30/07/2023

Sve što trebate znati o Windows 11, najnovije funkcije i poboljšanja

Kao što smo u prethodnom postu Windows 10, šta ga čini najboljim Operativnim sistemom naveli; da je Microsoft korporacija izjavila da je Windows 10 operativni sistem zadnji Windows operativni sistem koji će se u budućnosti samo nadograđivati poput Linux distribucija; i sama najava na jesen 2021 godine za izlazak Windows 11 operativnog sistema je bilo veliko iznenađenje za mnoge korisnike. Za mene je to iznenađenje bilo prijatno jer ja se baš nisam slagao sa tim da nema više izlaska novih Windows verzija. I zaista, tačno 5 oktobra 2021 godine; izašao je Windows 11 operativni sistem kao nastavak prethodnog Windows 10 operativnog sistema kako bi unapredio korisničko iskustvo i doneo nove funkcije i poboljšanja u odnosu na sve prethodne verzije Windows operativnih sistema. To je izazvalo veliku radoznalost korisnika šta to Windows 11 operativni sistem menja i koje novitete donosi. Ali je isto tako doneo i razočarenja, jer poprilično veliki broj računara nije ispunjavao hardverske uslove, posebno po pitanju procesora da pređu ili instaliraju sasvim novu instalaciju  Windows 11 operativnog sistema na svoj računar. Zato se preporučuje da ukoliko koristite računar sa prethodnim Windows operativnom sistemom da instalirate PC Health Check aplikaciju; da vam taj mali program proveri da li vaš uređaj ispunjava uslove da instalirate Windows 11 operativni sistem. I pored toga što je moj PC kupljen samo godinu i po dana pre izlaska Windows 11 operativnog sistema, moj PC nije ispunjavao uslove za prelazak na Windows 11 operativni sistem zbog toga što Windows 11 ne podržava moj procesor. Kasnije su se pojavili mnogi tekstovi na Internetu koji na neki način objašnjavaju zašto Windows 11 ne podržava neke procesore i zašto je TMP – Trusted Platform Module bitan. TPM je jednostavno rečeno mali čip na matičnoj ploči računara koji pruža funkcije vezane za bezbednost na hardverskom nivou. Ako to nemate, TMP problem i procesori manje snage su najveći razlozi ne prelaženja mnogih korisnika na Windows 11 operativni sistem. Neki korisnicu su uspeli da zaobiđu neke nedostatke koje je PC Health Check aplikacija prijavljivala, tako što su vršili instalaciju Windows 11 operativnog sistema sa flash uređaja a ne sa update-a.


( Windows 11 Professional Edition )

Ja tako nešto nisam ni pokušao, već sam samo pre nekoliko dana kupio novi laptop visokih performansi; i posle više od godinu dana od zvaničnog izlaska Windows 11 operativnog sistema, bez ikakve provere uspešno instalirao Windows 11 Professional Edition operativni sistem i kupio licencu za njega. Dok sam na PC računaru ostavio Windows 10 Professional Edition operativni sistem i ne nameravam da ga menjam. Ali dobro pitanje je zašto bi neko prelazio na Windows 11 operativni sistem, šta je to kod njega bolje i drugačije? Windows 11 operativni sistem je došao sa modernizovanim korisničkim interfejsom, uključujući redizajniran Start meni, centar za obaveštenja, Taskbar i sistemsku traku. Neki elementi su dobili novi izgled ili su na neki način prilagođeni kako bi izgledali elegantnije i intuitivnije. Windows 11 operativni sistem donosi sa sobom bolji multitasking posebno za korisnike koji koriste više monitora. Sa poboljšanim Snap Layouts i Snap Groups olakšano je organizovanje prozora na ekranu. Odlično je odrađena optimizacija za igre; poboljšane su performanse za igranje na Windows 11 operativnom sistemu; uključujući integraciju DirectX 12 Ultimate API-ja, Auto HDR, i Direct Storage tehnologije. Microsoft Store prodavnica je definitivno nadograđena i ažurirana bogatijim sadržajem, uključujući veću podršku za aplikacije razvijene i za Android uređaje. Microsoft je očigledno crpeo inspiraciju od Android-a i MacOS-a kako bi sve povezao unutar jednog korisničkog naloga. Windows 11 operativni sistem je lakši za upotrebu, smatra se da ste sa njim više produktivni i da je mnogo bezbedniji jer vodi računa i o performansama uređaja koji ga koristi. Najnovija verzija Windows 11 operativnog sistema zahteva višu sistemsku konfiguraciju za rad, kao što je minimum 4 GB RAM-a i 64 GB prostora za skladištenje, kao i procesore sa većom obradnom snagom od Intel Core i serije osme generacije, AMD Zen+ serije i novijih. Takođe, zahteva TPM 2.0 za efikasnost modula poverljive platforme.

Nešto detaljnije o novim poboljšanjima u Windows 11 operativnom sistemu

Kad pokrenete Windows 11 operativni sistem na vašem računaru, primetićete da on nešto za nijansu radi brže od Windows 10 operativnog sistema. Posebno kad gasite računar. Prvo što ćete primetiti pored desktop pozadinske slike jeste Taskbar koji ima Start dugme, Search TextBox i nekoliko prečica centrirano kao kod MacOS operativnog sistema. Sa pastelnim bojama, zaobljenim uglovima za sve prozore i čistijim interfejsom od svog prethodnika, Microsoft je pojednostavio korisnički interfejs koliko je god moguće kako bi stvorio čist prostor za rad i igru. Preko Taskbar Settings-a i Personalisation, možete to promeniti. Vi jednostavno možete personalizovati temu radne površine, pozadine, boje, teksta i još mnogo toga da biste izgradili svoj vlastiti savršen kreativni prostor. Vi u Windows 11 operativnom sistemu možete da postavljate virtuelne radne površine na sličan način kao što se to može raditi na MacOS računarima. Korisnici mogu brzo prebacivati desktop-ove između više radnih površina istovremeno za posao, školu, igranje i lične potrebe. Vidžeti postoje još od Windows 7 operativnog sistema. Međutim, Windows 11 operativni sistem donosi novi tab sa vidžetima koji sadrže različite vrste informacija u obliku interaktivnih kartica, kao što su vesti, vremenska prognoza, mape, fotografije i muzika. Taskbar je optimizovan za rad putem dodira na touchscreen ekranima. Search TextBox je postao univerzalan. Kad vršite pretragu možete da dobijete personalizovane rezultate iz datoteka, fotografija, kontakata, e-poruka, pa čak i sa veba.


( Prilagođavanje TaskBar-a i Start menija u Windows 11 je olakšano )

I pored toga što Microsoft nije implementirao Live tiles – žive pločiceWindows 11 operativnom sistemu, ta odluka nije iznenadila mnoge. Međutim, korisnici koji i dalje žele koristiti tu mogućnost mogu isprobati aplikaciju Live Tiles Anywhere. Ona će im omogućiti da postave Live Tiles direktno na svoj desktop. Snap Layouts što u prevodu znači raspored prozora, pružaju različite opcije rasporeda za organizovanje različitih prozora na ekranu. To je funkcionalnost koja omogućava korisnicima da logički organizuju aplikacije i druge prozore na ekranu. U Windows 10 operativnom sistemu, Snap zahteva od korisnika da ručno organizuje svoje prozore pomoću postavljanja na levu ili desnu stranu ekrana ili pomoću kombinacija na tastaturi. Međutim, u Windows 11 operativnom sistemu, Snap Layouts omogućava korisnicima da automatski organizuje svoje otvorene prozore onako kako god žele. Na primer, korisnici mogu rasporediti svoje otvorene prozore u obliku kvadrata. Opcije Snap Layouts-a variraju u zavisnosti od veličine ekrana korisnika. Isto tako Snap Groups omogućava korisnicima da brzo se vrate na svoje rasporede prozora kada pređu preko trake sa zadacima. Sa svim ovim mogućnostima neophodno je eksperimentisati. Accessibility funkcije su takođe poboljšane, pa je tu podrška za uređaje sa Brajevim pismom, dok je Voice Access dobio nove komande. Windows 11 operativni sistem vam omogućava bolje funkcije pristupačnosti, možete da se krećite pomoću prepoznavanja glasa, pogledate šta je izgovoreno pomoću natpisa uživo ili slušate kako vam narator prirodnim, ljudskim glasom čita tekst sa ekrana. Microsoft korporacija je sa Windows 11 operativnim sistemom uspela konačno da sinhronizuje računar i telefon, što znači da je povezivanje sa telefonom dostupno i za iPhoneAndroid uređaje. Možete da pregledate obaveštenja, čitate poruke i upućujete pozive sa vašeg računara. Što se tiče PC gejminga i on je kroz Windows 11 operativni sistem poboljšan. Windows 11 operativan sistem ima posebne funkcije namenjene gejmingu, kao što su Direct Storage i Auto HDR, koje poboljšavaju kvalitet grafike. Takođe, Windows 11 operativni sistem ima potpuno novu Xbox aplikaciju dizajniranu da korisnicima omogući pristup najboljim igrama koje je kreirao MicrosoftXbox takođe omogućava korisnicima da strimuju svoje igranje na drugim društvenim platformama poput YouTube-a i Twitch-a.

Bezbednosna poboljšanja i performanse

Od samog trenutka kada pokrenete sistem, Windows 11 operativni sistem je konstantno u pripravnosti. On funkcioniše u sinergiji sa hardverom i dizajniran je sa više slojeva zaštite kako bi vaše aplikacije, informacije i privatnost bile potpuno sigurne. Windows 11 operativni sistem dozvoljava pokretanje samo onih aplikacija koje imaju dobru reputaciju i neće dozvoliti ugrožavanje vaših podataka. Pored toga što vam omogućava kontrolu nad podacima i štiti vas od malicioznih softvera, njegov pregledač; Microsoft Edge takođe može skenirati Internet kako bi proverio da li su vaše lozinke bezbedne. Quick AssistWindows 11 operativnom sistemu nudi preporuke za poboljšanje potrošnje i dodatnu pomoć u rešavanju problema ako naiđete na vašem uređaju. Što se tiče performansi, Windows 11 operativni sistem uključuje brže prijave sa Windows Hello, brže surfovanje Internetom i brže buđenje iz režima mirovanja. Windows Hello je ličniji način prijavljivanja pomoću lica, otiska prsta ili PIN-a. Možete da koristite Windows Hello da se prijavite na uređaj na zaključanom ekranu i prijavite se na nalog na vebu. Isto tako Windows 11 nadogradnje, koje se izvršavaju u pozadini su i do 40% manje, što značiti da je manje vremena potrebno za njihovo preuzimanje i instaliranje. Windows 11 operativni sistem takođe pomaže korisnicima da produže trajanje baterije na svojim laptopovima.

Instaliranje Windows 11 operativnog sistema

Ukoliko ispunjavate minimalne zahteve za instalaciju bilo koje edicije Windows 11 operativnog sistema, sama instalacija će se izvršiti jednostavnije nego što je to bio slučaj sa Windows 10 operativnim sistemom. Preporučujem da preko zvanične Microsoft veb stranice kreirate Windows 11 Instalation Media na flash-u i da preko njega izvršite instalaciju Windows 11 operativnog sistema. Pogledajte na video-u kako to izgleda.


( Windows - 27. How to install Windows 11 Pro on new Laptop? )

Ukoliko ste nadogradili Windows 11 operativni sistem i nije prošlo 10 dana; možete samo klikom na System-Recovery: Go Back dugme da se vratite na Windows 10 operativni sistem. Isto tako možete podesiti Windows 11 operativni sistem da vam izgleda kao Windows 10 operativni sistem. U sledećem video-u, možete pogledati kako se podešavaju neke stvari u Windows 11 operativnom sistemu, posle instalacije Windows 11 operativnog sistema:


( Windows - 28. What to do after installing Windows Pro 11 )

 

Nema komentara:

Objavi komentar