Sunday, May 24, 2015

Kako da instalirate Dual-Boot Windows i Ubuntu?

Instalacija bilo koje distribucije Linux-a na praznom hard disk-u, sama po sebi je mnogo jednostavnija nego kad imate već instaliran Windows koji ne želite da brišete sa računara, što je po meni pametna odluka; pogotovo ako ste početnik u Linux-u. U tom slučaju pre instalacije Ubuntu-a neophodno je napraviti neke pripreme iz Windows-a, zatim odraditi particionisanje hard diska iz Ubuntu-a instalacionog programa. 

Zašto Ubuntu-a, šta je sa drugim distribucijama?


( Tux Linux maskota predstavlja Ubuntu distro )

Zato što je instalacija Ubuntu-a ista kao i instalacija svih njegovih mnogobrojnih derivata poput Linux Mint-a ili elementary OS-a. Ako ne možete da instalirate pored Windows-a Ubuntu, nećete moći instalirati ni njegove derivate. Što se tiče drugih distribucija, npr. ukoliko pokušate da instalirate hacker-ski Linux distro Kali pored Windows-a, on vam to neće dozvoliti. Takođe da imate bilo šta na vašem hard disc-u; Kali će izbrisati sve sa njega pre nego što se instalira. Distribucija Oracle Linux će vam dozvoliti da vi pritiskom na taster C u boot-abilnom režimu uđete u režim Grub mod-a i da sami iz njega pozovete Windows ukoliko poznajete komande i rad sa Grub-om. To će vam možda uspeti ali se vaš Windows neće moći otvoriti do kraja. Fedora je nešto drugo, ona će odraditi boot-abilnost i Windows-a za vas, tako da ne morate uopšte ni da razmišljate o Grub boot loader-u ako instalirate Fedora-u. Na Windows programčiće tipa EasyBcd-a odmah zaboravite jer ni jedan od njih vam neće pomoći. Samo je jedna stvar tačna. Uvek prvo treba biti instaliran Windows, da posle ne bi ste imali komplikacije. Ali, krenimo redom kako bi ste se prvo upoznali sa osnovnim procesom boot-ovanja.


Onog momenta kad uključite vaš računar, prvo se startuje BIOS. BIOS vam je skraćenica za Basic Input/Output System, to vam je program koji provera pre svega integritet i performanse vašeg hardware-a i sistema. On otvara, pretražuje i izvršava najvažnije procese kako bi vam se omogućilo da vaše hardware-ske i sistemske komponente uopšte rade. To znači da pokreće i jedan od najvažnijih programa kog zovemo bootloader. Bez njega ne možete pokrenuti instaliran Windows na računaru. Za Windows korisnike bootloader zovemo MBR što je skraćenica od Master Boot Record. Preciznije MBR poziva Windows bootloader NTLDR iz MBR-a. Inače MBR je ugrađen u prvom sektoru vašeg hard disc-a na prvoj particiji  /dev/hda ili /dev/sda. Međutim on je zastareo i ograničen je na samo 512 byte-a.    

Zato Linux distribucije koriste Grub – što predstavlja Grand Unified BootloaderGrub menja default-ni MBR svojim kodom. Grub poziva Windows-ov NTLDR bootloader komandom grub> chainloader +1 da bi se startovao  Windows iz Grub-a. Međutim Grub je prevelik za 512 byte-a, zato radi u Stage-evima. Stage-evi mogu biti locirani bilo gde na hard disc-u. Imenovana konvencija Grub-a, preciznije njegove komande nisu iste za Linux i za Windows. Da stvar bude još komplikovanija sad je standard Grub verzija 2, koja je opet promenila mnoštvo komandi iz Grub verzije 1. Sad da pređemo na Kernel, Init, Runlevel i ja bi ovako mogao da vam objašnjavam do sutra. Da skratim, konfigurisanje bootloader-a ručno je definitivno noćna mora i najiskusnijih korisnika Linux-a.

Zato je bitno da se instalacija Dual Boot Windows-a i Ubuntu-a odradi od početka pravilno i automatski.


( Disk Management u Windows 8 )

Prvo još dok ste u Windows-u, pokrenite Computer Management, zatim Disk Management. Izbrišite sve particije koje nisu System Reserved od 100 MB i pretpostavljam (C:) – particiju na kojoj imate instaliran Windows. Sav slobodan prostor pridružite particiji od vašeg Windows-a. Tako da vam ostane samo System Reserved i (C:) Windows-ova particija. Zatim zatvorite Disk Management.


( Disk Defragmenter u Windows 7 )


Proverite u Windows Explorer-u da li imate samo jednu particiju C:. Ukoliko ste to uspešno odradili; zatvorite Windows Explorer i kliknite na Start dugme i u All Programs/Accessories/System Tools pronađite Disk Defragment.  Pokrenite Defragment Disk. Vaša defragment-acija će da poprilično potraje u zavisnosti od vašeg hard disc-a. Ovaj korak je neophodno uraditi da vam posle Ubuntu ne bi prekinuo instalaciju prijavljujući vam grešku da vam je hard disk zastareo. Posle defragment-acije vratite se u Disk Management i shrink-ujte vašu particiju od Windows-a za onoliko prostora za koliko nameravate da odvojite za Ubuntu.

Trenutna verzija Ubunutu-a 15.4 može da radi i na 800MB RAM-a i 5GB hdd ali ja smatram da sve što je ispod 50GB je malo. Zato se potrudite da što više odvojite prostora za Ubuntu. Sad dobro obratite pažnju! Prostor koji ste odvojili mora ostati slobodan, nemojte mu dodeljivati Volumen. Kad otvorite Windows Explorer, samo particija na kojoj se nalazi vaš Windows sme da se vidi. Ukoliko ste sve navedeno uspešno odradili, sad možete da download-ujete najnoviju Desktop LTS –Long Term Support sa zvaničnog sajta Ubunutu-a, i da ga narežete kao instalacioni DVD Ubuntu. Kad imate instalacioni DVD, resetujte vaš Windows i pokrenite instalacioni DVD.


( Ubuntu Instalacioni Window; Welcome ) 

Sačekajte da vam se otvori Welcome prozor i ponudi vam da izaberete, da li želite da pokrenete Try  Ubuntu ili da odmah idete na instalaciju. Najbolje prvo pokrenite Try Ubuntu, zatim iz njega pokrenite instalaciju. Kad ste pokrenuli instalaciju ostavite je na English jeziku. Ako želite Ubuntu na srpskom jeziku, to možete promeniti kad završite sa instalacijom. Kliknite na Continue.


( Ubuntu Instalacioni Window; Preparing To Install Ubuntu )

U prozoru gde trebate da pripremite instalaciju, kao na slici iznad; ukoliko ste konektovani na Internet; čekirajte Download updates while installing i Install this third-party software i opet kliknite na Continue.



( Ubuntu Instalacioni Window; Installation Type )


Instalacioni prozor, Installation type je izuzetno bitan, jer ovo je raskrsnica na kojoj mnogi početnici pogreše kao na slici iznad. Jednostavno čekirajte Something Else i opet pritisnite Continue




( Ubuntu Instalacioni Window; Installation Type, Set-ovanje Particija )


U najvažnijem instalacionom prozoru, vi set-ujete vaše particije na slobodnom prostoru koje ste obezbedili još dok ste bili u Windows okruženju. Odaberite slobodnu particiju free space i dodajte particiju tako što će te kliknuti na +. Tip particije ostavite na Logical, za New partition size in megabytes odvojite 1/3 slobodnog prostora. Znači umanjite navedeni broj iz TextBox-a za dve trećine. Za Mount point: iz padajuće liste izaberite kao na slici iznad, i pritisnite OK. Čestitam upravo ste napravili svoju prvu particiju u Ubuntu dok ga još niste ni instalirali. Međutim neophodno je da napravite još 3.

Ponovo kliknite na fee space i dodajte novu particiju. Ovaj put za New Partition odvojite samo 512 byte-a. Za Mount point: izaberite iz padajuće liste /boot, i pritisnite OK.

Za 3 particiju kliknite ponovo na free space. Ovog puta za New Partition odvojite duplo više od vašeg RAM memorije. Znači ako imate 6GB RAM-a u računaru, onda unesite 12GB (12000 u megabajtima ). Promenite Ext4 journal file system u swap area.

I za poslednju particiju, za sav preostali free space, kreirajte novu particiju. Svu preostalu memoriju definišite u Mount Point: kao /home. Pritisnite OK.


( Ubuntu Instalacioni Window; Vremenska Zona )

Kad se podesili ono što je najvažnije, u sledećem instalacionom prozoru, podesite vašu Time-Zone-u. Kod mene je već naveden Belgrade, tako da samo nastavljamo dalje ukoliko ne živite u inostranstvu u drugoj vremenskoj zoni. Pritisnite Continue.


( Ubuntu Instalacioni Window; Keyboard Layot )

Otkucajte šta god bilo u TextBox-u gde vam piše Type here, da proverite da li vam je dobro podešena tastatura. Većina tastatura koristi English (US) Kayboard Layot. Ako to kod vas nije slučaj, onda izaberite Keyboard layot vaše tastature i pritisnite Continue.


( Ubuntu Instalacioni Window; Who are you? )


U sledećem prozoru, podesite vaše ime, ime vašeg računara, username, password i obavezno čekirajte Log in automatically. Pritisnite Continue i sačekajte neko vreme da se Ubuntu do kraja završi instalaciju. 


( Ubuntu MessageBox Window; Potvrda da je instalacija Ubunt-a uspela. )

Ukoliko ste pratili sve moje instrukcije i dobili poruku da ste uspešno instalirali Ubuntu  kao na gore navedenoj slici;  Čestitamo. Niste ni svesni koliko ste srećni!  



( Manuel Radovanović, Uspešno instaliran GNU GRUB ver. 2.02 Beta + Ubuntu LTS 14.04.02 ) 















  

   


       






No comments:

Post a Comment