Wednesday, March 09, 2016

Uvod u Advanced - naprednije C# tutorijale

Svakim danom tehnologija napreduje, jednostavno ona nikog ne čeka. To za posledicu ima da se čak i C# programski jezik u stručnim školama uči od osnovnih stvari i na najbrži način se prelazi sve opširnija i kompleksnija materija, koja u suštini iza vas ostavlja praznine i nejasnoće. Jednostavno mnogo bitne stvari se preskoče, neke se smatraju zastarelim dok se neke ne uklapaju u nastavni program zbog svoje kompleksnosti. Danas je jednostavno teško pronaći granicu gde početni nivo C#  programskog jezika počinje a gde se završava i prelazi u napredniji nivo. U većini slučajeva sva se materija stavi pod isti krov dok se podrazumeva da znate i one stvari za koje nikad niste ni čuli. Ali činjenica je da se bitne stvari preskaču. Da stvar bude zanimljivija mnogi studenti prestaju da prate nastavnu materiju u kontinuitetu jer im materija nije jasna. Jednostavno ne razumeju.


( C# 6.0 Advanced Tutorial )

Iz tog razloga, neophodno je pored progresa u učenju C# programskog jezika i kontinuiteta vraćati se unazad i često istraživati i po starijoj literaturi gradiva koja vam u edukaciji uopšte nisu prezentovana. Zato sam ja odlučio da Fundamentals – osnovne tutorijale prekinem kod indeksera, pokrenem Advanced – naprednije tutorijale i bukvalno vratim materiju unazad i iskopam ono što se u edukaciji retko i spominje. Inače, šta vam vredi samo ubrzano preći učenje preko listi, generika, rada sa datotekama, delegatima, događajima itd; ako vi ne znate ni šta je sklop niti kako vaša aplikacija uopšte radi. Ja sam tokom svog učenja C# programskog jezika uvek osećao tu neku prazninu i pokušavao sam pronaći odgovore učeći C++ programski jezik, čak i C programski jezik, ali odgovori nisu bili tu. Jednostavno, morate istražiti detaljno i jednom za sva vremena bukvalno imati pravu sliku i shvatiti kako detaljno šta radi u samom .Net Framework okruženju, čak i u Windows-u. To sad ne znači, da vi bukvalno trebate da naučite IL programski jezik, ali bar treba da čujete za alate Microsoft Visual Studio-a poput ildasm.exe, resedit.exe ili gacutil.exe i da znate zašto služe. Vi kasnije sami možete izučavati svaki alat kako vi želite, ali je bitno da razumete suštinu i tok svih procesa koje se odvijaju za vreme rada vaše aplikacije. Potrebno je da razumete i kako da pišete nebezbedni kod u Microsoft Visual Studio okruženju, kako da upravljate nitima, taskovima kako bi ste optimizovali vaše programe i desetine drugih stvari. Inače ja ne preporučujem ni da prelazite i pravite najbanalnije Windows Forms aplikacije dok ne shvatite u potpunosti sintaksu C# kod-a. Tek kad vam bude jasna sintaksa C# kod-a u potpunosti u svakom njegovom obliku, ma kako on bio isprepletan, kompleksan ili pojednostavljen lambda izrazima tek onda se možete posvetiti UI - User interface okruženjima.

Šta možemo da očekujemo u Advanced tutorijalima?

Kroz Advanced - napredne tutorijale se prvo vraćamo unazad i jednostavno počinjemo da istražujemo detaljno procese koji se odvijaju tokom kompajliranja vaše aplikacije. Takođe nastavljamo da učimo dalje C# sintaksu poput delegata, događaja, atributa, rad sa datotekama, zaštitom itd. Svi oni koji nisu dobro savladali osnove C# programskog jezika koje sam do sada opisao, savetujem da to urade više puta. Prva stvar koju trebate imati u vidu je da sledeće naredne postove ne shvatite olako iako ću ja dati sve od sebe da pojednostavim i najsloženiju tematiku, ali imajte obzira da je cela materija sama po sebi mnogo kompleksna i definitivno teška za razumevanje, posebno ukoliko po prirodi niste perfekcionista i ne volite detalje. Neki postovi će vam verovatno biti preveliki. Zato će te verovatno više puta morati da se vraćate na isti post koji ste već pročitali i da i dalje istražujete i vežbate slične programerske primere dok god ne savladate materiju u potpunosti. Danas, kad učite bilo koji programski jezik uglavnom će vam reći da vam nije potrebno neko predznanje i da možete naučiti i savladati programski jezik dobro organizovanim nastavnim planom, pod uslovom da i pored njega učite u slobodno vreme samostalno. Moje neko mišljenje je da su stvari mnogo kompleksnije i da gde god postoji neki tutorijal ili video vebinar na neku temu, koristite ga; istražujete Internet maksimalno i tražite rešenja za C# programski jezik svaki dan. Engleski jezik se takođe mora znati, nemoguće je biti profesionalni programer bez poznavanja engleskog jezika. Većina stručni knjiga i ne postoji na srpskom jeziku. Učite značenje programerskih izraza dok god kao ja ne dođete u situaciju da vam nije potreban rečnik da čitate informatičke knjige na engleskom jeziku.

  
( Engleski jezik je itekako bitan u razumevanju C# programskog jezika )

Na primer ukoliko polažete Microsoft ispite, brzo će te shvatiti da kod njih nema snađi se ili da nešto ne razumete. Engleski mora da znate u potpunosti. Oni bukvalno očekuju od vas da ste profesionalni i da programiranje znate u bilo koje doba dana i noći u svakoj njenoj varijaciji i mogućnosti. Nema, polovičnog znanja. Zaboravite na jednostavno laka pitanja, koja će te pronalaziti u knjigama i na Internetu, toga kod njih nema. Zato Microsoft sertifikati imaju visoku vrednost u svakoj svetskoj kompaniji. Oni su garant da vi zaista razumete materiju u potpunosti u svim mogućim poslovnim situacijama. Zato budite profesionalni programer od prvog dana učenja i nemojte dozvoliti sebi taj luksuz da nešto ne razumete ili ne znate. Jednostavno nemojte se štedeti po pitanju učenja. Učite i programirajte svaki dan dok vam to ne pređe u naviku. Skupljajte svaki materijal koji pronađete na Internetu. Ne postoji ni jedna knjiga, niti škola, niti blog uključujući i moj blog koji vas na najjednostavniji način može naučiti sve o C# programskom jeziku. To je toliko opširna oblast koja svakim danom napreduje da jednostavno morate svaki dan učiti. Motivišite sami sebe i nagradite sami sebe i sa najmanjim programom koji isprogramirate. To od drugih ljudi i ne očekujte. Sami ste odgovorni za svoje učenje. Programirajte što više možete. Pretplatite se na moj YouTube kanal i sami programirajte svaki kod koji sam kodirao. Verujte mi, trebaće vam!


 ( Programiranje se uči programiranjem )

 

Srećno sa učenjem C# programskog jezika! Idemo, dalje!

No comments:

Post a Comment