Sunday, June 21, 2015

Elementary OS – Najlepša Linux distribucija

I pored toga što je Ubuntu najbolja Linux distribucija po svim statistikama, postoje korisnici koji bi voleli da je taj Ubuntu malo lepši. Tako je nastala najlepša distribucija Linux-aElementary OS, koji je zasnovan na Ubuntu ali je namenjen korisnicima koji vole umetnost i estetiku. Ukoliko ste iskusni korisnik Linux-a i poznajete dosta distro-va, možda odmah nećete primetiti tu lepotu, ali verujte ona postoji, tu je među finesama. Jednostavno Elementary OS vam ne dolazi sa instaliranim mnoštvom programa, već kako mu i samo ime kaže samo najosnovnijim, ali će te sigurno primetiti perfekciju na sitnim detaljima. Trenutno zadnja verzija distribucije je izašla 11 aprila 2015 godine, kodnog imena "Freya". Bazirana je na kernel-u 3.16, GTK 3.14 i Vala 0.26 programskom jeziku. Izuzetno je brza i stabilna distribucija. Za njenu lepotu je definitivno zadužen odličan izbor OSX dock-a i doslednost OCX-a u dizajnu. Zatim tu je i Chrome OS Menu, GNOME shell panel, Multiple Workspace i naravno odlična funkcionalnost Ubuntu System Settings-a i Software Center-a.


( Elementary OS, Freya )


Instalacija Elementary OS-a vam je ista kao kad instalirate Ubuntu. Čeka vas poznati Ubuntu installer koji možete videti kod svih Ubuntu derivata i za Multiboot loader je takođe izabran GRUB. Da bi ste pravilno i uspešno instalirali Elementary OS pored vašeg Windows-a obavezno prostudirajte kako se instalira dual boot Windows i Ubuntu ovde. Ako treba zapišite kako ćete set-ovati svaku od particija. Samo tako će vam instalacija Elementary OS-a proći kao od šale. Prva stvar koja će vam biti neobična je što Elementary OS nema opciju minimize aplikacionih prozora. Zato ćete više koristi Multitasking View.

Šta je Multitasking View?  


Multitasking View, prva ikonica na toolbar-u na dnu ekrana vam omogućava da sa lakoćom, samo na pritisak + dugmeta, otvorite novi desktop. Tako npr. umesto da minimizujete neki aplikacioni prozor na kom ste radili jednostavno ga ostavite i otvorite novi desktop. MultitaskingElementary OS-u je nadmašio sva očekivanja svojom jednostavnošću i perfekcijom. Nećete ni osetiti sa kojom lakoćom prelazite sa desktop-a na drugi desktop ili otvarate novi. Čak i Ubuntu može da mu zavidi.


( Multitasking View, Elementary OS )

Za razliku od drugih Linux distribucija, Elementary OS kao svoj default-ni Internet browser koristi Midori 0.5.10. On je programiran takođe u Vala ali i u C programskom jeziku. Midori inače na japanskom znači zeleni. Izuzetno je jednostavan i brz web browser. Za razliku od sličnih browser-a nećete imati potrebu da dodatno instalirate plug-inove da bi ste gledali video-a na Youtube-u. Pored njega možete da instalirate i druge Internet browser-e. Npr. ja imam naviku da koristim Google Chrome, i za mene je Chromium uvek default browser na Linux distribucijama zbog svih njegovih mogućnosti koje pruža. Ali ponekad je on spor zbog svih dodataka i gadget-a. Tada Midori dolazi do izražaja.


( Midori, Elementary OS )                    

Sledeća ikonica na toolbar-u vam je prečica za Geary. To vam je jednostavan IMAP Mail Client za GNOME 3, koji vam omogućava proveravanje novih poruka, trajno brisanje poruka sa servera, kreiranje i brisanje poštanskih sandučića, podešavanje zastavica i čitanje atributa email-ova. Pored modernog i lepog interfejsa dodao bih samo da Geary podržava Gmail, Yahoo i druge popularne IMAP servise.


( Geary, Elementary OS ) 

Calendar je aplikacija vam ne služi samo da bi ste videli kalendar na računaru. Nego CalendarElementary OS vam omogućava da isti kalendar integrišete sa Google Calendar-om na Internet-u. Google Calendar je jedan od najkorišćeniji kalendara u svetu jer vam čuva zapise i kad vam je računar pokvaren. Možete da mu pristupate sa bilo kojeg uređaja i mesta sa Internet konekcijom. Kad vam je kalendar integrisan sa Google Calendar-om tada lako možete, pristupiti, dodati, menjati i brisati zadatke koje ste naveli na Google Calendar-u preko vašeg Calendar-aElementary OS-u. Podešavanje se vrši jednostavno preko Settings-a.  



( Calendar, Elementary OS )


Sledeća ikonica Music na toolbar-u nije prečica za folder Music kako bi ste na prvi pogled pomislili. Takođe nije ni Noice Audio Player, inače default-ni Elementary OS audio player u prošloj verziji Elementary OS-a. Zamenjen je sa Music 0.3.1 programom Corentin Noël-aNoice je inače brz GTK 3 audio player sa fokusom na muziku i biblioteke. Odličan je za opsluživanje i spoljnih uređaja poput iPod-a i iOS-a. Podržana mu je sinhronizacija sa muzikom na Android uređajima. Sa njim je bilo moguće i CD ripping i mnogo toga, tako da Music 0.3.1 je od svega toga samo jednostavniji.   


( Music, Elementary OS )

Videos nije prečica za GNOME video player, tačnije media player poznat pod imenom "Totem". On je programiran u C programskom jeziku, bogat plugin-ovima, koristi GTK+ i Clutter toolkits. Jednostavno je podržavao video formate za koje verovatno nikad niste ni čuli. Videos je sad jednostavno Audience 0.1.0.1, jednostavna zamena koja uglavnom podržava što i njen predhodnik. Celi zvanični opis za ovaj novi player možemo svesti na jednu rečenicu. "Moderan video player".  


( Videos, Elementary OS )

Šta se krije iza Photos prečice na toolbaru?

Iza nje se ne krije Shotwell Photo Management , već njegov naslednik Photos 0.1 kompanije Yarba Foundation. Kao i Shotwell Omogućava vam da import-ujete slike sa diska ili kamere, organizujete vremenski bazirane događaje, organizujete Tag-ove i folder-e. Možete gledati slike u fullscreen mode-u ili rotirati i seći. Možete gledati slike kao slideshow. Omogućava vam da share-ujete slike na poznate web service-e poput Facebook-a ili Flickr-a. On je sad nastavak Shotwell-a.



( Photos, Elementary OS )              

Sledeća ikonica na toolbaru vam je System Settings i on je isti kao i u Ubuntu. Preko njega lako možete da pristupate svim osnovnim podešavanjima. I druge korisne stvari su preuzete iz Ubuntu-a.  


( System Settings, Elementary OS )

Elementary OS koristi Ubuntu Software Center, koji je pre svega nastao da bi se smanjio šok za nove korisnike koji migriraju sa Windows-a. Software Center asocira na Google Play aplikaciju koja je inače poznata skoro svim mobilnim korisnicima. Ubuntu Software Center je zaista nešto najbolje što je napravljeno u Linux-u, s obzirom koliko je korisna aplikacija za instaliranje mnoštva software-a različitih autora i kompanija. Npr. takvu aplikaciju nemate u Fedora Linux distribuciji i tada morate tačno unapred znati šta, koje file-ove i sa kojeg repository-a instalirate aplikacije, ali pod uslovom da vam je link za download i dalje aktivan. Sa Software Center je to sve automatski, imate i opis aplikacije i rejting čak i cenu ukoliko software nije besplatan. Sve što hoćete da instalirate, prvo to pokušajte preko Software Center jer kod nekih aplikacija poput Chromium-a data je mogućnost da ujedno instalirate i plugin-ove i druge dodatke, za koje verovatno ne bi ste ni znali da idu uz instalaciju Chromium-a.          


( Software Center, Elementary OS )

Zadnja ikonica Software Updater nije uvek prisutna na toolbar-u. Čim instalirate Elementary OS pritisnite ovu ikonicu kako bi ste izvršili automatski update svih programa. Obratite pažnju da će vam se automatski update-tovati i GRUB. Posle update-ta ikonica će se skloniti sa toolbar-a dok opet ne skupi file-ove za update.     


( Software Updater, Elementary OS )

Što se tiče ostalih aplikacija, u levom gornjem uglu kliknite na Application i tu će te pronaći prečice za sve programe koje imate instalirane. I pored toga što Elementary OS ima za cilj da se u budućnosti što manje koristi Terminal, Terminal 0.3.1.2 je mnogo estetski lepši nego TerminalUbuntu iako im je funkcionalnost ista. 


( Terminal, Elementary OS )

I za kraj bi još napomenuo na jednu neobičnost kod Elementary OS-a. Naime kod Elementary OS-a nemate onu čuvenu ikonicu Trash ili Recycle Bin. Nego do nje možete pristupiti preko Files 0.2.0.1, kako Elementary OS naziva File Manager u vidu direktorijuma i tu je isprazniti.


( Files, Elementary OS )

Pogledajte ostale aplikacije u Application poput Calculator-a i drugih. Ukoliko ste prešli sa neke druge Linux distribucije, zasucite rukave da ponovo instalirate sve one programe na koje ste navikli. Uživajte u najlepšem distro-u.  



   





No comments:

Post a Comment