Sunday, March 03, 2024

Kali Linux dešifrovan, početničko putovanje u kibernetičku bezbednost i etičko hakovanje

Kali Linux nije Ubuntu, nije ni Linux distribucija za programere, dizajnere ili animatore; kažu da nije za početnike, ali od nečega se mora početi. Kali Linux je Linux distribucija koja je specijalno dizajnirana za testiranje bezbednosti mreža, penetracijsko testiranje i digitalno forenziku. Za razliku od standardnih operativnih sistema, Kali Linux je opremljen nizom alata i resursa koji su neophodni za istraživanje i analizu sigurnosti računarskih sistema. Za početnike u svetu kibernetičke bezbednosti, Kali Linux predstavlja idealan alat za ulazak u ovu uzbudljivu oblast. Sa njegovim jednostavnim interfejsom i bogatim setom alata, čak i potpuni početnici mogu započeti svoje putovanje u razumevanje osnova kibernetičke bezbednosti. Njegov slogan glasi The quieter you become, the more you are able to hear! - Što si tiši, to više možeš da čuješ. Jedna od ključnih karakteristika Kali Linux-a je njegova sposobnost da simulira napade hakera na mrežne sisteme, omogućavajući korisnicima da testiraju i identifikuju slabosti u njihovoj sopstvenoj infrastrukturi. Kroz proces penetracijskog testiranja, korisnici mogu da steknu dublje razumevanje ranjivosti svojih sistema i preduzmu korake kako bi ih ojačali i zaštitili od stvarnih hakerski napada. Međutim, važno je istaći da je etičko hakovanje suštinski deo korišćenja Kali Linux-a. Umesto da se koristi za nezakonite ili zlonamerne svrhe, Kali Linux se koristi za obrazovanje, testiranje i unapređenje bezbednosti računarskih sistema. Etički hakeri, poznati i kao Beli šeširi, koriste Linux distribucije poput Kali Linux-a kako bi identifikovali slabosti u sistemima i pomogli organizacijama da ih poprave pre nego što budu iskorišćene od strane stvarnih napadača. Kali Linux je alat koji može promeniti način na koji posmatrate računarsku bezbednost. Kroz njegovo korišćenje, možete naučiti kako da zaštitite svoje sisteme od napada, razvijete veštine koje su tražene u industriji kibernetičke bezbednosti i doprinesete globalnom naporu za očuvanje digitalne sigurnosti. Dakle, ukrcavanje na početničko putovanje u svet kibernetičke bezbednosti i etičkog hakovanja sa Kali Linux-om nije samo korak prema učenju novih veština, to je takođe korak prema razumevanju moći i odgovornosti koje dolaze sa znanjem o računarskoj sigurnosti. Spremni ste da započnete svoje rizično putovanje?


( Kali Linux, Xfce default desktop grafičko okruženje )

Kažem rizično, jer vremena se menjaju. Mlađi korisnici često koriste Kali Linux iz različitih razloga, iako se možda ne bave hakovanjem u klasičnom smislu. Jedan od razloga je radoznalost i želja da se istraže mogućnosti ovog seta alata. Kali Linux korisnici često vole da istražuju nove tehnologije i eksperimentišu sa različitim softverskim alatima, dok Kali Linux pruža fascinantan svet za istraživanje. Izuzetnu popularnost  Kali Linux distribucije zasigurno dugujemo i čuvenoj američkoj seriji Mr. Robot. Kroz priču o Elliout Alderson-u i njegovim aktivnostima u svetu hakovanja, Mr. Robot je stavio naglasak na upotrebu alata poput Kali Linux-a u svetu kibernetičke bezbednosti. Serija je često prikazivala Elliot-a kako koristi različite softverske alate, uključujući Kali Linux, kako bi izveo svoje hakerske akcije. Mnogi su bili inspirisani likom Elliott-a i njegovim sposobnostima, pa su počeli istraživati i koristiti alate poput Kali Linux u svojim istraživanjima i projektima, dok mnogi i to danas čine. Ono što u današnja vremena trebate da znate, Kali Linux distribucija vam daje moć u svetu lokalnih mreža i Interneta; ali to od vas zahteva i odgovornost. Što je vaša moć veća, veća je i vaša odgovornost prema, pojedincu, društvu, zajednici i celom svetu. Zato vašu edukaciju svedite samo na korišćenje vaših vlastiti uređaja, sistema, mreža da ne biste prekršili neki od zakona i završili u zatvoru. Ne igrajte se za nezakonitim aktivnostima! Danas, postoje institucije i specijalizacije u kojima se možete školovati kao etički haker. Postoje firme i kompanije koje su spremne da vas zaposle i da budete plaćeni više od bilo kog programera. Međutim, to se ne postiže lošom reputacijom. Učite sve što možete, učite da imate znanje, sačuvajte vlastito dostojanstvo i pazite sa kime se družite i šta radite. Otkriću vam jednu veliku tajnu. Za neke institucije nikad niste nevidljivi na Internetu, bez obzira šta koristite!

Kako da instalirate Kali Linux?

Kali Linux je open-source i besplatna distribucija bazirana na Debian Linux distribuciji. Mnoge pakete i dalje jednostavno uvozi iz Debian skladišta. Prve distribucije Kali Linux, nisu dozvoljavale da instalirate Kali Linux pored nekog drugog operativnog sistema; dual-boot instalaciju. Sad je i to odavno moguće! Trenutno dok pišem ovaj tekst, najnovija verzije Kali Linux distribucije je 2024.1 i mnogo stvari se promenilo, poboljšalo i proširilo dok je efikasnost ostala na zavidnom nivou. Koliko vam je potrebno minimum hardverski zahteva da bi ste instalirali Kali Linux, prvenstveno zavisi na kojoj platformi hoćete da instalirate ovu distribuciju.


( Kali Linux se može instalirati na mnogim platformama )

Svaka od sledeći navedeni platformi omogućava korisnicima da koriste Kali Linux na različite načine, u skladu sa njihovim potrebama i preferencijama.

 • Installer Images – Ovo je standardni instaler koji omogućava preuzimanje *.iso fajla sa zvanične Kali Linux veb stranice. Ovaj *.iso fajl je kreiran za instalaciju Kali Linux-a na PC i laptop računare.
 • Virtual Machines - Kali Linux se može instalirati kao virtuelna mašina na različitim virtualizaciskim platformama kao što su VMware, VirtualBox, Hyper-V, itd. Ovo je popularan način korišćenja Kali Linux-a, posebno za testiranje i razvoj bezbednosnih alata.
 • ARM - Kali Linux ARM verzija je optimizovana za ARM arhitekturu, što omogućava instalaciju na različite uređaje poput Raspberry Pi i drugih ARM baziranih uređaja.
 • Mobile - Kali Linux nudi i posebne verzije Net Hunter-a koje su prilagođene za mobilne uređaje kao što su pametni telefoni i tableti. Ove verzije omogućavaju korisnicima da koriste alate za testiranje bezbednosti i hakovanje direktno na svojim mobilnim uređajima.
 • Cloud - Kali Linux se takođe može pokrenuti u oblaku, koristeći različite cloud platforme poput AWS - Amazon Web Services, Microsoft Azure, GCP - Google Cloud Platform i drugih. Ovo omogućava brzu i jednostavnu implementaciju Kali Linux-a u cloud okruženjima za testiranje i razvoj aplikacija.
 • Containers - Kali Linux se može koristiti i kao kontejnerski image fajl, što omogućava pokretanje Kali Linux-a kao kontejnera pomoću alata kao što su Docker ili Kubernetes. Ovo je korisno za izolaciju i brzo pokretanje Kali Linux okruženja za različite svrhe.
 • Live Boot – Kali Linux se može pokrenuti i kao live sistem sa USB uređaja ili DVD-a, bez potrebe za instalacijom na hard disk. Ovo omogućava korisnicima da isprobaju Kali Linux pre nego što se odluče za instalaciju.
 • WSL - Kali Linux se može pokrenuti unutar Windows okruženja pomoću WSL - Windows Subsystem for Linux, što omogućava korisnicima da koriste alate i komande Kali Linux-a direktno na svojim Windows računarima.
 • Bulid Scripts - Kali Linux takođe nudi mogućnost izgradnje prilagođenih instalacionih image-a kroz Build Scripts. Ovo omogućava korisnicima da prilagode i konfigurišu svoje Kali Linux sisteme prema svojim potrebama pre same instalacije.

Pretpostavimo da hoćete da instalirate Kali Linux 2024.1 na vašem računaru, preciznije na VMware Workstation Player, virtualnoj mašini. Možete da birate da li hoćete 32-bit-nu ili 64-bit-nu verziju. U ovom slučaju minimalni hardverski zahtevi su vam:

 • 2 GHz dual-core processor or better.
 • 2 GB system memory.
 • 20 GB of free hard drive space.
Naravno, potrudite se da imate mnogo više. Čak obratite pažnju da Kali Linux preferira SSDKali Linux vam omogućava Xfce, GNOME Shell i KDE Plasma desktop okruženja. Od novembra 2019 godine Kali Linux od GNOME Shell je prešao na Xfce desktop okruženje. Instalacija Kali Linux-a je u suštini ista i jednostavna kao ranijih godina. Obratite pažnju kad instalirate Kali Linux na VMware Workstation Player da preuzmete instalacioni medijum za računare, ne za virtualnu mašinu. Da ne biste imali komplikacije u instalaciji sa istom. Odaberite *.iso fajl kao Other Linux 5.x kernel 64-bit. Imajte u vidu da će instalacija duže potrajati.


( Instalacija Kali Linux-a može da potraje duže nego što bi ste očekivali )

Sledite uputstva na ekranu kako biste započeli instalaciju Kali Linux-a. Bićete upitani za jezik, lokaciju, tastaturu i slične postavke. Takođe ćete morati da odaberete particiju na koju želite instalirati Kali Linux, desktop okruženje i da konfigurišete opcije kao što su korisničko ime i lozinka. Nakon što završite konfiguraciju, instalacija će se izvršiti, a zatim ćete biti upitani da restartujete računar. Nakon ponovnog pokretanja, trebali biste biti dočekani sa ekranom za prijavu, gde možete uneti korisničko ime i lozinku koje ste postavili tokom instalacije. Ili još bolje pogledajte video kako se to sve radi.


( Windows - 30. How to install VMware Workstation Player? )


( Linux - 26. How to install Kali Linux? )

Šta posle instalacije Kali Linux distribucije, odakle početi?

Posle instalacije Kali Linux distribucije i njenog prvog pokretanja; u većini slučajeva neće imati potrebu da podesite rezoluciju vašeg ekrana. Kad koristite virtualnu mašinu poput VMware Workstation Player; kako god promenite veličinu virtualne aplikacije, tako će se display vašeg ekrana u Kali Linux distribuciji automatski uklopiti. U većini drugih Linux distribucija bi ste dobili horizontalnu i vertikalnu traku u okviru VMware Workstation Player prozora dok se veličina desktopa nebi menjala. Međutim, ako to baš nije slučaj u vašem slučaju zbog neke anomalije, tada jednostavno klikom na plavo dugme belog logo zmaja na vrhu levog ekrana i navigacionog bara; Applications. U padajućem meniju sa leve strane selektujte Settings, zatim sa desne strane istog menija kliknite na Display i sami podesite rezoluciju koja vam odgovara.


( Display, mesto gde podešavate rezoluciju vašeg monitora )

Kliknite na dugme Terminal Emulator koji se nalazi na vrhu ekrana, na navigacionom baru. Prvo što možete primetiti da je Kali Linux od avgusta 2020 godine se prebacio sa Bash na ZSH, terminal emulatora. Kad vam se otvori ZSH terminal emulator ukucajte i izvršite sledeće komande:

$ sudo apt update

Unesite lozinku koje ste postavili tokom instalacije, zatim ukucajte sledeću komandu:

$ sudo apt upgrade

Na ovaj način ste izvršili update vaše Kali Linux distribucije.


( ZSH default Terminal emulator u Kali Linux-u )

Dalje, sve ostalo zavisi samo od vašeg izbora. Na primer možete promeniti tastaturni raspored i dodati neki drugi jezik. Iskusniji hakeri nikada ne koriste svoje lične podatke, čak ni ime i prezime; email, ni lokaciju niti maternji jezik. Instaliraju samo ono što moraju i ono što su sami iskodirali. Kad instalirate Kali Linux to ne znači da ste bezbedni na Internetu. Za vašu bezbednost morate biti iskusan korisnik Kali Linux distribucije i da se maksimalno sami obezbedite. Pogledajte neke od već instaliranih aplikacija u Kali Linux-u i istražujte. Nemojte se obeshrabriti jer vremenom, trudom i upornošću se sve nauči! 


( Aplications, mnoštvo već instaliranih aplikacija i alata )

Neke od osnovnih alata koje trebate naučiti pre svega da koristite su: Aircrack-ng, Autopsy, Armitage, Burp Suite, BeEF, Cisco Global Exploiter, Ettercap, Foremost, Hydra, Hashcat, John the Ripper, Kismet, Lynis, Maltego, Metasploit framework, Nmap, Nessus, Nikto, OWASP ZAP, Reverse engineering toolkit, Social engineering tools, Sqlmap, Volatility, VulnHub, Wireshark, WPScan i mnoge druge. Za pisanje skripti i učenje Python programskog jezika preporučijemo Visual Studio Code.
 

( Linux - 27. How to install Visual Studio Code on Kali Linux? )


 

 

    

 

 

 

 

No comments:

Post a Comment