Wednesday, August 05, 2015

Šta je novo u Visual Studio 2015?


Još pre zvaničnog izlaska Windows 10 i njegove nadogradnje, tačnije u Ponedeljak 20 Jula 2015 godine, Microsoft je zvanično lansirao i novu verziju Visual Studio 2015. I pored toga što novi Visual Studio donosi značajne izmene i novine spram prethodni verzija, taj događaj nije propraćen ni sa delimičnom medijskom pažnjom na našim prostorima, što ne znači da neće u narednim danima i mesecima. Razlog je jednostavno mnoštvo promena što zahteva mnogo analiziranja, istraživanja, testiranja i vremena. Leto 2015 godine je donelo ogromne promene iz Microsoft korporacije i u narednim mesecima informatički časopisi, autori informatičkih knjiga i svi programeri koji prelaze na nove nivoe programiranja će definitivno imati pune ruke posla sa novim promenama. Međutim i vi samostalno možete da istražujete i eksperimentišete sa novinama, jednostavno skinete i instalirate besplatno Visual Studio Community 2015, pogledajte ovde i malo po malo učite i kodirajte.


( Visual Studio Community 2015 )

Da bi Visual Studio 2015 radio na vašem računaru, neophodno je da imate processor minimum 1.6 GHz, 1 GB RAM memorije, ako koristite virtualnu memoriju onda 1.5 GB, 4GB HDD ili 10GB HDD ako koristite Visual Studio Enterprise 2015. Grafička kartica mora da podržava minimum DirectX 9.0 i 1024x768 rezoluciju ekrana. Takođe morate da imate Windows 8.1 ili Windows 10 operativni sistem, mada će raditi i na Windows Server 2012 R2 ukoliko izvršite update 2919355 što uključuje i dodatne update-ove neophodne za uspešnu instalaciju.


Koje nove promene nam donosi Visual Studio 2015?

Visual Studio 2015 sa sobom donosi stotine novih promena od novog .Net Framework 4.6 sa novim ASP .Net 5.0, zatim promene u programskim jezicima C# 6.0 i VB 14.0, značajnim promenama za podršku C++,  Java, F# 4.0, Python, JavaScript, PowerShell, TypeScript 1.5 i SQL. Takođe sad Visual Studio 2015 obezbeđuje podršku za Android, iOS i Apple Watch pametni sat. Visual Studio 2015 pored Cross-Platform Mobile Development za C++ programski jezik, zatim podrške za gesture-u u editoru, podrške za Cordova alate, pored novog emulator-a za  Android donosi i mnoštvo promena u malim detaljima koje će programeri itekako osetiti u svom svakodnevnom programiranju.

Šta je Custom Windows Layouts?

Nova mogućnost, Custom Layouts što možete posmatrati kao izgled prozora u Visual Studio 2015 vam omogućavaju da sami kreirate, upravljate i otvarate različite aranžmane prozora u Visual Studio-u kako vama odgovara i da ih snimite. Tako lakše prelazite sa različitih prozora u one koje su vam potrebni za određene zadatke, štedite vreme, jednostavno prebacujete se sa Layout na Layout prikaz koji ste vi sami sebi napravili radi lakšeg rada. Da stvar bude zanimljivija, ako uzmete Laptop i u njemu možete primeniti Layot koji ste ranije napravili na desktop računaru. U prevodu, vi kad se konektujete na vaš nalog u Visual Studio-u, sa vašim nalogom idu tačno i Layot-i koje ste podesili sa bilo kog uređaja.


( Save Window Layot opcija u Visual Studio 2015 ) 


Šta je novo u Code Editor-u?

Prethodni Code Editor je zamenjen sa novim „Roslyn“ Code Editor-om koji vam daje novo i drugačije iskustvo u kodiranju. Dodat je „Light Bulbs“, ikonica sa sijalicom koja se pojavljuje kad trebate ispraviti vaš kod ili da vam čak predlaži pontencionalne ispravke vašeg koda. Dodat je i novi XAML Editor sa mnoštvom novih funkcionalnosti. Npr. kliknite na Peek Definition kad instancirate neki objekat. Sve je podređeno boljem i lakšem kodiranju. Mnogi programeri će biti oduševljeni promenama ali tek onda kad se na te promene naviknu.


( Peek Definition opcija u Visual Studio 2015 )


Debug-ovanje i diagnostika

U Visual Studio 2015, debug-ovanje i diagnostika idu zajedno posle pokrećanja i izvršavanja bilo koje vrste aplikacije i to u jednom prozoru Diagnostic Tools.


( Diagnostic Tools prozor u Visual Studio 2015 )

Da li sve vrste projekata u Visual Studio 2015 donese promene?

Da, i u zavisnosti na kojoj vrsti projekta radite, vi u startu imate promene. Na primer vi sad možete kod Windows App aplikacija da kreirate Shared Project koji vam omogućava da npr. kreirate klasu van Windows Universal App-a i da je normalno koristite u vašoj aplikaciji jednostavnim stavljanjem reference na istu, što do sada nije bio slučaj. Kad pravite ASP .Net 5 projekat koji sad može da radi čak i na Linux-u, primetiće te da Visual Studio 2015 automatski dodaje nekoliko novih stavki u projekat poput Bower-a ( client – side = jQuery i Anguar )  i NPM-a ( developer tools = Grunt i Gulp ) u novom folder-u Depedencies kojeg kontrolišu JSON fajlovi u Solution-u.


( Kreiranje ASP .NET 5.0 projekta u Visual Studio 2015 )

Programski jezik C# 6.0 je takođe doneo mnoge novine.  C# 6.0 je u Visual Studio 2015 postavljen po defaultu. Ako želite neku stariju verziju  C# , moraće to da promenite u Advanced Build Settings-u. Od novih promena u C# 6.0 bi izdvojio da se Lambada Expressions mogu debug-ovati, da se uz pomoć lambada-e sada mogu pisati na novi način funkcije bez ključne naredbe „Return“. U  C# 6.0 vi možete uvesti statičku klasu bez imena klase, takođe postoji novi način inicijalizacije i mnoštvo drugih sitnih promena. Ali ono što je najznačajnije poboljšan je kompajler koji automatski generiše kod izuzetaka i optimizaciju asinhronih metoda i naravno, dostupan je i preko (open-source) licence svima!


    






  

    



No comments:

Post a Comment