Thursday, September 10, 2015

Microsoft Jigsaw


Već duže vreme zasipam svoje prijatelje na društvenim mrežama rešenim slagalicama čije rešenje predstavlja predivne slike. Još kao dete sam voleo da slažem slagalice pravljenje od kartona, danas je to moguće i na kompjuteru i online. Prvo bih hteo da istaknem da slaganje slagalica brilijantno utiče na um i pamćenje. Što su vam slike lepše, šarenije; vi i intuitivno uklapate delove od slike na njihovo mesto. Postoji mnoštvo programa tipa slagalica, ali prelaskom sa Microsoft Windows 7 na Microsoft Windows 10 jednostavno mi je zajedno sa novim Microsoft Solitaire Collection, Microsoft Jigsaw skrenuo pažnju. Da bi ste koristili ovaj program potrebno je da imate instaliran Windows 8.1 ili Microsoft Windows 10, možete ga besplatno skinuti i instalirati sa Microsoft Store aplikacije. Instalacija je jednostavna i besplatna.


( Microsoft Jigsaw, pravljenje slagalice od vlastite slike )

Microsoft Jigsaw ima 3 moda slaganja slagalica: Classic Jigsaw, Jigsaw Jam i Daily Challenges. Ali pored njih on vam omogućava da izaberete sliku iz vašeg računara ili direktno sa vaše web kamere i da od nje napravi slagalicu. U zavisnosti od veličine slike, Microsoft Jigsaw će podeliti vašu sliku na čak 250 delova.Vama će međutim biti ponuđeno 4 nivoa težine slaganja slagalice: Easy, Medium, Hard i Expert


( Microsoft Jigsaw, 4 nivoa težine )

Za svaku slagalicu koju sklopite, osim onih koje sami pravite vi će te u zavisnosti od težine nivoa biti nagrađeni zlatom. U igricama je tipično da igrate u novčiće ali Microsoft je to promenio u zlatne poluge koje možete koristiti i za druge igrice. Prvi Classic Jigsaw mod pored mogućnosti da sami pravite vašu slagalicu vam omogućava da vi skidate kolekcije slagalica download-om u vaš računar. Vi kolekcije možete kupiti za nekoliko dolara, svaka ima svoju cenu; međutim vama osvojeno zlato omogućava da platite kolekcije koju ste izabrali i download-ujete u vaš računar. Za izbor imate hiljade kolekcija i većina slika za slaganje su toliko fascinantne da će te se zaista oduševiti izborom.

Jigsaw Jam mod igranja je više namenjen deci i početnicima koji slažu izuzetno male slagalice tako što dobijaju komad po komad



slagalice da bi je uklopili u gotovu sliku. Ukoliko imate malo dete ovo je idealan mod slagalice koji trebate ponuditi vašem detetu pre nego što počne da sklapa velike.



( Microsoft Jigsaw, Jigsaw Jam mod igranja za početnike i decu )


Daily Challenges mod nije ni malo za potceniti. On komplikuje slagalice čak i način kako da nešto sklopite, tako da npr. recimo imate 16 poteza da otključate neku slagalicu dok ne znate ni kako izgleda slika koju slažete. Za ovu vrstu slaganja potrebno vam je pre svega veliko strpljenje jer se lako pogreši i teško je proći izazov ukoliko ga igrate u Expert nivou. Za lakše nivoe igranja pretpostavljam da su lakši.


( Microsoft Jigsaw, Daily Challenges mod igranja ) 

Što se tiče podešavnja Microsoft Jigsaw-a, klikom na Settings i izborom Game opcija vi možete podesiti volume muzike u igrici kao i zvučnih efekata. Muziku možete i isključiti. Možete izabrati da li da vam se prikazuje vreme i broj pokušaja sklapanja slagalice dok možete promeniti i background iste. Napomenuo bi još da ove slagalice možete igrati i preko Xbox-a i ukoliko igrate preko Microsoft account-a možete koristiti benefit integracije sa cloud-om; da pratite statistiku i vaše rezultate.

Pogledajte kako izgleda slaganje slagalice malog zeca iz kolekcije Baby Animals na video-u:

 

( Microsoft Jig, slaganje slagalice malog zeca iz Baby Animals kolekcije video file ) 

Ukoliko vas interesuje razvijanje pamćenja obavezno pogledajte moj post ovde.



No comments:

Post a Comment