Monday, March 04, 2024

Unapredi svoju igru kodiranja, vodič za VI - Hakerski tekst editor

Živimo u vremenu kad je vreme najdragoceniji resurs, kada se svima nekud žuri, kad čak i programeri traže prečice, kad čak i neki Linux korisnici izbegavaju da koriste Terminal emulator, osim kad moraju; prepuštajući se što modernijem i privlačnijem desktop grafičkom okruženju i onda se čudimo što mlađe generacije ne interesuje neki tamo zastareli tekst editor koji se koristi direktno u Terminal emulatoru, gde čak morate da učite uvrnute komande da bi ste kucali najbanalniji tekst. Uostalom što nebi koristili nano tekstualni editor, još bolje neki moderan i grafički ako baš moramo? Ko još danas ima vremena da uči i vežba da koristi najbanalniji tekst editor? Prvi razlog je verovali ili ne da ne biste bili Seka Persa u svetu Linux korisnika. O hakerima da i ne govorimo, za njih je to neprihvatljivo! Znati koristiti VI tekstualni editor je prava umetnost i to nije jedini razlog što je omiljen među najvećim svetskim hakerima već zato što je to pre svega tradicija, zato što se susreće i u najstarijim Unix varijacijama, jednostavno je dostupan. Koristan je i zato što POSIX - standard za kompatabilnost programa na Unix sistemima zahteva da VI bude prisutan i pored toga što njegovo korišćenje zahteva učenje i iskustvo. Inače, VI vas može spasiti kada se nađete u situaciji da radite na sistemima koja nemaju grafička okruženja kao što su neki udaljeni serveri ili lokalni sistemi. Može da se koristi i kao IDE – integrisano razvojno okruženje za programere. U današnjim Linux    distribucijama, VI se sve ređe instalira u osnovnom paketu ali se uvek može skinuti i instalirati i sa njegove veb zvanične stranice. Pogledajte ovde. Na primer Kali Linux distribucija Linux-ax ima instaliran VI kao VIM unapređeni derivat originalnog VI tekstualnog editora, ali ne i gVim tekstualni editor koji ima sve funkcionalnosti VIM tekstualnog editora sa svojim vlastitim grafičkim okruženjem.


( VIM tekstualni editor na Kali Linux distribuciji )

Inače VIM se može instalirati i na svim drugim platformama. Na Windows operativnom sistemu može da radi u grafičkom Windows prozoru ili da se koristi u Command Prompt-uPrvu verziju programa VI napisao je Bill Joy još 1976 godine dok je bio student kalifornijskog univerziteta    BerkliVI je izvedena skraćenica od reči visual jer je program trebao da omogućava modifikovanje teksta na video-terminal-u pomoću pokretnog kursora. Međutim, njegovo značajno poboljšanje je kreirao Bram Moolenaar. S obzirom da VI tekst editor ne možete tek tako da ga pokrenete i odmah da ukucate tekst kako hoćete, jer se morate konstantno prebacivati u različite režime rada i koristiti određene komande sa radom na tekstu; u poređenju sa drugim jednostavnijim tekst editorima, potrebna vam je više navika nego manja obuka da bi ste ga sa lakoćom koristili. VI je inače kreiran da bude lagan i brz, osmišljen je za brzo kucanje jer ne morate da podižete ruke sa tastature dok sa njim radite. Trenutno dok pišem ovaj tekst; većina Linux distribucija umesto VI uglavnom koristi VIM derivat, njegova unapređena modernija verzija 9.1.16 se pokreće i na vi i na vim komande u Terminal emulatoru. Za razliku od VI tekstualnog editora, njegov derivat VIM je besplatan i softver otvorenog izvornog koda, koji se izdaje i pod licencom koja sadrži neke klauzule koje podstiču korisnike koji uživaju u softveru da razmotre donaciju deci u Ugandi. Licenca je kompatibilna sa GNU-ovom opštom javnom licencom putem posebne klauzule koja omogućava distribuciju modifikovanih kopija pod GNU GPL verzijom 2 ili bilo kojom kasnijom verzijom.

Kako se koristi VIM i koje njegove osnovne komande treba da naučimo?

Kad prvi put pokrenete VIM, komandom vi ili vim u terminal emulatoru, otvorićete VIM u normalnom modu. Za razliku od drugih tekstualnih editora VIM ima modove koje predstavljaju različite funkcionalnosti. Bez tih modova VIM nebi mogao razlikovati kad ukucate neko slovo da li je ono samo slovo ili neka određena komanda. Ovo su osnovni VIM modovi:

  • Normal – normalni mod je podrazumevani mod u VIM-u. Omogućava vam navigaciju po dokumentu, brisanje, kopiranje, lepljenje, premeštanje kursora, pretragu i izvršavanje različitih komandi.
  • Insert – insert mod ili mod umetanja vam koristi za pisanje teksta.
  • Visual - vizualni mod omogućava selektovanje teksta. Možete selektovati blok teksta pomoću miša ili pomeranja kursora i primeniti komande nad selektovanim delom.
  • Command - komandni mod se koristi za unos specijalnih komandi. Možete ga aktivirati pritiskom na dvotačku : u normalnom modu.
  • Select - selektovani mod omogućava vam da izaberete tekst mišem.
  • Itd.

Zato na primer kad hoćete da kucate tekst, morate biti u modu insert koji služi za pisanje. Ali da bi ste snimili tekst koji ste napisali morate izaći iz tog moda, preći u normalni mod, otkucati dvotačku : da bi prešli u komandni mod i zatim otkucati malo slovo w. Ukoliko nemate naslov vašeg tekstualnog fajla onda ga trebate dodati. Tako na primer bi dve povezane komande u normalnom modu izgledala kao jedna produžena w: text.txt U VIM editoru možete izvršavati više komandi, tako što kucate iste jednu iza druge.


( Insert mod u VIM tekstualnom editoru služe za kucanje teksta )

Najbolje bi bilo za vas da odmah sami isprobate VIM. Pokrenite Terminal emulator i otkucajte komandu vi. Zatim pritisnute malo slovo i ili taster Insert na tastaturi i prešli ste u insert mod. Otkucajte neki tekst npr. some text! Ili Hello World! Zatim pritisnite ESC taster da izađete iz insert moda i pređete u normal mod. Iz normal mod ćete preći u komandni mod tako što ćete ispred vaše komande otkucati dvotačku : , slovo w i naziv fajla kako bi ste upisali snimili i sačuvali vaš rad.

:w text.txt

Zatim ukucajte sledeću komandu.

:q ili :q! ako dođe do neke greške.

Kad ste zatvorili VIM tekstualni editor, pomoću sledeće komande u Terminal emulatoru možete da otvorite ponovo vaš text.txt fajl koji ste kreirali u VIM tekstualnom editoru.

$ vi text.txt

I otvoriće se vaš tekstualni fajl u VIM tekstualnom editoru. Zatvorite VIM tekstualni editor.


( Prikaz sadržaja text.txt fajla u Terminal emulatoru )

Osnovne komande u VIM tekstualnom editoru

VIM ima zaista mnogo komandi i trebaće vam mnogo vremena, truda i navike da sve isprobate u vašim svakodnevnim aktivnostima. Ali kad se jednom uhodate i naviknete da skačete iz jednog moda, režima; u drugi; biće vam čudno da kasnije koristite običan tekstualni editor. Što se tiče kodiranja i programiranja sa VIM editorom, može biti malo kompleksnije jer radite sa Linux Terminal komandama, VIM komandama i komandama programskog jezika. Za iskusnog korisnika Linux  operativnog sistema, programera ili hakera, to nije neki problem ali za svakog početnika trebaće dosta vremena. Vim Cheat Sheet - listu VIM komandi; možete skinuti u *.pdf formatu i pogledati ovde. Ukoliko hoćete da instalirate VIM tekstualni editor na Windows operativni sistem, možete pogledati sledeći video:


( Windows - 31. How to install VIM on Windows? ) 

   

 

No comments:

Post a Comment