Tuesday, January 28, 2020

Vreme je da kupite sebi personalizovan ceger


Zakon o zabrani plastični kesa koji je donesen u septembru 2018 godine u Skupštini Beograda i koji je više puta menjan, stupanjem na snagu od 1 januara 2020 godine zatekao je mnoge trgovce i građane Beograda u neku ruku nespremne. I pored toga što je prošao skoro celi mesec od stupanja na snagu ovog zakona, još uvek možete videti na ulicama građane kako nose plastične kese. Stroge novčane kazne koje nisu ni malo naivne; za fizička lica koje nose plastičnu kesu kazna iznosi 25 000 dinara dok za trgovce i pravna lica koja prodaju plastične kese kazna može biti od 75 000 dinara do čak 150 000 dinara. Ono što najviše iritira građane je zakon koji još nije u potpunosti jasan pojedincima. Na primer kao alternativa se spominju papirne kese, plastične kese za više upotrebu koje nisu lagane, tj. plastične kese od 15 do 50 mikrona i plastične kese koje su biorazgradive. To bi u suštini značilo zabranjene su samo male i lagane kese do 15 mikrona ako nisu biorazgradive. Međutim, ako gledate i slušate medije u Srbiji u različitim programskim emisijama čiji su gosti stručnjaci za ekologiju onda se nemojte začuditi ako vam kažu da biorazgradive plastične kese nisu biorazgradive, jer plastična kesa ne može biti biorazgradiva i da ipak možete biti kažnjeni. Ili dok vi sada objasnite komunalnoj policiji da vaša kesa nije mala kesa i da se zakon ne odnosi na nju, a tek da iznosite đubre u kesama i bacate u kontejner, najbolje je da prestanete da koristite plastične kese u potpunosti i za svaki slučaj, đubre iznosite u kantama za đubre i kupite sebi ceger, koji će te uvek imati kod sebe.


( Manuelov personalizovani pamučni ceger, rađen po njegovoj želji )

S obzirom da sam imao tu mogućnost da za tri godine budem triput u Švajcarskoj mogu vam reći da kod njih možete kupiti uglavnom veće papirne kese i cegere u prodavnicama prehrambenih proizvoda. U jednoj trgovini koja prodaje prehrambene proizvode na veliko su imali i naplatili mi  veliku plastičnu kesu. Samo u prodavnici igračaka, gde sam kupio društvenu igru monopol na nemačkom i italijanskom jeziku su mi poklonili veliku plastičnu kesu jer se to podrazumeva. Tamo se đubre razvrstava u zelene kontajnere ispred svake zgrade ili dvorišta ali se koriste i velike crne plastične kese. E sad da li su to biorazgradive kese ili da li su pravljene od nečega što je slično plastici to zaista ne znam. Na ulicama Švajcarske građani uglavnom nose jedan i više cegera uvek sa sobom i mnogi voze bicikla. Mislim da oni imaju tu naviku da nose cegere i ne kupuju kese iz materijalnih razloga. Prosto je neverovatno koliko oni poštuju i cene svaki cent. Interesantno je da recimo u Austriji većina građana nose na čak prazne ruksake na leđima iz razloga ako usput slučajno svrate u trgovinu. To je jedna od alternativa, ali moj savet vam je da je pamučni ceger najbolje rešenje, jer možete da ga nosite praznog u džepu. Možda mi još uvek nemamo navike kakve imaju ljudi u inostranstvu i možda smo decenijama vezani za plastične kese, ali mislim da je vreme da menjamo navike ili naša nepažnja može da nas skupo košta. Jednostavno, došlo je vreme da i mi pružimo naš doprinos zaštiti životne sredine.

Zašto personalizovan ceger i gde to da naručim


Vi već sad imate tu mogućnost da u trgovinskim lancima kupite razne vrste cegera koji se uglavnom proizvode masovno i što jeftinije, zbog čega kvalitet nije baš najbolji i čiji izgled nema alternativu. Zašto onda da za nešto više novca ne naručite sebi kvalitetan ceger koji se ručno pravi samo za vas i da na njemu sami izaberete dizajn kakav se vama dopada. Ako će te taj ceger uvek nositi uz sebe, i to godinama; onda to treba da bude kvalitet i nešto po vašoj želji i nešto što se vama sviđa. To takođe može da bude i poklon za vaše ukućane i vama drage ljude. Danas teško možete da pronađete kreativne ljude i dizajnere koji će vam napraviti ceger po vašoj želji. Ali samo za čitaoce moga bloga, ja vam preporučujem od srca da se obratite Iris_String_Art_Creative_Print na Instagramu. Dovoljno je da zapratite navedeni profil na Instagramu, pogledate i sami neke od kvalitetnih kreativnih radova koji oni prave i da putem tekst poruke na instagramu naručite i dogovorite kakav ceger vi želite. Opet imajte na umu da je za izradu cegera potrebno par dana i da cena varira u zavisnosti od države u kojoj živite.


( Pamučni personalizovani cegeri koje su tražili kupci )

Cegeri su uglavnom 100% pamučni i rađeni sa izuzetno kvalitetnom štampom. Dimenzije su mu 38 x 42 cm ali nemojte to da vas zavara. Ovaj ceger može sa lakoćom da podnese teret veći od 10 kg jer ima ručke dimenzija 70 x 2,5 cm. Lako ga je nositi sa sobom jer je težak svega 130 grama. Vi možete predložiti Iris_String_Art_Creative_Print gotovo rešenje za vaš dizajn cegera ili još bolje da vam oni ponude profesionalno dizajnersko rešenje bazirano na vašoj želji. Sve je stvar vašeg dogovora. U ovom momentu vi možete da naručite pamučni ceger ali i ceger od jute u samo dve pozadinske boje. Sivu ili crvenu sa crnim ručkama. U budućnosti ćete imati veći izbor, dok dizajn cegera zavise isključivo od vaših želja. Sve u svemu ove boje su zaista prijatne i još lepše izgledaju nego na slikama. Slobodno to možete shvatiti kao preporuku nego kao limit. Što se tiče drugih kreativnosti navedenih kreatora, pogledajte na njihovom Instagram profilu ovde. Na primer da li znate šta je dekupaž tehnika rađena sa ekserima i koncem?


 ( Mnogobrojni dekopež kreativni umetnički radovi Iris String Art Creative Print-a)

Dekupaž je umetnička veština lepljenja isečaka, često papira ili drugih materijala na neki predmet koji se premaziva lakom ili glazurom. Dekupaž tehnika rađena sa ekserima i koncem je umetnička tehnika koja se na neku sliku ili predmet kucaju ekseri a zatim veže konac, dajući joj na neki način vizualno treću dimenziju. Ovakvi umetnički predmeti uglavnom ukrašavaju zidove luksuznih kuća u inostranstvu, mada je ova kreativnost zadnjih godina sve popularnija i kod nas. Neki manji dekupaž radovi koje kreira Iris_String_Art_Creative_Print ima i svoju korisnu stranu, kao što su držač za otvarač piva, držači za ključeve, držači za minđuše, držači za šnale i dr. Sve u svemu ukoliko volite dekupaž ili jednostavno želite da ukrasite nekih od vaših zidova vašeg doma ili vam treba neki ukrasan predmet da stavite na neko istaknuto vidljivo mesto u vašem domu ili želite da iznenadite voljenu osobu nekim originalnim prelepim poklonom ili jednostavno želite da kupite nekom poklon za rođendan ili vam treba neka uspomena iz Srbije; onda definitivno zapratite 
 Iris_String_Art_Creative_Print na Instagramu i javite se pravim profesionalnim, kreativnim ljudima čija je inspiracija i uživanje u radu na veoma visokom nivou. 






No comments:

Post a Comment