Sunday, April 16, 2023

Nil – druga priča, putovanje kroz memorijske kuke od 25 do 49

NIL je najduža reka na svetu, tako dugačka 6 650 kilometara, ona prkosi afričkim vrućinama. Niko nije ni svestan kolika ona krije arheološka nalazišta i zaboravljena mesta. Ali isto tako, niko ne zna da ona krije velikog AEO-la, kome je pružila večno utočište od njegovog dalekog putovanja. Niko ne zna koliko je NIL blagoslovljen. Nisu zabeležene snežne padavine blizu njenog toka jer AEO topi SNEG koji pokuša da padne na NIL. Koliko će moći tako dugo da štiti reku, to niko ne zna ali se nikad neće prestati boriti. SNEG zna da putujući do reke, da će ga AEO istopiti, zato su snežne padavine vrlo retke. Ali jednog dana odluči da uradi nešto drugačije. SNEG odluči da padne na SENF. Tražio ga je svugde, dok ga nije ugledao prosutog na višim nadmorskim visinama. Tada je SNEG odlučio da pada na SENF. Tako je SNEG padao i padao na SENF, sve dok se nije sa njim stopio. Ali onda je SENF postajao sve ređi i sve lakši. Vrućine su uradile svoje. Kao što vrućina diže vodu u NEBO, tako je dizala i SENF. SENF je leteo i leteo u NEBO. I onda je video da se NEBO smeje. Pomislio je da se NEBO smeje njemu. Ali nije bilo tako. NEBO se smejalo lepoti. Nije to bila lepota plavila na vedrom danu. Već se smejalo ljudskoj lepoti jedne i samo jedne jedinke koja se izdvajala od cele svoje vrste. Zato svo srećno i nasmejano, NEBO se nadvijalo nad MIS. Nije to bila MIS koju poznajete, niko nije ni čuo za nju. Nikad je niste ni sreli, jer je živela daleko i toliko daleko gde joj njena vrsta nije mogla naškoditi. Samo par njih privilegovanih su je othranili i okruživali. Drugih oko nje nije ni bilo, tako da za zlo nije ni znala.


( Nil - najduža reka na svetu je memorijska kuka NL - 25 )

MIS je skupljala MED. Ni rojevi je nisu nikada ni dotaknuli. Zaslepljeni njenom lepotom, dozvoljavali su joj da skuplja MED. Bio je to najukusniji prirodni MED. Takav MED nikad niste probali. Ali jednog dana, MED se udaljila od svoje bezbedne zone, spustila se sa visina i dok je skupljala MED gde joj je bilo zabranjeno da ide. Tako, dok je sedela i odmarala se, MED je počeo da pada, da bi je zaštitio. MED je padao na MINA-u pored nje. Padao je na MINA-u da bi je zalepio i neutralisao. Ona nije ni znala ni šta je to delimično skriveno zeleno, niti šta bi se desilo da je na nju stala. Srećom, i pre nego što je MED prestao da pada i lepi MINA-u, ona se dovoljno udaljila. I tada se desi nešto neverovatno. Na MINA-u je stao ZMAJ. I pre nego što je i pomislio da zgrabi lepotu ljudske jedinke, MINA ga baci daleko u vis detonacijom. I lepa jedinka iznenađena, okrenu se iza sebe i ima šta da vidi pored strašne buke. MINA baca ZMAJ-a. ZMAJ sav začuđen dok je leteo bačen, pomisli šta to bi. Ništa ga nije bolelo, bio je u jednom komadu i samo je leteo, iako iz nekog razloga nije ni mogao u tim momentima da leti. Kao da ga je nešto nevidljivo bacilo od ljudske lepote koje je hteo da zgrabi. Nije ni dovršio svoju misao, počeo je da pada. I tako je padao sve brže i brže pravo u MORE. Njegov pad je bio toliko fascinantan, kad je pljusnuo, MORE pokri ZEMLJA-u kilometrima oko sebe. ZEMLJA se obradova vodi, nije podnosila vrućinu. Vrućina ju je sušila danima. Ali kad MORE pokri ZEMLJA-u, ZEMLJA se stade smejati. Ne, nije se ZEMLJA smejala zbog vode koja ju je pokrila, nego se smejala JEŽ-u.

***

JEŽ je bio dosta detinjast, hrabar i uvek avanturistički nastrojen. Niko nije hteo da se nabode, zato niko nije dirao JEŽ-a, tako da se JEŽ poprilično osećao samouvereno. Ali zbog vode, JEŽ je trčao u ZAMAK. Da ste to mogli da vidite i vi bi ste se smejali JEŽ-u zbog njegovog smešnog krivudavog trčanja, jer niste znali da kod njegovog trčanja, na koju zapravo stranu on trči. Nego je njegovo trčanje više naginjalo prema ZAMAK-u da je postojala najveća verovatnoća da JEŽ trči u ZAMAK. ZAMAK je bio veoma star i zbog toga je vremenski polako ali sigurno nestajao. Rušili su ga toliko mnogo puta ali je opet odolevao. Ali najviše od svega je hteo samo da ulovi MUVA-u koja mu je dosađivala. Zato je ZAMAK svaki dan i noć bio strpljiv i zauzet. ZAMAK je lovio MUVA-u. I ništa ga drugo nije interesovalo. MUVA nije baš volela vrućine. Letela je svuda unaokolo gde se mogla skloniti od vrućine. Bila je zaljubljive prirode i tražila je samo nekoga koga će da voli. I nije znala gde da traži. Sve dok nije ugledala nešto, što nije pre videla. MAPA-u! Zato je najviše volela da sleće na MAPA-u. MUVA je sletala na MAPA-u i po stotinu puta u najkraćem mogućem intervalu. MAPA je bila velika, ali precizno iscrtana. Ali šta je MUVA-u toliko privlačilo, da sleće na MAPA-u? Na njoj ništa nije mogla jesti. Već jednostavno, MAPA vodi do nacrtanog velikog SRCE-a obojeno crvenom bojom.

***

SRCE je čekalo RODA-u. Nekada se RODA tu gnezdila. Ali onda se odjednom spakovala i otišla da se preseli na jug. Sva srećna i radosna je odletela na jug. Dok je letela toliko se umorila da je odlučila da sleti. Ali nije imala gde. Pod njom je samo bila voda u nedogled. I taman kad je izgubila svaku nadu i kad je bila toliko premorena da leti, počela je da sleće na nešto što je izviralo iz vode. Tako je RODA sletila na SIRENA-u. SIRENA-i nije bilo ni malo prijatno, ali nije htela da zaroni baš neko duže vreme, da bi pomogla. Znala je šta bi se desilo kada nebi pomogla. SIRENA je bila odgovorna SIRENA i uvek dobra i na pomoći svima. Svi su je voleli. Ali jednog dana, SIRENA je pronašla RUM. Probala ga je i taj ukus RUM -a joj nije bio prijatan. Zato ga je prosipala. Međutim, baš u tom momentu kada SIRENA prosipa RUM, dokotrlja se ORAH. I pored toga što se RUM prosipao pored ORAH-a, RUM je uspeo da isprešće ORAH. I dok RUM pršće ORAH, ORAH postaje sve mokriji ali i klizav.

***

ORAH se pre kotrljao, ali posle prskanja, nastavio je da kliže i ništa njegovo klizanje nije moglo zaustaviti. Ni jedno ni drugo nije mogao kontrolisati. Ali kuda se to ORAH klizao. Verovali ili ne, ORAH se klizao na RELI -ju. Mnogi su se dugo vremena spremali za taj događaj. I baš se sve sklopilo i potrefilo da se ORAH klizao pravo na RELI kad je on počeo. Za razliku od drugih RELI-ja, ovaj RELI je voleo da miriše RUŽA-u. Ta RUŽA je bila velika, crvena i toliko je mirisala na kilometar. Ali RUŽA je mirisala zato što je volela da miriše jednom RAK-u. Ali RAK je bio previše mlad i detinjast, da nije obraćao ni pažnju niti se pitao šta to miriše. On je se po ceo dan igrao sa CRV-om. CRV se takođe voleo igrati i uživao je u igranju jer se osećao sigurnim. Jedino kad bi plivao, plašio se od svake RIBA-e da će ga progutati. Zato kad bi plivao, uglavnom je CRV bežao od RIBA-e. Čak i na suvom kad bi je video on bi samo bežao bez okretanja. Pa onda možete samo zamisliti kako je igranje sa njim izgledalo. Kao da se igrate bežanja. Jednom je čak RIBA plivala ULICA-om za njim. Ali to je neka druga priča o kojoj ćemo pisati u sledećem postu.

Izvlačenje ključnih rečenica

Da bi smo izvukli ključne rečenice iz ove lančane priče, kad su u pitanju pamćenje i povezivanje memorijski kuka, oslanjamo se samo na jedno jedino pitanje: “Šta radi … ova memorijska kuka?“ Odgovor je rečenica u sadašnjosti, koja se sastoji samo od subjekta, glagola i predikata. 

  • Šta radi NIL? … krije ANĐEO-la.
  • Šta radi ANĐEO? … topi SNEG.
  • Šta radi SNEG? … pada na SENF.
  • Šta radi SENF? … leti u NEBO.
  • Šta radi NEBO? … se nadvija nad MIS.
  • Šta radi MIS? … skuplja MED.
  • Šta radi MED? … pada na MINA-u.
  • Šta radi MINA? … baca ZMAJ-a.
  • Šta radi ZMAJ? … pada u MORE.
  • Šta radi MORE? … pokriva ZEMLJA-u.
  • Šta radi ZEMLJA? … smeje se JEŽ-u.
  • Šta radi JEŽ? … trči u ZAMAK.
  • Šta radi ZAMAK? … lovi MUVA-u.
  • Šta radi MUVA? … sleće na MAPA-u.
  • Šta radi MAPA? … vodi do SRCE-a.
  • Šta radi SRCE? … čeka RODA-u.
  • Šta radi RODA? … sleće na SIRENA-u.
  • Šta radi SIRENA? … prosipa RUM.
  • Šta radi RUM? … pršće ORAH.
  • Šta radi ORAH? … kliže se na RELI.
  • Šta radi RELI? … miriše RUŽA-u.
  • Šta radi RUŽA? … miriše RAK-u.
  • Šta radi RAK? … igra se sa CRV-om.
  • Šta radi CRV? … beži od RIBA-e.
  • Šta radi RIBA? … pliva ULICA-om.

Kako onda ide scenario? Zamislite animirane kadrove za crtani film!

NIL krije ANĐEO-la. ANĐEO topi SNEG. SNEG pada u SENF. SENF leti u NEBO. NEBO se nadvija nad MIS. MIS skuplja MED. MED pada na MINA-u. MINA baca ZMAJ-a. ZMAJ pada u MORE. MORE prekriva ZEMLJA-u. ZEMLJA se smeje JEŽ-u. JEŽ trči u ZAMAK. ZAMAK lovi MUVA-u. MUVA sleće na MAPA-u. MAPA vodi do SRCE-a. SRCE čeka RODA-u. RODA sleće na SIRENA-u. SIRENA prosipa RUM. RUM pršće ORAH. ORAH se kliže na RELI. RELI miriše RUŽA-u. RUŽA miriše RAK-u. RAK se igra sa CRV-om. CRV beži od RIBA-e. RIBA pliva ULICA-om.

Kojih 25 memorijski kuka smo povezali?

25 – NIL

26 – ANĐEO

27 – SNEG

28 – SENF

29 – NEBO

30 – MIS

31 – MED

32 – MINA

33 – ZMAJ

34 – MORE

35 – ZEMLJA

36 – JEŽ

37 – ZAMAK

38 – MUVA

39 – MAPA

40 – SRCE

41 – RODA

42 – SIRENA

43 – RUM

44 – ORAH

45 – RELI

46 – RUŽA

47 – RAK

48 – CRV

49 – RIBA

Ukoliko ste mladi, zdravi ili ste možda Python programer; u najboljem slučaju možete upamtiti 15 proizvoda sa spiska kojih trebate kupiti kada idete u prodavnicu. Ako ste samo pročitali jednom celi ovaj post sa razumevanjem o čemu se radi u navedenoj lančanoj priči; možete se sad odmah skloniti od vašeg ekrana, uzeti olovku i papir i tačno pravim redosledom ispisati celu listu od 25 memorijski kuka. Oko 99% će vas uspeti. Ako ste zapeli kod nekog pojma. Strpite se par sekundi i setićete se. Ako se pitate kako ste sve to upamtili? Jednostavno ste obratili pažnju i koristili tehniku Manuelovog Vrhovnog Sistema Pamćenja! Za memorijske kuke od 25 do 49!

 

 

 

 











 

No comments:

Post a Comment