogodišnji Praznici,

Manuel Radovanović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No comments:

Post a Comment