Thursday, May 21, 2015

Kako bezbedno deinstalirati Linux i sačuvati Windows?

Magični izraz „dual boot“ označava da već imate ili da nameravate da imate više operativni sistema na jednom računaru, i da prilikom pokrećanja računara imate opciju da birate na koji operativni sistem hoćete da se konektujete. Najčešće je to slučaj kad želite da instalirate Linux, ali ne želite da uklonite vaš već instaliran Windows sa svim svojim dokumentima. Međutim često se dešava da instalacija Linux-a krene naopako dok vi završite sa nemogućnošću da se ulogujete na vaš već instaliran Windows. Npr. trenutna stabilna verzija Ubuntu 14.04.2 LTS, pri samom završetku instalacije mi prijavljuje grešku da ne može da vrši upis na moj hard disk i pretpostavlja da je moj hard disk verovatno zastareo.



( Reakcija User-a; korisnika; prilikom pada operativnog sistema )  

Hard disk-ovi od 1 TB Western Digital kompanije bi teško mogao nazvati zastarelim, pre bi rekao da su često standard i poznati su po tome što se skoro nikad ne kvare. Problem može poticati od ne standardnog formatiranja particije, međutim veća je verovatnoća da Ubuntu u stvari i ne zna pravi razlog greške. Dokaz? Pokrenite instalaciju Linux Mint 17.1 kodnog imena "Rebecca"; koji je baziran na Ubuntu i čiji instalacioni software je identičan kao kod Ubunt-a i on nema nikakvih problema sa mojim hard disk-om. Međutim problem kod Linux Mint-a je što se njegova instalacija 


često završi sa crnim ekranom na kome piše:

grub rescue >

Možete li sad zamisliti nekog Windows korisnika kad mu se ovako nešto desi? Za nekoga Grub bootloader  neće biti problem ako i on nije oštećen pa jednostavno ne prepoznaje ni jednu komandu u svom modu osim ls i set

Kod Fedora Linux distribucije, pretežno vam sve odlično radi dok se stvari vremenom ne iskomplikuju. Npr. novo KDE 4.11 okruženje počne da treperi i recimo ne reaguje na dugmad za bilo kakav izlazak iz operativnog sistema. Prvo što će te pomisliti da je neki bug u pitanju dok ne vidite da Fedora ne podržava i nema drive-re za vašu grafičku karticu. Prosto se pitate kako je uopšte radila. Instrukcije za instaliranje Arch distribucije zaboravite, one nikad nisu iste. Ili šta da radite ako vam se u sred instaliranja Linux-a nestane struja? Savetujem vam, ni slučajno da posle ponavljate instalaciju, najbolje da sve formatirate i opet sve ponovo.

U svim tim i sličnim situacijama vama jedino rešenje ostaje da prvo popravite vaš Windows da se ponovo startuje prilikom paljenja računara. Zatim ponovo da pokušavate da instalirate Linux.

Naravno ukoliko imate problem sa vašim CD/DVD rezačem zbog zastarelosti, da uopšte pokrećete butabilne instalacione CD/DVD diskove, odmah trčite do prve prodavnice računara, kupite novi i zamenite. Nisu skupi i nije ih teško zameniti, potreban vam je samo jedan običan šrafciger. To što su vam rekli da će te izgubiti garanciju ako vi otvarate kućište, zaboravite garanciju. Garancija vam u prevodu znači; Hoćete li ostaviti vaš računar u servisu računara jedno mesec dana? Naravno da nećete i zbogom garancijo!

Ukoliko imate pristup vašem Windows-u, otvorite Computer Management, zatim Disk Management i obrišite sve particije osim prve dve System Reserved i particije na kom je instaliran vaš Windows. Od obrisanih particija ponovo formirajte jednu praznu particiju na kojoj će te ponovo instalirati neku verziju Linux-a. Za svaki slučaj ponovo formatirajte vašu slobodnu particiju iz Windows Explorer-a, Format tool-om ili ga formatirajte iz Command Prompt-a, komandom format.

Resetujte vaš računar i ubacite instalacioni DVD optički disk da se ponovo pokrene instalacioni program vašeg Windows-a. Umesto instalacije kliknite na Repair your computer, kao na slici.


( Install Windows prozor prilikom pokrećanja instalacionog diska Windows 7 )

Kliknite na Next, zatim Command Prompt i ukucajte:

X:\Sources>bootrec.exe /fixmbr

Prikazaće vam:

The operation completed successfully.

Sad možete opet normalno da startujete vaš Windows.

















No comments:

Post a Comment