08/08/2016

Šta su baze podataka i kako instalirati Microsoft SQL Server 2016 Express ?

Bez obzira koji programski jezik učite ili sa kojim programskim jezikom programirate iz hobija ili poslovno; od svakog programera se očekuje da poznaje rad sa bazama podataka kao i osnove strukturiranja relacionih baza podataka. Baza podataka vam je najjednostavnije rečeno kolekcija podataka smeštena u elektronskom formatu. Na engleskom jeziku se baza podataka kaže database ili skraćeno db. Inače prema Wikipedia-iji; baza podataka je organizovana kolekcija podataka za brzo pretraživanje i pristup; koja zajedno sa sistemom za održavanje i administraciju, organizovanje i memorisanje tih podataka čine sistem baze podataka. U školama će vam reći da je baza podataka kolekcija podataka koja se zapisuje u SQL server. Sve su ove definicije tačne ali je vama najvažnije da shvatite da je dobro organizovana baza podataka rešenje pola vašeg programerskog posla. Sve poznate baze podataka poput SQL, MySQL ili Oracle Database baza podataka; koriste isti standard za rad sa podacima i sve podržavaju SQL programski jezik. Kod Microsoft-a je to T-SQL i on je važan aspekat bez obzira na pojavu upitnog integrisanog jezika LINQ-a koji naveliko danas menja način programiranja ali definitivno nije zamena. T-SQL je jezik baza podataka i ne možete ga preskočiti već ga morate znati. Ali zato kad jednom savladate rad sa bazama podataka, lako će te moći koristiti sve vrste baza podataka jer funkcionišu na istim standardnim principima. Ne morate vi biti stručnjak za baze podataka ali neke osnovne stvari morate poznavati kako bi ste uopšte mogli da koristite baze podataka u vašim programima, sajtovima, servisima ili sistemima. U školama računara se uglavnom rad sa bazama podatka ne svrstava u C# programski jezik, ali se uči uporedo. Tako ću vam i ja uporedo sa postovima C# programskog jezika pisati i postove za rad sa Microsoft SQL Server 2016 Express serverom.

( Microsoft SQL Server 2016 )

Pre su programeri uglavnom koristili tekstualne ili binarne datoteke da skladište informacije koje koristi njihov program. Međutim na taj način podaci su se samo gomilali, ponavljali; zauzimali su dosta memorije; mnoge kolone su ostajale prazne, svaka datoteka je u suštini predstavljala samo jednu tabelu i zato se javila velika potreba za programima i serverima koji su pored skladištenja podataka mogle da uvedu pre svega organizaciju u podacima ali i mnoštvo tehnoloških robusnih novina koje danas serveri za baze podataka nude. Prva baza podataka sa kojom ste se možda susretali kroz Microsoft Office jeste Microsoft Access baza podataka. I ona takođe obuhvata tabele, poglede, uskladištene procedure, funkcije i druge objekte koje su neophodni za pravljenje sistema podataka ali navedena baza podataka je desktop aplikacija i može biti veoma problematična kad su u pitanju mnoštvo objekata, tabela, relacija i podataka i pristupanjem istih preko mreže. Zato je pametnije odmah koristiti neku od edicija Microsoft SQL Server baza podataka. Već više od deceniju postoje razne verzije i edicije Microsoft SQL Server-a , često se koriste starije verzije i one se stalno menjaju poput:
  • SQL Server Express Edition
  • SQL Server Workgroup Edition
  • SQL Server Developer Edition
  • SQL Server Standard Edition
  • SQL Server Enterprice Edition
  • SQL Server Mobile Edition
Naravno većina edicija se razlikuje pored tehničkih alata, ograničenja i mogućnosti; tako isto i po godinama izdanja. Microsoft SQL Server 2005 Express Edition i Microsoft SQL Server 2016 Express Edition se takođe razlikuju iako se te razlike često ne vide. Microsoft SQL Server 2016 Express je odličan izbor pre svega za početnike i zato što je besplatan dok su vam za druge edicije potrebne licence i mogu vam reći da one nisu ni malo jeftine. Zato moj izbor za vas je definitivno Microsoft SQL Server 2016 Express. Dobra vest je da Microsoft SQL Server 2016 Express pored 1 GB RAM-a, jednog procesora, nudi ograničenje skladištenja podataka na 10 GB. U ranijim verzijama ograničenje je bilo 4 GB. Sada dolazi sa Advanced Services i nećete imati komplikacije sa pravljenjem dijagrama.

Kako da instaliram Microsoft SQL Server 2016 Express? 

Da bi ste uspešno koristili i učili Microsoft SQL Server 2016 Express, neophodno je da instalirate tri komponente. Nije dovoljno da instalirate samo Microsoft SQL Server 2016 Express. Potrebno vam je i grafičko okruženje i alati koje će vam olakšati rad sa bazama podataka. Prvo posetite zvaničnu stranicu za download Microsoft SQL Server 2016 Express-a ovde. Zatim pogledajte sledeći video i tačno na isti način instalirajte Microsoft SQL Server 2016 Express.


( SQL Tutorial - 1. How to install Microsoft SQL Server 2016 Express )

Instalacija neće ići tako brzo kao na video-u. Kod dodavanja imena instance za Microsoft SQL Server 2016 Express, ja sam je nazvao RABBIT – zec. Vi možete ostaviti da se vaša instanca zove po defaultu SQLExpress ili možete nazvati kako vi želite. Posebno obratite pažnju kod setovanja logovanja Authentication Mode-a, da obavezno izaberete Windows authentication mode. Inače će te imati užasne komplikacije i nećete se moći ulogovati na vaš server. Pretpostavljam da Microsoft SQL Server 2016 Express ne podržava mešovitu autorizaciju. Ukoliko ste sve uspešno instalirali kao u video snimku u zavisnosti od vašeg Windows operativnog sistema na vašem računaru; pronađite Windows Firewall i u Change Settings dodajte vaš server koji ste upravo instalirali. Po defaultu on bi trebao da se nalazi na sledećoj putanji. C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL13.RABBIT\MSSQL\Binn\sqlservr Naravno, u putanji kod vas neće biti u nazivu foldera RABBIT već naziv vaše instance servera. Na ovaj način omogućićete Remote Access vašeg servera, inače ćete imati probleme prilikom dalje instalacije i logovanja na vaš server.

( Podešavanje Remote Access-a za Microsoft SQL Server 2016 Express-a u Windows Firewall-u )

Sledeća instalacija je instalacija SQL Server 2016 Configuration Manager-a. Pre nego što pokrenete instalaciju, obavezno prvo resetujte vaš računar da prethodna instalacija nebi pravila konflikt. Pogledajte u vaš folder Download i ponovo pokrenite prethodnu instalaciju Microsoft SQL Server 2016 Express da bi vam se otvorio prozor gde možete izabrati link za instaliranje SQL Server 2016 Configuration Manager-a. Pogledajte video.


( SQL Tutorial - 2. How to install SQL Server 2016 Configuration Manager )

Ukoliko ste uspešno instalirali i SQL Server 2016 Configuration Manager, obavezno ponovo resetujte vaš računar. Ali ovaj put proverite dobro da li vam je i antivirusni program u vašem računaru uključen. Ukoliko jeste isključite ga privremeno dok ne instalirate i Microsoft SQL Server 2016 Management Studio. I za ovu instalaciju pokrenite instalaciju Microsoft SQL Server 2016 Express da bi vam se otvorio prozor sa linkom gde možete izabrati link za instaliranje Microsoft SQL Server 2016 Management Studio-a. Posle instalacije i treći put resetujte vaš računar i proverite kako vaš Microsoft SQL Server 2016 Express radi. Ukoliko ste sve uspeli da instalirate bez problema, čestitam; spremni ste za učenje SQL-a. Pogledajte video.


( SQL Tutorial - 3. How to install Microsoft SQL Server 2016 Management Studio )

Međutim, ukoliko želite više od onoga što vam Microsoft SQL Server 2016 Express nudi, možete intalirati i SQL Server Developer Edition koji je takođe besplatan ali se ne može koristiti za komercionalne svrhe. Pogledajte video-a:


( SQL Tutorial - 1x. How to install Microsoft SQL Server 2019 Developer Edition )( SQL Tutorial - 3x. How to install Microsoft SQL Server 2019 Management Studio )1 komentar: