Sunday, August 26, 2018

Vaš prolaz u svet kodiranja, uvod u Python programski jezik

Verovatno se svi posetioci moga bloga pitaju, šta je sad ovo; pa ti si C# programer; otkud baš sad da se interesuješ za Python programski jezik. Izgleda da u poslovnom svetu poznavanje jednog programskog jezika nije odavno dovoljno. Ako pogledate autore mnogih informatičkih knjiga, uočićete da iza njih stoji poznavanje mnogih programski jezika. Prvo je krenulo od toga da sam se zainteresovao za Visual Studio Code i .Net Core, ali to je probudilo neka moja prijatna sećanja kad sam se bavio hakerisanjem i Linux operativnim sistemima. Zato sam izbrisao celi hard disk sa svog novog laptopa koji je imao instaliran Windows 10 Professional operativan sistem i umesto njega instalirao Kali Linux. Tada mi se otvorio celi novi svet radoznalosti i novi mogućnosti. Naravno, to ne znači da se odričem C# programskog jezika, ostalo je još mnogo toga da se nauči i odradi na ovom blogu, ali vreme je i da se okrenemo drugim programskim jezicima. Ali zašto baš Python programski jezik? Bavićemo se mi i drugim programskim jezicima; ali na Python sam naleteo tražeći programski jezik koji se najčešće koristi na Linux operativnim sistemima. Onda sam otkrio nešto o čemu nisam ni sanjao. Sintaksa i lakoća učenja Python programskog jezika; čak i na spram C# programskog jezika; je neverovatna. Python programski jezik se najviše uči u mnogim američkim ali i u našim školama, često je proglašavan omiljenim programskim jezikom godine, koriste ga mnoge svetske kompanije poput Facebook, Samsung, Google, YouTube, Yahoo i druge. Sa Python programskim jezikom jednostavno možete automatizovati mnoge poslove, koristi se i za desktop i za Internet aplikacije dok snjime možete programirati i robote ili ga koristiti zajedno sa drugim programskim jezicima. Bitno je navesti da je on besplatan i da za ovaj programski jezik nisu potrebne nikakve licence. 


( Naziv Python programskog jezika je nastao od Monty Python aktera ) 

Za razliku od C# programskog jezika, Python programski jezik je programski jezik visokog nivoa koji se interpretira. To u prevodu znači da se ne pretvara u mašinski kod i zbog toga radi nešto sporije i ne sakriva vaš kod. Međutim, postoje alati koji mogu vaš program pisan u Python programskom jeziku kompajlirati u bitove i otkloniti ove nedostatke ako vam je baš to neophodno. Autor ovog programskog jezika je Gvido van Rosum iz Holandije koji ga je kreirao još krajem 80-tihPython programski jezik podržava imperativni, objektno orjentisani stil programiranja i isporučuje se interpretatorom i veoma razvijenom standardnom bibliotekom modula. Podržava skoro sve operativne sisteme; u većini Linux operativni sistema dolazi instaliran, možete odmah da programirate u terminalu i trenutno aktuelna verzija je 3.8. Velika je razlika i nekompatibilnost na primer između verzije 3.7 i 2.7 i zato se potrudite da uvek imate instaliranu najnoviju 3.x verziju. Za učenje Python programskog jezika možete da koristite mnogo programskih okruženja jer je izuzetno podržan dok vaše programe možete pisati i u bilo kojem tekstualnom editoru. Izbor je samo na vama. Naziv Python za ovaj programski jezik ne potiče od naziva zmije, već od grupe Monty Python; aktere istoimene britanske humorističke serije. Zato Python programere često nazivaju Pythonistas.  

Šta da instaliram da bi programirao u Python programskom jeziku?

Prva stvar, čestitamo ukoliko ste doneli odluku da se upustite u učenje Python programskog jezika. Ukoliko ste u mogućnosti, najbolje bi bilo da koristite Linux operativni sistem; međutim ukoliko nemate nameru da se bavite i Linux operativnim sistemom, onda je instalacija Python programskog jezika za Windows operativni sistem nešto jednostavnija. Ukoliko hoćete da se tipkate u Linux operativnom sistemu; ali se pitate ko će sada da menja celi operativni sistem; možete jednostavno instalirati virtualnu mašinu. Bez obzira koji operativni sistem koristite, provirete koju verziju Python programskog jezika imate instaliranu na vašem operativnom sistemu. Zatim posetite i proverite da li je izašla neka novija verzija na Python zvaničnoj stranici. Ukoliko imate instalirajte je. Ne brinite da će se nešto pokvariti; jednostavno vi možete imati i više različiti verzija instalirani na vašem računaru i radiće ona koju pozovete. Pogledajte video kako se instalira novija Python verzija za Windows operativni sistem.


( Windows - 5. How to install new version of Python? )

Ili pogledajte kako se instalira za Linux operativni sistem, npr. u Ubuntu


( Linux - 6. How to install new version of Python? ) 

Sad kad ste sigurni da imate instaliranu najnoviju verziju Python programskog jezika; možete preći na IDE – integrisano radno okruženje ili neki tekstualni editor. Šta ćete vi da koristite za učenje Python programskog jezika, to je vaš izbor. Ali ako mene pitate; najbolje je da koristite PyCharm Community. To je besplatna verzija. Pogledajte u video-u kako se instalira:


( Windows - 6. How to install PyCharm Community? )
 
Ukoliko koristite ili nameravate da koristite Linux operativni sistem, onda pogledajte sledeći video:


( Linux - 7. How to install PyCharm Community? )

Mogu li ja kao C# programer da programiram sa Python programskim jezikom u VS ili VSC?

Razumljivo je da kao C# programer ste vezani za Microsoft Visual Studio .Net programsko okruženje. I meni je teško i zamisliti neko drugo. Ali moja želja za promenama i radoznalost smatraju da je PyCharmLinux operativni sistem jako interesantno okruženje za Python programiranje. Naravno, najlakše je podesiti Python za Microsoft Visual Studio .Net programsko okruženje. Jednostavno, otvorite Control Panel, zatim Programs and Features, kliknete desnim tasterom miša na Microsoft Visual Studio Community 2017; ili već koju ediciju posedujete. Kliknite u padajućem meniju Change i pokrenete Visual Studio Instaler. Da bi se isti pokrenuo, tražiće od vas da uradite Update. Kliknite na dugme Update; čekirajte Python development i sa vaše desne strane izaberite opcije koje želite da uključite u Python programski jezik. Kliknite na dugme Modify i sačekajte da se sve instalira i možete koristiti Microsoft Visual Studio .Net  da programirate u Python programskom jeziku. Prilikom kreiranja Python aplikacija, Microsoft Visual Studio .Net će vam ponuditi mnoge Python šablone.


( Instalacija Python-a u Microsoft Visual Studio .Net okruženju )

Što se tiče Visual Studio Code-a, instalacija je malo drugačija i zavisi na kom operativnom sistemu je instalirate. Posle instalacije neophodno je da kliknete na Extesions dugme sa leve strane Visual Studio Code-a i instalirate ekstenzije Python koje hoćete. Pogledajte video kako se instalira Visual Studio Code .


( Windows - 1. How to install Visual Studio Code & .Net Core? )


( Linux - 2. How to install Visual Studio Code and .NET Core ? )

Pravimo naš prvi program u Python-u
 
Ukoliko ste doneli odluku u kom programskom okruženju ćete učiti Python programski jezik i ukoliko ste instalirali i podesili sve što vam je potrebno za programiranje možemo početi. Imajte u vidu da ja koristim PyCharm i Ubuntu distribuciju i nadam se da će te se prilagoditi drugačijem okruženju od vašeg, iako bi ja voleo da koristite isto. Sve u svemu kod je isti. Vi možete odmah i u terminalu ili Command Prompt-u  pisati i izvršavati Python komande, na primer:

Microsoft Windows [Version 10.0.19045.2604]
(c) Microsoft Corporation. All rights reserved.

C:\WINDOWS\system32>py
Python 3.11.2 (tags/v3.11.2:878ead1, Feb  7 2023, 16:38:35) [MSC v.1934 64 bit (AMD64)] on win32
Type "help", "copyright", "credits" or "license" for more information.
>>> print("Hello World")
Hello World
>>> exit()

C:\WINDOWS\system32>

Međutim, ja želim da sačuvate vaše programe, da možete uvek da se podsetite nekog primera kad vam je potreban ili jednostavno da pronađete ovaj post na blogu kada vaši primeri vam nisu pri ruci. Zato kreirajte novi fajl sa egzistencijom *.py i nazovite ga first_program.py. Uobičajena je praksa kada pravite Python programe da napišete naziv vašeg programa, autora i datum kad ste započeli projekat. Ponekad programeri ostavljaju i svoju email adresu u slučaju da je potrebno kontaktirati autora. Zato naš program započinjemo multi-linijskim komentarom.

"""
Hello World
Manuel Radovanovic
2023/02/21

"""

Naravno ovde treba da bude vaše ime i posebno obratite pažnju da u datumu koristite slova u mesecu da nebi dolazilo do zabune. Ovakav datum 08/05/18  bi mogao zbuniti programere koji će posle vas održavati vašu aplikaciju jer se ne zna da li je ovo 8 maj 2018 ili 5 avgust 2018. Često možete videti da programeri sve više pišu datume i na ovakav način 2018-08-05. Možete vi pogledati i vaš fajl kad je kreiran i od koga i kako se zove u terminalu, kao što možete i automatizovati da se ovakav komentar uvek sam ispiše prilikom kreiranja svakog  novog *.py fajla. Ali zato stvarno nema potrebe, već sledite praksu. Napišite sledeći multi-linijski komentar:

""" 
    This is multi-line comment
Python developers use rarely it
Python always ignore space and the comments

"""
Na osnovu ovog komentara možete zaključiti da se multi-linijski komentari prave sa tri navodnika “ “ “ i sa istim se završavaju. Python u svakom slučaju ignoriše komentare ali i sav prazan prostor između komandi. Jednolinijske komentare možete da pišete i ovako:

'You can use this for the one-line comment but I do not recommend to do it'

ili

"You can use this for the one-line comment but I do not recommend to do it"

U svakom slučaju ovo vam ne preporučujem jer i pored toga što će Python ignorisati ovakav red, komentarisanje na ovakav način će definitivno zbuniti programere jer asociraju na string vrednost. Možete pomisliti, pa šta to je samo neki mali bez veze programčić, ali treba da se učite disciplini od početka jer možete imati velike komplikacije kada budete radili sa hiljadama linija koda. Sticanje odličnih navika je velika propozicija za uspeh. Ovo je pravilan način da pišete komentar i njega će te najčešće susretati:

# This is the most used way for the online comment

Sad kad ste naučili kako se pišu komentari u Python programskom jeziku, možete videti kako se nešto štampa na konzoli ili terminalu. Otkucajte sledeći izraz:
# Say hello to the world!

print('Hello World')

Znači za ispis stringova na konzoli ili terminalu se koristi naredba print sa zagradama i polunavodnicima . U ranijim verzijama Python programskog jezika vam nisu bile potrebne male zagrade ali sada je to obavezno. Takođe za ispis na konzolu ili terminal stringova možete koristiti i navodnike . Možete pokrenuti vaš program i videti kako rezultat izgleda:

Hello World

Kako se ovaj mali program kreirao možete pogledati i na video-u.


( Python - 1. How to start programming in Python? )










   





No comments:

Post a Comment