05/08/2016

Ne propustite, kako da instalirate najveći Windows 10 Anniversary 2016 Update ?

Već smo dosta toga čuli i videli na mnogobrojnim Microsoft video prezentacijama šta nam se sve sprema i na čemu se sve radi kada je u pitanju Windows 10; trenutno najbolji operativni sistem na svetu. Kao što su i obećali u Microsoft-u, rok su ispoštovali i već danas dok pišem ovaj post, istovremeno skidam i instaliram najnoviji Windows update. Iako će ažuriranje ovog update-a ići nešto sporije s obzirom da danas u svetu 350 miliona ljudi koristi Windows 10, instalaciju update-a je moguće i u Srbiji izvršiti odmah i pored toga što se još ne pojavljuje kao stavka u Update & security u Settings-u Windows-a. Za mobilne uređaje ovaj update će malo da kasni ali je moguće da se pojavi još sledeće nedelje. Promene koje donosi novi update se najviše odnosi na sam pretraživač Edge, Cortana-u, čuveno Start meni dugme i sinhronizaciju notifikacija.


( Windows 10 - Settings )

Prvi korak koji treba da uradite je; ukucajte u Cortana Search TextBox-u Settings, zatim kliknite Settings i u Settings-u kliknite na Update & security. Pritisnite Windows Update karticu i ako sa vaše desne strane ne vidite stavku:
  • Feature update to Windows 10, version 1607
To ne treba da vas razočara, nego ispod pitanja "Looking for info on the latest update?", kliknite na link Learn more koji će vas odvesti na Microsoft web stranicu za Windows 10 update history. Zatim na web stranici kliknite na dugme Get the Anniversary Update now.

Šta se dešava dalje?

Pritiskom na dugme Get the Anniversary Update now, vi pokrećete Windows 10 Update Assistant koji prvo proverava koji verziju Windows 10 imate instaliranu na vašem računaru i da li ispunjavate hardverske zahteve. Ukoliko je sve u redu, dok Windows 10 Update Assistant radi svoj posao, vi ga možete minimizovati i nesmetano raditi na računaru, kao što ja pišem u isto vreme ovaj post. Priprema i preuzimanje fajlova može da potraje iako za samo instalaciju se očekuje oko pola sata sa nekoliko resetovanja.


( Windows 10 Update Assistant )

Takođe obratite pažnju da vam se kreira i ikonica Windows 10 Update Assistant na desktop-u prilikom rada navedenog asistenta. Ikonica je prečica za c:\Windows10Upgrade. Možete malo zaviriti i u navedeni folder da vidite šta vam se to prebacuje u računar.


( c:\Windows10Upgrade folder )

Kada se prebace svi neophodni fajlovi u navedeni direktorijum za update, prikazaće vam se sledeći prozor za prvo resetovanje računara. Takođe vam na raspolaganju stoji čitav sat vremena pre nego što se sam prvi put resetuje.( Zahtev za prvi restart Windows 10 Update Assistant-a )

Posle nekoliko resetovanja koja nećete toliko ni primetiti, sve se odvija na plavom ekranu; ali vremenski instalacija update-a je trajala 1 sat i 10 minuta nakon prvog resetovanja. Naravno to sve zavisi od vašeg računara i software-a kojeg imate instaliranog u vašem računaru. Bitno je da ne morate ponovo instalirati sve vaše programe kao kod nove instalacije Windows-a.


( Završen update i novi Start meni dugme )

Biće potrebno vreme da isprobam sve što se dobija novim update-tom, ali za početak sam se oduševio što mogu da pin-ujem tabove u Edge pretraživaču i kad zatvorim pretraživač i opet ga otvorim, moj tab je tu. Lično mislim da je ovo genijalno što su izmislili.


( Pin-ovana stranica bloga u levom gornjem uglu Edge pretraživača ) 
                                                    
Kako se Windows 10 Anniversary Update instalira, možete pogledati i u sledećem video-u: 


( How to install Windows 10 Anniversary Update - Step by Step guide )
 

Nema komentara:

Objavi komentar