Monday, August 08, 2016

Iskoristite moć SQL-a, ovladajte jezikom baza podataka

Bez obzira koji programski jezik učite ili sa kojim programskim jezikom programirate iz hobija ili poslovno; od svakog programera se očekuje da poznaje rad sa bazama podataka kao i osnove strukturiranja relacionih baza podataka. Baza podataka vam je najjednostavnije rečeno kolekcija podataka smeštena u elektronskom formatu. Na engleskom jeziku se baza podataka kaže database ili skraćeno db. Inače prema Wikipedia; baza podataka je organizovana kolekcija podataka za brzo pretraživanje i pristup; koja zajedno sa sistemom za održavanje i administraciju, organizovanje i memorisanje tih podataka čine sistem baze podataka. U školama će vam reći da je baza podataka kolekcija podataka koja se zapisuje u SQL server. Sve su ove definicije tačne ali je vama najvažnije da shvatite da je dobro organizovana baza podataka rešenje pola vašeg programerskog posla. Sve poznate baze podataka poput SQL, MySQL ili Oracle Database baza podataka; koriste isti standard za rad sa podacima i sve podržavaju SQL programski jezik. Kod Microsoft-a je to T-SQL i on je važan aspekat bez obzira na pojavu upitnog integrisanog jezika LINQ-a koji naveliko danas menja način programiranja ali definitivno nije zamena. T-SQL je jezik baza podataka i ne možete ga preskočiti već ga morate znati. Ali zato kad jednom savladate rad sa bazama podataka, lako će te moći koristiti sve vrste baza podataka jer funkcionišu na istim standardnim principima. Ne morate vi biti stručnjak za baze podataka ali neke osnovne stvari morate poznavati kako bi ste uopšte mogli da koristite baze podataka u vašim programima, sajtovima, servisima ili sistemima. U školama računara se uglavnom rad sa bazama podatka ne svrstava u C# programski jezik, ali se uči uporedo. Tako ću vam i ja uporedo sa postovima C# programskog jezika pisati i postove za rad sa Microsoft SQL Server Express serverom.



( Microsoft SQL Server 2022 )

Pre su programeri uglavnom koristili tekstualne ili binarne datoteke da skladište informacije koje koristi njihov program. Međutim na taj način podaci su se samo gomilali, ponavljali; zauzimali su dosta memorije; mnoge kolone su ostajale prazne, svaka datoteka je u suštini predstavljala samo jednu tabelu i zato se javila velika potreba za programima i serverima koji su pored skladištenja podataka mogle da uvedu pre svega organizaciju u podacima ali i mnoštvo tehnoloških robusnih novina koje danas serveri za baze podataka nude. Prva baza podataka sa kojom ste se možda susretali kroz Microsoft Office jeste Microsoft Access baza podataka. I ona takođe obuhvata tabele, poglede, uskladištene procedure, funkcije i druge objekte koje su neophodni za pravljenje sistema podataka ali navedena baza podataka je desktop aplikacija i može biti veoma problematična kad su u pitanju mnoštvo objekata, tabela, relacija i podataka i pristupanjem istih preko mreže. Zato je pametnije odmah koristiti neku od edicija Microsoft SQL Server baza podataka. Već više od deceniju postoje razne verzije i edicije Microsoft SQL Server-a , često se koriste starije verzije i one se stalno menjaju poput:
  • SQL Server Express Edition
  • SQL Server Workgroup Edition
  • SQL Server Developer Edition
  • SQL Server Standard Edition
  • SQL Server Enterprise Edition
  • SQL Server Mobile Edition
Naravno većina edicija se razlikuje pored tehničkih alata, ograničenja i mogućnosti; tako isto i po godinama izdanja. Na primer čak i verzije poput Microsoft SQL Server 2005 Express Edition i Microsoft SQL Server 2016 Express Edition se takođe razlikuju iako se te razlike često ne vide. Microsoft SQL Server 2022 Express je odličan izbor pre svega za početnike i zato što je besplatan dok su vam za druge edicije potrebne licence i mogu vam reći da one nisu ni malo jeftine. Zato moj izbor za vas je definitivno Microsoft SQL Server 2022 Express. Dobra vest je da Microsoft SQL Server 2022 Express pored 1 GB RAM-a, jednog procesora, nudi ograničenje skladištenja podataka na 10 GB. U ranijim verzijama ograničenje je bilo 4 GB. Sada dolazi sa Advanced Services i nećete imati komplikacije sa pravljenjem dijagrama. Što se tiče minimalni zahteva, Microsoft SQL Server 2022 Express se može se intsalirati i na 518 MB RAM-a i na samo 4 GB hard diska. Ali nemojte to da radite, uvek odvojite više memorije. Bitno je da zapamtite da ovu ediciju možete koristiti i u poslovne svrhe besplatno. 

Kako da instaliram Microsoft SQL Server 2022 Express? 

Da bi ste uspešno koristili i učili Microsoft SQL Server 2022 Express, neophodno je da instalirate tri komponente. Nije dovoljno da instalirate samo Microsoft SQL Server 2022 Express. Potrebno vam je i grafičko okruženje i alati koje će vam olakšati rad sa bazama podataka. Prvo posetite zvaničnu stranicu za download Microsoft SQL Server 2022 Express-a ovde. Zatim pogledajte sledeći video i tačno na isti način instalirajte Microsoft SQL Server 2022 Express.


( Windows - 19. How to install Microsoft SQL Server 2022 Express Edition )

Instalacija neće ići tako brzo kao na video-u. Kod dodavanja imena instance za Microsoft SQL Server 2022 Express, vi možete instancu nazvati kako god vi hoćete. Mi smo ostavili da se instanca zove po defaultu SQLExpress jer hoćemo da instaliramo i druge verzije Microsoft SQL Server-a. Posebno obratite pažnju kod setovanja logovanja Authentication Mode-a, da obavezno izaberete Windows authentication mode. Inače će te imati užasne komplikacije i nećete se moći ulogovati na vaš server. Pretpostavljam da Microsoft SQL Server 2022 Express ne podržava mešovitu autorizaciju. Ukoliko ste sve uspešno instalirali kao u video snimku u zavisnosti od vašeg Windows operativnog sistema na vašem računaru; pronađite Windows Firewall i u Change Settings dodajte vaš server koji ste upravo instalirali. Po defaultu on bi trebao da se nalazi na sledećoj putanji. D:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL16.SQLEXPRESS\MSSQL\binn\sqlserv Naravno, u putanji kod vas će biti u nazivu foldera ime instance servera koju ste vi nazvali. Na ovaj način omogućićete Remote Access vašeg servera, inače ćete imati probleme prilikom dalje instalacije i logovanja na vaš server.


( Podešavanje Remote Access-a za Microsoft SQL Server 2022 Express-a u Windows Firewall-u )

Kao što ste videli i u video-u, obavezno obratite pažnju da posle instalacije Microsoft SQL Server 2022 Express, preko SQL Server 2022 Installation Center-a; instalirate SQL Server Data Tools SQL Server Management Tools . Pokrenite vaš server, zatim SQL Managment Studio, zatim kreirajte neku test bazu podataka i obrišite je; čisto da vidite da sve radi. Ukoliko ste sve ovo odradili uspešno, spremni ste za učenje SQL programskog jezika. Ali šta ako vi želite da koristite neku drugu ediciju koja nije ograničena kao Microsoft SQL Server 2022 Express; ali ne želite da plaćate licencu; onda treba da razmislite o sledećim alternativama. SQL Server Developer Edition je edicija koja služi samo za učenje i nije namenjena za produkciju. Ukoliko hoćete da koristite ediciju samo za edukaciju onda možete koristiti ovu komleksniju ediciju. Pogledajte video kako da je instalirate.


( Windows - 20. How to install Microsoft SQL Server 2022 Developer Edition? )

Da li mogu da se instaliraju Microsoft SQL Server edicije na Linux operativni sistem? Teoretski da, ali u praksi to može da zavisi od mnogo stvari. Na primer, trenutno tokom rekonstrukcije ovog starog posta; 18 marta 2023 godine; ukoliko koristite najnoviju verziju Ubuntu, Linux distribuciju; 22.04 onda to nećete moći instalirati. Ali ako koristite stariju verziju 20.04 onda se to lako i jednostavno instalira s time da i Microsoft SQL Server treba biti starija verzija 2019. Srećom SQL programski jezik možete učiti i sa drugim serverima baza podataka. Ukoliko npr. koristite MariaDB ili MySQL baze podataka, najbolje je da instalirate XAMPP.   


( Windows - 2. How to Install XAMPP ? )

XAMPP se jednostavno instalira na bilo koju distribuciju Linux operativnog sistema. Pogledajte kako se instalira na UbuntuLinux distribuciju.


( Linux - 3. How to install XAMPP ? )

Isto tako; lako možete instalirati i koristiti veoma popularan PostgreSQL sistem za upravljanjem bazama podataka. Pogledajte u video-u kako se instalira zajedno sa pgAdmin4


( Windows - 21. How to install PostgreSQL ? )

Ili pogledajte kako se PostgreSQL instalira na UbuntuLinux distribuciji. Obratite pažnju da se pgAdmin4 može instalirati i kao desktop i kao web aplikacija kojoj pristupate pomoću pregledača.


( Linux - 17. How to install PostgreSQL ? )




















 











1 comment: