Thursday, November 03, 2016

Kako se snima facecam dok igrate igricu?

Prvo pitanje koje možete postaviti sami sebi je zašto bi neko snimao kako igra igricu? Odgovor je zato što možete pogledati snimak kako ste igrali, podeliti snimak na društvenim mrežama da i drugi gledaju ili zato što možete zaraditi novac tako što monetarizujete vaš YouTube kanal na koje postu-jete vaše video fajlove. Ovo treće je najčešći slučaj. Da li se i koliko može zaraditi na taj način? Pogledajte moj post na tu temu ovde. Bitno je ako nameravate da to radite, potrebno je da se prvo dobro informišete inače će te uzaludno izgubiti dosta vremena bez ikakvog rezultata. I naravno da su vam potrebna materijalna ulaganja kao i u svakom poslu. Na primer ukoliko nameravate da kupite najnoviji PlayStation ili neku drugu igračku konzolu, imajte na umu da preko njih ne možete snimati vašu igru. Ali postoji rešenje da dodatno kupite neki uređaj preko Amazon-a koji to omogućava. I to definitivno nije jeftino. Zato je najbolje da koristite PC sa što većim monitorm. Zatim, meni je trebalo više od dva meseca da pre svega rešim sa YouTube-om tehničke probleme oko monetarizacije mojih kanala, ali sam za to vreme snimao igricu, zatim sam tražio da pronađem i kupim najbolji sofver za snimanje igrice i da uradim stvari kako treba a ne kako sam slučajno naleteo na totalno netačan tutorijal nekog deteta na YouTube-u. Pa da krenemo redom.


( Manuel Facecam Screenshot sa Manuel PCGamer YouTube kanala )

Facecam ili snimanje samog sebe je izraz koji se najviše koristi kada snimate igricu i na istom snimku se istovremeno vidite i vi na snimku zajedno sa igricom. Pogledajte sliku. Igrica se može snimati na tri načina: sama igrica, igrica sa audio snimkom ili facecam. Nije tačno da posećenost vašeg YouTube kanala isključivo zavisi od facecam-a ali je poželjno. Ja se čak trudim da govorim na engleskom jeziku kako bi me što više subskrajbera razumelo. Pogledajte moj YouTube kanal za igrice Manuel PCGamer. Kao što vidite moj facecam je pre svega odličan video visoke HD rezolucije, ali snimak mene je sniman izuzetno malom rezolucijom web kamere. Vaša web kamera ne mora biti visoke rezolucije, zato što snimak vas treba da zauzima mali deo video površine. Takođe, ja koristim jedne od najjeftinijih gamer slušalica s mikrofonom ali kvalitetne. Moj engleski jezik nije baš savršen i ne mora da bude, ponegde i pogrešim ali je bitno da pričam polako i razumljivo da me mogu razumeti i svi ljudi kojima engleski jezik nije maternji. Pričajući engleski i komentarisanje komentara kako na svom kanalu tako i na mnogim drugim; moj engleski jezik se sam od sebe unapređuje i vremenom postaje bolji. Poenta je da vi krenete sa snimanjem bez obzira na vaše predrasude.


Igrati igricu koju ne poznajete, koju pre niste igrali, zatim nepotpuna setovanja iste, zatim sreća u igrici, s vremena na vreme trebate da u toku igranja pogledate i u kameru iznad monitora kako bi ste izgledali da gledate u posetioce koji vas gledaju, zatim da pričate engleski; sve to iziskuje od vas pre svega da radite mnogo stvari istovremeno. I normalno je da s vremena na vreme nešto i pogrešite. To ne sme da vas obeshrabri dok vremenom ne steknete navike da vam je sve to sasvim prirodno i da igrate igricu i da se snimate i da pričate na engleskom jeziku. Shvatite to kao neki prijatan izazov i uživajte u tome dok to radite.


 ( Jedan od uspšnih facecam snimaka, Manuel PCGamer YouTube kanal )

Koje programe koristiš za snimanje i video produkciju?

Postoji mnogo programa za snimanje igrica i oni nisu isto poput programa za snimanje samo ekrana, te dve stvari nisu iste. Na YouTube-u imate dosta video-a koji predstavljaju top liste softvera. Ukoliko ste u potrazi za nekim besplatnim softverom moja preporuka vam je da to ne činite. Softver za snimanje igrica je nešto izuzetno bitno i iziskuje materijalna ulaganja. To je nešto što će te itekako koristiti i celi vaš posao će zavisiti od njega. Jednostavno ne želite da vam softver za snimanje igrice u sred igranja igrice zamrzne sliku ili otkaže. Na žalost besplatni softveri uglavnom nisu stabilni. Zato je moja preporuka da koristite ono što i ja; Action!. Jednostavan je za upotrebu, nije preskup i nikad mi nije pravio ni jedan jedini problem sa snimanjem. Takođe trebate da imate Windows Movie Maker samo radi toga da proverite kako izgledate na snimku pre početka snimanja. On vam je besplatan i svaki Windows ga uglavnom ima osim ako koristite lap top sa nekom slabom integrisanom grafičkom karticom. Tada vam on vam neće raditi. Tokom snimanja igranja igrice ja ne vidim sebe na ekranu. Kad završite sa snimanjem onda ćete se videti na snimku, da ne pomislite da je neka greška. Prvo uradite par test snimanja da proverite da je sve u redu.


( Pre nego što krenete sa snimanjem testirajte da li sve radi kako treba sa snimanjem )

Što se tiče video produkcije ili samo programa za renderovanje, to je samo vaš izbor. Najviše se koristi Vegas Pro čija je cena skupa ili jeftinija varijanta poput Pinnacle Studio. Podrazumeva se da poznajete bar osnovni rad sa ovim programima. Ukoliko to nije slučaj, potražite video tutorijale za pomoć kad negde zapnete. Inače, pored poznavanja rada sa video produkcijom imajte na umu da jedan sat snimanja video-a *.avi formata visoke rezolucije zauzima i preko 50GB memorije. Zato se video mora renderovati ili preraditi, ali isto tako možete snimljenom video-u nešto dodati ili oduzeti u zavisnosti kako želite da vaš video izgleda. Takođe jedan sat video snimka može trajati i do 12 sati samo renderovanja ali je takođe potrebno dosta vremena da se vaš video upload-uje na vaš YouTube kanal. Za to vreme ne možete ostaviti računaru da te stvari radi u background-u da vi možete nesmetano koristiti računar za druge potrebe. Prekidaće vam renderovanje, pa će te morati sve isponova. Rešenje da skratite vreme je da koristite više računara.

Kako da snimam igricu, sebe i mikrofon i sve to svedem na jedan video fajl?

Kao što sam već naveo, prateći totalno netačan tutorijal; ja sam grešio tako što sam uključivao Windows Movie Maker za snimanje web kamerom sa mikrofonom, i onda pokretao igricu i snimao je sa Action! softverom. Tako sam pre svega duplo snimao i imao dva video fajla. Jedan video sa web kamerom i drugi video sa igricom. To je totalno pogrešno! Prvo morate dvaput renderovati snimke posebno, jer snimak web kamerom i snimak igrice nisu iste rezolucije što će proizvesti video snimak u kom igrica traje ali se vi na video-u gde je deo vašeg snimka jednostavno ni ne pomerate. Drugi ozbiljniji problem je što nema teoretske šanse da na video-u od jedan sat uskladite zvuk od igrice i zvuk sa web kamere gde govorite. Zvuk je različito kompresovan. Rezultat je da vi ili pre pričate ili posle pričate nego što se to vidi na snimku dok se i zvuk igrice totalno poremeti. Nego to se sve tako ne radi. Rešenje je mnogo jednostavnije.


( Sva podešavanja za snimanje igrice i web kamere i mikrofona vršite u jednom programu )
                                                            
Vi snimate samo sa softverom za snimanje igrice i u njemu sve podešavate i vašu web kameru i mikrofon. Zato dobro prostudirajte opcije koje vam softver nudi i kakva podešavanja želite.

Zašto si izabrao baš Euro Truck Simulator 2 igricu?

Da li će te vi igrati više igrica odjednom ili će te izabrati da budete među najboljima u jednoj; to je isključivo vaš izbor. Euro Truck Simulator 2 za razliku od drugih igrica je izuzetno pozitivna i kreativna igrica i za mene je definitivno najbolja igrica na svetu. Nije previše zahtevna dok može da se igra i na Mac računarima i na Linux operativnim sistemima preko Steam-a. Takođe, postoji veliki broj igrača iz celog sveta koju igraju ovu igricu godinama. U ovoj igrici vi vozite identične kamione koje postoje u stvarnom svetu i koje možete videti na ulici. I to nije sve, vi sami možete da koristite i neke od mod-ova u igrici koje ne sadrži igrica i na taj način simulirati vožnju nekog dobrog automobila ili čak autobusa. Još kao dete sam se često igrao sa igračkama, autićima u pesku, bagerima i kamionima i mislim da ne postoji dete na svetu koje ne voli kamione. Međutim ova igrica je takođe velika inspiracija upravo starijim ljudima i vozačima koji su takođe vozači i u pravom životu. Nije isključeno da će se i pravi kamioni jednog dana voziti bez vozača ali i preko simulatora poput ove igrice. Prednost je što u slučaju udesa vi ostajete živi u komforu vašeg doma. Ali takođe ukoliko polažete vozačku dozvolu, ova igrica vam može dosta doprineti boljem razumevanju saobraćaja. Obavezno je preporučujem, svakom studentu koji idu u saobraćajnu školu i naravno niste ograničeni samo simulacijom kamiona. Možete igrati i snimati i druge igrice. To je stvar vašeg izbora. Za ovu igricu vam je potreban volan i pedale koje se uključe preko usb porta u vaš računar; iako neki igrači počinju ovu igricu samo sa mišem i tastaturom ili čak džojstikom. Neki jeftiniji Wheel set možete pronaći i za 40 evra, dok profesionalni set-ovi sa kvačilom i odvojenim menjačem mogu da vas koštaju i preko 600 evra. Kako se igrica igra možete pogledati i na mom Manuel PCGamer kanalu kao i uključiti se u komunikaciju na engleskom jeziku sa ostalim igračima i sibskrajberima na mom kanalu ali i upoznati veoma frendly ljude iz celog sveta.


https://www.youtube.com/watch?v=1rt13wQxKQI&index=1&list=PL1oOkG77LIpropQo5JRnLzkB4efdvoH3w





2 comments:

  1. Pozdrav. Druže, hteo bih da krenem sa snimanje igara na youtube kanalu. Ali me zanima kako snimiti igru. A da ne kršiš autorska prava. Dali ti prvo treba dozvola pre snimanja. Pozz

    ReplyDelete
  2. Ne, ne treba ti nekikva dozvola ali moraš paziti na muziku. Npr. ovi kamioni imaju radio i možeš slušati nemačke radio stanice dok voziš kroz Nemačku... ali tu nastupaju autorska prava. Zato u igrici isključi muziku, ali ne i zvuk. I slobodno snimaj!

    ReplyDelete