Sunday, July 26, 2015

Top 10 Linux besplatnih igrica

Većina starijih korisnika računara se seća kako su radosni satima provodili vreme igrajući male i jednostavne igrice poput Zuma, Bejeweled, Tetris, Solitaire, Mario i druge. Pojavom Facebook-a, ali i sve većeg broja online igrica je jednostavno potisnulo najdraže desktop igrice po strani. Umesto njih su se pojavile online igrice pod navodnicima „besplatne“, koje su konstantno za svaku sitnicu tražile novac na toliko indirektnih i komplikovanih načina dok se ne bi smučile svakom ko se sve više trudio da iste igra. Međutim, korisnici Linux-a su uspeli da naprave mnoštvo alternativa za skoru svaku igricu koju ste nekad voleli da igrate.

Malih i jednostavnih desktop igrica za Linux se broje u hiljadama, ali za vas sam izdvojio 10 po svojim kriterijumima. Naravno ukusi su različiti tako da numeracija istih nije bitna. Ali ono što jeste bitno:

  • Da su apsolutno besplatne.
  • Da su desktop igrice koje se mogu igrati i kad vam je Internet isključen. 
  • Da se mogu instalirati direktno iz Ubuntu Software Center-a.
  • Da nisu agresivne i da ih svako dete može igrati. 
1. KPantience  

KPantience nije jedna pasijans igra, već je više kao paket od više Solitaire igrica. Sam njen naziv govori da je za ove pasijans igre najvažnije strpljenje, da trebate da planirate vašu strategiju i da mislite unapred da bi ste došli do pobede. Takođe treba da imate u vidu da igrajući ove igrice napravilan način poboljšavate vašu pažnju i sposobnost koncentracije.
( KPantience )

Pre igranja potrebno je da pročitate pravila posebno za svaku pasijans igru jer je svaka priča za sebe. Jedino trebate znati da se sve kartaške igre tipa pasijans mogu podeliti u dve vrste. One koje dozvoljavaju da ih ređate samo u jednoj boji i one koje dozvoljavaju da se ređaju u više boja. Nemojte žuriti da ih što pre poredate, već prvo pogledajte da li su korisnije na nekom drugom mestu.


2. Brutal Chess

Brutal Chess je 3D igrica bazirana na Bottle Chess igrici iz 1988 godine, koja se sastoji od nekoliko nivoa AI - veštačke inteligencije. Postoji stotine vrsta šah igrica; ali Brutal Chess upravo izdvaja jednostavan i lep dizajn ali i ne mogućnost lake pobede. Pobediti računar u šahu će od vas tražiti pre svega strategiju koju on ne prepoznaje. U prevodu, potrebno ga je prvo zbuniti pa tek onda pobediti.


( Brutal Chess )

3. Super Tux Kart 
Super Tux Kart je jedna od najpoznatijih Linux igrica iako nije poznata isključivo Windows korisnicima. Ova karting igrica je alternativa igrici Mario Kart. Zadnja verzija 0.9 je objavljena 21 aprila 2015 godine i može da se igra i na Windows platformi. Ukoliko igrate sami igricu kao Single Player nudi vam se opcija da izaberete Normal Race, Time Trial, Follow the Leader ili da hvatate Easter Egg. Sami birate koji ste crtani karakter, koliko krugova i koliko takmičara učestvuje u određenom kartingu. 



( Super Tux Kart )

4. SDL-Ball

Ko još nikad nije igrao DX-Ball? Moguće da postoje i takvi korisnici računara ali u veoma malom broju. SDL-Ball je samo identična zamena za DX-Ball. Programiran je u C++ programskom jeziku sa SDL i OpenGL. SDL-Ball je moguće skinuti u arhiviranom fajlu, otpakovati ga i zatim pokrenuti na Windows  platformi preko *.bat Windows Batch File-a ali vam ja to ne preporučujem. U Windows 7 igrica će sporo i da se pokreće posebno ako imate Windows 7 na 64 bit-a. Ukoliko koristite Windows onda je bolje da koristite DX-Ball. DX-Ball igricu možete preuzeti ovde.



( SDL-Ball )

5. KBlocks

Da li postoji neko da nikad nije čuo za Tetris. Čisto sumnjam. KBlocks je zaista odlična alternativa za Tetris igricu. Kad počnete da igrate igricu izgledaće vam lako i imaćete osećaj da takvim tempom možete da igrate danima. Ali čim vam malo popusti pažnja počećete da grešite. KBlocks za sada nema svoju Windows verziju.


( KBlocks )

 6. Secret Maryo Chronicles

Secret Maryo Chronicles je 2D platformska igrica u kojoj trčite i skačete. Odlična je alternativa za Super Mario World igricu. I pored toga što ima mogućnost da se instalira i na Windows platformi, veća je verovatnoća da na Windows platformi neće raditi. U Linux okruženju to je druga priča, radi perfektno.


( Secret Maryo Chronicles )
  
7. Gweled

Gweled je besplatna delimična zamena za čuvenu Bejeweled igricu. Bejeweled ima svoju čuvenu pozadinsku pesmu i drugih prednosti koje kod Gweled nedostaju. Uglavnom imate dva moda za igranje; da igrate vremenski ograničeno ili beskrajno. Ukoliko igrate beskrajno ne postoji mogućnost da registrujete vaš rezultat.


( Gweled )
8. Zaz

Mnogi korisnici računara se rado sećaju čuvene Zuma igrice, koja se posle svog velikog uspeha nije nešto posebno napredovala i menjala. Tačno je da se Zuma može igrati i na Mac računarima ali za Linux operativni sistem nikad nije bilo ni govora o tome jer je igrica komercionalna. Zato je nastala Zaz igrica za Linux korisnike, koja na neki svoj način simulira Zuma-u. U Zaz-u se za razliku od Zuma-e kuglica uzima iz kotrljajućeg niza kuglica, zatim se kuglica ispaljuje na mesto gde želite kuglicu da smestite.


( Zaz )

9. Frozen Bubble

I pored toga što na Internet-u postoje stotine igrica tipa Puzzle Bubbles, Frozen Bubble se brzo izdvojio. Ovu igricu je moguće igrati sam, u dvoje ili više igrača. Igrica je programirana u Perl-u i Java programskom jeziku. Odlično radi i na Windows platformi. Možete je preuzeti ovde.


( Frozen Bubble )

10. Torcs

Torcs je igrica koja predstavlja simulator za automobilske trke. Programiran je u C i C++ programskom jeziku. Pre što i počnete da igrate neophodno je da podesite opcije za vaš monitor, upoznate pravila i da vežbate da igrate igricu. Svi vaši oponenti u igrici su AI - veštačka inteligencija koja vozi automobile u igrici. Moguće je igrati ovu igricu i na Windows platformi. Možete je preuzeti ovde.


( Torcs )
 
Pogledajte kratki pregled svih ovih igrica:
 

( Top 10 Linux Free Simple Games )





























No comments:

Post a Comment