Tuesday, May 12, 2015

Šta je Microsoft Visual Studio?

Microsoft Visual Studio predstavlja revoluciju u razvoju aplikativnih rešenja i software-skih projekata. Ne postoji ni jedno integrisano razvojno okruženje za programera toliko udobno, intuitivno, unapređeno, user-friendly, kvalitetno i što je najvažnije stabilno. Sa Microsoft Visual Studio-m možete da bukvalno isprogramirate sve što vidite u Windows-u; dosta toga i na Internetu ali takođe možete programirati i aplikacije za mobilne telefone, tablete ili praviti igrice za Xbox konzole. Microsoft Visual Studio je programersko okruženje najviše zastupljen pre svega u svim školama, edukativnim i drugim institucijama, zatim u najvećem broju u malim, srednjim i velikim firmama u Srbiji.    


( Microsoft Visual Studio 2013 Community Edition )

Koje programske jezike mogu da učim sa Microsoft Visual Studio-m?

Najbolje je da krenete sa C#, kao što sam i preporučio. U Microsoft Visual Studio-u možete da programirate i u C, C++, Visual C++, Visual Basic .NET i F# programskom jeziku. Microsoft Visual Studio takođe podržava MUPS, Python, Ruby, XML, XSLT, HTML, XHTML, JavaScript i CSS.  Sa učenjem npr. C# se podrazumeva i učenje T-SQL, LINQ, ADO.NET, ASP .NET i drugih varijacija.

Nije tačno da ne možete programirati Java ili PHP u MicrosoftVisual Studio-u. Jednostavno instalirate Java Language Support ili PHP LanguageSupport, tools. Iako za Java-u; Microsoft Visual Studio nije potpun IDE; za učenje osnovnih stvari u Java-i je odličan. PHP je skriptni jezik, podrška za njega je potpuna i u školama se uči na Microsoft Visual Studio-u   

Koju verziju Microsoft Visual Studio-a da instaliram?

Postoji mnoštvo verzija i licenci za Microsoft VisualStudio, takođe koju verziju da koristite zavisi i od performansi vašeg računara i operativnog sistema. Ukoliko ste individualni programer i čak radite na komercionalnim projektima,  ukoliko ste profesor, student, samouki ili ukoliko niste preduzeće a radite u timu do 5 programera na komercionalnom projektu, tada svima savetujem da koriste isključivo Visual Studio CommunityEdition. To je apsolutno besplatno i u njemu imate sve što ima bilo koja komercionalna verzija.



Postoje i Express Edition besplatne varijante, ali one su ograđene na Express Edition za web aplikacije, za desktop aplikacije, za Windows aplikacije dok u Visual Studio Community Edition imate sve to u jednom.

Za kompanije, institucije i preduzeća preporučujem da se dobro raspitaju za sve vidove licenci, verzija i da porazgovaraju sa MicrosoftSrbija podrškom pre nego što se odluče za kupovinu software-a za njihove potrebe poslovanja. Pravilnom kupovinom i licenciranjem mogu uštedeti sebi dosta novca.

Kako da instaliram Microsoft Visual Studio?

Možete download-ovati *.ISO fajl sa zvanične web stranice Microsoft Visual Studio-a ili pokrenuti instalaciju sa Interneta. Jednostavno pogledajte koji operativni sistem koristite, koliko imate RAM i HDD memorije na računaru.

Najnoviji Microsoft Visual Studio trenutno može da radi i na Windows 7 sa instaliranim SP1, na minimum 1,6 GHz procesorom, 1 GB RAM-a i 20 GB HDD.

Za starije računare potražite i starije verzije MicrosoftVisual Studio-a. Samo obratite pažnju da su se pre nazivi za Microsoft Visual Studio delili na Microsoft Visual Studio i Microsoft Visual Studio .Net Microsoft Visual Studio je postojao do pojave .NET tehnologije 2002 godine. Danas kad kažete Microsoft Visual  Studio misli se na Microsoft Visual Studio .Net. Za starije, iskusnije programere i hacker-e, to su dve različite stvari.  

Uz Microsoft Visual Studio se podrazumeva da imate najnoviji instaliran Framework .NET na operativnom sistemu. To vam je ogroman skup već isprogramiranih klasa koje vam apsolutno olakšava programiranje. Ukoliko nemate, Microsoft Visual Studio će ga instalirati ili update-ovati sobzirom da se on po defaultu instalira zajedno sa novijim Windows-om


( Reklamni video za Microsoft Visual Studio 2015 i Microsoft Azure )

Takođe preporučujem da pored Microsoft Visual Studio-a instalirate i besplatno MSSQL Express bazu podataka. Baze podataka i način pristupanja istih su vam od najvažnijeg značaja u svakom poslovnom projektu. Microsoft VisualStudio može izgledati previše kompleksno početnicima, dokumentacija i pomoć na MSDN vas mogu zbuniti, ali krenite od najjednostavnijih primera. Knjiga, tutorijala i video fajlova imate koliko god hoćete na Internetu i u knjižarama. Ukoliko ste zaista zainteresovani da profesionalno postane programer, obavezno se raspitajte i za kurseve sa Microsoft sertifikatima u školama računara.


                              ( Predstavljanje Visual Studio Code-a na Ubuntu, Linux distribuciji. ) 

Za korisnike koji koriste Linux, pojavio se Visual StudioCode, integranisno okruženje za programiranje ali on nije ni približna zamena za Microsoft Visual Studio i ne možete se porediti sa njim. Mono vam je za sad veća implementacija .Net-a za Linux, ali ako razmišljate o WPF programiranju, to čak nije ni planirano da se implementira u Mono.


No comments:

Post a Comment