19/08/2015

Kako i dete može da napravi igricu?

Većina mladih čitalaca mog bloga me pita kako da naprave igricu? Ovaj post je posvećen njima ali i roditeljima i svakom ko želi da zaviri u svet pravljenja igrica na najednostavniji način. Mislim da ne postoji ni jedno dete na svetu koje ne voli ni jednu igricu ili da se nije zapitalo kako se neka igrica pravi. Pre dve decenije je bilo logično da jedan programer napravi celu igricu, danas je to cela industrija programera, dizajnera i animatora. Razvojem što realnijih 3D igrica se i njihovo pravljenje sve više iskomplikovalo. Međutim, zbog toga se i u isto vreme tržište igrica za samo 2015 godinu, popelo na čak 91,5 biliona američkih dolara. Vi možete danas samostalno isprogramirati neku jednostavnu ili arkadnu igricu u nekim od programskih jezika ali za decu je to previše komplikovano. Baš zbog tog razloga da se deci omogući da prave igrice dok u isto vreme deca i uče kako se danas igrice razvijaju, Microsoft korporacija još od 2009 godine razvija Kodu Game Lab, platformu za razvoj igrica. Imajte u vidu kad kažemo deca, Microsoft misli na decu čak i od 7 godina koja znaju neke osnovne reči i izraze na engleskom jeziku. Kodu Game Lab je u stvari RAD (Rapid Application Development) sistem za izradu 3D igara, za Xbox i PC platforme. To u prevodu znači da vi možete praviti 3D igrice za PC i Xbox platformu bez znanja ili pisanja bilo kakvog koda. Čak celu igricu možete napraviti samo sa džojstikom.


( Microsoft Kodu Game Lab )

Platforma za razvoj igrica za PC je besplatna ali da pravite igrice na Xbox-u košta oko 5 američkih dolara. Na žalost igrice koje pravite za PC ostaju u okruženju platforme za igrice, mada se mogu deliti i sa drugim korisnicima tako što se post-uju na Kodu Game Lab Community. Kodu Game Lab 1.4 instalacioni fajl zauzima 197 MB i možete ga download-ovati ovde. Posle instalacije, platforma za razvoj igrica zauzima oko 300 MB. Što se tiče na kojim operativnim sistemima radi, oduševiće te se jer je možete čak instalirati i na XP Windows operativnom sistemu ukoliko ste na njemu izvršili sve Windows Update-tove.

Kako se pravi igrica u Kodu Game Lab?


Prvo bi napomenuo da u  Kodu Game Lab-u možete praviti skoro sve vrste igrica od trkačkih do raznih shooting igrica i to u vazduhu, na zemlji i pod vodom. Sve se počinje pravljenjem scene ili terena za vašu igricu ili čak možete da uzmete već napravljen teren od drugih kreatora. Klikom na ikonicu Ground Brush vi levim klikom na dugme miša dodajete teren dok sa desnim klikom na mišu; vi ga brišete. Biranjem drugih ikonica vi birate da li će te da dodajete zemlju, vodu ili udubljenja i sami kreirate neravnu površinu terena kakvu ste sami zamislili. Vaš teren ne mora biti blok koji predstavlja zemlju sa travom. Nego vi možete izabrati i drugačije blokove. Takođe vi možete dodati i opcije kako vaša igrica počinje, da li ima neki opis, brojač ali za početak dovoljna je i gruba skica kako će vaša igrica izgledati. Takođe sa vaše leve strane ekrana monitora možete videti malu listu koja vam služi kao pomoć pri radu. 


( Upotreba alatke Ground Brush-a, Kodu Game Lab )

Kad ste napravili teren vi dodajete na njega razne objekte koje želite da imate u igrici. Na primer možete dodati drveće, jabuke ili morsku zvezdu. To je stvar samo vaše mašte. Kad dodate neki objekat na teren vi ga možete uvećavati i umanjivati klikom na njih desnim tasterom miša i biranjem opcije Change Size ili mu dodavati određene događaje opcijom na Change Settings.


( Preko Object Tool-a, dodajete objekte na scenu )

Vaš glavni igrač ili karakter, neko ko će predstavljati vas u igrici se često podrazumeva da je to objekat Kodu, mada vi možete svaki objekat napraviti da je glavni igrač igrice. Postavljanjem objekta na scenu samo sa strelicama levo i desno na tastaturi možete ovom objektu promeniti boju. Kad postavite objekat na scenu dovoljno je da taj objekat kliknete desnim tasterom miša, zatim na opciju Program i tu definišete skoro sva dešavanja. Izborom određenih ikonica, vi u stvari kažete npr. kada preletim preko jabuke dodaj mi 10 bodova žutom bojom, zatim kad preletim preko jabuke, taj objekat jabuka neka nestane. Tako vi u igrici pronalazite i uzimate jabuke i za svaku dobijate 10 bodova. Sva podešavanja se prave izborom određene ikonice koja radi određeno dešavanje. Potrebno je mnogo igranja sa svim opcijama da bi ste videli koje sve velike mogućnosti imate na raspolaganju.


( Pravljenje Program-a, Kodu Game Lab ) 

Desnim tasterom miša na vašeg glavnog igrača otvarate meni i klikom na Change Settings vi imate mnoštvo opcija gde podešavate npr. kolika je brzina kretanja vašeg igrača, koliko puta može biti pogođen ili mu podesiti pojavljivanje malog progress bar-a iznad igrača koji prikazuje koliko mu je ostalo energije.


( Change Settings, Kodu Game Lab )

Što se tiče pravljenja neprijatelja koji će da pucaju na vašeg glavnog igrača, dovoljno je postaviti objekat kao npr. Cannon i u njegovim opcijama dodati ikonice koje govore kad vas vidi da puca na vas. Zatim objekat jednostavno kopirate i past-ujete koliko god hoćete na sceni. Svi oni će pucati automatski na vašeg igrača čim ga ugledaju. Od pucanja se vaš igrač možete zaštititi brzinom i scenom u zavisnosti kakav je teren i kako su podešene opcije za objekte oko njega.


( Podešavanje objekta neprijatelj, da puca na vašeg igrača čim ga vidi )

Međutim, ako vi želite takođe da vaš igrač puca na neprijatelja upotrebom određene tipke na tastaturi to se radi podešavanjem opcija Program na objektu koji predstavlja vašeg glavnog igrača, gde vi definišete na koji način vaš igrač puca u druge objekte. To znači kad raketom pogodite objekat neprijatelja on će nestati, ali takođe znači da ako pogodite i drvo na vašoj sceni i ono će nestati. Objekat koji vi gađate ne treba previše smanjiti jer ga nećete moći pogoditi u igrici. Za početak je neophodno se posvetiti svim opcijama koje imate na raspolaganju i prilagoditi ih kako vi to zamišljate u vašoj igrici, ali vremenom i za decu kliknuti na neku mogućnost će predstavljati i igru i izazov u isto vreme. Deca će praviti igrice i učiti na njihov način i za kratko vreme će vas učiti kako nešto radi na ovoj platformi. 


( Shooting, Kodu Game Lab Simple Game )   

 Kako se pravi jedna jednostavna igrica od početka do kraja, najbolje da pratite video:


( Kodu Game Lab - How to make a simple game )






Broj komentara: 5: