Saturday, June 17, 2017

Šta je novo u Microsoft Visual Studio 2017

Microsoft Visual Studio je Microsoft-ov IDE - integrisano programersko okruženje, ili jednostavnije rečeno skup programskih alata koji vam omogućavaju da programirate skoro sve što želite da programirate od najednostavnijeg software-a do veštačke inteligencije. Prvi Microsoft Visual Studio je nosio naziv Microsoft Visual Studio 97 i kao što pretpostavljate izašao je na tržište 1997 u februaru, tako da danas najnoviji Microsoft Visual Studio 2017, koji je na tržište izašao 7 marta 2017 godine; ujedno slavi i 20 godina postojanja ovog izvanrednog IDE-a. Danas sa Microsoft Visual Studio 2017 možete da razvijate skoro sve vrste aplikacija bez obzira koju platformu target-irate; ali imajte na umu da Microsoft Visual Studio 2017 deli na različite pakete i da na primer Microsoft Visual Studio 2017 koji radi na Windows platformi ne sadrži iste mogućnosti i klase kao Microsoft Visual Studio 2017 na Mac računarima ili Microsoft Visual Code na Linux operativnom sistemu. Windows platforma za Microsoft Visual Studio 2017 je i dalje dominantna zbog logičkih razloga jer na primer nema smisla praviti WPF aplikacije za Linux operativni sistem kad WPF aplikacije ne rade na Linux operativnim sistemima. Međutim, šta ako vam kažem da vi u Microsoft Visual Studio 2017  možete programirati C++ programe koji će da rade na Linux operativnom sistemu? Zvuči neverovatno, ali može. Microsoft je takođe proširio svoj IDE na familiju paketa koji su od izuzetne pomoći ukoliko zapošljavate programere i radite na velikim projektima. Sa pravom vam mogu reći da su Microsoft-ovi proizvodi danas apsolutno okrenuti potrebama kompanija i srednjih preduzeća dok uloga individualnog programera nije beznačajna jer i kao individualni programer vi možete videti poboljšanja koja vam olakšavaju programiranje.  


( Microsoft Visual Studio 2017 )

Microsoft Visual Studio 2017  familiju čine sledeći paketi. Svaki ima svoju cenu, memorijske zahteve dok su neki besplatni. Mogu se instalirati na engleskom, kineskom, češkom, francuskom, italijanskom, nemačkom, japanskom, korenskom, portugalskom, poljskom, ruskom, španskom i turskom jeziku; što nije slučaj sa svim paketima.          
  • Visual Studio Enterprise 2017
  • Visual Studio Professional 2017
  • Visual Studio Community 2017
  • Visual Studio Test Professional 2017
  • Visual Studio Test Agent 2017
  • Visual Studio Test Controller 2017
  • Visual Studio Team Foundation Server Office Integration 2017
  • Visual Studio Feedback Client 2017
Tehnologija sve više napreduje, pokriva sve više poslovnih oblasti, uređaja i programiranje aplikacija postaje kompleksnije. U mnogim zemljama informatička literatura kasni godinama i ne pokriva sve mogućnosti koje donose najnovije instalacije i poboljšanja. Zbog toga je i edukacija često nepotpuna i ostavlja vam prostor da samo kroz vlastito pretraživanje Internet-a dođete do novijih informacija koje često menjaju i konfigurisanje i code koji poznajete od ranije. I pored ogromnih i brzih promena Microsoft je uspeo da kroz sve ove godine zadrži status Microsoft Visual Studio-a kao najboljeg i najmoćnijeg IDE-a za programere na svetu ali isto tako je uspeo da C# programski jezik napravi najkompletnijim programskim jezikom. Ukoliko ste početnik u programiranju; sva kompleksnost Microsoft Visual Studio 2017 ne treba da vam programiranje čini nedostižnim, već trebate da imate svakodnevnu rutinu da programirate i ujedno učite novine. Zato svako ko želi da uči C# programski jezik pre svega treba da poznaje osnove ali i da ima svoj vlastiti projekat koji će konstantno da testira, unapređuje, menja i da na taj način ostane u toku progresa. Microsoft Visual Studio 2017 jeste namenjen timskom poslu ali definitivno pažnja prema individualnom programiranju ne izostaje.      

Koji su minimalni sistemski i hardverski zahtevi za instalaciju Microsoft Visual Studio 2017 ?

Microsoft Visual Studio 2017 možete da pokrenete na Windows 7 SP1 sa zadnjim Update-tom, Windows 8.1 sa Update 2919355, Windows 10 verzija 1507 ili na Windows Server 2012 R2 sa Update 2919355 i Windows Server 2016


( Microsoft Visual Studio 2017 )

Za instalaciju Microsoft Visual Studio 2017 neophodno je da imate brz procesor, minimum 1.8 GHz, 2 GB RAM-a i vaša grafička kartica mora da podržava minimum 1200 x 720 rezoluciju. Što se tiče prostora na HDD ili danas sve više na SDD, neophodno je izdvojiti od 1 GB do 40 GB u zavisnosti šta sve vaša instalacija Microsoft Visual Studio 2017 obuhvata. Vi nemate potrebe da instalirate sve alate koje instalacija obuhvata već treba da izaberete samo one alate koje vam trenutno trebaju. Na primer ja trenutno ne programiram aplikaciju za mobilne telefone i zbog toga nemam potrebe za tom instalacijom. Kad mi alati za razvoj mobilnih aplikacija budu potrebni mogu tada dodati sve alate za mobilnu platformu. Manje instalacija će ubrzati otvaranje i rad u Microsoft Visual Studio 2017 koje je inače zbog svoje robusnosti može raditi sporije. Takođe imajte u vidu da Microsoft Visual Studio 2017 koristi .Net Framework 4.6.1. i da neki vaši stariji projekti mogu zahtevati neke izmene ali vam pomoć u vidu sugestija pri tome neće izostati. Pogledajte kako izgleda instalacija Microsoft Visual Studio 2017 i imajte na umu da instalacija koju vidite na video-u je ubrzana, inače je trajala 1 sat i 40 minuta


( IDE - How to Install Visual Studio Community 2017 - It's free )

Šta je novo u Visual Studio 2017 ?

Prva stvar koju će te primetiti kod instaliranja Microsoft Visual Studio 2017 da je instalacija istog promenjena i mnogo jednostavnija na spram ranijih verzija. Teško bi bilo i sve nabrojati koje sve promene nosi Microsoft Visual Studio 2017 ali krenimo od promena na visokom nivou. Prvo Microsoft Visual Studio 2017 sada radi brže, bolje i koristi manje memorije bez obzira da li učitavate velika rešenja i projekte ili samo jednu datoteku. Vi možete instalirati brže alate instalirajući samo ono što vam je potrebno. Instalacija pokriva sve od razvoja .Net do C++ razvoja aplikacija za WindowsLinux i iOS platformu. Promene i bolje performanse i produktivnost su izraženi kod mogućnosti razvoja desktop, cloud i mobilnih aplikacija. Microsoft Visual Studio 2017 vam olakšava konfigurisanje, pravljenje, debugovanje i postavljanje aplikacija na Azure. Kod razvoja mobilnih aplikacija dobijate nove inovacije i brže rezultate zahvaljujući unapređenom Xamarin-u koji objedinjuje multi platformu mobilnih zahteva koristeći samo jedno jezgro.      


( Instalacija Microsoft Visual Studio 2017 je pojednostavljena )

Rad na rešenjima koja sadrže veliki broj projekata ne znači da treba da Microsoft Visual Studio 2017 radi sa svim datotekama ili projektima odjednom. Sada možete uređivati Debug bez čekanja za učitavanjem svakog projekta. U Tools – Options – Projects and Solutions čekirajte Lightweight Solution load radi laganog opterećenja i vaši projekti će se otvarati brže.


( Čekirajte Lightweight Solution load radi bržeg učitavanja rešenja )

Kroz Manage Studio Perfomance u Help meniju možete videti da se sve vaše ekstenzije i third-party ekstenzije učitavaju na zahtev a ne na IDE pokretanje što učitavanje ekstenzija čini mnogo brže. Sa Microsoft Visual Studio 2017 vi sad možete da delite više korisnićki računa preko Team Explorer-a, Azure alata ili Windows Store-aMicrosoft Visual Studio 2017 ne zahteva da se prijavljujete na svakih 12 sati kao što je to bio slučaj u starijim verzijama. Ukoliko pogledate Tools – Extensions and Updates… možete videti da Roaming Extension Manager pati sva proširenja instalacije, ali možete odabrati koji od njih želite dodati na listu Roaming. Obratite pažnju da Manager Roaming Extension prate tri stanja kroz tri razlićite ikonice. 
  • Proširenje koje luta ali nije instaliran na vašem urećaju. Možete ga instalirati dugmetom Download.
  • Proširenje koje luta ali je instalirano. Možete iskljućiti lutanje klikom na dugme Stop Roaming.
  • Proširenje koje je instalirano ali nije deo Roaming List-a. Možete dodati proširenje klikom na dugme Start Roaming.
Microsoft Visual Studio 2017 vam sada može prikazati greške u realnom vremenu i prikazaće vam crticu u editoru koda koji pokazuje tačnu lokaciju gde se greška nalazi. 


( Greške se prikazuju u realnom vremenu i pozicioniraju u kodu )

Microsoft Visual Studio 2017 takođe sada sadrži Live Unit Testing koji vam trenutno daje rezultate testiranja jedinica i pokriva code editor-a još dok kodirate. Takođe podržava tri vrste testa: MSTest, xUnit i NUnit. Za kraj bi dodao da Microsoft Visual Studio 2017 takođe ukljućuje Redgate SQL Search alat koji vam povećava produktivnost pomažući vam da brzo pronađete SQL fragmente i objekte na više baza podataka. Interakcija s Git-om je poboljšana, tako da možete lakše i brže izvršavati objave na GIT uslugu i upravljati svojim GIT spremištem. Takođe code možete sada gledati i kroz Structure Visualizer bez potrebe da skrolujete. Pored navedenih novina Microsoft Visual Studio 2017 ima još mnoštvo promena koje u svakom slučaju doprinose boljoj, lakšoj i bržoj produktivnosti. Prelazak na Microsoft Visual Studio 2017 sa starijih verzija definitivno se isplati i ima svoje prednosti.         

  


No comments:

Post a Comment