Wednesday, February 19, 2020

Savršen vodič, kako da instalirate Windows 10 i rešite problem sa MBR Partition Table?

Pre skoro godinu dana, moj stari PC je odslužio svoje. Preživeo je 3 monitora, 2 hard diska, 3 električna napajanja, dodavano mu je 2 GB DD2 memorije na njegovih 6 GB i nova grafička kartica  GigabyteGeForce GTX 750 Ti 2GB. Jednostavno njegova stara AMD ploča sa procesorom Pentium Dual Core CPU E5400 2.70 GHz je odradila svoje. Dosta sam bio vezan za svoj PC jer me je služio više od 7 godina. Međutim, posle njega nisam imao novca da kupim jednu od najboljih mašina i morao sam se zadovoljiti sa dva laptopa nižih performansi. Ko mi je kriv što sam ostao programer sa svojim moralnim principima. Što nisam postao jutjuber kao Baka Prase, pa da i ja kupujem mašine od 5000 evra. Ali šta je tu je, život je uvek interesantan i ima neke svoje obrte. Ovaj blog nije mnogo osetio nedostatak mog PC računara ali su se mnogi moji pratioci na mom YouTube kanalu žalili da nastavim sa snimanjem Učimo C# 7.0 i 8.0 na Srpskom jeziku što nisam bio u tehničkim mogućnostima da to radim. Dobra vest je da sad imam novi računar i da nastavljamo gde smo stali. Zato svi vi koji do sada se niste subskrajbovali na moj YouTube kanal i pritisnuli zvonce, učinite to i pre nego što nastavite sa čitanjem. Izvinjavam se svim mojim subskrajberima što ne stižem da odgovorim na sve komentare i zahvaljujem se svima na podršci. Ali da se vratimo na temu. Početkom ove godine sam privremeno prestao sa svim aktivnostima, što možete videti na broju tekstova u januaru da se dobro odmorim i razmislim o svemu. I onda sam doneo odluku da umesto najskupljeg računara visokih performansi kupim računar u nekoj jeftinoj kategoriji ali da mogu sa njim da obavljam makar 80% svojih računarski aktivnosti. U to ne računam najnovije igrice. I mogu vam reći da sam zadovoljan šta sam uspeo da kupim.


( Manuelov programerski kompjuterski setup)


EMMI - Atlos Valyrian

Matična ploča AM4 A320, 2x DIMM DDR4 / SATA3 / GLAN / Audio 7.1 / USB 3.0
Procesor AMD Athlon X4 950, AM4 / 28nm / 4-fizička, 4-logička jezgra / 2MB L2 keš memorija / Potrošnja 65W
Takt procesora 3.5GHz (Turbo frequency 3.8GHz)
Hladnjak AMD stock cooler
Količina memorije 8GB DDR4
SSD 240GB SATA3 / 2.5
Kapacitet hard diska 1TB SATA3 / 3.5 / 7200 RPM
Grafička kartica nVidia GeForce GT 1030 2GB / GDDR3 / HDMI / DVI-D / VGA / 64-bit
Zvučna kartica 7.1 System (integrisana na matičnoj ploči)
Kućište Midi Tower Rhino RX459 / Sa napajanjem od 500W

E sad kad kupite novu mašinu, to su najsrećniji trenuci svakog programera; uglavnom pomislite sad ću ja da očistim mesto za njega i odmah ga upaliti, instalirati Windows10 Pro i zatim sa uživanjem instalirati druge programe i jedva čekam da radim sa monitorom od 27 inča. Međutim, tek onda počinju problemi koje morate rešavati u hodu. Prvo nisam mogao da povežem monitor sa računarom. Trebao mu je HDMI kabl. Ja sam imao u tom momentu produžetak sa HDMI ulazom ali novi računar zahteva drugičiji HDMI ulaz. Zato sam morao da trčim u prvu računarsku radnju i da kupim što mi treba. Onda se desilo prijatno iznenađenje. Kad upalite novi računar, nema onog starog BIOS plavog ekrana, već neki novi UEFI, ali neki braon boje koji izgleda jednostavniji. Mislim da to zavisi od ploče koju imate.

Kako se instalira Windows 10?


Kad imate samo jedan računar, to može biti problem. Morate otići kod nekog ko ima računar i Internet. Sa svoja dva laptopa, ja nisam imao taj problem; pa sam odmah otišao na Microsoft web sajt i pokrenuo alatku za skidanje butabilnog Windows-a na USB Flash većeg od 8 GB. Da, upravu ste; morate imati USB Flash od 8 GB ili veći. Izaberete opciju Create installation media. Izaberete jezik, arhitekturu i edition ili samo kliknete dugme Next. Zatim izaberete opciju USB Flash drive, izaberete vaš USB Flash i čekate dok se završi prebacivanje instalacioni fajlova. Možete da pratite progres.


( Kreiranje butabilnog USB Flash-a sa Windows 10 operativnim sistemom. )

Što se tiče samog Windows 10 operativnog sistema; ne morate odmah imati serijski broj, možete instalirati Windows 10 i tek posle aktivirati Windows aktivaciju. Ja imam licenciran Windows 10Pro 64 bit-a od starog računara. Tačnije, kupio sam Windows 7 Professional Edition još 2012 godine, platio sam ga skupo ali sam ga onda nadogradio besplatno na Windows 10 Pro; što mi se isplatilo za sve ove godine; tako da mi je isti serijski broj validan i za trenutni Windows 10 Pro. Ukoliko vi kupujete računar sa licenciranim Windows-om 10 ; on će vam verovatno biti instaliran ali obratite pažnju da vam daju vaš licenciran Windows 10 na DVD sa serijskim brojem. Da, čuo sam jutjubere da je danas Windows 10 besplatan ili da se može kupiti za malo novca; međutim nisam baš siguran. Mislim da je to pitanje za one koji tako tvrde. Može vam se desiti da vaš Windows 10 posle nekoliko meseci postane nevalidan. Nije prikladno da pitate hakera, ovaj programera za takve stvari. Sve u svemu, stavio sam USB Flash u USB 3.0 ulaz, upalila se plava lampica na njemu ali to nije bilo dovoljno.


( UEFI umesto BIOSA kod AMD Athlon X4 950 procesora ) 

USB Flash treba da se podesi u BIOS-u ; tako se kod nas još uvek govori i ako koristite UEFI; da se prilikom startovanja vašeg računara pokrene vaš instalacioni program na USB Flashu. Da bi pokrenuo UEFI, mislim da sam imao 2 sekunde da pritisnem F9. To se može podesiti. Da dobro ste čuli, kod ovog računara se UEFI pokreće na F9. I gle čuda, odmah ti UEFI prikaže listu driver-a i pita šta da prvo pokrene od vaših uređaja i pre nego što uđeš u braon okruženje. I samo se izabere vaš naziv USB Flash-a. Ali koji? Imate dva izbora za isti USB Flash. Jedan od opcija ima dodato UEFI pored nazva vašeg USB Flash-a. Da li vaš računar radi na stari BIOS ili UEFI to možete proveriti tako što će te pritisnuti tipku Windows + R, zatim ukucati msinfo32 i pritisnuti dugme OK. Ali to možete da uradite jedino ako vam je već instaliran Windows 10. Ovo sam vam rekao čisto da još nešto naučite. U svakom slučaju noviji računari koriste UEFI  i zato sam izabrao opciju naziva mog USB Flash-a sa UEFI i nisam pogrešio. Ukoliko je kod vas drugačije pokušajte otvoriti BIOS ili UEFI na F2 ili F12 ili DEL. to uglavnom treba da piše kad startujete računar. Zatim pronađite stavku Boot i tu pronađite listu vaših driver-a i podesite da vam se USB Flash pokreće prvi. Ponovo resetujete računar i ugledaćete plavi ili ljubičasti prozor instalacije Windows 10 operativnog sistema.


( Prvi prozor instalacionog programa Windows 10 )

Tu se traži da izaberete jezik, format i tastaturu ili to kasnije podešavate. Pritisnuo sam dugme Next, zatim dugme Install Now i pojavio se prozor koji traži serijski broj. Uneo sam serijski broj, mada kao što sam već naveo; vi ovde možete da to zaobiđete klikom na I don’t have product Key i da nastavite instalaciju kao da ste uneli serijski broj. Imajte u vidu da je moj računar u toku instalacije bio uključen na Internet, što ne mora biti vaš slučaj. Da nisam online; instalacija bi se opet nastavila ali Windows 10 naravno ne bi bio aktiviran dok se ne konektujete na Internet. Zatim sam u sledećem prozoru instalacionog programa izabrao Windows Pro 10 između ostalih opcija i onda mi je tražio da prihvatim uslove korišćenja, što sam prihvatio. Sledeći prozor instalacionog programa me je pitao koju instalaciju hoću, Upgrade ili Custom. Izabrao sam Custom jer instaliram novu instalaciju na praznom disku i pojavio se novi prozor istalacionog programa, koji vas pita gde želite da instalirate Windows. S obzirom da moj računar ima SSD od 240 GB i HDD od 1 TB, izabrao sam da mi se Windows 10 instalira na SSD jer je bolji i brži. U ovom prozoru instalacionog programa, vi možete podeliti neki od vaših diskova na više particija, ili formatirati disk ili obrisati neku od particija. Selektovao sam particiju gde mi je SSD disk i prvo sam ga formatirao; zatim sam pritisnuo dugme Next. Pokrenula se instalacija Windows 10, jedno kratko vreme je nešto napredovalo i računar se resetovao. Odradio sam sve to ponovo i kad sam sledeći put pokušao da formatiram particiju sa  SSD diskom; dobio sam grešku:

Windows cannot be installed to this disk. The selected disk has an MBR partition table. On EFI systems, Windows can only be installes to GPT disks.

Windows ne može biti instaliran na ovaj disk. Selektovani disk ima MBR particiju tabelu. Na EFI sistemima, Windows može biti samo instaliran na GPT diskove.


( Greška prilikom instalacije Windows-a 10 kad vam disk nije GPT )

Ovako nešto nikad nisam video u svom životu. GPT je bolji od MBR ukoliko koristite diskove od 2 GB i veće ali u mom slučaju to nije slučaj. Pitao sam se kako da MBR pretvorim u GPT. Na Internet-u nude neki besplatan softver da to uradi ali nije mi ni padalo na pamet da to instaliram. Izbegavajte takve programe koji vam navodno nude razne alate i štite vas od virusa jer su sami od sebe problematični i love vas kad ste najslabiji. Pokrenuo sam ponovo novu instalaciju, ruka me zabolela od unosa serijskog broja. Sreća da nisam postao sumnjiv Microsoft-u koliko puta sam aktivirao ovaj Windows 10. Evo šta treba da uradite ukoliko naiđete na isti problem.

·       Dođite do prozora gde vas pita gde da instalirate Windows i obrišite obadve particije. Da dobro ste čuli, nije hakerska šala. Obrišite obadve particije samo da vam ostane Drive 0 System Reserved.

·       Pokrenite ponovo instalaciju, ali sad kad dođete do prozora gde treba da unesete serijski broj, pritisnite SHIFT + F10 da otvorite konzolu.

·       Ukucajte sledeći kod:

X:\Sources>diskpart
DISKPART>list disk

Ovde morate imati napisan Disk 0 … jer to je mesto gde želite da instalirate Windows

DISKPART>select disk 0

Disk 0 is now the selected disk.

DISKPART>clean

Diskpart succedded in cleaning the disk.

DISKPART>convert GPT

Diskpart successfully converted the selected disk to GPT format.

DISKPART>exit

Leaving DiskPart…

X:\Sources>

Zatvorite prozor.

Ponovo unesite serijski broj. Ali ovog puta imaćete samo Drive 0 Unlocated Space. Vi možete ovde da napravite nove particije, ali bolje vam je da to odložite kad instalirate Windows 10. Pritisnite dugme NextWindows 10 će se instalirati. Obratite dobro pažnju kada Windows 10 bude tražio da se resetuje, da pre toga izvadite vaš USB Flash ili ćete ponovo pokrenuti instalaciju. Naravno i posle resetovanja računara, moraćete podesiti neka podešavanja. Prvo region, zatim pored USA tastature, Engleski jezik, dodajte tastature latinicu i ćirilicu za vaš jezik; zatim dodajte i Nemački jezik ukoliko ga učite. Naravno, ovo sve možete dodati i posle kompletne instalacije Windows 10 operativnog sistema. Zatim će vas instalacioni program pitati da se konektujete na Internet ukoliko niste, tražiće od vas da navedete ime i prezime sa kojim ćete se ulogovati kada startujete računar i šifru. Zatim možete da podesite privatna podešavanja uključujući opcije poput vaše lokacije. Pritisnete dugme Accept i gotovo. Imajte u vidu da se instalacioni program može malo i razlikovati, neki mogu tražiti i više puta da se Windows 10 resetuje. Ja sam vam opisao moje iskustvo od 15 februara 2020. Sad kada pokrenete File Explorer videćete da imate samo jedan disk i particiju. Zašto? Pa zato što smo obrisali particije pa je on posle konvertovanja MBR u GPT kreirao jednu. Zato kliknite na Start dugme desnim tasterom miša i kliknite u meniju Disk Management. Kliknite na Unallocated prostor i kreirajte particiju D ili više njih od slobodnog prostora koje imate na diskovima. Kad to uradite pogledajte File Explorer ponovo i videćete ostale particije. Međutim, onda sam imao problema sa zvukom ali imao sam nove zvučnike koje nisam koristio i one su radile od prve. Nove slušalice isto nisu odmah funkcionisale ali su kasnije one nekim čudom same od sebe proradile. Posle svih ovih komplikacija i rešenja istih zaista sam se osećao srećno što zaista želim i vama. Ukoliko ste imali isti problem, verujem da ste ga rešili zahvaljujući ovom postu. 

Hvala što posećujete moj blog!













3 comments:

  1. Svaka čast, lepo i razumljivim jezikom objašnjeno. Na problem GPT / MBR sam naišao prošle godine prilikom instalacije i koštalo me dobru dozu živaca dok nisam rešio (pretežno zbog zabrinutog dahćanja u vrat, vlasnika računara :-))
    Pozdrav i svako dobro

    ReplyDelete
  2. Hvala puno na veoma jednostavnim koracima, svaka cast i veliki pozdrav

    ReplyDelete