Monday, February 19, 2024

Pogled u budućnost, Top 50 Linux distribucija koji će obeležiti 2024 godinu

Linux distribucija ili distro je varijanta operativnog sistema Linux koja uključuje jezgro Linux-a kernel i dodatne softverske pakete poput biblioteka, alata za upravljanje sistemom, aplikacija i korisničkog interfejsa. Osnovna svrha distribucije je da omogući korisnicima da lako instaliraju i koriste Linux, prilagođavajući ga svojim potrebama i preferencijama. Linux distribucija se uglavnom sastoji od jezgra, sistemski alata, biblioteka, korisnički interfejsa i aplikacija. Mnoge Linux distribucije imaju svoje standardne sličnosti, većina koristi ista grafička okruženja, aplikacije, paket menadžere dok isto tako mogu da se totalno razlikuju od svega na šta ste navikli i šta očekujete od Linux distribucije. Bez obzira koliko dugo ste korisnik Linux operativnog sistema i koliko visok nivo znanja posedujete, uvek se možete susresti sa nekom Linux distribucijom za koju nikad niste ni čuli. Pored nekih izuzetno popularnih postoji toliko drugih, tako da izbor perfektne Linux distribucije za vas; može biti izuzetno komplikovana odluka. Postoje čak eksperti u oblasti Linux distribucija koji su sposobni da kreiraju svoju vlastitu Linux distribuciju totalno prema vlastitim potrebama. Dok različiti Linux korisnici imaju svoje različite potrebe. Isto tako ako se vama sviđa neka Linux distribucija, to ne znači da će se ista svideti nekom drugom Linux korisniku. Zato se svake godine prave, diskutuju, sugerišu i anketiraju top Linux liste prema mnogobrojnim vrednostima, koji vam na  neki način pomažu da suzite ogroman izbor Linux distribucija. Isto tako često se dešava da ni sam korisnik Linux operativnog sistema nema baš jasnu ideju koja bi Linux distribucija odgovarala baš njemu. Čak i kad odaberete neku od  Linux distribuciju za vas, vaš izbor grafičkog okruženja ili totalno bez njega je takođe vaš izbor. Zatim izbor aplikacija takođe može zahtevati od vas dodatne instalacije.


( Ponekad izbor Linux distribucije nije baš jednostavan izbor, zato postoje Top distro-s liste )

Menjanje neki stvari u vašoj Linux distribuciji prema vašoj želji često počne od grafičkog okruženja dok ne počnete kopati mnogo dublje. Vi možete promeniti totalno izgled foldera, ikonica, pokazivač miša, terminal i učiniti čak da vaša Linux distribucija izgleda identično kao na primer macOS. Možete čak i automatizovati neke procese i poslove. Šta ćete vi napraviti od vaše Linux distribucije i kako će ona na kraju izgledati, koliko će biti jedinstvena zavisi od vaših odluka, istraživanja, učenja i truda. To je najveći uspeh, lepota, samomotivacija i beskrajna igra koju teško mogu razumeti korisnici ograničeni na samo Windows operativni sistem. Međutim, sve počinje od vašeg izbora Linux distribucije. Danas postoje razne kategorije top Linux distribucija prema različitim potrebama. Pogledajte samo neke:

 • Top lista Linux distribucija za početnike
 • Top lista Linux distribucija za iskusne korisnike
 • Top lista Linux distribucija za dnevnu upotrebu
 • Top lista Linux distribucija najpopularniji distribucija
 • Top lista Linux distribucija za programere
 • Top lista Linux distribucija za gamer-e
 • Top lista Linux distribucija za hakere
 • Top lista Linux distribucija za dizajnere
 • Top lista Linux distribucija za biznis
 • Top lista Linux distribucija za stare računare
 • Top lista Linux distribucija za laptopove
 • Itd. 

Top lista Linux distribucija koju predstavljamo u ovom postu našeg bloga je rezultat istraživanja Google kompanije baziranom prosečnom sedmičnim brojevima pretraživanja u Google pretraživača za period od januara 2023 do 2024 godine. Samo za vas smo izdvojili prvih 50 rangirani Linux distribucija i verovatno za neke Linux distribucije niste ni čuli. Ova top lista nije definitivno lista i rangiranje kako bi ste očekivali da bude i može biti predmet velikih diskusija. Imajte samo na umu da je ovo statistika i nije ničija sugestija. Ponekad je dobro istražiti više lista na Internetu

Top 50 Linux distribucija za 2024 godinu

1.      Ubuntu

Ubuntu je trenutno jedan od najpopularniji Linux distribucija koja nudi jednostavno korišćenje i stabilno okruženje za računare. Sa intuitivnim korisničkim interfejsom i širokim izborom aplikacija, Ubuntu je idealan za početnike u svetu Linux-a. Velika zajednica korisnika i podrška omogućavaju rešavanje problema i pružaju podršku. Redovna izdanja i LTS verzije osiguravaju kontinuiranu podršku i ažuriranja, čineći Ubuntu pouzdanim izborom za sve vrste korisnika.

 

2.     Debian

Debian je popularna Linux distribucija poznata po svojoj stabilnosti, pouzdanosti i slobodnom softveru. Osnovana na principima slobodnog softvera, Debian je otvorenog koda i podržava veliku zajednicu volontera i programera. Sa velikim brojem paketa i arhitektura, Debian je fleksibilan i može se prilagoditi različitim potrebama korisnika. Kroz svoj stabilan razvojni model i dugoročnu podršku, Debian pruža kontinuiranu podršku i ažuriranja, čineći ga popularnim izborom među Linux distribucijama.

 

3.      Kali Linux

Kali Linux je specijalizovana Linux distribucija dizajnirana za testiranje bezbednosti računarskih sistema i penetraciono testiranje. Kali dolazi sa preinstaliranim alatima za testiranje bezbednosti, kao što su alati za otkrivanje ranjivosti, napadački alati i alati za analizu digitalnih forenzika. Zahvaljujući ovim alatima, omogućava profesionalcima i entuzijastima da testiraju i poboljšaju bezbednost svojih sistema. Kali Linux se često koristi u obukama za bezbednosne stručnjake i pen testere zbog svoje moćne funkcionalnosti i podrške za širok spektar hardvera. Iako je Kali namenjen iskusnim korisnicima, njegova dokumentacija i zajednica pružaju resurse za učenje i podršku za početnike u oblasti bezbednosti računarskih sistema.

 

4.     CentOS

CentOS je popularna Linux distribucija koja je poznata po svojoj stabilnosti, sigurnosti i dugotrajnoj podršci. Često se koristi za serverske aplikacije i infrastrukturu zbog svoje pouzdanosti i dugog ciklusa podrške, koji može trajati i do deset godina. CentOS dolazi sa širokim spektrom softverskih paketa i alata, čineći ga prilagodljivim za različite potrebe korisnika. Zajednica korisnika i podrška su takođe snažne, pružajući resurse i rešenja za sve vrste problema i pitanja.

 

5.     Arch Linux

Arch Linux je Linux distribucija koja se ističe svojom jednostavnošću, fleksibilnošću i prilagodljivošću. Umesto kompletnog predefinisanog sistema, Arch pruža minimalnu osnovu koju korisnici mogu prilagoditi prema svojim potrebama i željama. Arch koristi rolling-release model, što znači da se softver neprestano ažurira, omogućavajući korisnicima da uvek imaju najnovije verzije programa. Iako zahteva malo više tehničkog znanja i vremena za podešavanje u poređenju sa drugim distribucijama, Arch nudi izvanrednu slobodu i prilagođavanje korisnicima.


6.     Linux Mint

Linux Mint je popularna Linux distribucija koja se ističe po svojoj jednostavnosti, stabilnosti i korisničkom iskustvu sličnom onom u Windows operativnom sistemu. Bazirana na Ubuntu distribuciji, Linux Mint dodaje svoje jedinstvene karakteristike i alate koji olakšavaju korišćenje sistema. Linux Mint dolazi sa različitim radnim okruženjima, kao što su Cinnamon, MATE i Xfce, pružajući korisnicima mogućnost da odaberu ono koje najbolje odgovara njihovim potrebama i preferencijama. Zahvaljujući svojoj aktivnoj zajednici korisnika i podršci, Linux Mint je popularan izbor kako za početnike, tako i za iskusne korisnike Linux-a.


7.     Fedora

Fedora je popularna Linux distribucija koju podržava Fedora Project, zajednica i projekat pod okriljem kompanije Red Hat. Poznata je po svojoj otvorenosti, inovacijama i brzim ciklusima ažuriranja, što je čini idealnim izborom za entuzijaste i napredne korisnike. Fedora dolazi sa najnovijim verzijama softvera i tehnologija, uključujući GNOME radno okruženje i podršku za najnoviji hardver. Fedora pruža korisnicima iskustvo približno onom u poslovnom okruženju, ali sa otvorenim pristupom i besplatnom podrškom. Zajednica Fedora Project-a aktivno doprinosi razvoju distribucije, pružajući podršku, dokumentaciju i resurse korisnicima širom sveta.

 

8.     RHEL

RHEL, ili Red Hat Enterprise Linux, je komercijalna Linux distribucija koju razvija i podržava kompanija Red Hat. Namenjena je poslovnim korisnicima i organizacijama koje zahtevaju visok nivo podrške, sigurnosti i pouzdanosti za svoje serverske okoline. RHEL dolazi sa dugoročnom podrškom i ažuriranjima, često do deset godina ili više, što ga čini stabilnim izborom za kritične poslovne sisteme. Distribucija je certificirana i integrisana sa mnogim poslovnim aplikacijama i tehnologijama, pružajući korisnicima širok spektar opcija i mogućnosti. RHEL takođe nudi napredne funkcije i alate za upravljanje sistemima, virtualizaciju i Cloud infrastrukturu, čineći ga kompletnim rešenjem za poslovne potrebe.


9.     Manjaro

Manjaro je Linux distribucija koja se temelji na Arch Linux-u, ali je namenjena korisnicima svih nivoa veština, uključujući i početnike. Jednostavna instalacija i korisničko iskustvo čine Manjaro prijatnim izborom za one koji žele isprobati Arch Linux bez potrebe za kompleksnim postupkom instalacije. Manjaro dolazi sa različitim radnim okruženjima, kao što su XFCE, KDE, GNOME i još mnogo toga, pružajući korisnicima mogućnost da odaberu ono koje im najviše odgovara. Zahvaljujući svojoj zajednici i podršci, Manjaro nudi resurse, forum i dokumentaciju koji olakšavaju korisnicima da se prilagode i reše probleme.


10.   Raspberry Pi OS 

Raspberry Pi OS, ranije poznat kao Raspbian, je operativni sistem baziran na Linux-u specijalno prilagođen za Raspberry Pi računarske ploče. Razvijen od strane Fondacije Raspberry Pi, Raspberry Pi OS je besplatan i otvorenog koda, namenjen za edukaciju, zabavu i projekte sa malim računarima. Dolazi sa preinstaliranim alatima i programima koji omogućavaju korisnicima da istražuju, uče i stvaraju različite projekte, kao što su programiranje, elektronika, robotika i IoT. Raspberry Pi OS je optimiziran za rad na Raspberry Pi uređajima, pružajući optimizovano korisničko iskustvo i podršku za hardver.


11.   Alpine Linux 

Alpine Linux je lagana Linux distribucija poznata po svojoj maloj veličini, brzini i visokom nivou sigurnosti. Sa fokusom na jednostavnosti i minimalizmu, Alpine dolazi sa osnovnim setom alata i softvera, što ga čini idealnim izborom za serverske i embedded sisteme. Osim toga, Alpine koristi musl libc biblioteku umesto standardne glibc biblioteke, što doprinosi smanjenju veličine i povećanju sigurnosti sistema. Zbog svoje male veličine i brzine, Alpine se često koristi u Docker kontejnerima i Cloud okruženjima. Zahvaljujući aktivnoj zajednici i podršci, Alpine nudi resurse, dokumentaciju i forume za korisnike koji žele naučiti i raditi sa ovom distribucijom.

 

12.   Pop!_OS

Pop!_OS je Linux distribucija koju razvija kompanija System76, specijalizovana za desktop i laptop računare. Poznat po svojoj jednostavnosti, modernom korisničkom interfejsu i podršci za najnoviji hardver, Pop!_OS pruža prijateljsko i intuitivno korisničko iskustvo. Sa preinstaliranim setom alata i aplikacija, kao i podrškom za aplikacije iz Ubuntu repozitorijuma, Pop!_OS je pogodan kako za početnike, tako i za iskusne korisnike. Distribucija je posebno popularna među korisnicima koji se bave razvojem softvera, mašinskim učenjem i AI, zahvaljujući podršci za GPU akceleraciju i alatima.

 

13.   Rocky Linux

Rocky Linux je Linux distribucija koja je stvorena kao alternativa za korisnike koji su ranije koristili CentOS, a koji su izgubili podršku nakon što je CentOS promenio svoj model ažuriranja. Projekat Rocky Linux-a pokrenut je kako bi pružio stabilnu, pouzdanu i besplatnu opciju sa dugoročnom podrškom za poslovne i serverske okoline. Rocky Linux obećava kompatibilnost sa RHEL-om, što olakšava migraciju postojećih sistema sa CentOS-a na Rocky Linux. Sa aktivnom zajednicom programera i podrškom, Rocky Linux nudi resurse, dokumentaciju i alate koji olakšavaju upotrebu i podršku korisnicima.


14.   Oracle Linux

Oracle Linux je komercijalna Linux distribucija koju razvija i podržava kompanija Oracle Corporation. Bazirana na izvornom izdanju RHEL, Oracle Linux nudi slične karakteristike, alate i podršku kao RHEL, ali po nižoj ceni. Osim toga, Oracle Linux dolazi sa dodatnim alatima i funkcijama specifičnim za Oracle proizvode i tehnologije, što ga čini popularnim izborom za korisnike koji koriste Oracle baze podataka i aplikacije. Distribucija je certificirana za korišćenje sa Oracle aplikacijama i hardverom, pružajući korisnicima integrisano i optimizovano iskustvo. Oracle Linux takođe dolazi sa dugoročnom podrškom i ažuriranjima, obezbeđujući stabilno i sigurno radno okruženje za poslovne i serverske sisteme.


15.   Tails

Tails je sigurnosno orijentisana Linux distribucija koja je dizajnirana za očuvanje privatnosti i anonimnosti korisnika prilikom korišćenja interneta. Kao Live distribucija, Tails se pokreće sa USB uređaja ili DVD-a bez potrebe za instalacijom na računar, što omogućava korisnicima da koriste sistem bez ostavljanja tragova na lokalnom disku. Tails dolazi sa preinstaliranim alatima za enkripciju, anonimno surfovanje internetom preko Tor mreže i bezbedno komuniciranje putem kriptovanih poruka i email-ova. Ova distribucija je posebno popularna među novinarima, aktivistima za ljudska prava i drugim korisnicima koji zahtevaju visok nivo privatnosti i bezbednosti na mreži.


16.   Zorin OS

Zorin OS je Linux distribucija koja je namenjena korisnicima koji prelaze sa Windows ili macOS operativnih sistema, pružajući im poznato i intuitivno korisničko iskustvo. Sa modernim korisničkim interfejsom koji može imitirati izgled Windows-a ili macOS-a, Zorin olakšava tranziciju i smanjuje potrebu za prilagođavanjem. Distribucija dolazi sa preinstaliranim setom aplikacija, uključujući pregledač veb stranica, kancelarijske programe, multimedijalne alate i još mnogo toga, omogućavajući korisnicima da odmah počnu sa radom. Sa podrškom za širok spektar hardvera, Zorin OS je pogodan za upotrebu na različitim računarima i laptop-ovima, pružajući stabilno i pouzdano korisničko iskustvo.


17.   NixOS

NixOS je Linux distribucija koja se ističe svojim jedinstvenim pristupom upravljanju paketima i konfiguracijom sistema. Umesto tradicionalnog upravljanja paketima, NixOS koristi Nix paketni sistem koji omogućava reproduktivno i deklarativno upravljanje softverskim paketima i njihovim zavisnostima. Konfiguracija sistema se definiše kao tekstualni fajl koji opisuje željeno stanje sistema, što omogućava lako ponovno kreiranje i deljenje konfiguracija. Zahvaljujući ovom pristupu, NixOS omogućava korisnicima da lako prebacuju svoje podešavanja na različite mašine i održavaju doslednost sistema. Iako zahteva malo više tehničkog znanja za početak, NixOS nudi moćne alate za upravljanje sistemom i pruža visok nivo kontrole i pouzdanosti. 


18.   AlmaLinux

AlmaLinux je Linux distribucija koja je stvorena kao besplatan i otvoren alternativni izbor za korisnike koji su ranije koristili CentOS. Razvijen od strane CloudLinux tima, AlmaLinux je dizajniran kako bi pružio stabilnu, pouzdanu i dugoročnu podršku za serverske okoline. Baziran na izvornom izdanju RHEL, AlmaLinux obećava kompatibilnost sa RHEL-om, što olakšava migraciju postojećih sistema sa CentOS-a na AlmaLinux. Distribucija dolazi sa dugoročnom podrškom i ažuriranjima, obezbeđujući stabilno i sigurno radno okruženje za poslovne i serverske sisteme. Aktivna zajednica korisnika i podrška pružaju resurse, dokumentaciju i alate koji olakšavaju upotrebu i podršku korisnicima.


19.   Gentoo Linux

Gentoo Linux je Linux distribucija koja se ističe svojim fleksibilnim pristupom, brzinom i prilagodljivošću korisničkim potrebama. Umesto predefinisane instalacije, Gentoo Linux omogućava korisnicima da konfigurišu svaki aspekt sistema prema svojim željama i potrebama. Distribucija koristi Portage paketni sistem koji omogućava kompilaciju softvera direktno iz izvornog koda, što omogućava optimizaciju performansi za specifičnu hardversku arhitekturu. Gentoo Linux je popularan među naprednim korisnicima i entuzijastima zbog svoje fleksibilnosti i mogućnosti prilagođavanja, ali zahteva od korisnika više tehničkog znanja i vremena za podešavanje.


20.   SteamOS

SteamOS je Linux distribucija koja je specijalno dizajnirana za igranje video igara i pristup Steam platformi. Razvijen od strane Valve Corporation, SteamOS omogućava korisnicima da pristupe velikom broju igara dostupnih na Steam platformi direktno sa svojih računara. Distribucija dolazi sa preinstaliranim Steam klijentom koji olakšava pretragu, kupovinu i igranje igara, kao i podrškom za Steam Controller i druge periferije. SteamOS se često koristi za izgradnju specijalizovanih igračkih sistema, poput Steam Machines, koji omogućavaju korisnicima da igraju svoje omiljene igre direktno na televizoru. Iako je fokusiran na igračko iskustvo, SteamOS je otvorenog koda, što omogućava korisnicima da ga prilagode i prilagode svojim potrebama.

 

21.   Parrot OS 

Parrot OS je Linux distribucija koja je dizajnirana sa fokusom na bezbednost računarskih sistema i digitalnu forenziku. Distribucija dolazi sa preinstaliranim setom alata i programa namenjenih testiranju bezbednosti, analizi digitalnih dokaza i zaštiti privatnosti korisnika. Parrot OS omogućava korisnicima da izvršavaju različite bezbednosne testove, kao što su penetracioni testovi, forenzička istraživanja i analiza ranjivosti, kako bi identifikovali i ojačali sigurnost svojih sistema. Distribucija podržava i anonimno surfovanje putem Tor mreže, pružajući dodatni nivo privatnosti i bezbednosti korisnicima.


22.   Lubuntu

Lubuntu je lagana Linux distribucija bazirana na Ubuntu sistemu, koja je posebno optimizovana za rad na starijim i manje moćnim računarima. Sa minimalnim sistemskim zahtevima, Lubuntu pruža brz i efikasan rad, čineći ga idealnim izborom za recikliranje starih računara ili korišćenje na uređajima sa ograničenim resursima. Distribucija dolazi sa LXQt radnim okruženjem, koje je jednostavno za korišćenje i resursima efikasno, omogućavajući korisnicima da lako pristupe aplikacijama i alatima. Lubuntu se takođe ističe svojom stabilnošću i pouzdanošću, pružajući kontinuiranu podršku i ažuriranja za korisnike.


23.   Kubuntu

Kubuntu je Linux distribucija koja se zasniva na Ubuntu operativnom sistemu, ali koristi KDE Plasma radno okruženje umesto podrazumevanog GNOME radnog okruženja. KDE Plasma je moderno i bogato radno okruženje koje pruža korisnicima širok spektar alata i mogućnosti za prilagođavanje izgleda i funkcionalnosti sistema. Kubuntu kombinuje stabilnost i pouzdanost Ubuntu platforme sa fleksibilnošću i lepotom KDE Plasma radnog okruženja, pružajući korisnicima moćno i intuitivno iskustvo. Distribucija dolazi sa preinstaliranim setom aplikacija za svakodnevnu upotrebu, uključujući pregledač veb stranica, kancelarijske programe, multimedijalne alate i još mnogo toga.


24.   Xubuntu

Xubuntu je Linux distribucija koja se zasniva na Ubuntu operativnom sistemu, ali koristi XFCE radno okruženje umesto podrazumevanog GNOME radnog okruženja. XFCE je lagano radno okruženje koje je resursima efikasno, što čini Xubuntu pogodnim izborom za starije ili manje moćne računare. Distribucija kombinuje stabilnost i pouzdanost Ubuntu platforme sa jednostavnošću i brzinom XFCE radnog okruženja, pružajući korisnicima efikasno i intuitivno iskustvo. Xubuntu dolazi sa preinstaliranim setom aplikacija za svakodnevnu upotrebu, kao što su pregledač veb stranica, kancelarijski alati, multimedijalni plejeri i još mnogo toga.

 


25.   openSUSE

openSUSE je Linux distribucija koju razvija openSUSE projekt, a koja je poznata po svojoj stabilnosti, moćnim alatima za upravljanje sistemom i podršci korisnicima. Dolazi u dve glavne verzije: Leap i Tumbleweed. Leap je stabilna verzija sa dugim ciklusom izdanja, dok je Tumbleweed rolling-release verzija sa kontinuiranim ažuriranjem softvera. openSUSE nudi različita radna okruženja, uključujući KDE Plasma, GNOME, Xfce i druge, pružajući korisnicima širok spektar izbora u pogledu izgleda i funkcionalnosti sistema. Sa snažnim alatima poput YaST za upravljanje sistemom i velikom zajednicom korisnika i podrške, openSUSE je pogodan kako za početnike, tako i za napredne korisnike koji traže stabilno i svestrano Linux iskustvo.


26.   MX Linux

MX Linux je Linux distribucija koja se ističe svojom jednostavnošću, brzinom i stabilnošću. Bazirana na Debian-u i koristeći Xfce radno okruženje, MX Linux pruža korisnicima intuitivno iskustvo sa resursima efikasnim radnim okruženjem. Distribucija dolazi sa preinstaliranim setom aplikacija za svakodnevnu upotrebu, uključujući pregledač veb stranica, kancelarijske programe, multimedijalne alate i još mnogo toga. MX Linux se ističe svojim snažnim alatima za upravljanje sistemom, kao što su MX Tools, koji olakšavaju podešavanje sistema i održavanje. Zahvaljujući aktivnoj zajednici korisnika i podršci, MX Linux nudi resurse, forum i dokumentaciju koji olakšavaju upotrebu i podršku korisnicima.

 

27.   elementary OS

Elementary OS je elegantna Linux distribucija koja je dizajnirana sa fokusom na estetiku, jednostavnost i korisničko iskustvo. Koristi prilagođeni desktop okruženje nazvano Pantheon, koje kombinuje minimalistički dizajn sa intuitivnim interfejsom. Distribucija dolazi sa prefinjenim setom aplikacija koje su dizajnirane da rade u harmoniji sa stilom operativnog sistema, što korisnicima pruža dosledno i estetski prijatno iskustvo. Elementary OS je pogodan kako za početnike, tako i za iskusne korisnike, nudeći stabilnost, sigurnost i podršku za različite potrebe korisnika. Zahvaljujući aktivnoj zajednici korisnika i podršci, Elementary OS nudi resurse, dokumentaciju i alate koji olakšavaju upotrebu i podršku korisnicima.

 

28.   EndeavourOS

EndeavourOS je Linux distribucija bazirana na Arch Linux-u, koja je namenjena entuzijastima i naprednim korisnicima. Kao rolling-release distribucija, EndeavourOS omogućava korisnicima pristup najnovijim verzijama softvera i ažuriranja neprekidno. Distribucija dolazi sa minimalnom instalacijom i jednostavnim instalacionim procesom, ali pruža korisnicima punu kontrolu nad konfiguracijom sistema i izborom softvera. EndeavourOS podržava različite radne okoline i alate, omogućavajući korisnicima da prilagode sistem prema svojim potrebama i preferencijama.

 

29.   Deepin

Deepin, poznat i kao kineski Linux je Linux distribucija koja se ističe svojom modernom estetikom, elegantnim dizajnom i intuitivnim korisničkim interfejsom. Baziran na Debian-u, Deepin dolazi sa sopstvenim radnim okruženjem nazvanim DDE - Deepin Desktop Environment, koje kombinuje lepotu i funkcionalnost. Distribucija dolazi sa prefinjenim setom aplikacija, kao što su pregledač veb stranica, kancelarijski alati, multimedijalni plejeri i još mnogo toga, što olakšava svakodnevno korišćenje sistema. Deepin se ističe svojim jednostavnim i brzim instalacionim procesom, kao i mogućnošću da se prilagodi korisničkim preferencijama i potrebama.


30.   Linux Lite

Linux Lite je lagana Linux distribucija koja je namenjena korisnicima sa starijim računarima ili onima koji traže brzu i efikasnu alternativu. Bazirana na Ubuntu LTS verziji, Linux Lite pruža stabilnost i sigurnost Ubuntu platforme sa minimalnim sistemskim zahtevima. Distribucija dolazi sa XFCE radnim okruženjem, koje je jednostavno za korišćenje i resursima efikasno, čineći Linux Lite pogodnim za svakodnevno korišćenje. Linux Lite dolazi sa preinstaliranim setom aplikacija, kao što su pregledač veb stranica, kancelarijski alati, multimedijalni plejeri i još mnogo toga, olakšavajući početnicima pristup osnovnim funkcijama sistema.

 

31.   Puppy Linux

Puppy Linux je izuzetno lagana Linux distribucija koja se ističe svojom kompaktnošću i brzinom pokretanja. Namenjena je za upotrebu na starijim računarima ili uređajima sa ograničenim resursima. Puppy Linux se pokreće direktno sa USB uređaja ili CD-a bez potrebe za instalacijom na tvrdi disk, što omogućava korisnicima da ga koriste na različitim računarima bez promene postojećeg sistema. Distribucija dolazi sa osnovnim setom aplikacija za svakodnevnu upotrebu, kao što su pregledač veb stranica, kancelarijski alati, multimedijalni plejeri i još mnogo toga. Zahvaljujući svojoj portabilnosti, brzini i jednostavnosti korišćenja, Puppy Linux je popularan izbor među korisnicima koji traže laganu i efikasnu Linux distribuciju za različite svrhe.

 


32.   Slackware

Slackware je jedna od najstarijih i najstabilnijih Linux distribucija, koja se ističe svojom jednostavnošću i minimalističkim pristupom. Osnovana 1993. godine, Slackware je dizajniran da bude jednostavan i čist sistem koji pruža korisnicima potpunu kontrolu nad njihovim računarima. Distribucija dolazi sa osnovnim alatima i aplikacijama, ali omogućava korisnicima da dodaju samo ono što im je potrebno, bez nepotrebnog balasta. Slackware koristi tradicionalan sistem paketa i upravljanja zavisnostima, što može zahtevati malo više tehničkog znanja za upotrebu u poređenju sa modernijim distribucijama. Zahvaljujući svojoj stabilnosti i pouzdanosti, Slackware je popularan izbor među naprednim korisnicima i entuzijastima koji cene jednostavnost i kontrolu nad svojim sistemom.

 


33.   Garuda Linux

Garuda Linux je Linux distribucija koja se ističe svojim modernim dizajnom, naprednim funkcijama i fokusom na korisničko iskustvo. Bazirana na Arch Linux-u, Garuda pruža najnovije verzije softvera i ažuriranja, kao i veliki izbor aplikacija iz Arch repozitorijuma. Distribucija dolazi sa preinstaliranim setom aplikacija za svakodnevnu upotrebu, kao i sa ekskluzivnim alatima i temama koji olakšavaju korišćenje i prilagođavanje sistema. Garuda se ističe svojim brzim i jednostavnim instalacionim procesom, kao i sa podrškom za različite radne okoline i stilove. Zahvaljujući svojoj aktivnoj zajednici korisnika i podršci, Garuda Linux pruža resurse, forume i dokumentaciju koji olakšavaju upotrebu i podršku korisnicima.

 


34.   Qubes OS

Qubes OS je Linux distribucija koja se ističe svojim jedinstvenim pristupom bezbednosti, koristeći koncept Bezbednost putem kompartmentalizacije. Osnovna ideja Qubes OS-a je da različite aktivnosti i procesi budu izolovani u posebne virtuelne mašine, nazvane qubes, čime se minimizuje rizik od napada i kompromitacije sistema. Distribucija dolazi sa preinstaliranim setom alata i aplikacija koji su organizovani u različitim bezbednosnim zonama, omogućavajući korisnicima da sugeriraju svoje aktivnosti i čuvaju svoje podatke od međusobnog uticaja. Qubes OS omogućava korisnicima da kreiraju qubes za različite svrhe, kao što su radna okolina za internet, radna okolina za bankarske transakcije ili radna okolina za razvoj softvera, čime se povećava bezbednost i privatnost korisnika.


35.   Void Linux

Void Linux je Linux distribucija koja se ističe svojom jednostavnošću, brzinom i autonomnošću. Osnovana 2008. godine, Void Linux koristi svoj vlastiti paketni sistem, nazvan XBPS, koji omogućava brzo instaliranje, ažuriranje i uklanjanje softvera. Distribucija dolazi sa minimalnim sistemskim zahtevima i jednostavnim instalacionim procesom, ali pruža korisnicima punu kontrolu nad njihovim računarima. Void Linux je baziran na principima rolling-release, što znači da korisnici imaju pristup najnovijim verzijama softvera i ažuriranjima neprekidno. Zahvaljujući svojoj autonomiji, brzini i jednostavnosti, Void Linux je popularan izbor među korisnicima koji traže laganu, ali moćnu Linux distribuciju.

 


36.   Ubuntu MATE

Ubuntu MATE je Linux distribucija koja kombinuje pouzdanost i popularnost Ubuntu operativnog sistema sa MATE radnim okruženjem, stvarajući jednostavno i pristupačno iskustvo za korisnike. MATE je tradicionalno radno okruženje koje nudi stabilnost i poznat dizajn, ali sa modernim funkcijama i prilagodljivim opcijama. Distribucija dolazi sa preinstaliranim setom aplikacija za svakodnevnu upotrebu, uključujući pregledač veb stranica, kancelarijske programe, multimedijalne alate i druge. Ubuntu MATE je posebno dizajniran da bude lak za korišćenje, čak i za početnike, sa intuitivnim interfejsom i podrškom za različite hardverske konfiguracije.

 


37.   ALT Linux

ALT Linux je ruska Linux distribucija koja se ističe svojom stabilnošću, podrškom za ruski jezik i fokusom na lokalne potrebe korisnika. Osnovana 2001. godine, ALT Linux nudi širok spektar verzija, uključujući server, desktop, edukativne, korporativne i druge, prilagođene različitim potrebama korisnika. Distribucija dolazi sa različitim radnim okruženjima kao što su KDE, GNOME, XFCE i drugi, omogućavajući korisnicima da odaberu ono koje im najbolje odgovara. ALT Linux pruža podršku za različite arhitekture, uključujući x86, x86_64, ARM i druge, što je čini fleksibilnom i prilagodljivom za različite hardverske platforme.

 


38.   antiX

antiX je lagana Linux distribucija koja je namenjena starijim računarima, korisnicima sa ograničenim resursima ili onima koji preferiraju brzinu i efikasnost. Bazirana na Debian-u, antiX pruža stabilnost i pouzdanost Debian platforme, ali sa minimalnim sistemskim zahtevima. Distribucija dolazi sa različitim radnim okruženjima, kao što su Fluxbox, IceWM, ili JWM, omogućavajući korisnicima da odaberu ono koje najbolje odgovara njihovim potrebama. antiX se ističe svojim brzim i jednostavnim instalacionim procesom, kao i podrškom za različite hardverske konfiguracije, uključujući i starije modele računara.

 


39.   BlackArch

BlackArch je Linux distribucija koja je specijalizovana za cyber bezbednost i penetraciono testiranje. Bazirana na Arch Linux-u, BlackArch pruža širok spektar alata i programa namenjenih analizi bezbednosti i testiranju ranjivosti sistema. Distribucija dolazi sa preko 3000 alata za penetraciono testiranje, forenzička istraživanja, reverse engineering, i druge bezbednosne operacije. BlackArch je posebno dizajniran za profesionalne bezbednosne stručnjake, etičke hakere i istraživače bezbednosti koji traže moćan alatni komplet. Zahvaljujući aktivnoj zajednici korisnika i podršci, BlackArch pruža resurse, dokumentaciju i alate koji olakšavaju upotrebu i podršku korisnicima.

 


40.   Tiny Core Linux 

Tiny Core Linux je izuzetno lagana Linux distribucija koja se ističe svojom minimalističkom filozofijom i kompaktnošću. Osnovni sistem zauzima svega nekoliko megabajta memorije, što ga čini idealnim izborom za starije računare ili uređaje sa ograničenim resursima. Distribucija dolazi sa minimalnim setom alata i aplikacija, ali korisnicima omogućava da dodaju samo ono što im je potrebno, prilagođavajući sistem svojim potrebama. Tiny Core podržava različite radne okoline i dodatne programe, omogućavajući korisnicima da kreiraju prilagođeno iskustvo.

 

41.   KDE neon

KDE neon je Linux distribucija koja se fokusira na pružanje najnovijih verzija KDE softvera direktno od KDE zajednice. Ova distribucija pruža korisnicima stabilan i testiran operativni sistem, ali sa najnovijim dostupnim verzijama KDE softverskih paketa. KDE neon dolazi sa KDE Plasma radnim okruženjem, koje nudi bogat set alatki, efikasno upravljanje prozorima i elegantan dizajn. Distribucija takođe podržava različite aplikacije i servise koji su deo KDE ekosistema, pružajući korisnicima celokupno iskustvo KDE okruženja. Zahvaljujući redovnim ažuriranjima i podršci zajednice, KDE neon je popularan izbor među korisnicima koji žele najnovije KDE tehnologije na svom računaru.

 


42.   Slax

Slax je izuzetno lagana Linux distribucija koja se ističe svojom prenosivošću, brzinom i jednostavnošću. Ova distribucija se pokreće direktno sa USB uređaja, bez potrebe za instalacijom na tvrdi disk, što je čini idealnim izborom za nošenje i korišćenje na različitim računarima. Slax dolazi sa minimalnim setom alata i aplikacija, ali omogućava korisnicima da lako dodaju dodatne module i prošire funkcionalnost sistema. Distribucija podržava različite radne okoline i dodatne programe, pružajući korisnicima prilagođeno iskustvo. Zahvaljujući svojoj prenosivosti, brzini i jednostavnosti, Slax je popularan izbor među korisnicima koji traže lagani i fleksibilni Linux operativni sistem.

 


43.   Solus 

Solus je nezavisna Linux distribucija koja se ističe svojom jednostavnošću, brzinom i fokusom na korisničko iskustvo. Ova distribucija dolazi sa sopstvenim radnim okruženjem nazvanim Budgie, koje kombinuje elegantan dizajn sa intuitivnim interfejsom. Solus je osmišljen da bude jednostavan za korišćenje, čak i za početnike, sa intuitivnim alatima i aplikacijama. Distribucija dolazi sa preinstaliranim setom aplikacija za svakodnevnu upotrebu, olakšavajući korisnicima pristup osnovnim funkcijama sistema. Zahvaljujući svojoj jednostavnosti, brzini i podršci zajednice, Solus je popularan izbor među korisnicima koji traže modernu i efikasnu Linux distribuciju.

 


44.   Vanilla OS 

Niste upoznati sa Vanilla OS-om? Niste sami. To je relativno nova distribucija Linux-a koja je tek nedavno ušla u javni razvoj. Budući da je baziran na Ubuntu 22.10, Vanilla OS podrazumevano koristi GNOME desktop okruženje. Ali za razliku od Ubuntu-a, on se odlučuje da korisnicima pruži čisto GNOME iskustvo: bez Ubuntu Dock-a, bez Yaru teme i nijednu od drugih Ubuntu-ovih modifikacija. Mali izbor GNOME Core aplikacija je unapred instaliran. To uključuje fajl menadžer datoteka Nautilus, aplikaciju GNOME Software i Web kao podrazumevani veb pretraživač. ova distribucija koristi hrabar novi pristup desktop računarstvu koristeći nepromenjivi sistem datoteka. Vanilla OS također ne koristi apt. Umjesto toga koristi vlastiti upravitelj paketa i podsistem koji se zove apx.

 


45.   Nobara Linux

Nobara Linux, razvijen od strane Thomasa Cridera, poznatijeg kao Glorious Eggroll, koji je poznat po razvoju Proton-GE-a, predstavlja distribuciju zasnovanu na Fedora Linux-u, koji je razvijen od strane Fedora Projekta. Nobara Linux se pridržava tehnika slobodnog i otvorenog koda. Prva verzija Nobara Linux-a je nova, objavljena 10. jula 2022. godine, a razvio ju je Thomas Crider, bivši inženjer održavanja softvera u Red Hat-u. Nobara Linux ima za cilj da pruži korisnicima koji nisu tehnički vešti sa često korišćenim paketima, jer originalni Fedora Linux obično nema treće strane ili vlasničke pakete na čistoj instalaciji.

 


46.   Knoppix

Knoppix je Linux distribucija koja se ističe svojom sposobnošću da se pokreće direktno sa CD-a ili USB uređaja, bez potrebe za instalacijom na hard disk. Ova distribucija je poznata po tome što korisnicima omogućava da isprobaju Linux operativni sistem bez trajnih promena na njihovom računaru. Knoppix dolazi sa velikim izborom aplikacija i alata, što je čini korisnom za različite svrhe, uključujući oporavak podataka, testiranje hardvera i upoznavanje sa Linux-om. Distribucija se često koristi kao alat za dijagnostiku i rešavanje problema na računarima, zbog svoje sposobnosti da se pokrene sa spoljašnjih medija.

 


47.   Ubuntu Studio

Ubuntu Studio je posebna verzija Ubuntu Linux distribucije koja je prilagođena za kreativne profesionalce, umetnike i ljubitelje multimedijskog sadržaja. Ova distribucija dolazi sa preinstaliranim setom alata i aplikacija za audio, video, grafiku i druga kreativna područja, uključujući DAW softver, video montažne programe, grafičke dizajnerske alate i još mnogo toga. Ubuntu Studio se ističe svojim stabilnim i pouzdanim performansama, što ga čini idealnim izborom za profesionalce koji se oslanjaju na visokokvalitetne alate za svoj rad. Distribucija je dizajnirana tako da pruži korisnicima efikasno i produktivno radno okruženje, sa intuitivnim interfejsom i podrškom za različite hardverske konfiguracije.

 


48.   Bodhi Linux

Bodhi Linux je lagana Linux distribucija koja se ističe svojom minimalističkom filozofijom i jednostavnošću. Bazirana na Ubuntu Linux-u, Bodhi Linux dolazi sa sopstvenim radnim okruženjem nazvanim Moksha, koje kombinuje jednostavan dizajn sa modernim funkcijama. Distribucija dolazi sa minimalnim setom aplikacija i alata, omogućavajući korisnicima da dodaju samo ono što im je potrebno. Bodhi Linux je posebno dizajniran da bude lagan i brz, čak i na starijim računarima ili uređajima sa ograničenim resursima. Zahvaljujući svojoj jednostavnosti, fleksibilnosti i brzini, Bodhi Linux je popularan izbor među korisnicima koji preferiraju minimalistički pristup operativnom sistemu.

 


49.   Q4OS 

Q4OS je Linux distribucija koja se ističe svojom stabilnošću, pouzdanošću i jednostavnošću korišćenja. Bazirana na Debian Linux-u, Q4OS pruža korisnicima tradicionalno radno okruženje koje je poznato po svojoj jednostavnosti i efikasnosti. Distribucija dolazi sa preinstaliranim setom alata i aplikacija, čineći je pogodnom za svakodnevnu upotrebu. Q4OS je posebno dizajniran da bude brz i efikasan, čak i na starijim računarima ili uređajima sa ograničenim resursima. Zahvaljujući svojoj stabilnosti i podršci zajednice, Q4OS je popularan izbor među korisnicima koji traže pouzdanu i jednostavnu Linux distribuciju.

 


50.   LinuxFX 

LinuxFX, poznat i kao brazilski Linux je Linux distribucija koja se ističe svojom sličnošću sa Windows operativnim sistemom, pružajući korisnicima poznati interfejs i funkcionalnosti. Baziran na popularnoj Linux distribuciji Ubuntu, LinuxFX dolazi sa Cinnamon radnim okruženjem, koje je dizajnirano da simulira izgled i osećaj Windows-a. Distribucija dolazi sa preinstaliranim setom aplikacija koje su slične onima koje se mogu naći u Windows operativnom sistemu, omogućavajući lakšu tranziciju korisnicima koji su navikli na Windows. LinuxFX je posebno dizajniran da bude stabilan, siguran i jednostavan za korišćenje, čineći ga privlačnim izborom za korisnike koji traže alternativu Windows-u.Ovu rangiranu Linux distros listu možete pogledati i u video-u


( Linux - 25. Top 50 Linux Distros for 2024 )
 

 

 


No comments:

Post a Comment