10/05/2015

Šta vas lažu po Linux forumima?

Najbolja i po meni najvrednija stvar na Internetu u Srbiji su mnogobrojne Linux zajednice i forumi koje u suštini nemaju veliku medijsku pažnju, ali definitivno postoje. Skoro svaka Linux distribucija ima neku svoju malu zajednicu u kojima nema isticanja ličnih imena i pojedinaca nego svi zajedno doprinose zajednici koju zastupaju u cilju da približe i doprinose razvoju svesti slobodnom  software-u. Pored foruma koji isključivo nude podršku za određenu distribuciju, čak i za različita okruženja postoje dosta slobodnijih i manjih foruma koji se na neki svoj neiskusan način trude da edukuju i upute građene u svrhu korišćenja Linuksa, slobodnog software-a i programiranja. Bez obzira šta vi mislili, njihov glas se itekako čuje.


( Namećanje rivalstva između Windows i Linux korisnika )

Mnogi građani i studenti koji žele da sutra uđu u poslovni svet programiranja prepoznaju ovakve forume i traže savete upravo od njih. Na žalost, čak i iz najboljih namera, vezani za Linux platformu savetuju ljude pogrešno.



Ja sam prvi taj koji kaže učite ljudi sve programske jezike, nemojte se nikad ograničavati. Radite to iz radoznalosti i iz zadovoljstva. Međutim na Linux forumima stalno neke podele, ne poznavanje programerske tematike, etiketiranje korisnika dok i sami koriste Windows.

Ja koristim i Windows i Fedoru, KDE okruženje i mogu malo preći i na Linux Mint i opet se vratiti na Fedoru, to je stvar mog izbora i zadovoljstva. Kad imam priliku volim da istražujem i Macintosh računare. Nigde ne piše da neko treba da se ograniči na jedan operativni sistem i samo njega da koristi.   

                                               
 ( Ispis teksta na Terminalu )
                                                 
Ko kaže da vam ne treba .NET tehnologija? Danas je retkost čak i u Srbiji i zamisliti ozbiljan projekat bez .NET tehnologije. To vas najviše čeka kad se zaposlite.

PHP može biti nekom bolje rešenje od ASP .NET-a, ukoliko imate manje web stranica, međutim kad radite sa velikim projektima ASP .NET je mnogo bolji.

Možete programirati C programski jezik i u VisualStudio .net-u, ako se poslužite malim trikom. Kad pokrenete projekat za C++ rešenje, izmenite fajl u kom pišete kod iz *.cpp u *.c   

Savetovati ljude da pišu kod bez IDE-a kako bi više naučili je smešno. Onaj ko programira taj i greši. IDE je najbitnije programersko okruženje i od njega itekako zavisi vaš program.

.Net Framework je biblioteka hiljade klasa, da vi ne bi ste morali da programirate ono što su već drugi isprogramirali do savršenstva. Vaše je samo da referencirate klasu i pozovete metodu koja vam treba, bez obzira da li pravite aplikacije za konzolu, Windows Form-e, WPF, igrice, tablete i mobilne uređaje.

Najbitnija stvar u nekom projektu je baza podataka i način na koji pristupate toj bazi. Od tog najviše zavisi koliko i kako će te pisati kod.  

Svaka čast što sve imate na Internet-u, poštujem svakog ko je samouk, ali edukacija od stručnjaka u školama je najbolji izbor i podrška. Samouk budi u slobodno vreme. Učite engleski i čitajte pored starih i novije knjige. 

Hvala svima na forumima koji održavaju linkove i na staru informatičku literaturu i tutorijale!       


Nema komentara:

Objavi komentar