Friday, May 20, 2016

Šta je to Hub?

Na ovo pitanje vam najbolje može odgovoriti tim Impact Hub Beograda, koji se nalazi u Makedonskoj 21 ulici u centru Beograda. Hub je inspirativno radno okruženje po principu fleksibilnog korišćenja coworking prostora i iznajmljivanja sala za konfrencije, radionice, male pozornice za nastupe ali i kancelarije za tim ljudi koji nameravaju da pokrenu startup ili jednostavno odličan prostor i za free-lancer-e. Hub je prvi put nastao još u Londonu 2005 godine i za deceniju je toliko napredovao da je postao ozbiljan preduslov uspeha velikog broja startup-ova. Postajanjem člana Impact Hub-a, vi automatski postajete umreženi sa svim Impact Hub-ovima u još 80 gradova u 49 država; zajedno sa još 11 000 članova. To takođe znači i ako ste član Impact Hub-a u Beogradu, vi sa vašom članarinom možete koristiti i prostorije Impact Hub-a; na primer u Beču.


( Impact Hub, Makedonska 21 Beograd )
                                           
Vas kao čitaoce mog bloga, znači većinom programeri; verovatno interesuje kakva je kompjuterska oprema i koliko je brz Internet u Hub-u. Međutim, Impact Hub nije programerski Hub, poput ICT HUB-a; koji pored radnog prostora pružaju i odgovarajući hardver i softver. Ali na žalost, posle moje prijave za ICT HUB, mene niko nije ni kontaktirao, dok su me u Impact Hub prijatno dočekali, skuvali kafu i porazgovarali sa mnom o svemu. Tako da vam o ICT HUB-u trenutno ne mogu reći ništa. Međutim, ukoliko posedujete i radite na vašem laptop prenosivom računaru; moji utisci su da je Impact Hub odlično mesto za rad, učenje i kreativnost. Nigde ne piše pravilo da morate biti okruženi samo programerima. Na primer, ako programirate igrice lepo bi bilo i da znate da dobro crtate. Jednostavno ste okruženi različitim tipovima poslovnih profila i članova koji mogu podeliti iskustva iz njihovih poslova. Pojedinjeni članovi Impact Hub-a su i stranci. Ukoliko ste deo nekog tima programera, onda u Impact Hub-u imate opciju da iznajmite vašu vlastitu kancelariju za celi tim i da je opremite kakvim god hoćete računarima i monitorima za vaš rad. Što se tiče interneta, brzi Internet vam je omogućen preko odlične Wi-Fi mreže. Takođe vam je na raspolaganju i štampač i mnoge druge usluge poput usluge profesionalnog fotografa koje naravno nisu uračunate u cenu boravka u Hub-u.

Koliko košta to zadovoljstvo?


Svaki Hub generiše svoje cene i mogu se razlikovati, od 60 evra mesečno pa na dalje. Trenutne cene u Impact Hub-u zavise prvenstveno od paketa, tj. koliko sati uzimate boravak za tri meseca unapred. Nije isto da li uzimate 40, 100 ili neograničeno sati mesečno ali ukoliko ne potrošite vaše sate oni se prenose u sledeći mesec. Svaki vaš ulazak i izlazak u Hub vam se verifikuje i ako promašite neki sat više to ne znači da će vas zbog toga odmah izbaciti napolje. Vi ste tamo sa ljudima i sa njima se možete dogovoriti o svemu. Što se tiče iznajmljivanje kancelarija to već ima neku veću cenu.  


( Prostorija Impact Hub-a )

Da li se može iznajmiti sala za konferenciju u Impact Hub-u?

Naravno da može; postoji posebna sala koja se može iznajmiti za konferencije. U Impact Hub-u možete organizovati razne događaje, prezentacije i kreativne radionice. Čak i vaši klijenti mogu doći da vas posete. U Impact Hub-u možete čak i da se tuširate ukoliko putujete biciklom i oznojite se. Ukoliko konzumirate cigarete u Impact Hub-u imate terasu gde je dozvoljeno pušenje, dok možete i na terasi da koristite laptop. Postoji i izdvojeno mesto ukoliko želite da na primer koristite Skype. Sve u svemu ukoliko ste u mogućnosti i imate nameru da programirate u prijatnoj atmosferi nekoliko sati dnevno, onda vam definitivno preporučujem Impact Hub. Sedenje po kafićima sa Wi-Fi konekcijom definitivno nije zamena.



( Prostorija Impact Hub-a )



No comments:

Post a Comment