Monday, April 13, 2015

Kako da napravim blog na Blogger-u?

Koji povod bi ste vi imali da uopšte pravite blog i da blogujete, zašto baš Blogger? To je stvar vašeg ličnog  izbora! Mada izabrati Blogger nije baš naivna odluka. Besplatan je, ne ograničava vas i iza njega stoji Google. To znači da ste automatski sinhronizovani i sa drugim Google-ovim uslugama.

Za početak vam je potrebno da imate otvoren Gmail nalog jer sa email-om na @gmail.com vi imate sinhronizovan pristup za sve što nudi Google. Pa krenimo redom ili izaberite samo ona podešavanja koja vas interesuju.

KAKO DA NAPRAVIM BLOG?
KAKO DA IZBRIŠEM BLOG?
KAKO DA NAPRAVIM STRANICU?
KAKO DA IZBRIŠEM STRANICU?
KAKO DA IZMENIM STRANICU?
KAKO DA NAPRAVIM POST?
KAKO DA IZBRIŠEM POST?
KAKO DA IZMENIM POST?
KAKO DA OMOGUĆIM KOMENTARE?
KAKO DA IZMENIM NAVIGACIONI BAR?
KAKO DA ISKLJUČITE NAVIGACIONI BAR?
KAKO DA IZMENITE NAZIV VAŠEG BLOGA, OPIS I SLIKU U ZAGLAVLJU?
ŠTA JE GADŽET?
KAKO DA NAPRAVITE MENU BAR?
KAKO DA PROMENIM ŠABLON?
KAKO DA PROMENIM BACKGROUND SLIKU I BOJE ŠABLONA?
KAKO DA PRILAGODIM ŠABLON ZA MOBILNE UREĐAJE?
KAKO DA UMETNEM KLJUČNE REČI I OPIS U HTML?
KAKO DA PODESIM SVOJ DOMEN NA BLOGU?
KAKO DA ZAŠTITIM SVOJ BLOG AUTORSKIM PRAVIMA?



KAKO DA NAPRAVIM BLOG?

Unesite u vaš Address bar www.blogger.com ili kliknite link i odmah možete da počnete. Ja sam navikao na engleski jezik, ali da većini ne bi bilo komplikovao podesimo Blogger na srpski jezik. U desnom gornjem uglu otvorite Combobox i izaberite srpski.


Sa vaše leve strane, pritisnite dugme „Novi Blog“, otvoriće vam se forma. U njoj unesite naziv vašeg bloga a zatim blog adresu, koja takođe treba da asocira na naziv vašeg bloga. Obratite pažnju na kvadratić posle unosa blog adrese.

  • plavi znači da je sve u redu i da je adresa vašeg bloga dostupna.
  • žuti znači da je adresa vašeg bloga nedostupna, da je zauzeta.
  • crveni znači da adresa vašeg bloga nije podržana ili nije važeća.
Kad unesete blog adresu koja je dostupna, i vaš kvadratić bude plavi, pređite na sledeći korak i izaberite prvi šablon „Jednostavno“. Pritisnite dugme „Napravi Blog“. Kliknite na naziv vašeg bloga,  na „Podešavanja“, zatim na „Osnovno“. Tu podesite naziv, opis i privatnost vašeg bloga.



Pritisnite dugme „Prikaži Blog“ i blog će izgledati slično kao na slici.


Možete imati više blogova, jednostavno ponovite sve isto!


KAKO DA IZBRIŠEM BLOG?

Kliknite na blog koji želite da obrišete. U meniju kliknite na „Podešavanja“, zatim na „Drugo“ i kliknite „Izbriši Blog“.


Kad kliknite na link „Izbriši Blog“, vi možete pre brisanja i izvesti vaš blog.


Potvrdite brisanje, i pored toga što ste obrisali blog, vama ostaje mogućnost dugme „Opozovi Brisanje“ koje vam omogućava čak 90 dana da vratite vaš blog nazad, ukoliko se predomislite.



KAKO DA NAPRAVIM STRANICU?

Kliknite na naziv vašeg bloga i dobiće te Menu svih opcija koje su vam potrebne za dizajn i prepravku vašeg bloga.


Kliknite na „Stranice“, zatim na dugme „Nova Stranica“, unesite naziv stranice „O BLOGU“. Zatim na stranici napišite neki tekst koji će te kasnije izbrisati. „Ovde pišete tekst o vašem blogu.“


Sa desne strane vašeg Screen-a, pritisnite „Sačuvaj“, zatim „Objavi“, pa se vratite na Menu tako što će te ponovo kliknuti na naziv vašeg bloga ili na dugme „Back“ vašeg browser-a.   


Kao što vidite na slici, link ka vašoj stranici „O BLOGU“ će se pojaviti kao jedna stavka. Vi možete sad napraviti i drugu. Kliknite dugme „Nova Stranica“, nazovite je „O AUTORU“, takođe napišite neki tekst koji će te izbrisati; „Ovde pišete tekst o vama.“. Sačuvajte vašu drugu stranicu, kliknite na naziv vašeg bloga, i opet sve to ponovite još jednom, sa vašom trećom stranicom koju će te nazvati „KONTAKT“. Možete uneti tekst „Ovo je kontakt stranica.“



KAKO DA IZBRIŠEM STRANICU?

Kliknite na naziv vašeg bloga, sa vaše leve strane Screen-a, na meniju; kliknite na stranice, čekirajte stranicu koju hoćete da izbrišete, i kliknite link „Izbrišite stranicu“. Pitaće vas da li ste sigurni da želite da obrišete stranicu. Potvrdite, i stranica je izbrisana. Ukoliko želite da izbrišete više stranica, samo čekirajte sve stranice koje hoćete da izbrišete i kliknite „Izbrišite stranicu“. Imajte u vidu da jednom izbrisana stranica se ne može opozvati kao što možete blog.



KAKO DA IZMENIM STRANICU?

Ukoliko niste na stranici „Stranice“ vašeg bloga; kliknite na naziv vašeg bloga i u meniju kliknite „Stranice. Kad vidite vaše stranice, dovoljno je da primaknete mišem na stranicu koju hoćete da izmenite, kliknite link „Izmenite stranicu“, ili još jednostavnije kliknite na naziv vaše stranice.



KAKO DA NAPRAVIM POST?

Kliknite na naziv vašeg bloga i dobiće te Menu svih opcija koje su vam potrebne za dizajn i prepravku vašeg bloga. Kliknite na „Postovi“, zatim na link „Novi post“, unesite naziv posta, kao npr. „Ovo je vaš post“. Zatim na stranici napišite neki tekst koji će te kasnije izbrisati. „Ovde pišite i uređujete sve što želite da sadrži vaš post.“.


Postove možete da pišete i uređujete u Post Editoru, ali većina ljudi koristi Microsoft Word sa proverom pravopisa. Bez obzira koliko ste dobri u pisanju, sve što više pišete više će te i da grešite i verovatno će te i pored ispravljene sintakse reči, više puta uređivati svaki vaš post. Jednostavno vaše tekstove otkucajte u Microsoft Word-u, pa kopirajte u Post Editor-u, zatim umetnite fotografije, linkove i sve što smatrate da vaš post treba da sadrži. Sačuvajte promene i objavite post.


KAKO DA IZBRIŠEM POST?

Kliknite na naziv vašeg bloga, u meniju kliknite na „Postovi“, izaberite post koji hoćete da izbrišete, čekirajte ga i kliknite link „Izbriši“.



KAKO DA IZMENIM POST?

Kliknite na naziv vašeg bloga, u meniju kliknite na „Postovi“, izaberite post koji hoćete da izmenite i kliknite na njega.



KAKO DA OMOGUĆIM KOMENTARE?

Komentari su po defaultu omogućeni. Ukoliko želite da omogućite ili ne omogućite komentare, kliknite naziv vašeg bloka, post ili stranicu, i kliknite na opcije.



KAKO DA IZMENIM NAVIGACIONI BAR?

Kad pokrenete vaš blog, vi imate pri vrhu navigacioni bar, misli se na navigacioni bar sa kojim uređujete vaš blog i preko koga možete da pristupate opcijama vašeg bloga. On je po defaultu providan ali ako želite da to izmenite kliknete na naziv vašeg bloga da bi ste pristupili meniju sa opcijama za podešavanje bloga na vašoj levoj strani Screen-a. Kliknite na „Izgled“.  Pojaviće vam se dizajner šablona koji samo na prvi pogled može da izgleda komplikovano, inače je sasvim jednostavan.


U gornjem desnom uglu dizajnera, pronađite kvadratić na kom piše „NavBar“, kliknite na link „Izmeni“ i otvoriće vam se nova forma za konfigurisanje navigacione trake .


Kliknite na prvu opciju „Plava“, zatim sačuvajte promene. Na desnom gornjem uglu vašeg Screen-a kliknite na dugme „Sačuvaj Raspored“ i promene koje ste uneli u šablonu dizajnera će biti sačuvane. U levom gornjem uglu kliknite na dugme „Prikaži Blog“.


KAKO DA ISKLJUČITE NAVIGACIONI BAR?

Kliknite na naziv vašeg bloga, u meniju kliknite na „Izgled“, zatim u desnom uglu šablon dizajnera, na kvadratu „NavBar“, kliknite na link „Izmeni“, i odaberite opciju  „Isključi“. Sačuvajte promene.



Kliknite na dugme „Prikaži Blog“.



KAKO DA IZMENITE NAZIV VAŠEG BLOGA, OPIS I SLIKU U ZAGLAVLJU?

Kliknite na naziv vašeg bloga, u meniju kliknite na „Izgled“, zatim u šablonu dizajnera, na kvadratu „Naziv Vašeg Bloga“, kliknite na link „Izmeni“.



Podesite naslov, opis i ako želite stavite sliku. Sačuvajte promene.





ŠTA JE GADŽET?

Gadžet će te najbolje shvatiti ako ga zamislite kao neki programčić koji zasebno nudi neku funkcionalnost. Zatim izborom određenog gadžeta vi tu funkcionalnost imate i na vašem sajtu ili blogu. Google nudi svoje osnovne gadžete, ali vi možete da koristite i stotine drugih. Na primer ako vam treba na vašem blogu da se vaši tekstovi mogu čitati i na drugom jeziku. Ne morate vi vaše tekstove prevoditi, nego ugradite gadžet Translator i kad vaši posetioci izaberu određeni jezik svi vaši tekstovi će biti na jeziku koji je vaš posetilac izabrao. Gadžeti se postavljaju na određenim delovima vašeg bloga. Kliknite na naziv vašeg bloga, u meniju kliknite na „Izgled“ i u šablon dizajneru prvo odlučite gde tačno na vašem blogu će da stoji koji gadžet. Kliknite na „Gadžet“ i izaberite koji gadžet želite da ugradite, zatim pritisnite plus, dodaj.    


Na jednom mestu vašeg bloga možete imati više gadžeta, i prevlačenjem mišem istih u šablon dizajneru možete da ih poredate kako vama odgovara.


KAKO DA NAPRAVITE MENU BAR?

Da bi ste imali Menu Bar na vašem blogu, potrebno je da prvo napravite stranicu za svaku stavku koju vaš meni bar treba da linkuje. Ako pratite ovaj tekst redom, mi smo već napravili stranice; o blogu, o autoru i kontakt stranicu. Ako ne, pogledajte kako se prave stranice. Sad kad imate stranice, kliknite na naziv vašeg bloga, kliknite na „Izgled“, i ispod vašeg zaglavlja u dizajneru šablona, kliknite na link „Dodaj Gadžet“.



Izaberite gadžet „Stranice“ i konfigurišite listu vaših stranica, poredajte redosled stranica na listi kojim redom želite da se vide na vašem blogu. Sačuvajte promene.



KAKO DA PROMENIM ŠABLON?

Kliknite na naziv vašeg bloga, zatim na „Šablon“. Zatim kliknite na „Primeni na blog“. Npr. ovako izgleda kad promenimo u našem primeru „Jednostavno“ šablon na „Prozor na slici“ šablon.



KAKO DA PROMENIM BACKGROUND SLIKU I BOJE ŠABLONA?

Kliknite na naziv vašeg bloga, zatim na „Šablon“. Zatim kliknite na „Prilagodi“ za sve što želite da menjate na šablonu. Kliknite na „Pozadina“ i promenite sliku. Za detaljnije promene kliknite na „Napredno“.  



KAKO DA PRILAGODIM ŠABLON ZA MOBILNE UREĐAJE?

Ukoliko želite da se vaš blog vidi na mobilnim telefonima kao na računaru ili da primenite za mobilni drugačiji šablon kliknite na naziv vašeg bloga, zatim na „Šablon“ a zatim na dugme „Prilagodi šablon za mobilne uređaje.“  Po defaultu Blogger ne koristi isti šablon za mobilne uređaje koji ste verovatno vi izabrali. Zato morate u opcijama da to omogućite.



KAKO DA UMETNEM KLJUČNE REČI I OPIS U HTML?

Ključne reči i opis vašeg posta ili stranice se na Blogger-u podešavaju na šablonu. Zato kliknite na naziv vašeg bloga, zatim „Šablon“. Kliknite na izmeni HTML i unesite ovaj kod sa slike koji prethodno trebate prepraviti za vaše potrebe. Kod unesite između <header> i <title> tagova.
Međutim pitanje je koliko dugo ćete moći ubacivati ključne reči s obzirom da se sve kucaju u jednoj HTML stranici. Zato bolje obratite pažnju na oznake sa vaše desne strane prilikom pisanja posta.    



KAKO DA PODESIM SVOJ DOMEN NA BLOGU?

Kliknite na svoj blog, zatim na „Podešavanja“ i onda na „Osnovno“. Kliknite na link „Podesi URL nezavisnog dobavljača za blog.“  



Ukucajte ime vašeg domena kog ste kupili kod vašeg provajdera. Npr. www.manuelradovanovic.com


Sačuvajte promene i dobiće te grešku.


Pronađite web stranicu vašeg provajdera kod koga ste kupili vaš domen, pozovite tehničku službu. Kopirajte kompletnu grešku i što većim slovima je zalepite na email i pošaljite tehničkoj službi. Oni će vam sve podesiti kod njih i kad vam odgovore da je sve podešeno, vi ponovo unesite vaš domen.


KAKO DA ZAŠTITIM SVOJ BLOG AUTORSKIM PRAVIMA?

U zavisnosti koja autorska prava ste izabrali za vaš blog, ta prava će te implementirati na vaš blog. Creative Commons vam omogućava da na jednostavan, besplatan način odredite koju od licencu želite da implementirate na vaš sajt ili blog. Ispunite formular ovde i on vam generiše kod koji treba da dodate vašem blogu. Kopirajte taj generisani kod. Implementiranjem tog koda vi ste zaštitili vaša autorska prava. Zaista jednostavno.  

Kliknite na naziv vašeg bloga, kliknite na „Izgled“, zatim na „Dodaj Gadžet“ u šablonu dizajnera, negde pri dnu gde vam odgovara. Ubacite gadžet „HTML/JavaScript“.


Iskopirajte vaš generisani kod i sačuvajte promene.


Obaveštenje o vašim autorskim pravima će se videti na vašem blogu.



Autorska prava na ovom blogu znači da vi slobodno možete deliti, koristiti sav moj sadržaj na mom blogu i u komercionalne svrhe pod uslovom da naznačite izvor, www.manuelradovanovic.com , ispod materijala koje ste preuzeli sa mog bloga. Inače se zahvaljujem svim osobama koje dele materijal sa mog bloga i navode moj blog kao izvor.

Želim vam uspeh i sreću u blogovanju!






























        





6 comments:

  1. Odličano uputstvo. Već duže vreme pokušavam da napravim svoj blog. Zahvaljujem se gospodinu Manuelu Radovanoviću na jasnim i meni razumljivim objašnjenjima. Moj blog je zoranpelin.blogspot.com Hvala

    ReplyDelete
  2. Svaka cast na objasnjenu i hvala puno :)

    ReplyDelete
  3. napravio sam blog ali ne mogu da ga pronadjem na google pretrazi... koliko je vremena potrebno da blog bude vidljiv citaocima i da li je potrebno platiti tu opciju ili moze besplatno ?

    ReplyDelete
  4. Treba da napišeš neke tekstove i da staviš ključne reči po kojima ćete ljudi pronalaziti na Google. Ne trebaš prijavljivati svoj blog Google-u, ovo je njegova platforma. :D

    ReplyDelete
  5. Pozdrav,od oktobra ne mogu da pablikujem ni jedan post tek sam sad primetila. Da li se možda nešto promenilo u politici Googl.

    ReplyDelete