21/12/2015

MBS: Prvi korak, donošenje pravih odluka

Većina ljudi će se složiti sa mnom, da je prvi korak najvažniji, ali je takođe bitno i ne odustati na njemu. Prvi korak su uvek odluke i nikad nije svejedno kakvu ste odluku doneli i primenili u svom životu. Kad radite u nekoj velikoj dobro organizovanoj kompaniji, posao programera je da programira ono što mu vođa tima dostavi kao task – zadatak. U takvim slučajevima programeru je sve servirano i određeno šta i kako da programira, precizno prema projektu. Projekat je najčešće pravljen u UML - Unified Modeling Language - objedinjenom jeziku za modelovanje. Često programer nema ni uvid u projekat; već se sve svodi na task-ove, pravila, standarde, merenja programerske efikasnosti i rokove. Tada programer nema potrebe da se bavi design-om ili da razmišlja na koji način je najbolje da organizujete tabele u bazi podataka jer to nije njegov posao. Većina programera teži takvom poslu radi novca iako je tada kreativnost isključena jer u suštini takav posao se odrađuje i vremenom programer u takvoj organizaciji postajete zamenjiva roba ali ima  veliku platu pa se niko ne žali.  


( Programeri na radnom mestu u organizovanoj kompaniji )

Međutim, postoji većina firmi, verovali vi ili ne; gde programer mora sve da radi i da se snalazi bez ikakve organizacije ili bilo čega. Pa onda umesto novog računara visokih performansi, na poslu ga čeka star računar koji ne bi ste dali ni detetu da se igra. I dok se od njega očekuje da uradi neke stvari koje ponekad nisu ni razumne, jer njegov šef nije programer; on je pored mnoštva obaveza koja nemaju veze sa njegovim radnim mestom; primoran da većinu programerskog posla obavlja i kod kuće na njegovom računaru. Zato se kaže da programer nema radno vreme. U takvim firmama  programer često radi duplo radno vreme po ceni od jednog, dok mu je plata poslovna tajna i mnogo češće mala. 

MBS nije posao, ali će vam pomoći bez obzira čime se bavite. Za početak MBS shvatite kao hobi jer kad bi vam rekao da i sa delimično isprogramiranim MBS-om možete ostvariti ogroman novac, vi to ne bi ste razumeli. MBS programirate po vašoj volji, vašim sposobnostima, kreativnošću, vašim potrebama, radite vašim tempom, isključivo radi vas i što je najbitnije učite programiranje mnogo razumljivije i učite kako sve stvari funkcionišu. Najviše vremena će te provoditi u razmišljanju, traženju materijala za vaš sistem i unosu podataka u tabele da bi vaš MBS bio što efikasniji. Svaki trud na vašem MBS će vam se isplatiti više nego što sanjate.

Kakve MBS zahteva odluke da donesemo? MBS kao moja ideja, ličnog sistema asistenta, počela je još pre deceniju, kad sam prvi put pročitao knjige Brian Tracy-ja, Robert Kiyosaki-ja, Tony Buzan-a, Bill Gates-a i mnogih drugih. Tada sam prvi put imao želju da isprogramiram svoj vlastiti sistem koji će se baviti pozitivnom psihologijom, finansijskom inteligencijom, super pamćenjem i svime što me interesuje i što mi može pomoći u životu. Međutim, moje poznavanje programiranja nije bilo na visokom nivou kao danas; mnoge stvari u programiranju nisu mogle da se isprogramiraju kako sam ja želeo i najveća kočnica je bila konstantno dvoumljenje oko mnogih stvari dok u svemu tome nije postojao ni jedan Manuel ni njegov blog da mi bar kaže kako da ne lutam. Rezultat svega bio je desetine pokušaja da se isprogramira MBS prema mojim željama i uvek sam programirao MBS ponovo i ponovo, sve iz početka i često mesecima nisam ništa radio na njemu. Ono što me je najviše mučilo su bila najprostija pitanja:

Na kojoj platformi da pravim MBS, koja je najbolja?


Na kom programskom jeziku da programiram MBS, koji je najbolji?

Na kom jeziku, srpskom, engleskom, nemačkom ili na 100 jezka da koristim MBS?

Da li MBS treba da se programira kao veštačka inteligencija, igrica, Windows form, WPF, ASP.net ili App?

Da li da koristim baze podataka ili da celi sistem baziram na enkriptovanim binarnim datotekama?

Koju bazu podataka ili više njih da koristim?

Koji pristup bazama podataka da koristim: direktni, Dataset ili ADO.NET Entity Model?

Itd.


Zatim tu je bilo mnogo dvoumljenja po pitanju šta je najbolje za pamćenje i učenje; skupljanje malo precizno određenih informacija ili što više; često nebitnih? Kako MBS da mi pomogne, da proširim svoje mentalne potencijale, da na primer mogu rešiti svaki kviz; ukrštenicu ili da završim fakultet sa svim desetkama? Znao sam samo da su to sve tehnike učenja, koje ja ne poznajem. I kako finansijska inteligencija meni može pomoći da budem finansijski nezavisan?

( Profit je uvek rezultat finansijske inteligencije )

Možda odgovori na ovakva pitanja mogu vama izgledati lako i jednostavno, ali činjenica je da su meni trebale godine istraživanja, stotine knjiga, učenja i to često na engleskom jeziku da nađem prave odgovore. Ovo su neki od njih; mada vi možete imati svoju alternativu i početi sa nekom skromnijom konfiguracijom. Bitno je da imate u vidu da se sistem vremenom širi i razvija.

MBS koristi uvek najnoviju Windows 64-bit-nu platformu.

MBS se programira i radi na desktop računaru sa jednim procesorm 2.70 GHz, RAM 6 GB, HDD 1 TB, grafičkom kartom 1GB i na monitoru od 27 inch-a do prelaska u budućnosti na radnu stranicu sa mnogo većim kapacitetima.

MBS se programira uvek u najnovijem Visual Studio Community.

MBS se programira u C# programskom jeziku.

MBS se programira kao WPF rešenje sa više projekata.

MBS koristi jednu MSSQL 2012 bazu podataka.
 

MBS ne koristi MSSQL Back Up, već celu bazu podataka zajedno sa celim rešenjem kopira na USB fleš arhive i na Microsoft-ov OneDrive folder, posle svakog dograđivanja i upotrebe sistema.

MBS koristi ADO.NET Entity Model pristup podataka.

MBS koristi engleski jezik kao glavni jezik, sa pomoćnim jezicima nemačkim i srpskim.

MBS koristi fiksirane, transparentne window-e i vlastite stilove.

MBS za početak ne koristi enkripcije podataka.


Sve u svemu dobro razmislite o svim ovim stvarima pre nego što krenete u realizaciju.

Nema komentara:

Objavi komentar