Friday, April 17, 2015

Šta je to Hacker?

Hacker je osoba koja uživa da istražuje detalje računarskih programa i traži načine da poveća učinkovitost sistema, za razliku od ostalih korisnika koji uče i koriste samo osnovne programa.“ 
Jargon File 4.4.7
Hakeri su eksperti u oblasti informacionih tehnologija koji se bave ispitivanjem sigurnosti računarski sistema. Mogu da oštete, izmene, prikriju ili na drugi način učine neupotrebljivim računarski program ne bi li pomogli kompanijama i vlasnicima programa da postanu svesni nezaštićenosti svojih podataka i sigurnosnih propusta.


( Hacker )

Termin „Hacker“ se najčešće kod programera upotrebljava kao znak poštovanja prema drugom programeru.  

„Hacker ethic“ je verovanje da razmena informacija je jedna moćna dobra stvar i da je etički dužnost hakera da dele svoje znanje.

Najpoznatiji hakeri su vam:




i mnogo drugih.

CEH - Certified Ethical Hacker je svetski nanapredniji kurs etičkog hakerisanja, da bi ste ga položili neophodno je poznavanje i iskustvo iz oblasti komjuterske bezbednosti.

Krajem 90tih, na prostoru bivše Jugoslavije počela je vojna operacija svetskih sila koju smo zvali "Milosrdni Anđeo"!



( NATO bombardovanje, Yugoslavia 1999 )

Odgovor na nju su bile i srpske hakerske grupe, "Srpski Anđeli", "Crna Ruka" i mnogi drugi. Posebno su se isticali pojedinci iz celog sveta.


Prvi svetski hakerski rat, počeo je u sredu 24 marta, 1999 godine u Srbiji; brojao je preko 50.000 hakera iz celog sveta i trajao je 78 dana!  





No comments:

Post a Comment