Tuesday, August 07, 2018

Kako da instalirate Visual Studio Code i .Net Core u Kali Linux


Kali Linux je GNU/Linux distribucija bazirana na Debian operativnom sistemu namenjena za digitalnu forenziku, testiranje probojnosti i hakovanje. Ona nije namenjena za programiranje ali i Microsoft korporacija i nema baš podršku za ovu distribuciju kao što ima za druge Linux distribucije. Međutim, ja sam ipak uspeo da instaliram i Visual Studio Code i .Net Core i podesim ga pravilno da mogu da programiram u C# programskom jeziku verziji 7.1 koristeći .Net Core verziju 2.1Kali Linux distribuciji. Za mene Kali Linux nije samo najmoćnije kompjutersko oružje na svetu već je odličan i da zaštiti vaš računar i vaše programe. Ipak ako razmišljate da programirate u Kali Linux distribuciji, možda bi ste trebali uzeti u obzir da nebi bilo loše da počnete učiti i programski jezik Python. Iz tog razloga ja sam spreman da pokrenem i tutorijal za Python programski jezik na ovom blogu. Za sada to je neka druga tema, nego da objasnimo šta je Visual Studio Code i .Net Core.


( Visual Studio Code za Windows OS se ne razlikuje mnogo od istog za Linux ili macOS )

Kao C# programeri naučili smo da uživamo u udobnosti najboljeg IDE na svetu, Visual Studio .Net-u; najbogatiju biblioteku .Net Framework-u ali smo bili ograničeni samo na Windows operativne sisteme. Međutim, Microsoft korporacija je odlučila da proširi svoji imperiju i pre par godina napravio je svoj veliki proboj na Linux i macOS operativne sisteme. Zato se danas, .Net standard deli na četiri različite .Net platforme.

  • .Net Framework, platforma koja se i dalje koristi za Windows operativni sistem i kao takav i dalje broji najveći broj klasa i omogućava izradu najvećeg broja različitih aplikacija i rešenja.


  • .Net Core, platforma je poput .Net Framework-a ali iz kojeg su obrisane mnoge klase i sve što je imalo povezanost sa Windows operativnim sistemom i uz skupu cenu da sa ovom bibliotekom vi ne možete kreirati npr. Windows Forms ili WPF aplikacije. Ali se zato ova platforma može koristiti i na Linux i na macOS i na Windows operativnim sistemima. Najviše se koristi za ASP .Net Core aplikacije što nije isto kao i ASP .Net aplikacije.


  • Xamarin se koristi samo za aplikacije za mobilne uređaje, kompajlira se u IL kod. Dostupan je i za Windows, Linux i macOS operativne sisteme.


  • .Net Native se koristi samo za aplikacije za mobilne uređaje, stime da se kompajlira u izvorni kod. Dostupan je i za Windows, Linux i macOS operativne sisteme.


Što se tiče Visual Studio Code-a, to je jednostavno Microsoftov IDE koje se na žalost ne može ni porediti sa Visual Studio .Net programerskim okruženjem, ali se može koristiti i na Linux i na macOS operativnim sistemima. Trenutna verzija koju možete download-ovati je 1.25. Ovaj IDE pored C# programskog jezika takođe podržava i druge programske jezike poput C++, Java, Python, PHP itd. Sad bi se neko možda pitao zašto bi prelazio na Visual Studio Code ? Pa za sebe lično nebi mogao reći da sam prešao na Visual Studio Code, nego jednostavno koristim i njega. Nisam ograničen na jedan računar ili jedan operativni sistem. To radim isključivo radi učenja, mada trebate znate kada pokrenete neki posao i sami će te shvatiti koliko znači kad pređete na Linux operativni sistem i na Visual Studio Code programsko okruženje i koristite tehnologiju za koju ne morate da plaćate skupe licence.

Šta mi je još potrebno i kako da instaliram .Net Core?

Da bi učio C# programiranje u Linux okruženju, prvo sam se opredelio da izbrišem nov laptop i da na njega instaliram Kali Linux distribuciju. Kako se to radi, pogledajte ovde. Zatim, morate doneti važnu odluku. Za razliku od drugih Linux distribucija, Kali Linux distribucija po defaultu prilikom instalacije kreira samo root korisnika. Jednostavno, Kali Linux nije distribucija za početnike i ona podrazumeva kad nešto radite da tačno znate šta radite. I zato smatra da vi ne trebate imati druge korisnike osim root korisnika i da ne trebate koristiti komandu sudo. Dok Visual Studio Code, opet prijavljuje grešku koja ne preporučuje da pokrećete ovaj IDE kao root korisnik. Međutim, kreirati novog korisnika i dodati ga sudo grupi da može da koristi ovu komandu ima svoje prednosti. Zato sam ja doneo odluku da ipak kreiram novog korisnika i da sa njegovim nalogom instaliram Visual Studio Code  i .Net Core. Ukoliko ne znate kako da kreirate novog korisnika i pridodate ga grupi sudo; pogledajte sledeći video:


( Linux - 2. How to Add a New User to Kali Linux )

Sad kad ste kreirali novog korisnika i pridodali ga grupi sudo; spremni ste za instalaciju .Net Core-aVisual Studio Code za razliku od Visual Studio .Net-a ne instalira .Net Core biblioteku klasa, niti se .Net Core instalira preko Visual Studio Code instalacije. To se radi odvojeno i pored toga što možete instalirati Visual Studio Code pre .Net Core ja vam to ne preporučujem. Zato prvo idemo na zvaničnu veb stranicu .Net Core-a. Zatim kliknemo na Downloads, i kliknemo na tab za Linux korisnike.


( Zvanična .Net Core veb stranica )


Ukoliko koristite neku drugu Linux distribuciju od Kali Linux distribucije; možete kliknuti na Install .Net Run Time i izabrati u padajućoj listi vaš operativni sistem i videti uputstvo kako da instalirate .Net Core  baš za vašu Linux  distribuciju. Install .Net Core SDK možete preskočiti jer Install .Net Run Time već sadrži isti. Pošto, Microsoft korporacija  ne podržava Kali Linux distribuciju, dok instalacija za Debian distribucija neće baš raditi, mi idemo na Other Linux downloads; Build apps - SDK v2.1.302 kolonu tabele i biramo binarnu datoteku na linku x64 i download-ujemo dotnet-sdk-2.1.302-linux-x64.tar.gz fajl.


( Kucanje komandi u terminalu predstavlja pravo zadovoljstvo za Linux korisnike ) 

Pokrenite terminal i ukucajte sledeće komande:

cd Downloads
ls -a
mkdir -p $HOME/dotnet && tar zxf dotnet-sdk-2.1.302-linux-x64.tar.gz -C $HOME/dotnet
export DOTNET_ROOT=$PATH:$HOME/dotnet
export PATH=$PATH:$HOME/dotnet

I to je sve što se tiče instalacije .Net Core verzije 2.1.302. Da bi ste proverili da je sve ispravno pokrenute komandu:

dotnet - - info

ili

dotnet - - help

Ako je sve u redu, potrebno je da dodamo i par linija u .bashrc fajl. Kucajte sledeće komande:

cd
clear
ls -a
vi .bashrc

Kad ste otvorili .bashrc datoteku u VIM hakerskom editoru koji radi nešto drugačije nego drugi editori za tekst, morate da koristite komande VIM editora. Neke od njih možete pogledati ovde. Zato prvo pritisnite i dugme na tastaturi da pređete u - - INSERT - - mod kako bi ste mogli unositi tekst. Strelicom na dole pređite na kraj fajla i zatim dodajte sledeći kod:

# $HOME/dotnet
export PATH=$PATH:$HOME/dotnet
export DOTNET_ROOT=$PATH:$HOME/dotnet

Pritisnite na tastaturi ESC dugme da izađete iz - - INSERT - - moda u VIM editoru i zadajte komandu:

:w

komandu da snimite promene u fajlu, zatim:

:q

da izađete iz editora. Ukoliko imate problema, možete forsirati izlazak sa sledećom komandom.

:q!

Možete, sa sledećom komandom proveriti da li ste dobro ispisali komande u .bashrc fajlu.

cat .bashrc

I čestitam, ukoliko ste sve tačno uradili kao što vam je rečeno, instalirali ste i podesili parametere u .bashrc fajlu za .Net Core.

Kako da instalirate Visual Studio Code i da ga podesite da koristi C# programski jezik?

Pokrenite pretraživač i otvorite zvaničnu prezentaciju Visual Studio Code-a. U padajućoj listi izaberite da download-ujete *.deb datoteku. Skinite code_1.25.1-1531323788_amd64.deb fajl u Downloads direktorijum. Isključite pretraživač, otvorite terminal i ukucajte sledeće komande.


( Zvanična veb stranica za Visual Studio Code )

cd Downloads
ls -a
sudo dpkg -i code_1.25.1-1531323788_amd64.deb

Unesite password za vašeg korisnika. Zatim unesite sledeću komandu:

sudo apt-get install -f

Zatvorite terminal, pogledajte na Favorites dugmad na meniju sa vaše leve strane Kali Linux distribucije ako taj meni niste pomerili da bude na dnu ekrana. Kliknite na dugme Show Applications i u textbox-u za pretraživanje instaliranih aplikacija, ukucajte visual i pojaviće vam se ikona za pokretanje Visual Studio Code programskog okruženja. Kliknite na ikonicu i otvoriće vam se Visual Studio Code aplikacija. Na Favorites meniju će se takođe prikazati ikonica iste aplikacije, podvučena plavom linijom što znači da je pokrenuta. Kliknite na tu ikonicu desnim tasterom miša, zatim na padajućem meniju kliknite na Add to Favorits i više nećete morati tražiti ikonicu za Visual Studio Code jer će se uvek prikazivati u Favorites meniju.


( Favorites meni u Kali Linux distribuciji ) 

Kad ste pokrenuli Visual Studio Code, kliknite na zadnji tab Exstensions sa leve strane IDE-a. Zatim pronađite C# 1.15.2 ekstenziju i sa desne strane prvo kliknite plavo dugme Install. Kad završi instalaciju kliknite na levo plavo dugme Reload, da ne bi ste zatvarali i ponovo otvarali Visual Studio Code. Idite na View zatim na Integrated Terminal da otvorite terminal u Visual Studio Code programskom okruženju. Testirajte dotnet komandu tako što ćete ukucati i pokrenuti sledeću komandu:

dotnet -- info

Ukoliko ne dobijete grešku da komanda ne postoji, znači da je sve dobro instalirano. Ukucajte i sledeću komandu i spremni ste za programiranje u C#  programskom jeziku.

dotnet new  

Ukoliko nemate Linux operativni sistem i ne nameravate da ga instalirate, svu ovu instalaciju možete mnogo jednostavnije obaviti i za vaš Windows operativni sistem. U sledećem video-u možete pogledati svu ovo navedenu instalaciju, ali možete pogledati i kako se pravi jednostavan program “Hello World“ koji se pravi nešto malo drugačije nego što ste navikli u Visual Studio .Net programskom okruženju i automatski.


 ( Linux - 3. How to Install Visual Studio Code and .Net Core to Kali Linux )

















No comments:

Post a Comment