Thursday, October 04, 2018

Da li vam se isplati da koristite Azure?


Prva pomisao na Microsoft Azure kod većine stanovništva Srbije, ali i većeg dela Balkana se sastoji od pitanja: „Šta ti je to?” Iako Microsoft Azure ili kako su ga pre 2014 godine nazivali Windows Azure je nastao 1 februara 2010 godine i postoji više od 8 godina kao najveće Microsoft carstvo većina ljudi ali i programera niti ima neko znanje o Microsoft Azure ili ga jednostavno nikad nisu koristili. Microsoft Azure je skup servisa u oblacima koju je izgradio Microsoft  za izgradnju, testiranje, primenu, upravljanje aplikacijama putem globalne mreže. To u prevodu znači da pored hostinga, Microsoft Azure vam nudi softver, platformu i infrastrukturu u oblacima kakvu vi želite da kreirate za vašu kompaniju. Korporacija Microsoft se odavno još odlučila da s vremena na vreme održi kurseve na ovu temu, prvenstveno ciljnoj grupi malim i velikim preduzećima i to na srpskom jeziku, ali i Online vebinare u okviru mnogobrojni drugih Microsoft vebinara. Odziv je uvek bio odličan ali zbog cena svega što Microsoft Azure nudi; interesovanje je kod većine preduzetnika klonulo. Tako da se Microsoft Azure retko spominje i u krugu developera iako ima podršku za mnoge programske jezike.


( Microsoft Azure )

Pretpostavite da vi želite da napravite neki veb sajt koji će vam pored usluga vašeg veb sajta omogućiti i priliku da nešto i naučite. Vaš minimalni uslov je da je veb sajt siguran, da može da koristi MySQL bazu podataka, da ga možete razvijati recimo u PHP-u i da naravno želite da koristite i WordPress servis za profesionalnu izradu vašeg veb sajta. Ali pored svega toga vi baš i nemate neko iskustvo u kreiranju svega toga. Prva stvar koju će te uraditi jeste da će te pronaći neku dobru i slobodnu domen adresu i zakupiti je na godinu ili 2 godine dana bez hostinga. Zatim ćete otići na Microsoft Azure  portal i videti da vam oni nude čak $200 američkih dolara da isprobate njihove usluge. Uslov je da imate elektronsku karticu koja nije Electron. Upis na Microsoft Azure nije poput uobičajeni upisa na veb servise radi sigurnosni razloga, ali jednostavno to prihvatite kao pozitivnu realnost i plus za Microsoft korporaciju. Zaboravite na pravljenje zlonamerni, erotskih ili hakerski sajtova na Microsoft platformi. Pa kad već nude novac što bi ste kupovali hosting, već jednostavno rešite da iskoristite priliku i sami se uverite kako će izrada vašeg veb sajta na Microsoft Azure izgledati. A što je još važnije koliko će vas to zadovoljstvo koštati.

Sve je to lepo ali kako ja da to uradim?


Kad bi vam sada sve opisao u detalje kako da koristite Microsoft Azure servise, verovatno bi za to bilo potrebno mnogo postova i vremena. Iz ličnog iskustva vam mogu reći da sam i ja se u sve to upustio bez nekog i minimalnog znanja. Jednostavno postoji Google pretraživač, gde trebate sami da korak po korak da otkrivate kako se šta kodira u PowerShall i Bash terminalima ili se ista rešenja samo podešavaju. Ja sam to proučavao danima, ali sam napravio i tri video-a koja će vam pomoći da izbegnete mnoge greške. Zato je najbolje da prvo dobro pogledate video-a ili čak koristite dok vi otvarate svoj nalog i instalirate ono što sam ja već instalirao.


( Azure - 1. How to Create up a New Microsoft Azure Account and Get $200 to Use It )

Sad kad ste videli kako se kreira nalog na Microsoft Azure portal i kako se dobije $200 američkih dolara, možete se pitati šta sada. Ja sam se u tom trenutku prvo odlučio da instaliram virtualnu mašinu, tačnije Ubuntu LTS server i da na njega instaliram LAMP. Tako bih u jednom virtualnom serveru imao sve što mi je potrebno za kreiranje veb sajta koji koristi PHPMySQL bazu podataka. Možete pomisliti zašto nisam izabrao Microsoft tehnologiju; razlog je jednostavan, hteo sam da izbegnem skupe licence Microsoft tehnologija i inače da smanjim sve troškove koliko je to moguće. Zatim sam krenuo da instaliram sve na svoju virtualnu mašinu.


( Azure - 2. How to Install LAMP - Ubuntu, Apache, MySQL and PHP on Microsoft Azure )

Kao što možete videti i na video-u, prosto sam se oduševio vlastitom talentu da brzo učim i kodiram i na PowerShall i na Bash terminalu. Da neko posmatrao sa strane moje brzo tipkanje u kasnim satima i u mračnoj prostoriji sa ugašenim svetlima, sve je izgledalo kao u nekom hakerskom filmu. Prednost virtualne mašine na Microsoft Azure portalu je u tome što možete da vašem radu pristupate sa više računara bez obzira gde ste, samo morate imati Internet konekciju. I bez obzira što vaš računar radi na Microsoft Windows 10 operativnom sistemu, vi radite na vašem serveru u Linux okruženju. Sve to me je nekako oduševilo i osećao sam se odlično jer ja zaista obožavam da kodiram i učim sve što ne znam. Jedna stvar što je za mene bila itekako nova jeste WordPress. I pored toga što nisam nikad koristio WordPress odlučio sam i da njega instaliram.


( Azure - 3. How to Install Wordpress on An Azure Virtual Machine )

E sad postavlja se pitanje da li WordPress treba da bude instaliran na virtualnoj mašini ili na hosting prostoru. Zatim mi je bilo potrebno mnogo vremena da podesim kupljeni domen da zameni adresu koju kreira i virtualna mašina i App servis. Kad sam i to uspeo da uradim, onda mi je cena svega toga privukla pažnju. Naime, iako još nisam ni kreirao ni prvu stranicu svog veb sajta, bez i jedne baze podataka i tabele, ispalo je da ja Microsoft korporaciji za tih 5 dana korišćenja Microsoft Azure servisa treba da platim oko $18 američkih dolara.


( Na Microsoft Azure platite ono i što se ne plaća )

Ako mene pitate to nije neki novac ali Microsoft Azure servise naplaćuje dnevno svoje troškove. Što znači da bi za jednu godinu ja trebao da platim minimum $1314 američkih dolara ako ne i duplo više.
Zato sam automatski sve izbrisao sa Microsoft Azure oblaka, pronašao domaćeg provajdera kod kojeg sam kupio domen, izabrao hosting paket i za samo $50 američkih dolara za celu godinu mogu da pravim svoj veb sajt kako god hoću. Jednostavno sve imam na cPanel-u što mi treba; uključujući i dobijanje besplatno sertifikata da mi je sajt bezbedan i da koristim sigurnosni protokol https.


( cPanel kod mog hosting provajdera )

Sva podešavanja su lepo objašnjena i moj novi veb sajt na adresi koji je još uvek u izradi možete pogledati na www.brilliantcoderzone.com Iz ovog svega navedenog jednostavno i sami možete shvatiti da vam se korišćenje Microsoft Azure servisa uopšte ne isplati. Da vi imate neku ogromnu korporaciju, čija infrastruktura i održavanje može da košta čitavo bogatstvo. Tada bi vam preporučio da koristite Microsoft Azure u svoje poslovanje, ili da imate potrebu da testirate neki svoj program ili igricu na drugačijim operativnim sistemima radi dokumentacije iste, to bi moglo i nekako proći; ali ovako se to ne isplati ni pomisliti. U svakom slučaju možete uzeti $200 američkih dolara i za par dana isprobati neke od servisa koje Microsoft Azure nudi, čisto da bi ste nešto novo naučili. Važno je učiti ali biti i informisan o svemu jer kao što vidite nedostatak informacija i znanja može da vas skupo košta.   



( Brilliant Coder Zone - www.brilliantcoderzone.com )









      

1 comment:

  1. $1314 američkih dolara zapravo i nije mnogo ukoliko se sagleda njihov standard. Problem se javlja kada nasa plata mora da plati nesto za njihov standard. ;)

    ReplyDelete