Friday, November 18, 2016

Kako da zamenite vašu staru zdravstvenu knjižicu online

Svi građani Srbije su do kraja 2016 godine obavezni da zamene staru kartonsku zdravstvenu knjižicu za novu čipovanu plastičnu. Prednost nove čipovane zdravstvene knjižice je u tome što je zaštićena od zloupotrebe falsifikovanja visokom zaštitom podataka sa čipa. Zahvaljujući čipovanoj zdravstvenoj knjižici, provera datuma overe od zdravstvene ustanove ili osiguranika biće mnogo jednostavnija putem elektronskog sistema. Međutim ukoliko postoji potreba da se osiguraniku promene podaci, to će biti jednostavno omogućeno menjanjem elektronskim putem. I vi nećete morati menjati vašu zdravstvenu knjižicu kod takvih zahteva. Prednost je takođe u mogućnosti što će te moći zakazivati lekarske preglede od kuće, elektronskog upućivanja pacijenta iz jedne ustanove u drugu i mnogo drugih radnji koji se obavljaju elektronskim putem.



( Portal eUprava Srbije, Direkcija za elektronsku upravu ) 

Zbog apela građana Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i mnogobrojni dugačkih redova na šalterima, građanima je omogućeno po hitnom postupku da zamenu zdravstvene knjižice možete da pošaljete zahtev od kuće. Zato sada na portalu eUprava možete da se registrujete i elektronskim putem uz jednostavnu proceduru pošaljete zahtev za izradu nove zdravstvene knjižice. Ono što je bitno da znate jeste da to ne možete uraditi preko pretraživača Mozzila FireFox, zato što navedeni pretraživač tretira portal eUprava kao nezaštićen i odbija da prosledi informacije eUprava serveru. Čak će od vas tražiti i da prijavite sajt eUprava kao sumnjiv i štetan sajt i onemogućiti vam pristup stranicama eUprava-e. Zato najbolje da koristite Google Chrome pretraživač koji vam neće praviti smetnje. Zamena zdravstvene knjižice iznosi 400 dinara ukoliko vi sami dođete u RFZO u vašoj opštini po novu zdravstvenu knjižicu kad vas obaveste ili ukoliko želite da vam novu zdravstvenu knjižicu pošalju na vašu adresu; onda su troškovi 467 dinara. Portal eUprava na žalost prihvata samo Diners kreditnu karticu ili možete izabrati opciju da vam prikažu kako izgleda ispunjena poštanska uplatnica, koju odštampate i ponesete sa sobom da pravilno ispunite poštansku uplatnicu i izvršite uplatu preko pošte. Ukoliko na vreme ne izvršite uplatu, za izdavanje vaše nove zdravstvene knjižice moraće te celu proceduru dovršiti u prostorijama RFZO u vašoj opštini gde ste prijavljeni.

Kako da pošaljem zahtev za novu zdravstvenu knjižicu preko portala eUprava-e?

Procedura je jednostavna i može da se izvede u par prostih koraka. Prvo ukoliko nemate email adresu što je kod nekih ljudi koji ne koriste Internet moguće; najbolje da vam je neko kreira na nekom od javnih servisa poput Gmail-a. Kad imate vašu email adresu neophodno je da se registrujete na portalu eUprava. Registracija je jednostavna, posle osnovnih informacija i šifre koju ste zadali, za par sekundi će vam biti poslat email od eUprava-e u kojem se od vas traži da izvršite aktivaciju.


( Nova plasticirana čipovana zdrastvena knjižica, Srbija )

Kad ste izvršili aktivaciju, neophodno će biti da se prijavite na portal eUprava-e. Vratite se na početnu stranu portala Diners i sa vaše desne strane kliknite na četvorougaoni baner. Kad ste to uradili otvoriće vam se stranica sa spiskom svih RFZO filijala u Srbiji. Pronađite vašu i klikom na nju otvoriće vam se jednostavna forma gde vi treba da unesete LBO, broj od 11 cifara. Taj broj pogledajte u vašoj staroj zdravstvenoj knjižici. Pritisni plavo dugme pošalji podatke i vaši podaci će se naći na formi ispisani i provereno od strane servera. Na primer ne možete tražiti informacije za vaš LBORFZO filijali u kojoj niste registrovani. Zatim treba da izaberete broj u ComboBox-u za koliko osoba podnosite zahtev. Vi možete podneti zahteve i za članove vaše porodice i tada je procedura nešto duža jer je neophodno da za svakog člana porodice unesete LBO broj. Inače ukoliko se radi samo o jednoj osobi, u ovom slučaju vama, preostaje vam da izaberete broj 1 za jednu osobu. Zatim da čekirate CheckBox ukoliko želite da vam nova zdravstvena knjižica bude poslata na kućnu adresu ili da ostavite ne čekirano ukoliko nećete da vam šalju novu zdravstvenu knjižicu poštom. Zatim je potrebno da prihvatite uslove korišćenja i da odaberete da li želite da uplatu izvršite preko Diners kreditne kartice ili poštanske uplatnice. Ukoliko ste izabrali poštansku uplatnicu, prikazaće vam se ispunjena uplatnica koju možete da odštampate ili prepišete i zatim uplatu izvršite u pošti. Kad vam nova knjižica bude izrađena bićete obavešteni na vašem profilu eUprava-e ili email-om. 


 ( Nova plasticirana čipovana zdrastvena knjižica, Srbija )





No comments:

Post a Comment