Sunday, May 22, 2016

Šta je IT-konekt?

Mnogi programeri su u konstantnom traženju edukacije, posla, projekata, klijenata ali i stalnog zaposlenja dok sa druge strane mnoge IT kompanije pored predstavljanja novih dostignuća, proizvoda i usluga, takođe imaju otvorene pozicije za mnoga programerska ali i druga radna mesta. Za dobru edukaciju je potrebna i dobra škola; tako da je IT-konekt dvodnevni događaj; mesto gde se pre svega možete odlično informisati, družiti sa mnogobrojnim timovima već zaposlenih u IT kompanijama, lično razgovarati sa osobama koje su na primer napravile najnoviju igricu i definitivno se malo zabaviti. Ove 2016 godine, IT-konekt se održavao 20 i 21 maja u hotelu Jugoslavija u Beogradu, ulaz je bio besplatan uz prijavu.


( IT-konekt, 20-21 maj 2016, Beograd )

Ne znam zašto se IT-konekt zove najvećim IT događajem i sajmom zapošljavanja, jer meni to sve nije izgledalo toliko veliko poput sajma knjiga u Beogradu; očigledno veličina nije bila u prostoru već u činjenici da su na IT-konekt-u, svoje štandove izložili preko 30 svetskih IT kompanija koji posluju u Srbiji; čak i iz Izraela. Beograd već godinama radi na tome da postane najveći centar i boravište mnogobrojnih svetskih IT kompanija, ali i drugi gradovi u Srbiji poput Novog Sada takođe intenzivno rade na tome; tako da sam siguran da za programere u Srbiji dolaze zanimljiva vremena, veliki projekti, mnogobrojne tehnološke inovacije i budućnost koju neko treba isprogramirati. Slobodnih radnih mesta u IT industriji već sad ima i više je pitanje gde ste vi u svemu tome i šta je vaš izbor. Zato i stalno napominjem developerima da treba više da komuniciraju, da se informišu i razmenjuju iskustva. Kad imate priliku da prisustvujete sajmovima zapošljavanja; a IT-konekt nije jedini; odvojite par sati svog vremena za sajmove zapošljavanja. Možda će te pronaći pravu adresu za vaš CV ili na primer lako možete završiti na praksi; besplatnoj dvonedeljnoj letnjoj školi programiranja Edit kompanije Cometrade, osvojiti neku nagradu ili jednostavno steći nove informacije i saznanja koje mogu promeniti vaše ideje i projekte o kojima trenutno razmišljate u nekom drugom smeru.

Koja si ti saznanja stekao na IT-konekt-u?

Većina naših IT firmi, kako ih mi zovemo naše; su u stvari američke firme. Vaš CV definitivno treba da pišete na engleskom jeziku. Linux se mnogo više koristi u poslovanju nego što sam ja bio upućen i što sam pretpostavljao. Osobe kod koji će te ići na intervju za posao su mnogo prijatnije nego što pretpostavljate i kad se u kompanijama kaže tim, onda se stvarno misli na tim. Ali krenimo redom.


(  Igranje igrica na IT-konekt događaju )

Na IT-konekt događaju su prisustvovale kompanije poput Microsoft-a, Schneider Electric-a, Quantox-a, Telenor-a, Emric-a, IBM-a, Levi 9 i drugi. Svi oni koriste različite tehnologije i imaju različite potrebe za IT profilima. S obzirom da sam ja u svetu Microsoft tehnologija već dugo godina; prvo sam se ispričao sa timom Microsoft-a koji rade u MDSC - Microsoft razvojnom centru i rečeno mi je dosta stvari koje nisam ni znao. Na primer da li ste znali da se možete zaposliti u MDSC iako niste programer. Ja sam uvek mislio da za rad u MDSC trebate imati završene Microsoft specalizacije, dok u stvari njima najviše trebaju diplomirani inženjeri matematike, elektrotehnike i računarstva. Otvorene pozicije su na raspolaganju tokom cele godine dok praksa može trajati i duže od tri meseca. MDSC tim iz Srbije je do sada doprineo razvoju delovima operativnog sistema Microsoft Windows 10, komponentama MSSQL 2008, 2012 i 2016; zatim komponentama Azure SQL Database kao i delovima Microsoft Office-a 210, 2013 i 365.


( Virtualna realnost na IT-konekt događaju )

Jedan od najveći svetski globalni provajdera posvećen bankarstvu i platnim tehnologijama, korporacija FIS i pored 55 000 zaposlenih, konstantno trži developere koji će raditi na finansijskim projektima. Imao sam tu čast da razgovaram sa FIS timom i devojkom programerom koja se isključivo bavi Java programiranjem i mogu vam reći da Java programeri u ovoj kompaniji mogu pronaći prazne pozicije za odlično radno mesto. Da stvar bude interesantna, imajte u vidu da i FIS ima konstantno slobodne pozicije za zapošljavanje tokom cele godine.


( Stolni fudbal na na IT-konekt događaju )

Svoj štand na IT-konekt je imala i srpsko-američka kompanija Seven Bridges bazirana na Cloud rešenju, koja je poznata po tome što je uzela 45 miliona dolara za brži način lečenja raka i drugih retkih bolesti u daljem razvoju vlastite misije u razvoju personalizovane medicine. Inače, Seven Bridges je i jedini privatni “Partner od poverenja” američke institucije National Institute of Health, i u okviru tog partnerstva pruža autentifikaciju i autorizaciju pristupa najvećem svetskom setu podataka genomike kancera.


( Vožnja trke automobila na IT-konekt događaju )

Da li ste kad čuli za kompaniju Prodyna? Prodyna je za razliku od mnogobrojnih američkih kompanija jedna nemačka kompanija koja se bavi IT strategijama, konsaltingom i razvojem softvera. Poseban fokus kompanije  Prodyna je na razvoju softverskih rešenja za firme. Sa mnogo iskustva u Java programskom jeziku, oni se između ostalog bave i IT konsaltingom, architecture konsaltingom, razvojem softvera, quality menadžmentom, ali i osiguranjem.


( 3D štampač, Polyhedra, na IT-konekt događaju )

Da li ste kad čuli za igricu AR Master Shooter? Da li znate šta je AR - Augmented Reality? To vam je integracija digitalni informacija sa vašim okruženjem u realnom vremenu. Prvo posetite zvaničnu web stranicu Media 4 CG & GAME DEVELOPEMENT, kompanije iz Niša; da vidite o kakvoj je igrici reč. Zatim skinete igricu besplatno i instalirajte je na vaš Android ili iOS operativni sistem. Takođe je potrebno da skinete i odštampate marker. Marker stavite na ravnu površinu. Kamera vašeg mobilnog uređaja ili tableta treba da ima idealnu razdaljinu do 50 cm od markera i možete da započnete igru pucanja u mete. Naravno, tokom događaja kompanija je predstavila i igrice koje je pravila za decu.


( AR Master Shooter igrica na IT-konekt događaju )

Enjoying, svetska kompanija iz Švajcarske koja se bavi softver inženjeringom ima svoje predstavništvo i u Beogradu i u Nišu; takođe ima slobodne pozicije za raznovrsne kadrove i za Java, PHP i .Net programere; stime da se trebate odazvati na vreme. Uglavnom se oglašavaju na Infostud-u. Kompanija TeleSign, Internet Security kompanija sa sedištem u Los Anđelesu, USA takođe ima svoje predstavništvo i svoj tim u Beogradu. Zanimljivo je da oni imaju upražnjenu poziciju za Python programere, ali pošto je izuzetno teško naći programera koji poznaje Python programski jezik oni su pronašli rešenje da svoje programere sami obučavaju da koriste Python programski jezik.

( Igranje igrica na IT-konekt događaju )

 
Da li ste kad čuli za Big Data?
Big Data predstavlja podatke koji su one količine koja prevazilazi mogućnosti uobičajeno korišćenog softvera za skladištenje, obradu i upravljanje podacima. Kompanija Vast ove podatke predstavlja kao servis kompanijama koje kupuju automobile naveliko. Među mnogobrojnim kompanijama na IT-konekt događaju bi izdvojio i Crater Studio koji okuplja profesionalne i izuzetno talentovane entuzijaste u sferi animacija i specijalnih efekata. Njihova kompanija nudi kompletne usluge postprodukcije i vizuelnih efekata za igrani film, reklame i televiziju.


( Priprema štandova za početak IT-konekt događaja )

Ukoliko ste više zainteresovani za školovanje nego za posao i interesuje vas Linux kursevi, Microsoft kursevi MCSA i MCSE; zatim IT Expert kursevi poput Osnova virtualizacije ili vas interesuje CompTIA obuke, možda je za vas pravo rešenje edukativni centar ATC – Admin Training Center čiji su kursevi fokusirani na obuku sistem administratora. Ovo su samo neke od kompanija predstavljene na IT-konekt događaju, naravno njih je zaista bilo mnogo više i svako je se predstavljao na svoj način. Bez obzira da li ste dizajner, programer, animator ili radite sa bazama podataka; za svakog se moglo pronaći nešto interesantno i verujem da će mnogi se javiti IT kompanijama i preko njihovi zvaničnih stranica i oglasa naći odličan posao.

No comments:

Post a Comment