Thursday, May 04, 2023

Koala - četvrta priča, putovanje kroz memorijske kuke od 75 do 99

Nije uobičajeno da KOALA roni i sedi na dnu dok iznad nje često plovi sve i svašta. Jednostavno, ni ona nije podnosila vrućinu. Sve što je plovilo iznad nje joj se činilo kao da ide u kupovinu. Tu je ona navikla da pronalazi sve i svašta. Jednom smo je videli kako KOALA baca neke GAĆE. To nisu bile prljave ili pocepane GAĆE, već čiste ali veoma velike. Moglo se samo nagađati kome su ispale i koliko dugo su plovile. Sad su malo i letele jer KOALA je bacila GAĆE veoma daleko od sebe. Iako su bile mokre to nije mnogo ublažilo njen let, koji se posle određene visine pretvorio u pad. Tako posle kratkog leta GAĆE su počele da padaju i imale su brigu gde će pasti iako su znale da im ništa neće biti. Ali nikom nije bilo ni na pameti gde će GAĆE tačno pasti. Verovali ili ne, GAĆE su pale u KAKAO. Taman su spremili KAKAO i ostavili ga da se malo ohladi i ogromne GAĆE su pale u KAKAO i prosule ga. Tako se KAKAO prosuo na KAFA-u. KAFA je bila nešto hladnija jer je spremljena mnogo pre. Ali kako se KAKAO prosuo na KAFA-u, postala je ređa i toplija dok se i KAFA nije prosula. Ali gde se KAFA prosula? Mislim da je bolje pitanje, na šta se KAFA prosula? KAFA se prosula na KAPA-u. KAPA je bila u jednom momentu suva i vruća, dok se KAPA nije prosula na KAPA-u. Tada je KAPA postala mokra i klizava. I polako stala da se kliže. I pored velike vrućine to joj se ni malo nije svidelo.


( Koala - koja voli da roni u četvrtoj priči je memorijska kuka KL - 75 )

Onda se KAPA tako klizala i klizala sve dok nije pala na OVCA-u. OVCA nije znala ni šta je to strefilo. Pomislila je da joj se to sve pričinjava zbog vrućine. Zato je OVCA stala satima da pije VODA-u. Ne biste mogli ni sanjati koliko OVCA pije VODA -u. Pomislili bi ste da je debela zato što mnogo jede. VODA nije bila vruća iako je dugo stajala na vrućini. VODA se prevozila AVION-om i mnogo je putovala u hladnoći da nije stigla ni da se zagreje, kad su je istovarili. Ali VODA nije bila jedina koja se prevozila AVION-om. AVION je prevozio i ZAVOJ. Bilo je tu mnogo ZAVOJ-a koji se provozio, ali kad se istovaralo, ostao je samo jedan. I on je počeo da se odmotava. Međutim, nešto je bilo u njega zavijeno. Bilo je očigledno da je korišćen za neke druge svrhe zašta nije bio namenjen. Dok se zavoj odmotavao mogli ste prvo videti da se nešto sjaji na vrućini. A onda smo shvatili da ZAVOJ odmotava EVRO. EVRO-u je bilo dosta svega i čim se odmotao stao je da se kotrlja. I tako se EVRO kotrlja VILA-i.

***

Postoje razne VILA-e, ali ova je bila dobra i čarobna. Za razliku od drugih VILA, ovu bi ste se setili i prepoznali kad god i gde god bi ste je videli. Zato što je VILA nosala USISIVAČ stalno sa sobom. USISIVAČ je bio takođe čaroban i stalno je radio i usisavao sve oko sebe a da nije bio nigde uključen. Tako je jednom USISIVAČ usisao VUK-a. VUK je bio mali i nije bio opasan, ali je stalno jurio FIFI-ja. Nije hteo da ga pojede već je hteo da se igra sa njim. I kad god bi se samo malo približio FIFI-ju, bio bi usisan. FIFI nije mnogo verovao nikom ništa i kad god bi video nekog, on bi bez dvoumljenja bežao. Ali gde je to uvek FIFI bežao? FIFI je bežao u VIP. Tamo se jedino osećao sigurnim i zaštićenim. Tamo su ga i hranili. Ali nije on tu bio jedini. VIP ima PSA.

***

 PAS je bio nešto stariji ali je voleo da se igra i da deli sve što ima sa drugima. Nije ni čudo što su ga svi voleli. Tako je čuo jednom neki čudan zvuk i pomislio je da je neko gladan. I znate šta je onda uradio? PAS je odmah bacio svoju PITA-u. I PITA je tako letela, visoko i visoko sve dok nije počela da pada. PITA je onda padala i padala, sve dok nije pala na PAUN-a. PAUN je bio dosta narcisoidan i mislio je da niko nije lepši od njega. Po ceo dan se šepurio pred svakim koga je ugledao. Međutim, sad kad je bio pogođen, nije se osećao lepim. Osećao se prljavim i onda je odjednom postao toliko besan da je jurio sve oko sebe. I tako iz daljine možete videti da PAUN juri PUMA-u. Pomislili bi ste da je obratno, ali nije. PAUN juri PUMA-u, toliko besno da se PUMA prepala i stala da beži. Ali, to nije najčudnije. PUMA se toliko prepala i zbunila da je bežala kod ZUBAR-a. Toga se najviše plašila i sad PUMA beži kod ZUBAR-a. Sve naopako. Kad je ZUBAR video šta ide prema njemu, onda se i on toliko zbunio da je prvo poneo PILE sa sobom. Tako je ZUBAR bio zbunjen i kad nije znao šta da radi, prvo je nosao PILE da ga spasi.   

***

Međutim, PILE je bilo hrabrije i nije htelo da se nosa. Bilo je to najhrabrije PILE koje ste mogli videti. PILE je odmah skočilo na PUŽ-a. Kad je PUŽ video ko je skočio na njega, rešio je da se okrene i da ide kod BAKA-e. I tako je PUŽ išao kod BAKA-e, toliko dugo; da su svi oko njega zaspali dok nije stigao. BAKA je izgledala veoma mlado. Bila je bezbrižna i ništa je nije moglo začuditi. Ali, kako i zašto? Zato što je stalno pila PIVO. BAKA pije PIVO svaki dan i to je najviše volela od svega. Zato što je često bila pripita, znala je da bude nepažljiva. Jednom se tako PIVO stalo prosipati na BEBA-u. BEBA-i je to toliko zasmetalo, da je rekao samo odlazim i zapuzalo pravo na TASOS. Verovali ili ne BEBA puže na TASOS. Čula je da je tamo lepo.

Izvlačenje ključnih rečenica

Da bi smo izvukli ključne rečenice iz ove lančane priče, kad su u pitanju pamćenje i povezivanje memorijski kuka, oslanjamo se samo na jedno jedino pitanje: “Šta radi … ova memorijska kuka?“ Odgovor je rečenica u sadašnjosti, koja se sastoji samo od subjekta, glagola i predikata.  

Šta radi KOALA? … baca GAĆE.

Šta rade GAĆE? … padaju u KAKAO.

Šta radi KAKAO? … prosipa se na KAFA-u.

Šta radi KAFA? … prosipa se na KAPU.

Šta radi KAPA? … pada na OVCA-u.

Šta radi OVCA? … pije VODA-u.

Šta radi VODA? … prevozi se AVION-om.

Šta radi AVION? … prevozi ZAVOJ.

Šta radi ZAVOJ? … odmotava EVRO.

Šta radi EVRO? … kotrlja se VILA-i.

Šta radi VILA? … nosi USISIVAČ.

Šta radi USISIVAČ? … usisava VUK-a.

Šta radi VUK? … juri FIFI-ja.

Šta radi FIFI? … beži u VIP.

Šta radi VIP? … ima PSA.

Šta radi PAS? … baca PITA-u.

Šta radi PITA? … pada na PAUN-a.

Šta radi PAUN? … juri PUMA-u.

Šta radi PUMA? … beži kod ZUBAR-a.

Šta radi ZUBAR? … nosi PILE.

Šta radi PILE?... skače na PUŽ-a.

Šta radi PUŽ? … ide kod BAKA-e.

Šta radi BAKA? … pije PIVO.

Šta radi PIVO? … prosipa se na BEBA-u.

Šta radi BEBA? … puže na TASOS.

Kako onda ide scenario? Zamislite animirane kadrove za crtani film!

KOALA baca GAĆE. GAĆE padaju u KAKAO. KAKAO se prosipa na KAFA-u. KAFA se prosipa na KAPA-u. KAPA pada na OVCA-u. OVCA pije VODA-u. VODA se prevozi AVION-om. AVION prevozi ZAVOJ. ZAVOJ odmotava EVRO. EVRO se kotrlja VILA-i. VILA nosi USISIVAČ. USISIVAČ usisava VUK-a. VUK juri FIFI-ja. FIFI beži u VIP. VIP ima PSA. PAS baca PITA-u. PITA pada na PAUN-a. PAUN juri PUMA-u. PUMA beži kod ZUBAR-a. ZUBAR nosi PILE. PILE skače na PUŽ-a. PUŽ ide kod BAKA-e. BAKA pije PIVO. PIVO se prosipa na BEBA-u. BEBA puže na TASOS.

Kojih 25 memorijski kuka smo povezali?

75 – KOALA

76 – GAĆE

77 – KAKAO

78 – KAFA

79 – KAPA

80 – OVCA

81 – VODA

82 – AVION

83 – ZAVOJ

84 – EVRO

85 – VILA

86 – USISIVAČ

87 – VUK

88 – FIFI

89 – VIP

90 – PAS

91 – PITA

92 – PAUN

93 – PUMA

94 – ZUBAR

95 – PILE

96 – PUŽ

97 – BAKA

98 – PIVO

99 – BEBA

Ukoliko ste mladi, zdravi ili ste možda Python programer; u najboljem slučaju možete upamtiti 15 proizvoda sa spiska kojih trebate kupiti kada idete u prodavnicu. Ako ste samo pročitali jednom celi ovaj post sa razumevanjem o čemu se radi u navedenoj lančanoj priči; možete se sad odmah skloniti od vašeg ekrana, uzeti olovku i papir i tačno pravim redosledom ispisati celu listu od 25 memorijski kuka. Oko 99% će vas uspeti. Ako ste zapeli kod nekog pojma. Strpite se par sekundi i setićete se. Ako se pitate kako ste sve to upamtili? Jednostavno ste obratili pažnju i koristili tehniku Manuelovog Vrhovnog Sistema Pamćenja! Za memorijske kuke od 75 do 99!

 

 

 

 

   

 

 

 

No comments:

Post a Comment