12/08/2016

Zaštitite decu od psihičkog zlostavljanja popularnih Jutjubera

Zaštita dece na Internetu podrazumeva fizičku, psihičku i moralnu bezbednost maloletnih lica tokom obavljanja svakodnevnih aktivnosti na Internetu poput surfovanja, četovanja, korišćenja društveno-socijalnih mreža i online igrica. Cilj je zaštiti decu od neprimerenih sadržaja, negativnih efekata korišćenja Interneta i podići nivo svesti i znanja o tome na koji način virtuelna stvarnost utiče na decu i dokle smeju da se upuštaju u digitalni svet, a da to bude bezbedno i bez posledica. Nažalost, najpoznatijim srpskim jutjuberima takva odgovornost ne pada ni na pamet. Ono što jutjuberima donosi popularnost, veliki broj poseta i pretplatnika na njihovim YouTube kanalima jesu upravo svađe i improvizacije i gluma istih kako bi se što više razvijao i aktivirao hejt – mržnja među maloletnim licima. Svoju odgovornost i ne pravdaju, jednostavno ih nije ni briga dok njihovi pratioci koji ih pravdaju tvrde da je to sve šala i da se sve to ne treba smatrati za ozbiljno. Na žalost prva stvar koju će te uočiti na većini popularnih YouTube kanala jeste ogromna količina vulgarnosti u komentarima koja prevazilaze i najbolesnije pedofilske umove koji se kriju iza lažnih profila i među decom glume takođe decu. Oni su uglavnom najbučniji u psovanju ističući se u broju lažnih profila i vodstvu hejtera dok ih druga deca slede i imitiraju. Lažni profili su im uglavnom pokriće jer veruju da ne mogu biti provaljeni i uglavnom služe za vređanje osoba posebno starijih osoba. Da stvar bude još gora ti isti jutjuberi koji su negde u nebesima, misleći da su nedodirljivi; jednostavno i ne brišu vulgarne komentare sa svojih kanala već su naprotiv i sami bez ikakve moralne odgovornosti skloni iznošenju vulgarnosti pred decom u svojim video snimcima; podstičući abnormalno ponašanje koje lako posle preraste do psihičkog zlostavljanja maloletnog lica, vršnjačkog nasilja ili čak samoubistva. Jutjubere to ne interesuje, bitne su im samo cifre.


 ( Jutjuber - osoba koja zarađuje novac na YouTube-u )

Oni jednostavno ne reaguju previše na komentare i na ljude koji ne broje svoje subskrajbere u hiljadama. Po njima to znači da ste vi niko. Svađe oni prepuštaju svojim lojalnim pratiocima zavedenoj deci i onima koji glume decu. Ukoliko je svađa dogovorena i nameštena tada se prozivaju preko svojih kanala. Bilo koji pokušaj roditelja da skrene pažnju na ponašanje popularnog jutjubera se uglavnom završi takvim napadom i psovkama i vulgarnim rečnikom na čoveka od kojekakvih lažnih profila da tek onda čovek svati kako bi prošlo njegovo dete koje bi se tu našlo slučajno a da nije deo ni jednog klana i iskaže svoje mišljenje. Svako dete tada postaje prvo žrtva psihičkog zlostavljanja i kad pokuša da se odbrani od hejt-a i kad se požali roditeljima uglavnom bude kažnjeno zabranom korišćenja Interneta. Možda je vreme da neko objasni jutjuberima da se pozovu na odgovornost i da se takvo njihovo ponašanje neće više tolerisati. Pravni sistem Republike Srbije krivično delo zlostavljanja i iskorišćavanja dece i putem Interneta reguliše Krivičnim zakonikom. Jedan od relevantnih dokumenata za zaštitu dece od nasilja je i Opšti protokol za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja koji je usvojila Vlada Republike Srbije.


Šta je vršnjačko nasilje?


Vršnjačkim nasiljem putem interneta naziva se podsticanje grupne mržnje, napadi na privatnost, uznemiravanje, praćenje, vređanje, nesavestan pristup štetnim sadržajima i širenje nasilnih i uvredljivih komentara. Dete žrtva izloženo vulgarnosti, pretnjama i emotivno rastrojeno postaje podložno i svim drugim lošim uticajima i napadima dok i samo se prepušta agresiji, depresiji i destruktivnosti iz straha da se ne razlikuje od drugih i ne bude odbačeno i maltretirano od istih. Vršnjačkim nasiljem uvek prethodi verbalno nasilje vulgarnošću pretnjama i ucenama; totalna emotivna i psihička nezainteresovanost i egzibicionizam dece koja vrše nasilje. Umesto da se dete žrtva momentalno spašava od dece koja se iživljavaju na njemu, drugi prisutni bez ikakvog sažaljenja prema drugom ljudskom biću snimaju njegovo omaložavanje i update-uju snimak na YouTube kanale i dele ga na Facebook grupama tipa „Mi koji mrzimo…“. Često vršnjačkim nasiljem žrtva dete proživljava i nosi posledice dugi niz godina ostajući u nemogućnosti da se prilagodi drugima i posle na neki način ostaje odbačeno. Ponekad traži spas u drugom okruženju. Ponekad se vršnjačko nasilje završi smrtnim ishodom.


( Aleksa Janković - žrtva vršnjačkog iživljavanja - Pomoć je izostala, a jedan mladi život je izgubljen. )
 
Tad uglavnom svi reaguju, kad bude kasno. Zato je dužnost svakog građanina da ne okreće glavu pred bilo kojom vrstom nasilja, posebno kad je u pitanju elektronsko nasilje i bez obzira koliko na početku može izgledati nekom nebitno. Pozivam roditelje da ne kažnjavaju svoju decu već nek prijave svaki YouTube kanal na kome se psihički zlostavlja bilo koje dete! Možete prijaviti YouTube-u, Ministarstvu Unutrašnjih Poslova i mnogobrojnim institucijama koje se bave zaštitom dece na Internetu!

Nema komentara:

Objavi komentar