Saturday, November 30, 2019

Da li je 2020-ta, kraj YouTube kakvog poznajete?


Prema Wikipedia; YouTube je jedan od najvećih svetskih portala za otpremanje, gledanje, deljenje i razmenu video datoteka. Ali za većinu svetske populacije YouTube je mnogo više od toga. Pre svega što ovaj portal za razliku od drugih omogućava svakom korisniku priliku da zaradi ogroman novac. Biti plaćen za svoju kreativnost čini ovaj portal najboljim i najposećenijim na svetu. Bilo šta da radite, npr. hoćete da učite strani jezik. YouTube vam omogućava besplatan kontent koji se ne uči ni u jednoj školi. Kakav god blog ili veb sajt da pravite, svi vaši video fajlovi se otpremaju na YouTube jer je na njemu hosting za vaše video fajlove neograničen i besplatan. Ali ono što ga najviše čini posećenim ukoliko izuzmemo čitavu svetsku muzičku industriju; jesu jutjuberi i gejmeri. Oni su tu da nas oraspolože, nasmeju i zabave. A njihov uspeh i zaradu najviše omogućuju deca. Da dobro ste čuli, deca su najveći korisnici gejmerski i jutjuberskih kanala i oni su ti koji omogućavaju rast ili pad nečijeg YouTube kanala ali i zarade istih. Ili su to bila do sada?  Ukoliko danas pogledamo Balkansku YouTube scenu, prosto je neverovatno koliko vlada tišina po pitanju jedne od najvećih promena koje je YouTube ikada pokrenuo. Iako se ta promena najviše odnosi na jutjubere koji isključivo žive od YouTube ali i za sve gejmere čiji je posao pod velikim upitnikom; jednostavno ćute. Prosto se pitam da li su oni uopšte svesni promena i njihovih posledica koje dolaze ili su totalno oguglali na sve što nije njihov vlastiti kontent. Ili jednostavno ni oni sami ne znaju šta bi tu mogli uraditi. Ali hajde prvo da vidimo šta se to desilo?


( Strani Jutjuberi već prognoziraju posledice YouTube promena )

Za YouTube; 2019 godina će definitivno biti upamćena po sudskom procesu gde je FTC– Federal Trade Commition optužio GoogleYouTube zbog kršenja zakona o zaštiti privatnosti prema deci. Zbog toga oni moraju da plate FTC -u 136 miliona dolara kao i gradu New York -u 34 miliona. To je najveći iznos kazne koji je FTC  dobio u slučaju COPPA - Children's Online Privacy Protection Act – Zakon o zaštiti privatnosti dece na mreži. Da bi vam to bilo jasnije pokušaću vam objasniti kako YouTube funkcioniše. Da bi ste otvorili svoj YouTube kanal, neophodno je da imate e-mail. Uglavnom za otvaranje e-mail adrese se najviše koristi Gmail jer sa njim automatski imate i YouTube nalog. Tom prilikom vi ostavljate podatke o vašem imenu, godinama i lokaciji. YouTube koristi vaše podatke da bi oglašivači lakše pogađali ciljne klijente dok vama servira reklame specifične za vaše godine, jezik i lokaciju. Kad su oglašivači zadovoljni, više se oglašavaju, više plaćaju, YouTube više zarađuje i svoju zaradu od oglašavanja deli sa svim YouTube kanalima na kojima postavljaju oglase. Tako svi imaju posao, zaradu i svi su srećni. Ali problem je što ne možete da delite podatke od dece i ne možete deci da reklamirate ono što nije za decu. YouTube nije namerno, ali jednostavno nije to poštovao. Zato je posle ovog procesa na neki način primoran da načini promene kako bi deca bila zaštićena. Ali te promene će definitvno imati poguban uticaj na zaradu svih onih čiji je kontent namenjen deci. To znači, gde su deca tamo minimalno oglasa, gde je malo oglasa nema zarade a kad nema zarade nema ni kontent; jer niko neće da radi džaba; a kad nema kontent, onda i YouTube pada. Šta onda sve to povlači za sobom; za sada možemo samo pretpostaviti nekom logikom. Zato nastavite da čitate.

Šta donose promene na YouTube?


Odmah u novembru 2019 godine, YouTube je pokrenuo promene na svom portalu. Prvo je uveo totalnu promenu da kažemo alata ili deo stranice za otpremanje video fajlova. Kada otpremate video fajl vi morate navesti, da li je vaš celi kanal namenjen deci. Ukoliko nije da li je video koji otpremate namenjen deci. Ukoliko jeste to znači da će reklame na tom video fajlu biti umanjene od 60% do 90%, sa time i zarada. Mene lično ne bi začudilo i da se na nekim video fajlovima u budućnost neće ni postavljati oglasi. Zatim se postavlja pitanje, šta će raditi svi oni jutjuberi ili gejmeri koji mogu imati čak hiljade video fajlova na svojim kanalima? Kako će oni pregledati svaki pojedinačan video fajl i označiti da li je video namenjen deci? U nekim slučajevima će vam se više isplatiti izbrisati stare video fajlove nego ih pregledati. Zatim sledeći problem je još veći. YouTube je u svoja pravila uvrstio i mnoštvo pitanja koja nisu nikom jasna. Čak i advokati nemaju pojma šta sve ta pravila znače koliko su dvosmislena. Kako vi uopšte znate šta jeste a šta nije namenjeno deci? Šta uopšte znači pitanje, da li postoji nešto u vašem video-u što bi se moglo svideti nekom detetu? Šta to na svetu postoji što se ne bi moglo svideti detetu? Deca su radoznala. Na sreću u nesreći, za YouTube su deca sva deca ispod 13 godina, ali i dalje to je neverovatno velika publika i najaktivnija. Ako vaš video nije namenjen deci, da li će se uopšte video prikazivati njima? Ili da to pojasnim jasnije i najmlađima.


( Deca su najveća i najaktivnija publika svakog jutjubera )

Danas je najveći jutjuber na Balkanu, Baka Prase. Ako on kaže da njegovi video fajlovi nisu za decu, ko će to poverovati? Ako poveruju, koliko će izgubiti pretplatnika i pregleda? Ako kaže da njegov kontent jeste namenjen deci koliko će izgubiti oglasa na video fajlovima? Koliko će mu opasti zarada? Šta će se desiti ako pitaju Baku Praseta; da li njegov video sadrži jezik koji deca mogu razumeti? Pa, mislim samo zbog njegovog rečnika svaki video mogu da mu izbrišu. Sećam se pre par godina kad sam pokušavao Muđu, Ćaleta i Magičnog da odvratim od psovanja. Znam kako sam prošao iz najboljih namera. Čuo sam da se Muđa po tom pitanju promenio, ali i dalje rečnik je definitivno najveći problem kod naših jutjubera i ako dođe kod nas brisanje video fajlova zbog rečnika, definitivno će mnogi YouTube kanali biti izbrisani. Znam, da postoje ljudi koji misle da se to kod nas ne može desiti. Ja sam se na primer bavio remiksovanjem muzike i bio sam veoma uspešan i dan danas volim da remiksujem muziku. Problem sa remiksovanjem muzike, posebno remiksovanje poznatih pesama automatski znači kršenje autorskih prava. Za manje od mesec dana, YouTube je sve izbrisao, godine mog života, uključujući i sve YouTube kanale; hiljade mojih subskrajbera koji su se takođe bavili remiksovanjem pesama. A ja sam na kraju kao i milioni drugih, prestao da budem DJ. Nebi voleo da se to desi nikom. Ali YouTube na svom portalu može da raditi šta god hoće.   


( YouTube može lako izbrisati godine nečije kreativnosti, pazite šta radite )

Šta će se desiti ukoliko neko kaže da neki njegov video nije za decu a sadrži kontent koji jeste za decu? Verovali ili ne, mogli bi ste da platite kaznu od čak 42 000 dolara po video fajlu. To sada može mnogima zvučati duhovito, ali ponavljam ne bi voleo da se to desi nikom. Možda bi kazna bila manja jer je i zarada od video fajlova kod nas manja, možda bi deo troškova preuzeo YouTube na sebe ali definitivno kolika god novčana kazna bila za nas ona bi nama bila prevelika. Što se tiče gejmera, ja mislim da oni tu nemaju nikakve šanse. Ukoliko snimate gejmerski video kontent vi jednostavno ne možete reći da vaš kontent nije za decu. Čak mislim da cela kategorija gejmer kanala automatski spada pod kanal za decu. To takođe znači da će zarada kod gejmera opasti do 90% ili totalno. Zamislite da ste vi neko ko je rešio da igra i snima igranje igrica na YouTube kanalu. Znate li koliko košta računar i druga kompjuterska oprema za tako nešto? I da na kraju totalno ne budete plaćeni za svoj rad. Mislim da će takvi kanali pretrpeti najveći poraz. A da li su druge YouTube kategorije sigurnije? Uzmite na primer moj blog. Svi video fajlovi sa ovog bloga su okarakterisani kao edukativni. Problem je kako će YouTube tretirati kategoriju Edukacija. Oni mogu reći da sve što je edukativno jeste kontent za decu. Ja imam nekoliko video fajlova za koje mogu reći da jesu za decu i ti video fajlovi su označeni da su za decu, ali svi ostali video fajlovi mogu biti okarakterisani da jesu za decu jer i dete od 13 godina može da uči programiranje. Šta je tek sa kanalima koji se bave crtanjem? Sve što je animirano se može reći da je kontent za decu. I za kraj da vam predstavim i još jedan problem koji takođe može biti problematičan. Vi znate da sav sadržaj na YouTube pregledaju mali programerski roboti, koji usled prevelikog i čestog korišćenja mogu da pogreše. Tako na primer se može desiti da robot prijavi neko ozbiljno kršenje pravila na vašem kanalu i da vi bukvalno možete ostati itekako oštećeni, čak izgubiti kanal, a da za to nemate nikoga ni da se čak požalite. U tom slučaju YouTube vam neće nadoknaditi štetu. To je definitivno veći problem nego dvosmislena pravila. Sve u svemu na žalost ostaje nam samo da vidimo kako će se stvari odvijati sledeće godine, jer YouTube nam je dao još malo vremena da sredimo naše stare video fajlove. 









No comments:

Post a Comment